Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > COMPUTER, INTERNET > Webmaster, Blogger Discussion > Programming, Web Development

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 08-07-2015, 08:30 AM
gmsatria gmsatria is offline
Super Active

gmsatria's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Sep 2009
Location: in front of YOU.....
Posts: 8,754
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

park dulu..cun dah ni..ambe ade kenal games android developer, tp apps xde lg..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 08-07-2015, 11:07 AM
Burhanuddin Burhanuddin is offline
Active Member

Burhanuddin's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,762
Thanks (Received): 41
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Dofus_Kamas View Post
tt punya sig terbaik.

ku dulu ruby, bru nk sentuh java. tp nasib baik asas2 macam array, var, loops, dll yang asas2 tu lebih kurang sama je.

update always tt. ambe dah bookmark itu tt punya website
Haha, terima kasih, terima kasih.


Kalau dah tau Ruby, boleh try Ruboto. Ni Ruboto kat GitHub.

Ruby antara programming language modern. Kalau nak belajar Java lepas dah tau Ruby ibarat nak belajar Assembly lepas dah tau C++. Tak salah pun kalau dah niat nak belajar.

Kalau nak guna teknologi Java Virtual Machine (JVM) pun dah ada JRuby sekarang ni.


EDIT:

Hmmm, lepas jenguk-jenguk Ruboto nampak macam documentation diorang masih kurang. Kena hack-hack sikit la gamaknye.

Last edited by Burhanuddin; 08-07-2015 at 11:25 AM..
Reply With Quote
  #13  
Old 08-07-2015, 11:50 AM
ThatSickPoet ThatSickPoet is offline
Regular

ThatSickPoet's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Oct 2006
Location: Dungun, Terengganu
Posts: 798
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Anggaran buat apps yg geo location ni dalam berapa ya?
Reply With Quote
  #14  
Old 08-07-2015, 01:17 PM
Dofus_Kamas Dofus_Kamas is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2015
Posts: 377
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Burhanuddin View Post
Haha, terima kasih, terima kasih.


Kalau dah tau Ruby, boleh try Ruboto. Ni Ruboto kat GitHub.

Ruby antara programming language modern. Kalau nak belajar Java lepas dah tau Ruby ibarat nak belajar Assembly lepas dah tau C++. Tak salah pun kalau dah niat nak belajar.

Kalau nak guna teknologi Java Virtual Machine (JVM) pun dah ada JRuby sekarang ni.


EDIT:

Hmmm, lepas jenguk-jenguk Ruboto nampak macam documentation diorang masih kurang. Kena hack-hack sikit la gamaknye.
ha tuan, kalau ikutkan memang ruby seronok sebab senang ya amat syntax dia.

cuma tutorial tu susah nk cari. den terpaksa kembali ke bahasa asas android itu sendiri yakni java. long term investment knowledge. huhu

bg cdngn ciket tuan camne nk study java. so far den rocking dgn apps AIDE yg premium version punya. download kt google play. leh coding terus java dalam phone..haha seronok belajar smbil execute code. debugger pon ada sama
__________________
Jangan ambil hati dengan komen komen ku. Ak tahu ko bukan hati tisu
Reply With Quote
  #15  
Old 08-07-2015, 05:10 PM
Burhanuddin Burhanuddin is offline
Active Member

Burhanuddin's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,762
Thanks (Received): 41
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Dofus_Kamas View Post
ha tuan, kalau ikutkan memang ruby seronok sebab senang ya amat syntax dia.

cuma tutorial tu susah nk cari. den terpaksa kembali ke bahasa asas android itu sendiri yakni java. long term investment knowledge. huhu

bg cdngn ciket tuan camne nk study java. so far den rocking dgn apps AIDE yg premium version punya. download kt google play. leh coding terus java dalam phone..haha seronok belajar smbil execute code. debugger pon ada sama
Beza yang jelas nampak: Ruby guna dynamic typing, Java static-typing.

Contoh kalau nak buat variable dalam Ruby kena bubuh nama dia saja, kalau Java kena bubuh data type sekali.

Kelebihan static-typing, senang IDE nak tengok mana kita silap, so IDE akan betulkan kita sebelum kita compile.

Cadangan saya gunalah mana-mana IDE untuk develop dalam Java. Saya guna ketiga-tiga IDE untuk Java bergantung pada situasi (IntelliJ, Netbeans, Eclipse). Top choice sekarang ni IntelliJ. Android Studio pun based on IntelliJ.

Edit:

Silap, Ruby ni multi-paradigm, so boleh dua-dua.

Last edited by Burhanuddin; 28-07-2015 at 02:51 PM..
Reply With Quote
  #16  
Old 12-07-2015, 11:13 PM
jom jom is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,514
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 56
Active Level
My Mood:
Default

Close..dah de orang..tq semua..

Last edited by jom; 13-07-2015 at 02:34 AM..
Reply With Quote
  #17  
Old 18-12-2015, 12:36 AM
syababulzahab syababulzahab is offline
Active Plus

syababulzahab's Avatar
 
Trader Rating: (14)
Join Date: Nov 2012
Posts: 2,515
Thanks (Received): 30
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by gmsatria View Post
park dulu..cun dah ni..ambe ade kenal games android developer, tp apps xde lg..
salam tuan.. tuan tau ke games android developer.. tgh cari org utk buat games.. he3..
__________________

SAYE BUKAN TUAN ATAU BRO..PANGGIL SAYE ADIK..HEHE
Reply With Quote
  #18  
Old 18-12-2015, 01:19 AM
darkriez darkriez is offline
Super Active

darkriez's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2010
Posts: 6,824
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

wow..ramai juga yg reti buat app ye..aku zero bab ni...baru tgk tutorial kat gugel je dah pening...cita2 dr dulu aku mmg teringin nak buat game..idea dah ada tp nk develop jd kenyataan rasa cam mustahil...mgkn kalau nak belajar bnda ni kena guna guru juga....area perak ada tak programmer yg buat kelas koding app ni...teringin gak nak belajar....
__________________
Live is Love
Kehidupan iNi kadAnGkaLA bAnyaK yANg meNYediHkaN kiTa...InI kErAnA KiTa hANya meMPuNyai sEdiKIt sAhAJa WaKTu yAnG MEMbahagIAkan kItA..oLeH iTU hARgaILaH saAt2 KeTIkA kIta SEDang meNgecapi keBAhagIaAn...
Reply With Quote
  #19  
Old 18-12-2015, 01:24 AM
gunstankll gunstankll is offline
Junior

 
Trader Rating: (3)
Join Date: May 2011
Posts: 96
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default Saya programmer

Salam boleh whatsapp sy untuk bincang 0134873831,
Saya biasa buat native android apps. website pun buat juga

https://github.com/fahmierozli
Reply With Quote
  #20  
Old 18-12-2015, 10:41 PM
gmsatria gmsatria is offline
Super Active

gmsatria's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Sep 2009
Location: in front of YOU.....
Posts: 8,754
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syababulzahab View Post
salam tuan.. tuan tau ke games android developer.. tgh cari org utk buat games.. he3..
ade.. org puchong.. serius sy bgtau ke dia..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump