Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-05-2015, 12:05 AM
7crew 7crew is offline
Active Member

7crew's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Aug 2010
Location: 5° 3' 44" N 102° 20' 33" E
Posts: 2,291
Thanks (Received): 77
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default 10 pasukan elit terbaik di dunia

“Special Force” atau unit Operasi Khas Tentera adalah pasukan tentera yang terlatih untuk menjalankan operasi tidak konvensional, menjalankan misi berbahaya bagi tujuan politik, ekonomi atau risikan ketenteraan sesebuah negara.


Ditubuhkan pada awal abad kedua puluh oleh Brandenburgers iaitu pasukan elit Jerman ,banyak negara yang telah menubuhkan pasukan yang serupa dengan model pertempuran dan taktik yang ditambah baik berdasarkan keberkesanan skuad itu sewaktu Perang Dunia Ke 2.


Pasukan terlatih ini terkenal dengan identitinya yang misteri dan jarang diketahui oleh orang awam. Berikut adalah senarai 10 terbaik ” Pasukan Khas ” dari seluruh dunia.



Contoh pasukan elit Malaysia








MALAYSIA SPECIAL FORCE




10. MARCOS, India



MARCOS ( Marin Tentera Komando ) adalah sebuah unit elit operasi khas Tentera Laut India . Skuad ini ditubuhkan bagi menjalankan operasi khas seperti peperangan amfibia ,
anti keganasan , tinjauan khas, menyelamatkan tebusan , dan bermacam lagi. MARCOS dianjurkan khas , dilatih dan dilengkapi untuk menjalankan operasi khas dalam persekitaran maritim .



9. GIS, Italy


GIS ( Gruppo di Intervento mengkhusus ) adalah skuad taktikal elit yang ditubuhkan bagi operasi khas cegah keganasan. Unit ini adalah satu cabang unit dari Skuad Itali Carabinieri . Ia ditubuhkan pada tahun 1978 untuk memerangi ancaman keganasan yang semakin meningkat di negara itu. Unit ini dikenali di seluruh dunia dengan skuad penembak tepat mereka. Pada masa ini GIS , dengan kekuatan lebih dari seratus askar, ditugaskan untuk operasi anti – keganasan , perkhidmatan keselamatan dan menyediakan latihan.


8. EKO Cobra, Austria


EKO Cobra ( Cobra Einsatzkommando ) ditubuhkan bagi tujuan utama memerangi keganasan menerusi unit taktikal operasi khas Austria. Ia telah ditubuhkan pada tahun 1978 , terutamanya sebagai tindak balas kepada serangan ke atas atlet Israel di Sukan Olimpik 1972 di Munich .

Unit ini mengekalkan profil mereka yang rendah agar tidak dikenali walaupun penglibatan mereka dalam melawan keganasan yang terkenal seperti operasi menyelamat tebusan di Penjara Graz – Karlau pada tahun 1996 dan beberapa operasi lain .

EKO Cobra merupakan satu-satunya unit Anti Keganasan yang berjaya menangani insiden rampasan pesawat ketika pesawat itu masih di udara. Mereka dianggap sebagai salah satu daripada unit “counter-terrorist” yang terbaik dan terlatih di dunia.



7. GIGN, France


GIGN ( National Gendarmerie Intervention Group ) adalah unit operasi khas Angkatan Tentera Perancis . Unit ini dilatih untuk melaksanakan misi menentang pengganas dan menyelamat tebusan di Perancis atau di mana sahaja di dunia.

Ia telah ditubuhkan selepas pembunuhan beramai-ramai ketika tragedi Sukan Olimpik di Munich dalam tahun 1971 . Matlamat asas penubuhan skuad ini adalah langkah berjaga-jaga bagi menghadapi kemungkinan serangan yang lebih ganas.

Pada tahun 1973 , GIGN menjadi satu kuasa besar yang dilengkapi dengan pasukan terlatih dan dilengkapi untuk bertindak balas kepada ini pelbagai jenis ancaman.

Pasukan ini terkenal dengan tindak balas yang pantas dan keupayaan pertempuran dalam menyelamat tebusan dan operasi anti – keganasan.



6. SSG, Pakistan


SSG ( Special Services Group) adalah satu kuasa operasi khas Tentera Pakistan . Unit yang ditubuhkan pada tahun 1956 ini lebih dikenali dengan gelaran ” Black Storks ” nama yang berasal dari penutup kepala yang dipakai pasukan mereka.

SSG dianggap sebagai salah satu pasukan khas yang terbaik di dunia kerana keberanian dan keberanian mereka . Presiden Rusia pernah berkata bahawa jika dia mempunyai tentera Pakistan dan senjata Rusia dia boleh menakluk dunia kerana mereka sangat berani.

SSG telah dilatih untuk misi khusus seperti peperangan , operasi khas , peperangan luar biasa, pertahanan dalaman, peninjau khas, operasi menyelamat tebusan, serang balas pengganas. Baru-baru ini , SSG telah aktif dalam operasi anti – pengganas di sempadan barat bergolak Pakistan dan Afghanistan bagi memerangi pelampau Islam di bandar-bandar Pakistan .



5. JW GROM, Poland


JW GROM ( Jednostka Wojskowa GROM ) adalah unit elit kaunter – keganasan Poland . Unit ini secara rasmi telah diaktifkan pada 13 Julai 1990 bagi menghadapi ancaman pengganas .

GROM , yang membawa maksud ” guruh ” adalah salah satu daripada lima pasukan operasi khas unit Angkatan Tentera Poland . Mereka dilatih untuk bertindak balas kepada pelbagai ancaman dan peranan peperangan tidak konvensional , termasuk tindakan anti – pengganas dan menceroboh ke kawasan musuh.



4. GSG 9, Germany


Ditubuhkan untuk menjalankan Operasi Khas, Unit dari Pasukan Persekutuan Polis Jerman ini juga berkongsi asas tujuan yang sama bagi mengekang ancaman pengganas. Secara rasminya skuad ini ditubuhkan pada 1973 selepas tragedi 11 atlet Israel yang ditawan pada Sukan Olimpik di Munich.

Skuad ini dikerah menjalankan kes membebaskan tebusan, penculikan, menghapuskan sasaran, memburu pelarian serta pakar dalam bidang sniper. Dari tahun 1972 hingga 2003 skuad elite ini dilaporkan telah menyelesaikan lebih dari 1,500 misi.



3. Delta Force, United States


Pasukan pertama dari Skuad Khas Operasi Detachment – Delta ( 1 SFOD – D ), yang lebih dikenali Delta Force telah diluluskan penubuhannya oleh Amerika Syarikat secara rasmi pada tahun 1997 selepas negara itu dikatakan mengalami banyak serangan dari pengganas.

Dikatakan sebagai salah satu skuad terbaik yang bergerak secara rahsia hingga operasi yang dijalankan jarang mendapat liputan media. Ditubuhkan mengikut model 22 Special Air Service Regiment, British atas SAS.

Walaupun tugas utama Delta Force adalah bagi memerangi keganasan namun kemampuan skuad ini tidak terhad dalam pertempuran bersenjata malah kumpulan ini dilatih secara intensif dalam menjalankan operasi menyelamat tebusan, serbuan, serta risikan menjadikan ia antara pasukan yang sangat efektif dalam mengekalkan keamanan.



2. Navy SEALs, United States


Pasukan Tentera Laut ini adalah antara pasukan terbaik dunia dalam menjalankan operasi di laut, darat serta udara. Pasukan yang tertubuh semenjak Perang Dunia Kedua ini terdiri daripada anggota Tentera Laut Amerika Syarikat dan merupakan salah satu pasukan elite khas apabila negara itu menghadapi peperangan.

SEAL yang menjalankan kerjasama bersama CIA ini terkenal sewaktu Amerika Syarikat berperang dengan Vietnam dan kerjasama ini masih wujud sehingga hari ini dan dilihat dalam peperangan di Iraq dan Afghanistan. Yang paling terbaru kes terkenal yang dijalankan adalah operasi pembunuhan Osama bin Laden di Pakistan.



1. SAS, United Kingdom


Special Air Service merupakan salah satu Pasukan Khas yang terbaik di UK. SAS telah ditubuhkan pada tahun 1941 semasa Perang Dunia Kedua dan telah berkhidmat sebagai model untuk Pasukan Khas di seluruh dunia. Ia telah diperbaharui sebagai sebahagian daripada Askar Wataniah pada tahun 1947 , dan dinamakan Batalion ke-21, Rejimen SAS.

Antara kejayaan dan pengiktirafan kepada SAS adalah apabila skuad ini berjaya menyerang dan membebaskan tawanan Kedutaan Iran di London pada tahun 1980. Kini ia terdiri daripada satu rejimen tetap dan dua rejimen wilayah. Tugas utama Skuad ini adalah memerangi keganasan dan operasi khas apabila menghadapi peperangan .





Dan beberapa lagi pasukan elit yang diperakui keberkesanan taktikal dalam menjalankan misi berbahaya.

Alpha Group – Russia



JTF2 – Canada



Sayeret Matkal – Israel



Shayetet 13 – Israel




Danish Special Forces



French Commando Marine





MARSOC – United States Marine Corps Forces Special Operations Command



Norwegion MJK



Russian Special Forces Spetsnaz



SEK-M Special Forces, Germany



US Army Special Forces Sniper



U. S. Army Green Berets



Dark Vader Stormtrooper Special Force

__________________
- "Jangan letak tanda soal bila Allah dah letak titik" -
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 01-05-2015, 12:11 AM
sanz sanz is offline
Super Active

sanz's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jul 2008
Location: KL / Seremban
Posts: 5,909
Thanks (Received): 481
Likes (Received): 3
Active Level
My Mood:
Default

apekehal stormtrooper skali ade?
__________________
Di Malaysia terdapat pulau yang Top-10 dalam dunia... Betul ke???
Keselamatan keluarga dan rumah anda amatlah penting... CCTV Murah
Reply With Quote
  #3  
Old 01-05-2015, 12:14 AM
rebellion rebellion is offline
Legendary Member

rebellion's Avatar
 
Trader Rating: (42)
Join Date: May 2010
Location: Steam/DoTa2
Posts: 15,989
Thanks (Received): 32
Likes (Received): 7
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sanz View Post
apekehal stormtrooper skali ade?
ni pasukan paling menarik, terlibat dengan perang galaksi, siap ade death star lagi, sekali tembak meletup planet
__________________
Quote:

Fesyen Permotoran Kegemaran Anda!
Hubungi facebook.com/SuperFlyCloth @ 012-343 2177

Thread DotA 2 The International 2017 | Beriklan di siggy ambe?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-05-2015, 12:15 AM
DreamCatcher DreamCatcher is offline
CG Top Poster Club

DreamCatcher's Avatar
 
Trader Rating: (24)
Join Date: Jan 2008
Location: portalkini.com
Posts: 22,636
Thanks (Received): 408
Likes (Received): 301
Blog Entries: 3
Active Level
My Mood:
Default

cam da ada je thread cenggini
__________________

JUAL FANPAGE UMPAN PATIN. MINAT PM ME
Reply With Quote
  #5  
Old 01-05-2015, 12:17 AM
rasyid9449 rasyid9449 is offline
Active Plus

rasyid9449's Avatar
 
Trader Rating: (25)
Join Date: Jul 2009
Location: Shah Alam,Bristol
Posts: 3,376
Thanks (Received): 60
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Dark vadder pun ada.haha
Reply With Quote
  #6  
Old 01-05-2015, 12:28 AM
oxygenO2 oxygenO2 is offline
Legendary Member

oxygenO2's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Apr 2008
Posts: 12,192
Thanks (Received): 26
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

fuhhh...nie semua ati kering
__________________
Lebih baik berusaha menyalakan lilin dari menyumpah kepada kegelapan
Reply With Quote
  #7  
Old 01-05-2015, 01:08 PM
7crew 7crew is offline
Active Member

7crew's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Aug 2010
Location: 5° 3' 44" N 102° 20' 33" E
Posts: 2,291
Thanks (Received): 77
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

[IMG][/IMG]
__________________
- "Jangan letak tanda soal bila Allah dah letak titik" -
Reply With Quote
  #8  
Old 01-05-2015, 01:24 PM
Aiman Nordin Aiman Nordin is offline
Active Plus

Aiman Nordin's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2014
Posts: 3,041
Thanks (Received): 30
Likes (Received): 6
Active Level
My Mood:
Default

agak2 malaysia tempat keberapa pasukan elit terbaik dunia?

askar kita pun boleh tahan cuma mungkin banyak info yang disembunyikan..
__________________
Jangan terlalu sibuk mencari yang SEMPURNA

Jika yangSEDERHANA sudah mampu membuatmu BAHAGIA
Reply With Quote
  #9  
Old 01-05-2015, 01:58 PM
ExAvantz ExAvantz is offline
Legendary Member

ExAvantz's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Mar 2007
Posts: 12,021
Thanks (Received): 74
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Aiman Nordin View Post
agak2 malaysia tempat keberapa pasukan elit terbaik dunia?

askar kita pun boleh tahan cuma mungkin banyak info yang disembunyikan..
ade kenalan 'otai' dlm army kata kita dlm no belasan
Reply With Quote
  #10  
Old 01-05-2015, 02:06 PM
a b c d e f a b c d e f is offline
Super Active

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2010
Posts: 6,503
Thanks (Received): 183
Likes (Received): 197
Active Level
Default

Harini sume pakai drone. Tak leh lwn lah spesel2 force ni dari jauh je anta roket tebabo!
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump