Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 15-12-2014, 11:55 PM
letstorque letstorque is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Posts: 4,019
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 37
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by iwak View Post
cili api bara. mcm centil lbih kurang tp kurus2 skit. area kl n9 mlka bnyk tnam jnis ni. tp kn bro tokey ptanian mmang duk rumah mkn nasi goyang kaki je. kuli2 je yg bwt kerja. klo smua bwt sndri mmang x larat bro. mmang ssah nk bjaya la
Aku kuli sekali.

Dulu pekerja 3 orang, boleh la tanam cili.
Sekarang musim hujan, maintain sorang je.
Jaga kebun dan tanam tebu je.


Tahun lepas buat silap , musim banjir, pekerja 3 orang.
Makan gaji buta je diorang.

Bulan Jan baru start balik.

Rasa nak tumpu jagung je untuk short term
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 16-12-2014, 12:03 AM
iwak iwak is online now
Super Active

iwak's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 7,396
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by letstorque View Post
Aku kuli sekali.

Dulu pekerja 3 orang, boleh la tanam cili.
Sekarang musim hujan, maintain sorang je.
Jaga kebun dan tanam tebu je.


Tahun lepas buat silap , musim banjir, pekerja 3 orang.
Makan gaji buta je diorang.

Bulan Jan baru start balik.

Rasa nak tumpu jagung je untuk short term
utk cili klo bro kje skali sng bro buat pnjagaan je. petik biar upah org ikut kg.jd x la mkn gaji buta. 3 org dh ngam tu kje ptik je. x ptik x de gaji. tnam tebu pn boleh than jgk tu krja. ak 3 taun jgk tnam tebu ni. berat kje dia. kne plk tuai bln puasa. dpt 20 ikat dh tumbang
Reply With Quote
  #23  
Old 16-12-2014, 12:17 AM
vaurajazu vaurajazu is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2014
Posts: 160
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Kalau tanam carrot hidup tak? Hari tu aku ada bawak 'seludup' macam2 jenis sayur yg aku beli masa pergi Pameran pertanian kat eropah ni.. aku bagi kakak aku utk test.. tak tahu apa jadi.
Dulu masa kecik2, kat kampung aku memang tanam macam2.. tapi skang semua pakat nak tanam getah/kelapa sawit.. tu yang aku bengang. Nak marah tak boleh, dah tanah diorang. Tapi dah hilang feel keindahan pertanian kat kampung.
Reply With Quote
  #24  
Old 16-12-2014, 12:19 AM
bell&ross bell&ross is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2009
Posts: 2,219
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 26
Active Level
Default

Salam tuan,tanaman apa yg paling sesuai utk ditanam diatas bumbung konkrit rumah.keluasan dlm 1k persegi
__________________
Perbaharui Insuran Kenderaan & Cukai Jalan + 20% Rebate Renewal
Email to [email protected]
*Introducer are welcome*
*Contact No: 0367355355
* HP: 0123914302
Reply With Quote
  #25  
Old 16-12-2014, 12:38 AM
letstorque letstorque is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Posts: 4,019
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 37
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by iwak View Post
utk cili klo bro kje skali sng bro buat pnjagaan je. petik biar upah org ikut kg.jd x la mkn gaji buta. 3 org dh ngam tu kje ptik je. x ptik x de gaji. tnam tebu pn boleh than jgk tu krja. ak 3 taun jgk tnam tebu ni. berat kje dia. kne plk tuai bln puasa. dpt 20 ikat dh tumbang
Pekene air tebu, dari tumbang bangkit balik.
Hahaha.


Aku susah nak tunggu setiap hari dari pagi sampai petang.
Kebun dari rumah aku 60km.

Kena pulak diesel naik harga ,memang sesak la.


Aku ni tak fokus sebenarnya.
Kebun tak setempat.
Kecik kecik luasnya.


Ko tak cuba tolak ke Singapore ke, cara senyap senyap?
Reply With Quote
  #26  
Old 16-12-2014, 04:15 PM
mutiaramanje mutiaramanje is offline
Regular

mutiaramanje's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 288
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
Default

info terbaik...tq
Reply With Quote
  #27  
Old 16-12-2014, 05:40 PM
zall zall is offline
Active Plus

zall's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2010
Posts: 3,367
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 1
Active Level
Default

tanam ler bunga kantan, rege mahai...
Reply With Quote
  #28  
Old 16-12-2014, 05:41 PM
zall zall is offline
Active Plus

zall's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2010
Posts: 3,367
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Bunga kantan untung besar

Berbudi pada tanah, pasti dapat hasilnya dan jika tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya. Pepatah itu dibuktikan seorang petani, Ahmad Mustafa Yunus, 57, yang terbabit dengan projek tanaman pokok bunga kantan atau nama saintifiknya Phaeomeria speciosa Koord secara komersial.

Projek berkenaan diusahakannya di kawasan seluas dua hektar di Kampung Peruas, Ulu Dong, Raub, Pahang.
Kini terdapat 1,000 rumpun pokok berkenaan yang tumbuh subur hingga mencapai ketinggian dua meter membabitkan tiga jenis iaitu bunga berwarna merah, putih dan merah jambu.

Ahmad Mustafa berkata, dia mula terbabit dengan projek tanaman pokok bunga kantan 20 tahun lalu.


Katanya, usaha itu hasil sokongan dan bantuan daripada agensi kerajaan seperti Jabatan Pertanian dan Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) yang menyediakan modal permulaan, selain benih.


Menurutnya, aktiviti memungut bunga kantan pramatang dilakukan setiap tiga hari dan purata hasil antara 400 hingga 700 kuntum seminggu.

Sebelum dipasarkan bunga kantan digred dan diikat setiap sepuluh kuntum.
Katanya, selain menanam, dia pernah menjadi pemborong dan menjual hasil pertanian itu kepada beberapa pembeli.

Namun, sejak beberapa tahun lalu dia hanya menumpukan kepada aktiviti pengeluaran bunga kantan saja.

“Setiap minggu saya, isteri dan anak ke kebun untuk melakukan pelbagai aktiviti seperti membersih kawasan, melakukan penjarangan pokok, menanam semula, meracun, memungut hasil dan menjual kepada pemborong.

“Mengusahakan tanaman pokok bunga kantan sangat mudah. Saya hanya perlu membeli racun rumpai terpilih yang digunakan setiap dua hingga tiga bulan sekali,” katanya.

Pokok berkenaan hidup subur di kawasan berair dan lembap sementara musuh seperti serangga tidak berminat menyerang kerana aroma yang terdapat padanya.

Ahmad Mustafa berkata, setiap rumpun pokok bunga kantan mampu menghasilkan antara tiga hingga tujuh kuntum bunga bergantung kepada kesuburan dan saiz perdu pokok.

Hanya bunga yang belum berkembang saja diambil bagi memastikan ia tidak mudah rosak dan busuk apabila terdedah cuaca panas.

Harga bunga kantan katanya bergantung kepada saiz dan jenisnya iaitu antara 40 hingga 70 sen sekuntum.

Sebelum ini, dia menjual terus kepada beberapa pembeli pasar Selayang, Selangor dan pasar besar Kuantan setiap minggu, namun kini pemborong datang ke rumahnya untuk mendapatkan bekalan.

“Sudah 15 tahun saya berulang-alik ke pasar Selayang dan pasar besar Kuantan untuk menjual bunga kantan termasuk pelbagai sayur kampung seperti pucuk paku hijau, ulaman, rebung dan ubi.

“Permintaan terhadap produk kampung begitu menggalakkan,” katanya.

Ahmad Mustafa berkata, setiap kali musim buah-buahan dia turut menjual durian, rambutan, dokong, duku dan manggis.

Aktiviti berkenaan dapat membantu menambah pendapatan penduduk setempat selain mengelak berlakunya lambakan.

Ahmad pernah menerima Anugerah Peladang Jaya peringkat negeri pada 2002 dan Anugerah Peladang Jaya Kebangsaan (2004).

Katanya, bunga kantan jenis merah dianggap terbaik dan mendapat permintaan lebih tinggi dalam kalangan suri rumah dan tukang masak profesional berbanding jenis putih dan merah jambu.

“Bagi menjaga kualiti dan mutu bunga kantan ia perlu segera dipasarkan sebaik saja proses membersih dan menggred dilakukan.

“Aspek pembungkusan perlu diberikan perhatian bagi memastikan bunga kantan sentiasa dalam keadaan kering dan tidak mudah patah,” katanya.

Pokok bunga kantan yang tergolong dalam keluarga halia digunakan sebagai penambah perasa dan aroma makanan selain menjadi penawar pelbagai jenis penyakit termasuk turut digunakan untuk awet muda dalam kalangan wanita Melayu.

Pokok bunga kantan mengeluarkan bunga sepanjang tahun, namun pada waktu tertentu pengeluaran bunga berkurangan dalam tempoh beberapa bulan.

Ketika bunga kantan berkurangan, katanya dia beralih kepada aktiviti lain bagi menampung pendapatan keluarga.

“Untuk menambah pengeluaran bunga kantan, saya kini berusaha memulihkan pokok sedia ada.

“Dengan usia pokok lebih 20 tahun, aktiviti sampingan seperti membaja perlu dilakukan secara berjadual,” katanya yang turut mengusahakan kebun sayur dan buah-buahan tempatan.

Menurutnya, bagi menambah pendapatan penduduk kampung, dia sedia berkongsi pengalaman mengusahakan kebun tanaman bunga kantan dan mereka yang berminat boleh mencuba projek berkenaan kerana tidak memerlukan modal besar selain penjagaannya mudah.

Katanya, projek tanaman pokok bunga kantan mampu memberi pendapatan lumayan sekiranya diusahakan secara besar-besaran.

Harga produk berkenaan di pasaran katanya mencecah RM4 sekuntum terutama pada musim perayaan.

“Saya sedia bertukar pengalaman dan membekalkan benih kepada mana-mana pihak yang berminat untuk mengusahakan tanaman berkenaan.

“Pokok bunga kantan yang ditanam berbeza terutama dari segi saiznya berbanding yang banyak terdapat di kampung.

“Mereka yang berminat boleh datang melihat projek yang saya usahakan dan dari situ mungkin akan datang minat,” katanya.

Tanaman berkenaan katanya, sesuai dilakukan secara sambilan kerana tidak memerlukan modal besar, sebaliknya mampu memberi keuntungan besar.
source : MyMetro
http://www2.hmetro.com.my/articles/B...gbesar/Article
Reply With Quote
  #29  
Old 16-12-2014, 06:01 PM
+kOoL+ +kOoL+ is offline
Legendary Member

+kOoL+'s Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Apr 2007
Location: +Di aLam FaNa MimPi+
Posts: 12,430
Thanks (Received): 67
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by letstorque View Post
Terdapat tanaman jangka pendek , yang mana hasil dalan.masa beberapa minggu.

Daripada 1 minggu seperti salad,kepada 10 minggu seperti jagung.

Jagung memang perlu kawasan yang agak luas untuk keluarkan hasil untuk jual.

Kalau untuk makan sekeluarga, kawasan 10mX3m dah cukup.

Kalau salad, dalam pasu pun dah cukup.
Tomato, cili pun boleh tanam dalam pasu di balkoni apartment.


Plot seluas tanaman jagung tadi, juga boleh tanam labu, tembikai, serta timun.

Bila kira harga labu boleh sampai RM5-6 sekilo, sebiji boleh jadi RM15.
Tembikai senang senang RM10 sebiji.
Timun senang senang RM2 sekilo
Cili merah, silap hari boleh sampai RM15-18 sekilo.
Cili padi(kampung ye, bukan Vietnam), lagi dahsyat, RM19-20 sekilo biasa je.
Limau nipis RM5 sekilo
Limau purut 50sen sebiji.
Daun pun ada harga.

Fikir fikirkan la kalau nak jimat duit.
rege jual ni TT kira direct consumer market ke dekat pemborong?..
__________________
| Bukan Merak Kayangan Tapi Gagak Di Rimba |
Reply With Quote
  #30  
Old 16-12-2014, 06:18 PM
letstorque letstorque is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2011
Posts: 4,019
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 37
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by +kOoL+ View Post
rege jual ni TT kira direct consumer market ke dekat pemborong?..
Harga kepada pemborong, atau peraih, di kebun/ladang.
Ex-farm.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump