Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #33781  
Old 06-07-2019, 10:24 AM
lautjernih lautjernih is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2019
Posts: 94
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 4
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by alphaOne View Post
Mmg dah penuh asb2.. sbb tu bank xleh offer financing.. bank mana2 pon sama je.. tinggal pilih service banker mana ajer.. hehe.
alphaOne rasa2 ada peluang tak nak buat loan lasb2 hujung tahun ni? Ke memang tak dapat tau?

Saya ada sedikit simpanan dekat lasb tapi tak nak pindah duit tu ke lasb2 (kalau pindah nanti baki akan jadi kosong pada bulan tu dan kita akan rugi kan?).

Katakan saya ada simpanan wang dalam 100-150K kat lasb, ok ke kalau saya buat lasb 100-150K untuk memenuh kan akaun lasb tu? Saya tak past strategi mana yang elok:

Option 1:
Pindah semua simpanan dari lasb1 ke lasb2 dan buat loan lasb1 i.e. 200K.
Tapi saya rasa nanti macam ada "ruang" di mana pindahan tu akan "menglubang" kan akaun sementara dan akan rugi kat situ

Option 2:
Mohon lasb separa supaya penuhkan lasb tu cth: loan 100-150K.

Option 3:
Tunggu lasb2 bukak ...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #33782  
Old 07-07-2019, 02:39 PM
Khai1502 Khai1502 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2015
Posts: 138
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mrvx View Post
yang sebulan itulah kerugian kita.. still kena bayar dengan bank walaupun tarikh terminate lebih awal....
X jugak, kalo abe ingat2 balik waktu baru buat loan dulu, kite semua dapat extra 1 bulan dividen waktu first year buat loan, so kire cam bank ambik balik duit dia la

Sekarang otw rasionalisasi bajet rumah, semua cut, nak penuhkan lasb, boleh bajet dalam 800 je setahun, nak simpan dalam tabung haji, cukup 5 tahun rembat lagi 50k cukup 200k lasb, pelan2 kayuh
__________________
Assolatu tanhau 'anil fahsya' 'iwal mungkar
Beli CD Game PC
Original Habbatus Sauda' RM 30 sepaket
019-8220408 (Khairul)
Reply With Quote
  #33783  
Old 07-07-2019, 02:48 PM
mrvx mrvx is offline
Super Active

mrvx's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2009
Posts: 9,324
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Khai1502 View Post
X jugak, kalo abe ingat2 balik waktu baru buat loan dulu, kite semua dapat extra 1 bulan dividen waktu first year buat loan, so kire cam bank ambik balik duit dia la

Sekarang otw rasionalisasi bajet rumah, semua cut, nak penuhkan lasb, boleh bajet dalam 800 je setahun, nak simpan dalam tabung haji, cukup 5 tahun rembat lagi 50k cukup 200k lasb, pelan2 kayuh
TH dah tak berapa nak hidup.. semua aset sudah jual.. aku prefer fix deposit-i
__________________
PRICE HIGH...!
https://coinpot.co/mine/bitcoincore/?ref=8395C2AC08A2
Reply With Quote
  #33784  
Old 07-07-2019, 03:50 PM
Khai1502 Khai1502 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2015
Posts: 138
Thanks (Received): 15
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mrvx View Post
TH dah tak berapa nak hidup.. semua aset sudah jual.. aku prefer fix deposit-i
Dividen TH 2019 tinggi jugak, lagi tinggi dari asb, 6.25%, bonus dia yg rendah, 1.25%. kalo kite x tolong org yg uruskan haji kite, x kan kite nak harapkan ah chong n muthu yg bantu urusan haji kite. aku x lah suke sangat th ni pasal nak pergi haji pun tunggu 100 tahun, tapi aku cube bantu yg termampu, sekurang2nya bagi emak bapak n keluarga n org2 yg nak sgt pergi haji, x pe la, pade aku selagi x de kesalahan major, aku boleh pejam sebelah mata lagi
__________________
Assolatu tanhau 'anil fahsya' 'iwal mungkar
Beli CD Game PC
Original Habbatus Sauda' RM 30 sepaket
019-8220408 (Khairul)
Reply With Quote
Likes ARe-BeaR liked this post
  #33785  
Old 08-07-2019, 03:07 PM
ikeda ikeda is offline
Active Plus

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 3,016
Thanks (Received): 5761
Likes (Received): 108
Active Level
Default Ulangkaji untuk tahun 2019

Quote:
Originally Posted by ikeda View Post
Saya cuba ringkaskan pada attachment berikut..
Harap menjadi panduan.
Assalam,

Untuk rakan2 saya yang hormati dan setia dengan thread ini.
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019 walaupun dah habis Syawal.
Maaf kerana saya agak sibuk dengan kerja hakiki saya sebagai pekerja kilang yang memerlukan komitment yang 200%.

Terima kasih kepada platform carigold yang memberi tapak thread ini sehingga ke hari ini.

Suasana dividen yang mengecil kebelakangan ini(ASD 5.25%) sudah tentu memberi gambaran kepada kita untuk dividen seterusnya seperti ASW, AS1M dan ASB. Seharusnya kita perlu membuat ulangkaji terutamanya strategy untuk pastikan target +ve ROI dalam intact.
LASB 1 adalah main actor..
LASB 2 adalah pelakon tambahan..
Strategy teknik1 dan teknik2 perlu diimbangkan.
Score/Hit High ROI at beginning and leverage for the risk at 2nd half.
Create/Secure ROI so that you will be tougher with volatile condition/situation.
Please get learn from members suffer at UT, and they were panic and make them run with big loss.
Please get learn from the property, without holding power enough habis tergadai.

Early homework/paperwork will determine next action.

Selamat maju jaya dan sentiasa bahagia disamping keluarga tersayang.
Reply With Quote
Likes katani17, lautjernih, alphaOne, oso050, rocx and 1 others liked this post
  #33786  
Old 08-07-2019, 03:17 PM
katani17 katani17 is offline
Active Plus

katani17's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 4,829
Thanks (Received): 168
Likes (Received): 37
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ikeda View Post
Assalam,

Untuk rakan2 saya yang hormati dan setia dengan thread ini.
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2019 walaupun dah habis Syawal.
Maaf kerana saya agak sibuk dengan kerja hakiki saya sebagai pekerja kilang yang memerlukan komitment yang 200%.

Terima kasih kepada platform carigold yang memberi tapak thread ini sehingga ke hari ini.

Suasana dividen yang mengecil kebelakangan ini(ASD 5.25%) sudah tentu memberi gambaran kepada kita untuk dividen seterusnya seperti ASW, AS1M dan ASB. Seharusnya kita perlu membuat ulangkaji terutamanya strategy untuk pastikan target +ve ROI dalam intact.
LASB 1 adalah main actor..
LASB 2 adalah pelakon tambahan..
Strategy teknik1 dan teknik2 perlu diimbangkan.
Score/Hit High ROI at beginning and leverage for the risk at 2nd half.
Create/Secure ROI so that you will be tougher with volatile condition/situation.
Please get learn from members suffer at UT, and they were panic and make them run with big loss.
Please get learn from the property, without holding power enough habis tergadai.

Early homework/paperwork will determine next action.

Selamat maju jaya dan sentiasa bahagia disamping keluarga tersayang.
welcome back my gurus
Reply With Quote
Likes ikeda, lautjernih liked this post
  #33787  
Old 08-07-2019, 03:21 PM
mrvx mrvx is offline
Super Active

mrvx's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2009
Posts: 9,324
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Khai1502 View Post
Dividen TH 2019 tinggi jugak, lagi tinggi dari asb, 6.25%, bonus dia yg rendah, 1.25%. kalo kite x tolong org yg uruskan haji kite, x kan kite nak harapkan ah chong n muthu yg bantu urusan haji kite. aku x lah suke sangat th ni pasal nak pergi haji pun tunggu 100 tahun, tapi aku cube bantu yg termampu, sekurang2nya bagi emak bapak n keluarga n org2 yg nak sgt pergi haji, x pe la, pade aku selagi x de kesalahan major, aku boleh pejam sebelah mata lagi
alamak... kenapa dengan kamu ni.. hibah 1.25% keseluruhan lah.. mana ada div 6.25%
__________________
PRICE HIGH...!
https://coinpot.co/mine/bitcoincore/?ref=8395C2AC08A2
Reply With Quote
  #33788  
Old 08-07-2019, 04:22 PM
avatar82 avatar82 is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2019
Posts: 58
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by lautjernih View Post
alphaOne rasa2 ada peluang tak nak buat loan lasb2 hujung tahun ni? Ke memang tak dapat tau?

Saya ada sedikit simpanan dekat lasb tapi tak nak pindah duit tu ke lasb2 (kalau pindah nanti baki akan jadi kosong pada bulan tu dan kita akan rugi kan?).

Katakan saya ada simpanan wang dalam 100-150K kat lasb, ok ke kalau saya buat lasb 100-150K untuk memenuh kan akaun lasb tu? Saya tak past strategi mana yang elok:

Option 1:
Pindah semua simpanan dari lasb1 ke lasb2 dan buat loan lasb1 i.e. 200K.
Tapi saya rasa nanti macam ada "ruang" di mana pindahan tu akan "menglubang" kan akaun sementara dan akan rugi kat situ

Option 2:
Mohon lasb separa supaya penuhkan lasb tu cth: loan 100-150K.

Option 3:
Tunggu lasb2 bukak ...

guna option 1 tu lah. pindah semua saving asb1 ke asb2. but loan max yg boleh kat lasb1.
Reply With Quote
  #33789  
Old 08-07-2019, 06:06 PM
lautjernih lautjernih is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2019
Posts: 94
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 4
Active Level
Talking

Quote:
Originally Posted by ikeda View Post
x
Quote:
Originally Posted by katani17 View Post
welcome back my gurus
Aku banyak baca thread ikeda pasal pelaburan ASB dan ASN. Memang seorang guru!
Reply With Quote
  #33790  
Old 08-07-2019, 06:09 PM
lautjernih lautjernih is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2019
Posts: 94
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 4
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by avatar82 View Post
guna option 1 tu lah. pindah semua saving asb1 ke asb2. but loan max yg boleh kat lasb1.
hurm. cuma takut terputus je compounding tu (ye la sebab keluar kan semua pada bulan 'x', terus jadi RM0 pada bulan tu).

tapi kebarangkalian tinggi buat option 1 ni.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump