Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Debate & Mature Discussion

Debate & Mature Discussion This section is not like "Santai" style. This is the place to debate things, as well as strike up a more mature conversation. Respect other people's opinions and do not flame nor troll. Immediate suspension will be imposed.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-04-2012, 05:13 PM
symori symori is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 2,808
Thanks (Received): 258
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Angry [Perbincangan] Keluhan seorang rakyat Jalur Gemilang

Assalamualaikom otai2,

Kita penah dengar pepatah yang famous iaitu...

"There is no other place like home"

...selalunya diluahkan oleh mereka2 yang merantau ke luar Malaysia untuk bekerja, belajar dan macam2 urusan. Bila diperantauan pulak, luahan rindu pada nasi lemak, kuih, mee rebus dan macam2 lagi juadah Malaysiana berkumandang tanda betapa indahnya Malaysia, tanah air kita sekarang ni.

Ok...

Aku tak taw laa mana silapnya aku punya mentality atau pandangan aku terhadap Malaysia, tapi aku rasa ramai jer yang ada perasaan macam aku iaitu Malaysia bukanlah segalanya.

Dalam bulan lepas, keluar dalam mesyuarat Parlimen di Singapura, salah sorang MP kata ada 900 orang rakyat telah berpindah ke negara lain dan membatalkan kewarganegaraan Singapura. Tapi ramai plak rakyat2 dia kata ntah2 jumlah 900 tuh tipu jer.


Sikit pasal diriku ini...

Aku ni baru 2 bulan keje kat Singapore, kalo convert gaji aku ke Ringgit, lebih RM3k jugak laa. Keje tak berat pun, biasa2 jer laa.

Hujah2 lepas ni akan membincangkan kualiti dan harga makanan di Singapura berbanding Malaysia.

Aku perhatikan, orang yang gaji S$ 1000, boleh makan yang mewah serendah S$2.50 . Kalo regular customer, silap2 S$2.00 boleh dapat. Tapi kat Malaysia, terutamanya lembah Klang, gaji RM 1000,
RM 2.50 punya makanan, rasa2nya kenyang ke?

Ok kalo ada yang nak pertikai pasal harga, kita tengok plak kuantiti sepinggan nasi plak. Kita citer Nasi Goreng Biasa jer laa. Aku makan sepinggan nasi goreng, harga S$3.00 , boleh kongsi 2 orang taw. Teh ais S$1.30 plak sebesar 2 kali cawan kat Malaysia ni.

Kalau kat Malaysia, nasi goreng biasa dah RM 3.50, besar 1 scoop mangkok kecik. Teh ais RM 1.50, cawan biasa jer.

Ok kalo ada plak nak pertikai duit diorang mahal, duit Malaysia murah, meh menungkan ni..

Cuba tanya orang2 Malaysia yg keje kat Singapore, roti GARDENIA kat sana ada berapa perisa? Aku kira2 ada Butterscotch, Banana Walnut, Raisin, Milky, Wholemeal, dan macam2 lagi..

Kat Malaysia ada berapa jer jenis roti GARDENIA?

Adakah sebab duit kita murah, so kita cuma dapat 2 jenis jer?

Itu baru roti Gardenia, belom citer brand Bonjour, Quickbites.

Roti Quickbites ni, ada satu faveret aku nama dia "Margerine and Kaya". Dia punya besar, separuh stereng kete Kelisa. Harga? S$1.50 jerrrr siot!

Come on!!! Apa jadik dengan Malaysia???
Kenapa kita yang kaya dengan macam2 source of income, kualiti hidop rakyat tak up to the par??

Mungkin di Malaysia, kita menang dengan harga hartanah yang jaoh lebih murah dari Singapore, tapi tanah Malaysia lagi besar, rakyat lagi ramai, kenapa quality makanan kita jaoh dari Singapore yang kecik lagi dari Selangor????


Benda2 kecik macam ni laaa kekadang membuatkan rakyat biasa macam aku rasa negara orang jaoh lebih baek. Mak aku pun cakap nanti kenal2 dengan sedara kat Australia, boleh pindah sana..

Aku taknak laa sentuh mana2 parti politik, cuma kepada sesiapa laa yang ada kuasa untuk mengubah benda2 ni, harap amek laa perhatian!

Kalo macam ni laa kan, tak kisah laa berapa percent pun meningkat FDI (foreign direct investment), berapa banyak sekalipun peluang pekerjaan yang tercipta, aku tak nampak harga barang akan menurun.


Kat Singapore tade taw subsidi2 ni. Minyak, pelajaran, semua sendiri2 ok! Kita yang ada PTPTN pun budak2 **** persoalkan. Minyak yang dah diberi subsidi, barang tetap naek harga, so?
Apa masalahnye ni?


Apa penyelesaian?
Aku rasa mana2 rakyat yang keje dengan gaji RM 3000 ke bawah, elok fikir2kan laa nak berhijrah ke negara2 yang tinggi nilai matawangnye. Bukan laa sebab aku dah keje Singapore, aku pun suroh laa orang ikot cara aku. Tapi tengok laa orang2 Indon, Bangla..

Bila korang keje kat Singapore, tapi tinggal kat Johor, korang akan sedar yang korang masih boleh makan mewah, dan boleh menyimpan dengan banyak.

Contoh macam sekarang ni, bulan2 aku cuma belanja S$ 700, tapi aku punya savings dan tanggungan di Malaysia lebih dari RM 2000.
Dan duit belanja sebanyak S$ 600 tuh memang banyak, siap boleh save S$ 150.

Isu2 yang aku citer ni blom masok lagi penyalahgunaan duit Zakat, dan isu2 yang laen.

Aku rasa, citer yang aku sampaikan ni baru celah gigi jer berbanding dengan dunia ALLAH yang luas ni. Orang2 yang hijrah kat Australia, Europe mungkin ada citer yang lebeh menarik.
Kalo ada, kongsi2kan lah.


Kesimpulannya: Ada banyak benda yang tak kena dengan ekonomi Malaysia. Hanya ALLAH saja yang maha mengetahui. Semoga orang2 yang menjahanamkan ekonomi Malaysia mendapat petunjuk dari ALLAH agar rakyatnya tidak menderita.


**********************************


Nak tambah sket..

Ni untuk mereka2 yang tak reti nak hargai PTPTN..

Aku attach gambar kat bawah ni, harap2 keluar..




Ini gambar Masjid Kassim, Changi Road. Dekat2 area Eunos, Ubi, Marine Parade, Paya Lebar, Geylang.
Kalo tak keluar, google laa, cari Masjid Kassim Changi Road.

Sebelah masjid ni ada Wisma Indah - tempat blaja agama dari sijil sampai ke Degree.
Seberang jalan ada maahad tahfiz, kedai makan, kolej islam nama Al-Zuhri.

Aku selalu gak minum depan masjid ni, tengok rakyat2 dia, terutama yang Muslimah, pakai tudong laboh, jubah, pegi blaja agama sampai graduate. Semuanya duit sendiri. Dua tiga kali aku dok situ, sampai boleh datang perasaan sebak mengenangkan jihad mereka2 ni...

Aku kagum dengan semangat diorang nak blaja agama, disebalik tekanan sekularisme sekeliling.
Ada sorang menteri terkenal Singapore sendiri penah cakap, menurut sorang Imam yang aku kenal, menteri tuh kata kat sape ntah..

"Islam is a venomous religion".


Buat pelajar2 yang dah grad, tapi tade keje lagi, berhutang dengan PTPTN, jangan pilih keje. Terima saja dulu ape yang ada. Rezeki yang lebih baik akan datang kemudian....
Insya ALLAH.

************************************************** ***

Post #273

Dari sudut pandangan yang berbeza, Malaysia ni antara tempat yang sangat2 sesuai untuk pelaburan. Memang mentaliti orang Malaysia nak cepat kaya, so macam2 sistem pelaburan ada.

Pak man telo ada, pak man tempe, skim kutu, dan laen2...

Ini baru contoh skim2 kampung..

Tapi, orang Malaysia, terutamanya Melayu baru nak amek taw pasal Bursa Malaysia, IPO, CPO, Islamic Sukuk, Bond. Benda2 yang halal ni laa yang kita kene amek taw.
Bukan dapat gaji, teros belanja.


Dan bukan kumpul duit, teros beli umah..!

Kalo tak percaya, cuba attend kursus2 utk Bursa Malaysia, FCPO.
Benda2 ni laa kita sebagai orang Islam kene taw bikin duit untuk mengalahkan inflasi yang tinggi. Kalo korang reti benda2 ni semua, boleh untung 10%-15% sebulan, tak payah susah2 berhijrah..

Aku kumpul duit sebab aku main Bursa Malaysia...


Sebab tuh aku tak tinggalkan Malaysia sepenuhnye....

****************************************

tribute tu bro Kronoz

post # 412, page 42



Kenapa masih ada sesetengah forumer yang tidak think-out-of-the-box
YA memang tidak dinafikan barangan dan expenses di Singapore amat tinggi
Makan mahal, rental mahal, parking mahal, groceries mahal dan semua mahal
Itu sama je kat mana-mana negara sekali

Contohnya Teh Tarik kat Malaysia RM1.50 dan kat Singapore SGD1.50 dan kat United Kingdom 1.50
Itulah namanya currency globalization dan yang membezakan hanyalah nilai matawang tersebut

Cuba ask yourself one question... Kenapa kita berhijrah atau migrating?
Adakah kita berhijrah ke negara orang untuk pergi shopping?
Adakah kita berhijrah ke negara orang untuk beli Nasi Lemak?
Adakah kita berhijrah ke negara orang untuk sewa rumah?

Motif utama seseorang itu berhijrah adalah kerana faktor gaji dan juga career advancement
MAKA sepatutnya kita mengambil kesempatan kedudukan Singapura yang berada di bersebelahan kita
Dengan perbezaan matawang SGD1 : RM2.45 (dulu hanya 1.5 pastu 1.7 pastu 2.2 dan sekarang??)
Kalau ada peluang kerja di United Kingdom dengan gaji matawang Pound Sterling adakah anda akan tolak?

Tak ada sesiapa yang menyuruh anda untuk berbelanja di negara Singapura
Sedangkan rakyat Singapura sendiri berbelanja di Negara kita especially di Johor
Persoalan sekarang ialah jumlah duit yang masuk ke poket kita hasil dari gaji bulanan
Bayangkan kerja di Singapore dapat SGD dan duduk di Johor berbelanja dalam RM
Kenapa Indon yang dikatakan kurang pandai dari Malaysia boleh kaya bila balik ke Negara asal?
Mereka sanggup kerja di Malaysia dan hantar wang bulanan ke family di Indonesia

Ini bukan soal tak cintakan negara..
Ini bukan soal tak cintakan jalur gemilang..
Ini bukan soal tak cintakan parti UMNO..
Ini bukan soal tak cintakan parti Pakatan Rakyat..

Ini adalah soal cintakan keluarga kita sendiri..
Kerana cintanya kita pada keluarga, ibu, bapa, isteri, anak adalah sebab utama..


Kalau negara kita atau mana-mana parti politik cintakan kita, kenapa masih ada terseksa?
Masih ada rakyat yang terseksa dengan gaji rendah
Masih ada rakyat yang terseksa dengan desakan ekonomi
Masih ada rakyat yang hingga bercerai kerana desakan hidup
Masih ada rakyat yang membuang anak kerana ketidakmampuan dari segi ekonomi

Ketepikan minda politik kerana ia tidak membantu anda dalam membeli sesuap nasi
Tetapi kita sendiri yang kena berusaha untuk memastikan keluarga kita terus hidup

Food for though kat bawah ni aku kongsi skala gaji Malaysia vs Singapore
Aku ambil position yang rendah iaitu Admin Assistant dan Customer Service Executive (SPM Level)
Yup gaji dia lebih kurang sama atau lebih tinggi dan dalam dua matawang yang berbeza

Source dari jobstreet.com dan anda juga boleh semak gaji anda di bawah:
http://myjobstreet.jobstreet.com.my/...ary-report.php

Just my 2 cents, ini bukan argument thread untuk mendapat kerakyatan Singapore
Ini adalah argument and fact about how we can improve our living

Last edited by symori; 09-04-2012 at 01:20 PM.. Reason: thank kronoz
Reply With Quote
Thanks Bro_Izantie, astrowan, silibug, eches, akuisaku and 130 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 06-04-2012, 05:19 PM
vquad vquad is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2010
Posts: 2,644
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 5
Active Level
My Mood:
Default

ade betulnye jugak ape yg tt ckp kn tu..
__________________
[COLOR="Red"][SIZE="3"][URL="https://************************/order/form/sm2017/21"]Maria Ozawa Pic[/URL][/SIZE][/COLOR]
Reply With Quote
  #3  
Old 06-04-2012, 05:21 PM
adamdaniel81 adamdaniel81 is offline
Super Active

adamdaniel81's Avatar
 
Trader Rating: (45)
Join Date: Feb 2011
Location: Bumi
Posts: 8,201
Thanks (Received): 158
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

so skrg kita nak salahkan sape? rakyat @ kerajaan?
Reply With Quote
  #4  
Old 06-04-2012, 05:23 PM
spekmato_hitam spekmato_hitam is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2011
Posts: 458
Thanks (Received): 37
Likes (Received): 0
Active Level
Default

ko duduk je la sana terus..
klu kat negara sendiri byk masalah.. kita sendiri kena betul kan..
bukan ajak org lari..
Reply With Quote
  #5  
Old 06-04-2012, 05:26 PM
willrancid willrancid is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2010
Posts: 752
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

member aku makan nasi ambang,, dia ckp 10dollar..
__________________
http://www.darimejahr.com
Reply With Quote
  #6  
Old 06-04-2012, 05:30 PM
aspil1 aspil1 is offline
Active Member

aspil1's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,476
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

kerja engineer ke TT?
ade kerja kosong roger den
Reply With Quote
  #7  
Old 06-04-2012, 05:33 PM
kebabom kebabom is offline
Super Active

kebabom's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2007
Posts: 8,488
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 9
Active Level
My Mood:
Default

best dgr ksh tt ni...
Reply With Quote
  #8  
Old 06-04-2012, 05:34 PM
cikoi cikoi is offline
Active Member

cikoi's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2010
Posts: 2,361
Thanks (Received): 47
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

sapa yg pernah keja kat negara luar akan tau la betapa sadisnya dok negara kita nih
Reply With Quote
  #9  
Old 06-04-2012, 05:45 PM
ngutik ngutik is offline
Regular

ngutik's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2009
Posts: 645
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by spekmato_hitam View Post
ko duduk je la sana terus..
klu kat negara sendiri byk masalah.. kita sendiri kena betul kan..
bukan ajak org lari..
ko ni mmg jenis x bleh nak dibawa berdiskas..tt bkn ajak ko lari la bai..
Reply With Quote
  #10  
Old 06-04-2012, 05:50 PM
sueweal sueweal is offline
Active Plus

sueweal's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: May 2011
Posts: 4,555
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Menarik ni. aku nak bkak law firm kt singapore la klau mcmni.
__________________
sewa mesin cuci kusyen kereta rm100 satu hari. kongsi2 dgn jiran atau kawan jimat..


nak pendapatan uber mingguan cecah rm1200-1500. daftar sini free tiada bayaran.https://partners.uber.com/i/r3xayn2yue
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump