Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex General Discussion

Forex General Discussion General discussion of forex trading. Any common discussion related of forex could be find here except of Forex systems.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 29-06-2019, 05:48 PM
lautjernih lautjernih is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2019
Posts: 94
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 4
Active Level
Default Konsep leverage dan apa akan jadi kalau kita rugi sampai 0.00?

Apa yang saya faham pasal 'leverage' adalah:
  1. Broker 'trading platform' akan tentukan nilai 'leverage' yang boleh diberi
  2. Tiada masalah kalau kita nak deposit katakan $1.00 sahaja
  3. 'Leverage' yang broker kasi mungkin 1:20
  4. Jadi, nilai maximum yang kita boleh 'trade' adalah $20

Betul ke apa saya faham setakat ni?

Tapi, kata kan kita rugi semua $20 tu; apa akan jadi? Kita kena bayar balik ke ke broker?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 05-07-2019, 10:36 PM
azam575 azam575 is offline
CG Hardcore

azam575's Avatar
 
Trader Rating: (62)
Join Date: Jul 2007
Location: Tanjung Puteri BAhru
Posts: 97,896
Thanks (Received): 696
Likes (Received): 123
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by lautjernih View Post
Apa yang saya faham pasal 'leverage' adalah:
  1. Broker 'trading platform' akan tentukan nilai 'leverage' yang boleh diberi
  2. Tiada masalah kalau kita nak deposit katakan $1.00 sahaja
  3. 'Leverage' yang broker kasi mungkin 1:20
  4. Jadi, nilai maximum yang kita boleh 'trade' adalah $20

Betul ke apa saya faham setakat ni?

Tapi, kata kan kita rugi semua $20 tu; apa akan jadi? Kita kena bayar balik ke ke broker?
biasa kalau nak trade dengan modal 1usd , leverage perlu amik 1:1000. ada beberapa broker dalam cg yang offer.

kalau Margin CALL atau pun akauan hangus terus ... tak perlu bayar apa apa dengan broker pun . bro boleh deposit semula , claim bonus dan trade mcm biasa.

akaun tu bila dah MC akan jadi 0usd. tiada hutang pun dengan broker tu
__________________
OFFICIAL INSTAFOREX SUPPORTER-*DOA*USAHA*ILMU*TAWAKAL*
- UTK DEPOSIT USD KE AKAUN INSTAFOREX SILA CALL/SMS 0199112018(sedanfx)
AUTOMATIK PIPS REBET + BONUS TANPA DEPOSIT 1500USD BILA REGISTER AKAUN INSTAFX DENGAN SAYA!!!
Reply With Quote
  #3  
Old 06-07-2019, 12:00 PM
lautjernih lautjernih is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2019
Posts: 94
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 4
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by azam575 View Post
biasa kalau nak trade dengan modal 1usd , leverage perlu amik 1:1000. ada beberapa broker dalam cg yang offer.
Okay saya rasa saya faham:
Kalau leverage 1:1000, maksud nya:
  1. 1/1000 * 100: 0.1%
  2. 0.1% * 10 = 1USD
  3. Leverage yang diberi adalah 10USD

Betul ke?

Quote:
kalau Margin CALL atau pun akauan hangus terus ... tak perlu bayar apa apa dengan broker pun . bro boleh deposit semula , claim bonus dan trade mcm biasa.

akaun tu bila dah MC akan jadi 0usd. tiada hutang pun dengan broker tu
Oh, ok. Kalau jalan kerja saya kat atas betul, kita boleh trade max 10USD la kan. Tapi kan, kalau 10USD tu hangus sebab silap strategi atau situasi tertentu, broker tak rugi ke?
Ingat trader yang kena bayar 10USD kalau akaun tinggal 0USD; tapi tak kan?
Reply With Quote
  #4  
Old 08-07-2019, 09:13 PM
azam575 azam575 is offline
CG Hardcore

azam575's Avatar
 
Trader Rating: (62)
Join Date: Jul 2007
Location: Tanjung Puteri BAhru
Posts: 97,896
Thanks (Received): 696
Likes (Received): 123
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by lautjernih View Post
Okay saya rasa saya faham:
Kalau leverage 1:1000, maksud nya:
  1. 1/1000 * 100: 0.1%
  2. 0.1% * 10 = 1USD
  3. Leverage yang diberi adalah 10USD

Betul ke?



Oh, ok. Kalau jalan kerja saya kat atas betul, kita boleh trade max 10USD la kan. Tapi kan, kalau 10USD tu hangus sebab silap strategi atau situasi tertentu, broker tak rugi ke?
Ingat trader yang kena bayar 10USD kalau akaun tinggal 0USD; tapi tak kan?
nilai leverage atau pinjaman yang diberikan ikut nilai lot yang dibuka.

dan jika akaun MC memang akaun akan jadi negatif atau 0.00usd jika ambil leverage 1:1000,

mengenaik broker rugi atau tidak ... tuan perlu tanya direct dengan supporter online broker. ada penerangan lbih lanjut
__________________
OFFICIAL INSTAFOREX SUPPORTER-*DOA*USAHA*ILMU*TAWAKAL*
- UTK DEPOSIT USD KE AKAUN INSTAFOREX SILA CALL/SMS 0199112018(sedanfx)
AUTOMATIK PIPS REBET + BONUS TANPA DEPOSIT 1500USD BILA REGISTER AKAUN INSTAFX DENGAN SAYA!!!
Reply With Quote
  #5  
Old 16-07-2019, 09:15 PM
KariPlov KariPlov is offline
Regular

KariPlov's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2018
Posts: 120
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3
Active Level
Default

Lautjernih, I find your question very good and quite legitimate. The answer is YES, you need to pay back to your broker all leverage funds which you have lost. So, be careful when you chose to trade with this option. Cost of lose deals might be much higher when you use leverage
Reply With Quote
  #6  
Old 21-07-2019, 11:03 AM
lautjernih lautjernih is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2019
Posts: 94
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 4
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by KariPlov View Post
Lautjernih, I find your question very good and quite legitimate. The answer is YES, you need to pay back to your broker all leverage funds which you have lost. So, be careful when you chose to trade with this option. Cost of lose deals might be much higher when you use leverage
Ni berdasarkan "pandangan", "perspektif" atau "teori " sahaja, atau pengalaman praktikal dengan broker X, Y and Z?

Saya lebih berminat nak tau pengalaman praktikal dengan broker X, Y and Z. Kalau sekadar teori atau pandangan sahaja, maaf lah tapi saya kena tekan kan response macam ni tak membantu sangat - malah, mungkin tidak akan mengalakkan pelabur baru untuk melabur.

Kalau ada pengalaman dengan broker, boleh namakan broker2 tu? Sebab kalau betul, saya tak akan melabur dengan broker macam tu.
Kalau betul procedure macam ni, saya rasa ramai dah muflis ...
Reply With Quote
  #7  
Old 22-07-2019, 03:06 PM
Izham87 Izham87 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2016
Posts: 413
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 108
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by lautjernih View Post
Apa yang saya faham pasal 'leverage' adalah:
  1. Broker 'trading platform' akan tentukan nilai 'leverage' yang boleh diberi
  2. Tiada masalah kalau kita nak deposit katakan $1.00 sahaja
  3. 'Leverage' yang broker kasi mungkin 1:20
  4. Jadi, nilai maximum yang kita boleh 'trade' adalah $20

Betul ke apa saya faham setakat ni?

Tapi, kata kan kita rugi semua $20 tu; apa akan jadi? Kita kena bayar balik ke ke broker?

Mungkin penerangan saya di bawah ni dapat membantu tuan

kalau tuan depo 1 usd dan leverage broker bagi 1:20. Maka tuan hanya boleh open position yg bernilai 20 usd.

tuan juga perlu tahu nilai kontrak minimum yg boleh dibuka untuk akaun tersebut. biasanya akaun standard, minimum lot adalah 0.01 dan nilai kontrak adalah 1 lot = 100,000 unit. kalau kita buka 0.01 lot maka bersamaan 1,000 unit.

katakanlah tuan buy 0.01 lot di pair EURUSD pada price semasa 1.12132, maksudnya tuan beli 1,000 EUR pada harga 1,121.32 USD. kalau leverage tuan adalah 1:1 maka dalam akaun tuan perlu ada deposit minimum 1,121.32 USD untuk transaksi buy 0.01 lot ni. Tapi kalau leverage tuan adalah 1:20 maka dalam akaun tuan hanya perlu ada deposit minimum 1,121.32 / 20 = 56.06 USD sahaja. Dengan leverage, seolah-olah broker memberi pinjaman 1,065.06 USD kepada tuan untuk buka position 0.01 lot tersebut.

Jadi dengan penerangan di atas, jelas tuan takkan mampu membuka minimum lot 0.01 di akaun standard jika hanya deposit 1 usd. tapi tuan mungkin mampu membuka position di jenis akaun lain yg mana nilai kontrak nya lebih rendah seperti akaun mikro yang mana nilai kontraknya adalah 1 lot = 1,000 unit sahaja.

ok, kita sambung balik contoh akaun standard tadi.. sekiranya tuan deposit 100 USD di akaun standard, maka tuan akan mampu buka position buy 0.01 lot pada pair EURUSD tadi. jadi Margin yg tuan gunakan adalah 56.06 USD. Tuan juga perlu tahu mengenai Margin Level (dalam percentage) yg mana formulanya adalah (Equity / Used Margin) x 100% .

Dalam forex, kita ada Margin Call level dan Stop Out level. biasanya Margin Call level = 50% dan Stop Out level = 20%. bila Margin Level pergi ke Margin Call level, broker akan bagi amaran kepada kita supaya topup / deposit ke akaun kita untuk maintain position yg kita buka. kalau Margin Level pergi ke Stop Out level, broker akan secara automatik akan tutup semua position yang kita buka untuk mengelakkan lebih banyak loss.

orite, berbalik pada kes buka 0.01 lot tadi. Secara ringkasnya, apabila buka 0.01 lot di pair EURUSD, setiap satu pip pergerakan bernilai 0.10 USD. katakan price melawan arah buy kita sebanyak 500 pip maka nilai floating = 50 USD. Dengan deposit 100 USD kita maka, Equity pada masa ini adalah 50 USD. Margin Level pula (50/56.06) X 100 = 89%. jadi masih selamat lagi position tuan ni.

katakan price bergerak 890 pip maka nilai floating adalah 89 USD. Equity tinggal 11 USD. Margin level pula (11/56.06) X 100 = 19.6%. Pada masa ini Margin level sudah di bawah Stop Out level iaitu bawah 20%. sebenarnya bermula sahaja Margin level mencecah 20%, broker akan secara automatik akan cuba tutup position 0.01 lot tadi. kalau liquidity ada, broker semestinya akan dapat tutup position sebelum loss lebih dari deposit tuan iaitu 100 USD. jadi broker takkan rugi di sini.

Tapi katakanlah broker tak dapat tutup position tuan tu atau lambat tutup sebab tiada liquidity. maka akan berlaku lah kerugian di mana baki akaun tuan akan jadi negatif. tapi jangan risau, kebanyakan broker forex sekarang ada negative balance protection. dengan protection ni, tuan tak perlu membayar kerugian tu, malah broker akan menanggung kerugian tersebut. balance akaun tuan akan di'reset' kepada 0 balik selepas itu.
Reply With Quote
  #8  
Old 25-07-2019, 11:20 PM
azam575 azam575 is offline
CG Hardcore

azam575's Avatar
 
Trader Rating: (62)
Join Date: Jul 2007
Location: Tanjung Puteri BAhru
Posts: 97,896
Thanks (Received): 696
Likes (Received): 123
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by lautjernih View Post
Ni berdasarkan "pandangan", "perspektif" atau "teori " sahaja, atau pengalaman praktikal dengan broker X, Y and Z?

Saya lebih berminat nak tau pengalaman praktikal dengan broker X, Y and Z. Kalau sekadar teori atau pandangan sahaja, maaf lah tapi saya kena tekan kan response macam ni tak membantu sangat - malah, mungkin tidak akan mengalakkan pelabur baru untuk melabur.

Kalau ada pengalaman dengan broker, boleh namakan broker2 tu? Sebab kalau betul, saya tak akan melabur dengan broker macam tu.
Kalau betul procedure macam ni, saya rasa ramai dah muflis ...
salam bro,

ini maksud leverage dari broker yang saya wakilkan

Quote:
Leverage

Leverage adalah rasio antara jumlah jaminan dan dana yang dipinjam yang dialokasikan untuk trading: 1:100, 1:200, 1:500. Leverage 1:100 berarti untuk transaksi yang dilakukan anda harus memiliki akun trading dengan broker dalam jumlah 100 kali lebih kecil daripada jumlah transaksi.

Koefisien kredit disebut leverage. Nilainya dapat bervariasi dari 1:1 ke 1:500, yang berarti klien mempunyai peluang untuk membeli/menjual mata uang melebihi jumlah jaminan 500 kali! Sebagai contoh, jika trader memilih leverage 1:100 untuk akun trading dan membuat deposit 100 USD, maka ia memiliki peluang untuk membeli mata uang dengan jumlah mencapai 100*100=10 000 USD. Setelah pembelian mata uang, jika ada pergerakan yang menguntungkan trader dapat melakukan transaksi, sehingga tingkat keuntungan bervariasi. Yaitu, jika ia menyelesaikan transaksinya. Pada saat penutupan penawaran, kredit secara otomatis tutup, jumlah jaminan tetap pada akun trader sebagaimana juga dengan seluruh keuntungan. Skema inilah yang memungkinkan kita untuk dapat menghasilkan profit yang signifikan, terkadang melebihi jumlah dari jaminan yang terlibat dalam transaksi tertentu, dengan adanya perubahan kecil dalam kurs mata uang asing. Resiko trader terbatas hanya pada jumlah jaminan, karena dealer keuangan (pusat transaksi) tidak menyediakan jumlah mata uang sebenarnya untuk jumlah keseluruhan dari transaksi yang dibuka, tapi hanya menjamin deposit kerugian atau keuntungan yang dijumlahkan seluruhnya pada penutupan transaksi. Penutupan dari sebuah transaksi adalah kebalikannya: karena membeli sejumlah mata uang artinya menjual volume yang sama dari mata uang tersebut dan sebaliknya.

"Definisi leverage tidak bisa dipisahkan dengan margin. Namun, jika dipelajari lebih dalam, terdapat perbedaan dari kedua konsep ini. Tapi, ada satu manfaat untuk pemborong saham: semakin besar leverage maka semakin besar rasio dari dana dan peluang transaksi spekulatif setelahnya. Namun, bagaimana pengaruhnya terhadap trading? Mari kita mulai dengan sejarah dari marjin.

Pada awalnya, prinsip trading margin terkait dengan transaksi dalam pasar komoditas. Pada abad ke 19, bursa komoditas merupakan pasar dimana transaksi trading dilakukan secara tunai. Broker, yang menyediakan layanan untuk pelaksanaan transaksi, transfer uang dan manajemen akun merupakan dealer pada pasar-pasar tersebut. Broker mempertahankan akun dengan menggunakan metode recording khusus, yang disebut "circle" recording. Metode ini merupakan yang paling efisien untuk menyelesaikan akun di antara klien pada penjualan kembali barang-barang yang sering terjadi. Metode perhitungan circle tersebut telah diterapkan pada pasar futures sampai dengan tahun 1920-an selama memenuhi kebutuhan pasar tersebut. Dalam susunan metode ini, anggota bursa yang membuat transaksi akan memenuhi kewajiban mereka yang ditetapkan oleh kontrak sebagai pihak dalam perjanjian. Mereka adalah satu-satunya yang bertanggung jawab atas pelaksanaan kewajiban transaksi. Berkat sistem pembayaran tersebut klien tidak perlu deposit dana mereka sendiri untuk menjamin pemenuhan secara finansial setiap kontrak pertukaran yang ditradingkan dan dapat menikmati trading dengan harga yang lebih rendah. Metode penyelesaian sebelumnya lebih menguntungkan untuk tahap trading tersebut, ketika sebagian besar transaksi murni komersial, yaitu pembelian dan penjualan kontrak menunjukkan permintaan riil untuk barang-barang atau barang itu sendiri. Para anggota bursa harus memiliki aset keuangan yang besar untuk menjamin pelaksanaan kewajiban-kewajiban dalam kondisi apapun.

Tetapi pada awal abad lalu, karena transaksi spekulatif tumbuh dengan besar, teknologi manajemen risiko yang lebih inovatif muncul di bagian broker, margin trading merupakan pilihan penting bagi mereka yang ingin membuat keberuntungan mereka dari jumlah yang uang yang sedikit (trader) dan mereka yang membuat keuntungan yang bagus dari keinginan tersebut (broker). Jadi, jika berbicara tentang Forex adalah topikal, maka ini saatnya untuk pindah ke konsep leverage. "
cuba tuan faham kan ... sebarang kemuskilan boleh tanya direct pada support pada broker di siggy saya
__________________
OFFICIAL INSTAFOREX SUPPORTER-*DOA*USAHA*ILMU*TAWAKAL*
- UTK DEPOSIT USD KE AKAUN INSTAFOREX SILA CALL/SMS 0199112018(sedanfx)
AUTOMATIK PIPS REBET + BONUS TANPA DEPOSIT 1500USD BILA REGISTER AKAUN INSTAFX DENGAN SAYA!!!
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump