Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #141  
Old 06-07-2019, 11:47 AM
lundai lundai is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 113
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 39
Active Level
Default

PART 26
Flat rate dan effective rate. Mana lagi bagus?


Boring2 arini sembang sikit pasal interest rate lah... Mungkin xramai tahu pasal flat rate dan effective rate ni.. Mungkin ingat mcm sama je...

Mostly loan rumah dia base on effective rate rate.. Let say interest rate dapat 5%. So 5% tu adalah dikenakan atas baki hutang.. Semakin hutang berkurang, makin kurang la interest yg dikenakan..

Manakala Personal Loan, Loan kereta, biasenye dikenakan flat rate rate.. Contoh mcm Personal Loan yg aku dah buat ari tu, kena 7.88% flat rate.. Rate yg dikenakan atas loan amaun yg kita pinjam. Usually ni senang nak kira pakai kalkulator la.. Sbb direct je..

So apa beza sgt kat flat rate dan effective rate.. Sebenarnya, flat rate lebih mahal. Anggaran almost dekat 2 kali ganda dari effective rate.. Atau lebih kurang dekat 1.92 bezanya..

Macam mana tu? Contoh simple la aku amek..
Kalo bank tawarkan flat rate 5%. Ianya adalah bersamaan dekat 10% effective rate.. Hampir sekali ganda.. Bayangkan kalo dapat flat rate 10%, ianya dekat2 20% effective rate.... Tinggi tu..

Google je mcm mana nak convert.. Ada la kalkulator yg keluar.. Skarang dah mudah.. Paling senang mcm aku cakap tadi just agak2 kali 2 je.. Lebih kurang la..

Jadi pahamkan interest rate yg anda nak apply loan tu... Jgn ingat rate rendah tu murah tapi cumalah sbb kita x tau je..
Reply With Quote
Likes Abu nawas liked this post
Paid Advertisement
  #142  
Old 12-07-2019, 11:59 PM
lundai lundai is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 113
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 39
Active Level
Default

TESTING PELABURAN BARU
Futures Crude Palm Oil (FCPO)

Skang ni tengah testing cabang investment baru plak.. FCPO... atau bahasa melayu nye pasaran hadapan minyak sawit mentah..

Apekebendanye nih... Malas nak explain, korg google je lah ye.. Dia mcm saham gak la.. Cuma saham ni dia sehala je cara keuntungannye.. Kira beli saham, then bila harga naik, jual, so untung kat situ la.. Kalo harga saham turun, jadi rugi lah...
Tapi fcpo ni dia bole trade 2 hala.. Kalo harga naik bole jadi untung, harga turun pun bole jadi untung.. Dan juga sebaliknya... Jadi kena tau entry nak masuk kena betul..

Actually bukan baru la bg aku.. Tahun lepas aku dah try dah bukak akaun dan trade fcpo ni.. Main pakai redah je.. Baca2 google sikit, try on the spot terus.. Baru la cepat paham.. Maka sebab tu lebur la dekat 5k jugak...

Masa tu bukak deposit letak 10k je dah bole trade.. Malas nak gi kelas2 sifu sifan ni.. Caj mahal.. Ntah betul ntah tidak.. So buat research sendiri je.. Dekat 4 bulan jugak, try2, lebur 5k..pastu keluarkan baki duit tu, malas dah nak trade fcoo.. Ku ingatkan kacang, rupenye susah jugak... Kahkahkah.. Pikir2 mungkin bukan minat kot dan malas benornya nak baca2 teknikal indicator la yg byk la tu.. So lepas tu stop la trade fcpo ni...

Pastu tahun ni nak try semula la.. Tapi gagahkan jugak baca2 fb, google2... Dan paham la sikit2 pasal indicator2 ni.. Teknikal indicator ni ade byk, tapi x perlu pun nak tgk semua.. Just pilih 2 atau 3 jenis je, dan try dulu.. Try pun bukan terus trade real.. Buat paper trade dulu, tgk mana indicator yg sesuai dgn jiwa.. Dah jumpa, terus aku trade real punya.. Kehkehkeh..

Tapi biase la, trade atas kertas x sama mcm trade real.. Byk main emosi.. Kena kuat sbb walaupun dah ada cara sendiri taoi kekadang trade guna emosi jugak.. Abislah...

So start trade dalam tgh bulan 6 ari tu... Abis bulan 6, dalam masa 2 minggu je, dah loss rm900.. Adoii.. Masih mencari rentak dan tukar indicator lain plak.. So statement bulan 6, ada loss rm900..

Masuk bulan 7 ni, dah bole dapat rentak sikit2.. Aku cuba pakai cara paling senang.. Kate omputeh, keep it simple ******.. Xyah tgk chart byk2, xyah pakai indicator byk2, just pahamkan 2 atau 3 indicator je dan try.. Alhamdulillah, baru 2 minggu trade pada bulan 7 ni, ada profit rm2500.. Woohoo.. Mcm x caya plak.. Harap2 berterusan la sampai hujung bulan nanti.. Bukan xde loss bulan 7 ni, tapi profit lebih dari loss.. So tgk nanti hujung bulan.. Bole maintain profit ka, atau jadi loss balik..

Study lagi sikit pasal indicator lagi.. Adios.. Oh ye, fcpo ni patuh syariah lagi, so no worries and no was2 ye.. Hehehe..
Reply With Quote
  #143  
Old Yesterday, 01:54 PM
lundai lundai is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 113
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 39
Active Level
Default

STATEMENT RUGI

Ni statement fcpo bulan jun.. Ari 1st je dah rugi rm225..keh keh keh... Adoiii.. Hujung bulan siap dah cecah loss rm900.. Siap ade paper loss rm200..

Try setting lain pulak untuk julai.. Tapi, biase la, memula ikut setting, tapi emosi tu kuat x kuat je.. Mmg nak kena disiplin... Kalo bulan julai pun loss jugak, tutup akaun la jwbnye... Mungkin x sesuai dgn jiwa kot..

Kita try dulu..



Attached Thumbnails
Screenshot_20190716_134233.jpg  
Reply With Quote
  #144  
Old Yesterday, 02:02 PM
silverchair959 silverchair959 is offline
Legendary Member

silverchair959's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Dec 2005
Location: ilhamabadi.my
Posts: 17,083
Thanks (Received): 48
Likes (Received): 17
Blog Entries: 3
Active Level
My Mood:
Default

ada kenal banker selain cimb ambank public rhb tak ? nak submit loan
Reply With Quote
  #145  
Old Yesterday, 04:15 PM
lundai lundai is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2014
Posts: 113
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 39
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by silverchair959 View Post
ada kenal banker selain cimb ambank public rhb tak ? nak submit loan

ada mbsb bank...nanti saya msg
Reply With Quote
  #146  
Old Yesterday, 05:16 PM
silverchair959 silverchair959 is offline
Legendary Member

silverchair959's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Dec 2005
Location: ilhamabadi.my
Posts: 17,083
Thanks (Received): 48
Likes (Received): 17
Blog Entries: 3
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by lundai View Post
ada mbsb bank...nanti saya msg
pm sy tuan...atau boleh direct whatsapp sy 0143434433
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump