Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 03-05-2011, 09:56 PM
jahar79 jahar79 is offline
Active Member

jahar79's Avatar

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2007
Location: Leeds, West Yorkshire...
Posts: 2,172
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default Perbezaan Samak dan Sertu.

Assalamualaikum semua warga CG.

Thread ni hanya nak share pemahaman saya tentang pengertian antara samak dan sertu..

ramai antara kita yang confuse antara samak dan juga sertu..

ada antara kita yang ingat kalau tersentuh najis mughalazah (anjing atau [email protected]) kena samak..

kat bawah ni saya sertakan pengertian samak dan sertu..
kalau ada tersilap, tolong betulkan saya..

SAMAK

1. Samak ialah menyucikan sesuatu daripada kulit binatang dengan menggunakan bahan-bahan yang bersifat tajam (peluntur) seperti tawas, bahan kimia dan sebagainya.

2. Bahan-bahan tersebut dapat menanggalkan dan menghilangkan semua kekotoran dan lendir yang mengandungi kuman*kuman penyakit yang melekat pada kulit binatang tersebut.

Sabda Rasulullah S.A.W.:

Maksudnya: Setiap kulit yang disamak menjadi bersih. (Riwayat Muslim)


SERTU

1. Sertu ialah menyucikan sesuatu daripada najis mughalazah iaitu anjing, [email protected] dan keturunannya.

2. Najis Mughalazah hendaklah disuci dengan membasuhnya menggunakan air mutlak sebanyak enam kali dan satu kali dengan air tanah.

3. Menyucikan najis mughalazah dengan mengguna*kan tanah bertujuan untuk menghilangkan kuman-kuman penyakit yang terdapat pada badan binatang najis mughalazah. Mengikut ilmu kedoktoran, kuman-kuman penyakit yang terdapat pada najis mughalazah tidak dapat disucikan melainkan dengan menggunakan tanah.


sumber: http://nun-wau-ro.blogspot.com/2011/...dan-sertu.html

__________________
http://clicks.pipaffiliates.com/afs/come.php?cid=96385&ctgid=16&atype=1&brandid=3
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 04-05-2011, 12:03 AM
gadgetmall gadgetmall is offline
Super Active

gadgetmall's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2008
Posts: 7,059
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 21
Active Level
My Mood:
Default

ty.
aku pon prnh dbritahu..
tp kdg2 ade ustaz sndri ckp sucikn dri = samak..
lupe plak bile..
__________________
amin...
bersyukur dngn ape yg dah jadi..
sesungguhnye lebih rmai lg orang yg tidak bernasib baik..
Reply With Quote
  #3  
Old 04-05-2011, 12:18 AM
jahar79 jahar79 is offline
Active Member

jahar79's Avatar

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2007
Location: Leeds, West Yorkshire...
Posts: 2,172
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by gadgetmall View Post
ty.
aku pon prnh dbritahu..
tp kdg2 ade ustaz sndri ckp sucikn dri = samak..
lupe plak bile..
tu ler pasal...

kengkadang ada lak cakap, kalau tersentuh anjing nanti kena samak..
__________________
http://clicks.pipaffiliates.com/afs/come.php?cid=96385&ctgid=16&atype=1&brandid=3
Reply With Quote
  #4  
Old 04-05-2011, 01:05 AM
greensky greensky is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2011
Posts: 80
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

nice sharing.. ^^
Reply With Quote
  #5  
Old 13-05-2011, 12:28 PM
jahar79 jahar79 is offline
Active Member

jahar79's Avatar

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2007
Location: Leeds, West Yorkshire...
Posts: 2,172
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

baru jap tadi kat opis, ada akak tu borak, kalau pegang anjing kena samak.. aku terangkan pasal pengertian samak dan seru ni baru dia faham..
__________________
http://clicks.pipaffiliates.com/afs/come.php?cid=96385&ctgid=16&atype=1&brandid=3
Reply With Quote
  #6  
Old 13-05-2011, 12:31 PM
mattop mattop is offline
Legendary Member

mattop's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Mar 2007
Posts: 12,397
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 0
Active Level
Default

perbezaan dari segi pemahaman.....
Reply With Quote
  #7  
Old 13-05-2011, 03:34 PM
kancil biru kancil biru is offline
Legendary Member

kancil biru's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2008
Posts: 11,640
Thanks (Received): 1098
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

nie masalah nie..sb sertu tu yg dipanggil samak selama nie
Reply With Quote
  #8  
Old 15-05-2011, 08:17 PM
jahar79 jahar79 is offline
Active Member

jahar79's Avatar

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2007
Location: Leeds, West Yorkshire...
Posts: 2,172
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

video cara2 menyucikan najis (termasuk sertu untuk najiz mughallazah)

http://www.youtube.com/watch?v=-kkazquuzCI
__________________
http://clicks.pipaffiliates.com/afs/come.php?cid=96385&ctgid=16&atype=1&brandid=3
Reply With Quote
  #9  
Old 15-05-2011, 08:19 PM
jahar79 jahar79 is offline
Active Member

jahar79's Avatar

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2007
Location: Leeds, West Yorkshire...
Posts: 2,172
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

ni pulak video cara2 menyamak kulit binatang

http://www.youtube.com/watch?v=h4GHDBwL_68
__________________
http://clicks.pipaffiliates.com/afs/come.php?cid=96385&ctgid=16&atype=1&brandid=3
Reply With Quote
  #10  
Old 16-05-2011, 02:11 AM
mazri_myie mazri_myie is offline
Active Plus

mazri_myie's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2010
Posts: 4,289
Thanks (Received): 255
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ni baru aku tahu perkataan 'sertu'..selama ni tau samak je
rupa2nya samak yg difahami slama ni adalah sertu..
__________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump