Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Electrics, Electronics, DIY

Electrics, Electronics, DIY Discussions of engineering equipments, home improvements and different DIY project with hints and tips on solutions for any problem.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #111  
Old 29-12-2015, 08:35 PM
Baipd Baipd is offline
Regular

 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2012
Posts: 259
Thanks (Received): 1
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Selain daripada Sistem Solar untuk untuk menjana letrik, banyak lagi cara lain untuk kita menjana letrik dengan menggunakan sumber alam semula jadi seperti wood gas gassifier generator, charcoal gassifier generator, wind turbine, TEG/TEC, haideroletrik, phyrolysis dll, cuma perlukan sedikit pengtahuan dan tentu sekali keewangan, bila peralatan sudah sedia bolih dikatakan penjanaan hampir percuma cuma yang di perlukan tulang empat kerat untuk menyediakan bahan bakar (fuel)
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #112  
Old 11-08-2017, 10:56 AM
Beyond Beyond is offline
Active Member

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2010
Posts: 2,238
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

sesiapa yang nak install solar panel boleh contact saya. harga mampu milik jika 3kw diberi harga Rm25k kami akan beri harga dibawah RM20k. cepat whataps jika berminat. pm pon boleh. tapi lebih baik whataps di 0133422994 senang nak communicate.

bil api next year akan naik so bila dah naik harga yang ditawar kan pun terpaksa dinaikkan. cepat ambil peluang untuk kurang kan bil bulanan anda. jangan terpedaya dgn gadget yang murah kononnya boleh jimat ratusan ringgit.
Reply With Quote
  #113  
Old 22-07-2019, 02:33 AM
siamanggagapp siamanggagapp is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 3,181
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 101
Active Level
Default

Ada apa2 update trbaru kot2 kwn2 dh psg?
Reply With Quote
  #114  
Old 22-07-2019, 07:27 AM
eizzbizz eizzbizz is offline
Super Active

eizzbizz's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,905
Thanks (Received): 22
Likes (Received): 257
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

ROI lama bro ... kos dlm 25-30k .. bebulan jimat rm200 x 12 = rm2400 jimat setahun .. x12 tahun..

tu pun kalau betul2 jimat sebulan rm200... kalo jimat rm150 je... 20tahun ROI
Reply With Quote
  #115  
Old 22-07-2019, 09:51 AM
afshaman afshaman is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2013
Posts: 2,547
Active Level
Default

kalau kita pasang asing boleh ke? Tak sambung ke National Grid...utk kegunaan sendiri esp kalau time blackout atau siang hari...ke mmg kena sambung ke National Grid jugak?
Reply With Quote
  #116  
Old 22-07-2019, 01:30 PM
eizzbizz eizzbizz is offline
Super Active

eizzbizz's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,905
Thanks (Received): 22
Likes (Received): 257
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by afshaman View Post
kalau kita pasang asing boleh ke? Tak sambung ke National Grid...utk kegunaan sendiri esp kalau time blackout atau siang hari...ke mmg kena sambung ke National Grid jugak?
x berbaloi bro kalo spent 20k just nk guna time black out...

biasa masuk ke grid...bila nk guna.. amik la balik dari grid
Reply With Quote
  #117  
Old 22-07-2019, 02:56 PM
afshaman afshaman is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2013
Posts: 2,547
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by eizzbizz View Post
x berbaloi bro kalo spent 20k just nk guna time black out...

biasa masuk ke grid...bila nk guna.. amik la balik dari grid
maksud kawan more pada mmg kena sambung ke Grid ke? Sbb kalau tak perlu...elok juga guna Solar as punca utama esp time siang yang panas...then kalau mlm guna grid...pastu kalau blackout boleh guna juga...sbb masa kat UK dulu...mmg ada suis utk tukar dari grid ke solar...time summer guna solar...time2 lain guna grid
Reply With Quote
  #118  
Old 22-07-2019, 03:09 PM
eizzbizz eizzbizz is offline
Super Active

eizzbizz's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,905
Thanks (Received): 22
Likes (Received): 257
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by afshaman View Post
maksud kawan more pada mmg kena sambung ke Grid ke? Sbb kalau tak perlu...elok juga guna Solar as punca utama esp time siang yang panas...then kalau mlm guna grid...pastu kalau blackout boleh guna juga...sbb masa kat UK dulu...mmg ada suis utk tukar dari grid ke solar...time summer guna solar...time2 lain guna grid
memang mcm tu boss.. siang kalo guna ..direct dari solar.. tapi bila dh abis tak cukup.. dari grid... tak cukup lg..dari tnb
Reply With Quote
  #119  
Old 22-07-2019, 06:45 PM
GamezStar GamezStar is offline
CG Top Poster Club

GamezStar's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2008
Posts: 26,828
Thanks (Received): 196
Likes (Received): 370
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by eizzbizz View Post
memang mcm tu boss.. siang kalo guna ..direct dari solar.. tapi bila dh abis tak cukup.. dari grid... tak cukup lg..dari tnb
x paham plak aku... solar tu dari battery storage kita kan.. klu habis amik kat national grid tu bukan tnb ke ?
Reply With Quote
  #120  
Old 02-08-2019, 12:46 PM
afshaman afshaman is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2013
Posts: 2,547
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by GamezStar View Post
x paham plak aku... solar tu dari battery storage kita kan.. klu habis amik kat national grid tu bukan tnb ke ?
kawan pun tak berapa paham juga...besar mana battery storage untuk keperluan 12 jam dari 7 pagi sampai 7 malam? Adakah time siang tu solar tu generate power utk kegunaan + charge battery sekali atau kegunaan sahaja?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump