Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 27-11-2017, 10:54 AM
asx23 asx23 is online now
Active Plus

asx23's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 3,401
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 292
Active Level
Default

ada mentor hartanah yg bagus dan tak bagus. masing2 punya pilihan

terpilih yg bagus, nasib la.
terpilih yg x berapa bagus, cepat2 bt tindakan.

betul tak?

p/s: terima kasih mod kerana pindahkan thread ni ke properties discussion. bagi alamat rumah nanti kita hantar KFC.. hahahaha

Last edited by asx23; 27-11-2017 at 10:57 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 27-11-2017, 11:04 AM
macellsprvive macellsprvive is offline
Active Member

macellsprvive's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2013
Posts: 1,055
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 179
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by GamezStar View Post
artikel mcm ni x logik... bagi sikit statistik org mude melayu bangkrap sebb hartanah rumah ... yg aku tahu bangkrap sebbb beli keta mahal bile 1st time keje dan juge hutang cc sebb over spend ...
Quote:
Originally Posted by oszsama View Post
Fakta petik dari mana bagi la link bila BNM keluarkan statement tu.

http://www.freemalaysiatoday.com/cat...api-kecemasan/

"ketua Pegawai Eksekutif AKPK, Azaddin Ngah Tasir dipetik akhbar sama berkata, statistik kebankrapan Jabatan Insolvensi Malaysia menunjukkan 97,215 orang diisytiharkan muflis sejak 2012 hingga 2016, termasuk 22,581 generasi Y berusia 25 hingga 34 tahun dan 1,157 orang berusia 25 tahun ke bawah.
Antara punca muflis ialah tidak mampu membayar pinjaman kenderaan sebanyak 26,801 kes atau 27.6%, pinjaman peribadi (22,153 kes atau 22.8%) dan pinjaman perumahan (18,819 kes atau 19.4%)."
sekitar 20%. cukup untuk masuk kategori logik?
kalau nak pecahan mengikut bangsa tu payah sikit bro GameStarz.
sbb jarang bank buat statistik berdasarkan bangsa (sepatutnya mesti ada, tapi x didedahkan utk jaga sensitiviti semua pihak)

dan ada je owner yg bankrap sbb loan rumah x bayar, masuk lelong tapi xde buyer. dah 2-3 kes aku jumpa. xde buyer sbb tapak rumah tu laluan air lah, ada yg luar nampak cantik tp masuk dalam ruang tamu dah tenggelam lah, dll.
__________________
Invest only the amount you can lose.

ASB, ETN, QSP, ADA, DGB, XRP, DRGN, WABI, ELIX, RUP.
Reply With Quote
  #23  
Old 27-11-2017, 11:09 AM
lpsoldier007 lpsoldier007 is offline
CG Top Poster Club

lpsoldier007's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2010
Posts: 23,197
Thanks (Received): 18
Likes (Received): 427
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by GamezStar View Post
artikel mcm ni x logik... bagi sikit statistik org mude melayu bangkrap sebb hartanah rumah ... yg aku tahu bangkrap sebbb beli keta mahal bile 1st time keje dan juge hutang cc sebb over spend ...
Betul lah ni.

Setiap hari dkt Mahkamah penuh dgn kes bankrap sbb housing loan ni.

Rumah lelong banyak setiap hari.

Muflis sbb tak mampu bayar pinjaman perumahan/ hartanah no 2 selepas pinjaman kenderaan.

http://ww1.utusan.com.my/utusan/Renc...ilelong-muflis
Reply With Quote
Likes asx23, cek mek molek liked this post
  #24  
Old 27-11-2017, 11:53 AM
boyz371 boyz371 is offline
CG Top Poster Club

boyz371's Avatar
 
Trader Rating: (53)
Join Date: Aug 2010
Location: Kelantan - Ganu - KL
Posts: 28,390
Thanks (Received): 221
Likes (Received): 52
Active Level
My Mood:
Default

Berhutang pun boleh bangga
Lainla beli cash
Reply With Quote
  #25  
Old 27-11-2017, 12:04 PM
hackerism_11 hackerism_11 is offline
Regular

hackerism_11's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2013
Posts: 469
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 15
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by GamezStar View Post
artikel mcm ni x logik... bagi sikit statistik org mude melayu bangkrap sebb hartanah rumah ... yg aku tahu bangkrap sebbb beli keta mahal bile 1st time keje dan juge hutang cc sebb over spend ...
mmgla bang.. downpayment rumah paling rendah pn dah 10K.. celah mane nak sauk.. sebab 2la ko x nmpak statistik ank muda bankrap beli rumah sebab semua menyewa..
__________________
manusia ni panjang angan-angan, sedangkan dia tak berupaya utk sampai dan MAUT sudah menjemputnya.
Reply With Quote
  #26  
Old 27-11-2017, 12:30 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,567
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 452
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by boyz371 View Post
Berhutang pun boleh bangga
Lainla beli cash
dari segi nak bangga tu terpulang...

dari segi investment point of view, loan jauh lebih baik dari cash...

beli cash bleh dapat sket je rumah... loan boleh dapat banyak rumah... kenaikan hartanah ni akan menaikkan networth pelabur... jika ada sbijik rumah, naik yg tu je la.. kalo ada 4 bijik, naik 4 kali ganda...

selain tu loan rumah interest bawah 5%... malas nak wat calculation kat sini nnti panjang pulak... korang bukan baca pon kalo post panjang2... jadi, boleh la refer thread loan ASB loan... konsep sama je, cuma biasanya loan rumah interest lebih rendah dari loan asb... asb kalo loan 200k, value nya fix 200k je bila surrender... kalo rumah, ada capital appreciation, dapat value lebih banyak...

dari segi cukai, jika beli cara loan, kadar interest yg dibayar kepada bank boleh ditolak masa declare cukai pendapatan dari sewa... tambah2 rumah baru beli, 80% dari installment adalah interest... jika beli cash, masak nak bayar cukai...
Reply With Quote
Likes Ran liked this post
  #27  
Old 27-11-2017, 12:40 PM
cek mek molek cek mek molek is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 33,233
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3254
Active Level
My Mood:
Default

izinkan saya ceritakan proses perundangan sivil berkaitan dengan pinjaman rumah ni..

jika peminjam gagal bayar installment rumah, lebih daripada 3 kali, dia akan bagi reminder dulu, pastu peminjam bayar..
kalau peminjam default lagi, bagi reminder lagi
sehinggalah Peminjam ni default lebih daripada 3 bulan 4 bulan kemudian Bank mula bagi notis tuntutan serta penamatan, ni adalah permulaan utk mula prosiding saman...


ok dalam kes default bayar installment dalam pinjaman rumah ni, Bank ada 2 cara, dan Bank akan teruskan dua dua cara ni
satu-saman sehingga Peminjam dapat penghakiman Mahkamah, dan jika Bank mahu, teruskan sehingga tindakan Kebankrapan
dua-tindakan sivil melelong rumah

1.Cara pertama-
-saman peminjam sehingga peminjam tu dapat penghakiman daripada Mahkamah..
-masa tu Bank dah berkira kira utk hantar nama Peminjam pada CTOS utk diblacklist/disenaraihitamkan..

ok peminjam dah pun dapat penghakiman daripada Mahkamah.
jadi Bank hold dulu..


2.Bank kemudian pergi ke cara kedua-
-mulakan dengan notis tuntutan dan penamatan utk mulakan prosiding lelong rumah/hartanah..
-utk mulakan proses lelong rumah/hartanah ni, Bank tengok geran rumah/hartanah dulu, ni utk pastikan kat mana lelong rumah/hartanah akan dibuat; samada di Mahkamah Tinggi, pejabat Tanah atau dsb

jika semua suratcara adalah teratur, lelongan akan dimulakan/dibuat di Mahkamah Tinggi atau pejabat Tanah dsb..

-perlu dinyatakan bahawa segala notis pemberitahuan dan dokumen undang undang berkaitan lelongan rumah/hartanah dimaklumkan terlebih dahulu kepada peminjam utk memberi peluang kepada Peminjam melunaskan installment dalam amaun tertentu..
-jika tidak mencukupi amaun tertentu tu, lelongan akan diteruskan..


ok, ada bidder yg berjaya bid rumah/hartanah tu. jadi Bank akan settlekan harga rumah yg dilelong tu dengan jumlah yg terhutang..
ok, bank tengok samada masih ada baki terhutang lagi ke atau mcmana..

-atau jika tiada bidder, maka lelongan akan dibuat lagi utk kali kedua dan seterusnya, -hatta jika sampai lelongan kali ke enam pun Bank sanggup, sebab nak rumah/hartanah tu ada bidder

3.ok, bank tengok peminjam masih lagi berhutang, rumah/hartanah belum lagi terlelong, lalu Bank start dari penghakiman yg diberi Mahkamah tu (lihat cara pertama) buat penyata akaun utk failkan tindakan Bankrap/kebankrapan..

bank akan start failkan Notis Kebankrapan, proceed je sehinggalah ke peringkat akhir, Bank berjaya mendapatkan perintah AORO (Adjudication Order Receiving Order) daripada Jabatan Insolvensi dan Mahkamah..
mulalah saat itu, Peminjam diisytihar Bankrap..


Masa tu peminjam disenaraihitamkan, Bankrap dan juga rumah/property dalam proses lelong..

atau ada je Bank taknak langsung failkan tindakan Kebankrapan tu dulu, dia hanya mahukan lelong rumah/property..

apa apapun semoga dipermudahkan segala urusan peminjam utk melunaskan hutangnya dan bebas daripada masalah kewangan yg ditanggungnya...
semoga segala urusan peminjam tu dipermudahkan Allah

Last edited by cek mek molek; 27-11-2017 at 12:46 PM..
Reply With Quote
  #28  
Old 27-11-2017, 12:51 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,567
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 452
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by cek mek molek View Post
izinkan saya ceritakan proses perundangan sivil berkaitan dengan pinjaman rumah ni..

jika peminjam gagal bayar installment rumah, lebih daripada 3 kali, dia akan bagi reminder dulu, pastu peminjam bayar..
kalau peminjam default lagi, bagi reminder lagi
sehinggalah Peminjam ni default lebih daripada 3 bulan 4 bulan kemudian Bank mula bagi notis tuntutan serta penamatan, ni adalah permulaan utk mula prosiding saman...


ok dalam kes default bayar installment dalam pinjaman rumah ni, Bank ada 2 cara, dan Bank akan teruskan dua dua cara ni
satu-saman sehingga Peminjam dapat penghakiman Mahkamah, dan jika Bank mahu, teruskan sehingga tindakan Kebankrapan
dua-tindakan sivil melelong rumah

1.Cara pertama-
-saman peminjam sehingga peminjam tu dapat penghakiman daripada Mahkamah..
-masa tu Bank dah berkira kira utk hantar nama Peminjam pada CTOS utk diblacklist/disenaraihitamkan..

ok peminjam dah pun dapat penghakiman daripada Mahkamah.
jadi Bank hold dulu..


2.Bank kemudian pergi ke cara kedua-
-mulakan dengan notis tuntutan dan penamatan utk mulakan prosiding lelong rumah/hartanah..
-utk mulakan proses lelong rumah/hartanah ni, Bank tengok geran rumah/hartanah dulu, ni utk pastikan kat mana lelong rumah/hartanah akan dibuat; samada di Mahkamah Tinggi, pejabat Tanah atau dsb

jika semua suratcara adalah teratur, lelongan akan dimulakan/dibuat di Mahkamah Tinggi atau pejabat Tanah dsb..

-perlu dinyatakan bahawa segala notis pemberitahuan dan dokumen undang undang berkaitan lelongan rumah/hartanah dimaklumkan terlebih dahulu kepada peminjam utk memberi peluang kepada Peminjam melunaskan installment dalam amaun tertentu..
-jika tidak mencukupi amaun tertentu tu, lelongan akan diteruskan..


ok, ada bidder yg berjaya bid rumah/hartanah tu. jadi Bank akan settlekan harga rumah yg dilelong tu dengan jumlah yg terhutang..
ok, bank tengok samada masih ada baki terhutang lagi ke atau mcmana..

-atau jika tiada bidder, maka lelongan akan dibuat lagi utk kali kedua dan seterusnya, -hatta jika sampai lelongan kali ke enam pun Bank sanggup, sebab nak rumah/hartanah tu ada bidder

3.ok, bank tengok peminjam masih lagi berhutang, rumah/hartanah belum lagi terlelong, lalu Bank start dari penghakiman yg diberi Mahkamah tu (lihat cara pertama) buat penyata akaun utk failkan tindakan Bankrap/kebankrapan..

bank akan start failkan Notis Kebankrapan, proceed je sehinggalah ke peringkat akhir, Bank berjaya mendapatkan perintah AORO (Adjudication Order Receiving Order) daripada Jabatan Insolvensi dan Mahkamah..
mulalah saat itu, Peminjam diisytihar Bankrap..


Masa tu peminjam disenaraihitamkan, Bankrap dan juga rumah/property dalam proses lelong..

atau ada je Bank taknak langsung failkan tindakan Kebankrapan tu dulu, dia hanya mahukan lelong rumah/property..

apa apapun semoga dipermudahkan segala urusan peminjam utk melunaskan hutangnya dan bebas daripada masalah kewangan yg ditanggungnya...
semoga segala urusan peminjam tu dipermudahkan Allah
cek mek, boleh bukak thread baru nih.. post yg ada kualiti, rugi kalo hanya jadi sub kat thread ni...
Reply With Quote
Likes PokGuard liked this post
  #29  
Old 27-11-2017, 01:01 PM
cek mek molek cek mek molek is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2013
Posts: 33,233
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 3254
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
cek mek, boleh bukak thread baru nih.. post yg ada kualiti, rugi kalo hanya jadi sub kat thread ni...
tuan, saya belum pernah bukak thread (selain thread baru join as newbie tu)

saya tak berapa ada pengalaman psl bukak thread ni tuan, tak berani
Reply With Quote
  #30  
Old 27-11-2017, 01:52 PM
jaws_am jaws_am is offline
Super Active

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 7,680
Thanks (Received): 46
Likes (Received): 861
Active Level
Default

melencong jauh drpd tajuk thread..

saja nk ketengahkan pendapat..

biler citer ttg pelaburan.. xda siapa peduli jika anda rugi..
sebab itu namanya pelaburan..

tp bila anda untong berlipat ganda..
automatik jadi kapitalis..

dependlah pada situasi..
jika keuntungan yg dibuat disalur kembali kpd golongan yg kurang mampu..
etc zakat,sedekah, amal jariah, wakaf..

maka xda isu.. dan ia menjadi satu proses yg menguntungkan dunia akhirat..

nak ada 60 biji rumah sewa pun xpa..

tp aku yakin.. bila mindset sekadar nak buat duit dgn mengambil kesempatan atas orang lain..
maka bakal kecundang ditengah jalan..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump