Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 18-11-2012, 03:04 PM
Jutawan Jutawan is offline
Super Active

Jutawan's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Oct 2006
Location: Banting Selangor Malaysia Asia
Posts: 7,464
Thanks (Received): 180
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Cool Bisnes Kereta Sewa - Persoalan & Risiko?

Assalamualaikum warga CG

Saya teringin nak melakukan bisnes menyewa kereta.

Sasaran penyewa kami hanyalah pelajar IPT , tidak utk umum,
bagi mengurangkan masalah besar.

Oleh kerana kami tiada pengalaman langsung ( hanya pasang cita cita je dulu ),
diharapkan agar ada saudara/saudari memberi apa apa buah fikiran, idea
kepada kami, apa yg wajar kami laku kan ?

Adakah perlu daftar perniagaan segala ? insurans tertentu perlu ker ?

Boleh berikan pandangan berdasarkan kategori di bawah :

1. Modal Permulaan.

2. Dokumen-dokumen yang perlu di sediakan.

3. Risiko-risiko yang mungkin dihadapi.

4. Bagaimana cara yang betul untuk permulaan.

5. Lain-lain maklumat.


Segala perkongsian maklumat amatlah dihargai. Para usahawan kereta sewa yang dah ada perniagaan kereta sewa lagi baik.
Reply With Quote
Thanks aizat1612 thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 18-11-2012, 09:34 PM
khg khg is offline
Active Member

khg's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Feb 2009
Posts: 1,632
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
Default

menarik.... aku carik info mende lama.. ada mcm2 sharing experience hang leh jumpa. cub google. kesimpulannya, kena cekal. dlm cg ni pun ada rasanya org share experience wat sewa keta...
Reply With Quote
  #3  
Old 18-11-2012, 10:35 PM
Jutawan Jutawan is offline
Super Active

Jutawan's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Oct 2006
Location: Banting Selangor Malaysia Asia
Posts: 7,464
Thanks (Received): 180
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Cool

Quote:
Originally Posted by khg View Post
menarik.... aku carik info mende lama.. ada mcm2 sharing experience hang leh jumpa. cub google. kesimpulannya, kena cekal. dlm cg ni pun ada rasanya org share experience wat sewa keta...
Baru nak berjinak-jinak secara secara kecil-kecilan... sebagai sumber ekonomi baru dan moga dipermudahkan oleh-Nya.

p/s : Pengalaman cgarians tu kat thread mana yek?
Reply With Quote
  #4  
Old 19-11-2012, 01:43 AM
+kOoL+ +kOoL+ is offline
Legendary Member

+kOoL+'s Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Apr 2007
Location: +Di aLam FaNa MimPi+
Posts: 12,430
Thanks (Received): 67
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

member ak punya bapak ada buat bisnes ni.. act dia bisnes tour tapi skali selit dengan keta sewa.. masyuk beb.. hari2, bulan2 pn ada yg sewa.. loan kereta semua penyewa yg tolong bayar.. tapi kena tgk tempat jugak la..

risiko yg ak tau satu je, keta org boleh curi (dah penah jadi dekat bapak member tu)..
__________________
| Bukan Merak Kayangan Tapi Gagak Di Rimba |
Reply With Quote
  #5  
Old 02-01-2013, 07:00 PM
abdul_ir abdul_ir is offline
Super Active

abdul_ir's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2009
Posts: 6,653
Thanks (Received): 17
Likes (Received): 12
Active Level
Default

Cancel dah ke
__________________
SETHER:Blockchain's first intelligent social marketing platform

Untuk dapatkan SETHER boleh whatsapp saya 0194123745 MIN: 1 SETH
Reply With Quote
  #6  
Old 02-01-2013, 07:04 PM
fxjunior fxjunior is offline
Regular

fxjunior's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2008
Posts: 453
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

jgn... byk bahayanya...
__________________
***INI BUKAN ANDROID 2.2

***APRIKOT ANTI KANSER ?
Reply With Quote
  #7  
Old 02-01-2013, 07:13 PM
aizat1612 aizat1612 is offline
Super Active

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,451
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Jutawan View Post
Assalamualaikum warga CG

Saya teringin nak melakukan bisnes menyewa kereta.

Sasaran penyewa kami hanyalah pelajar IPT , tidak utk umum,
bagi mengurangkan masalah besar.

Oleh kerana kami tiada pengalaman langsung ( hanya pasang cita cita je dulu ),
diharapkan agar ada saudara/saudari memberi apa apa buah fikiran, idea
kepada kami, apa yg wajar kami laku kan ?

Adakah perlu daftar perniagaan segala ? insurans tertentu perlu ker ?

Boleh berikan pandangan berdasarkan kategori di bawah :

1. Modal Permulaan.

2. Dokumen-dokumen yang perlu di sediakan.

3. Risiko-risiko yang mungkin dihadapi.

4. Bagaimana cara yang betul untuk permulaan.

5. Lain-lain maklumat.


Segala perkongsian maklumat amatlah dihargai. Para usahawan kereta sewa yang dah ada perniagaan kereta sewa lagi baik.
yang penting kena jumpa dulu dgn owner syarikat yg buat pajak keta tu.. bukan apa, kawan sy dah pernah kena tipu...dan dia x nak perkara yang sama berulang mcm dia pernah kena dulu.
__________________
Guna EPF A/c 1 untuk beli saham DIGI,PETRONAS,GASMALAYSIA,TM etc. Ask Me How?
Tel/WhatsApp: +6019-238-3694 / +6012-2851606; BBM: 74E520E5
Skype: Aizat.Zainal
Reply With Quote
  #8  
Old 03-01-2013, 02:29 PM
terompah terompah is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2009
Posts: 971
Thanks (Received): 29
Likes (Received): 70
Active Level
Default

Ada pengalaman tp kt Langkawi...tp xbyk beza bg buat sewa student. Risiko student nih sng je nk accident sbb yg sewa tuh ada yg br dpt lesen n xde lesen tp guna lesen org lain..nnti sambung la..kalu rajin nk g jln jap
Reply With Quote
  #9  
Old 03-01-2013, 03:44 PM
ikaria ikaria is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2012
Posts: 131
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Salam, hanya pendapat aku, walaupun aku xpernah biznes nie. tapi pengalaman ada kerete jer laa hehe. duit hasil sewaan kerete tu kene bahagikan betul2 utk maintenance dgn insuran kereta.

InsyaAllah semoga berjaya TT.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-01-2013, 03:50 PM
zall zall is offline
Active Plus

zall's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2010
Posts: 3,367
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 1
Active Level
Default

kalau nak buat gak, korang sewa kat budak2 IT consultan dari india... diaorg ni ramai kat cyberjaya... tak silap aku kawan aku pernah sewakan kancil RM850 sebulan...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump