Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 16-11-2017, 04:20 PM
fuhrer_69 fuhrer_69 is offline
Active Member

fuhrer_69's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,345
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 54
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by belam View Post
time serah kuncitu biasanya wakil syrikat pemaju and sorg lg wakil contractor akan folow ko p check rumah..dia kasi ceklist.check lah berpandukan situ..dari gate depan smpila gate blkg..

jgn riso bro..dia bkn sehari je tempoh ko cek ni..2 tahun tak silap waranty.tp utk sehari tu ley cek yg basic2..mcm tiles sumbing atau pecah/suis lampu kipas dll rosak/pintu takle tutop/tombol rosak/cat tak cantik/cat tak rata dll.

if bucu2 rumah ko tak cntik pon ko ley complain on the spot..cat tak rata ke..apa2 lah yg ko sakit mata tgk..jgn segan jgn malu..hahaha..dorg mmg ada peruntukan dah utk repair smua tu ..da termasuk dlm rege rumah.

if nak cek kebocoran kna time hr hujan..
kalo 2 tahun warranty tu alhamdulillah. aku igt sebelum masuk tu kene check rumah betul2 dan da dapat kunci, kalo ada apa2 xpuas hati ag, da xbole nak claim.

tu yg ak risau tu.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 16-11-2017, 04:29 PM
belam belam is offline
Super Active

belam's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2013
Posts: 5,283
Thanks (Received): 22
Likes (Received): 108
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by fuhrer_69 View Post
kalo 2 tahun warranty tu alhamdulillah. aku igt sebelum masuk tu kene check rumah betul2 dan da dapat kunci, kalo ada apa2 xpuas hati ag, da xbole nak claim.

tu yg ak risau tu.
pengalaman aku ngn MKH...time dorg suh cek tu..if complain berdesup la dorg repair..umah aku dl tukar tile byk keping juga..ketuk btol2 bro if rasa kosong ko suh tukar...sumbing sikit suh tukar..tar depan rumah tak rata pon aku komplen..dorg dtg tar baru..

umah aku lain2 paip leaking dr toilet ke porch..tangki limpah,masuh bilik air smpi banjir..yg ni after beberapa bulan aku duduk...if nak comlain jgn verbal..shoot email kat dorg bg gmbr skli..
__________________
YNWA
يو ويلل نيۏير ولق الون
Reply With Quote
  #23  
Old 16-11-2017, 04:32 PM
babyblacky babyblacky is online now
Legendary Member

babyblacky's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Feb 2011
Location: |AbStracK HinGga ke|.......................★
Posts: 19,796
Thanks (Received): 106
Likes (Received): 79
Active Level
My Mood:
Default

kalo check yang basic:
leaking
tiles kosong ke tak
dinding retak
piping
__________________
사랑하는 내 여자
yesterday i love u less than today
tomorrow i love u more than today
and forever my love will never be less
★『꽃미남 남자』★
Reply With Quote
Likes fuhrer_69 liked this post
  #24  
Old 17-11-2017, 10:31 AM
fuhrer_69 fuhrer_69 is offline
Active Member

fuhrer_69's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,345
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 54
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by belam View Post
pengalaman aku ngn MKH...time dorg suh cek tu..if complain berdesup la dorg repair..umah aku dl tukar tile byk keping juga..ketuk btol2 bro if rasa kosong ko suh tukar...sumbing sikit suh tukar..tar depan rumah tak rata pon aku komplen..dorg dtg tar baru..

umah aku lain2 paip leaking dr toilet ke porch..tangki limpah,masuh bilik air smpi banjir..yg ni after beberapa bulan aku duduk...if nak comlain jgn verbal..shoot email kat dorg bg gmbr skli..
ouh pasal tar depan rumah pun bole ea. info baru ni. tq2.
Reply With Quote
  #25  
Old 17-11-2017, 10:37 AM
fuhrer_69 fuhrer_69 is offline
Active Member

fuhrer_69's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,345
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 54
Active Level
My Mood:
Default

lagi satu la kan aku nak tya..

selagi kita x amik kunci, deduction dari gaji tu xkan jalan kan, maksud ak xkan start tolak dari gaji bulan?

atau ada tempoh dia?? contoh rumah siap bulan 11. kalo ak xamik kunci, deduction akan berjalan setelah 2 bulan dari tarikh rumah siap??

ak nak karang xpandai sgt. harap boleh paham la soalan yg ak tya.

*aku buat loan lppsa
Reply With Quote
  #26  
Old 17-11-2017, 10:50 AM
fuhrer_69 fuhrer_69 is offline
Active Member

fuhrer_69's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,345
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 54
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ched View Post
Ada lagi yang boleh dibuat bila beli rumah baru, boleh ambil khidmat dari cidb @ company yang attach dengan cibd.

Jiran saya guna servis ni. Charge berdasarkan keluasan rumah. Diaorg akan check semua termasuk samada keluasan rumah kita betul2 ikut spec atau tak. Macam rumah jiran saya tu, tile hampir 80% kena tukar, dan dia dapat pampasan sebab ade bilik tak sama size dengan spec yang diiklankan. Tandas pun company tu bagi arahan untuk ubah sebab tak sesuai.

2nd, pastikan setiap masalah kita hantar notis, dan simpan salinan. Pastikan pihak pemaju chop terima notis tu. Jangan pakai cakap mulut je. Kalau ade borang, minta diaorg buat salinan lepas tulis komplen. Benda ni akan digunakan nanti kalau perlu ke tribunal. Minta form ccc siap2. Ade kes, pemaju buat2 hilang semua dokumen notis kita buat aduan. sebab tau kita nak failkan kes ke tribunal.
sory terlepas, form ccc tu untuk ape ye??
Reply With Quote
  #27  
Old 17-11-2017, 10:53 AM
02047haf 02047haf is offline
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2015
Posts: 2,829
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 153
Blog Entries: 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by babyblacky View Post
kalo check yang basic:
leaking
tiles kosong ke tak
dinding retak
piping

Tiles - bawak permanent marker. Ketuk semua tiles termasuk dalam bilik air dan tangga. Yang mana kosong pangkah. Mintak dorang ganti baru.

Dinding retak - check semua belah dalam dan luar. Kalau ada beranda pun check sekali dengan dinding bersambung dengan jiran sebelah.

piping - Bukak semua paip, tengok aliran air. Yang mana tak berfungsi atau aliran tak keluar complain. Check sekali drainage di bilik air, sangkut atau tak.

leaking - ni selalu bila dah duduk baru perasan
__________________
"Puji itu keji, keji itu puji"
Reply With Quote
Likes fuhrer_69 liked this post
  #28  
Old 17-11-2017, 11:11 AM
nonoo1 nonoo1 is offline
Super Active

nonoo1's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2010
Posts: 5,546
Thanks (Received): 30
Likes (Received): 175
Active Level
My Mood:
Default

tanya dulu kat developer.. rumah ada warranty berapa lama...
rumah aku beli ni dia ckp takda waranty, ambil kunci dan check siap2 apa2 yg tak kena, report, diorang akan terus repair..sbb katanya sbb rumah aku beli ni dah siap baru jual.. jadi tak termasuk waranty 2 tahun tu... kecuali leaking tangki dan paip air.. itu 2 tahun..

tapi developer ni ok, aku report ja kat site kontraktor dia kalo ada apa2 rosak ka, leak bumbung ka, dah byk bulan dah duduk, datang ja buat kalo mintak tlg.. dia ckp dlm taman ni aku je reti minta tlg elok2.. yang lain cam nak gaduh katanya.. dia nk tlg selesai masalah, bukan cari masalah.. hahaha.. kesian gak dengar dia ngadu kt aku..
Reply With Quote
  #29  
Old 18-11-2017, 08:43 PM
ched ched is offline
Regular

ched's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Posts: 183
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 9
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by fuhrer_69 View Post
sory terlepas, form ccc tu untuk ape ye??
Nak log case tribunal, perlu form tu. Boleh check laman web tribunal. Tengok form2 yang diperlukan. Boleh prepare siap2.
Reply With Quote
  #30  
Old 18-11-2017, 08:56 PM
ched ched is offline
Regular

ched's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2006
Posts: 183
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 9
Active Level
My Mood:
Default

Ya tuan2, mmg check rumah ni nampak simple, tapi tak semua rumah sama.

Rumah aku kat Senawang, kontraktor ukur, mmg keluasan bangunan tak cukup. Komplen kat pemaju, takde tindakan pun. Aku pun taktau masa tu boleh claim pampasan. Pemaju buat taktau je kalau takde proper document. Tapi komplen lain2, jalan macam biasa.

Rumah kat Kedah, lagi teruk, pemaju hebat, listed company lagi. Yang ni sampai kena bawa ke tribunal sebab diaorg repair yang kita komplen tu, asal boleh je, tak proper sgt. Boleh kata satu taman macam tu. Tetap problem yang sama timbul. Depa takmau spend banyak kut untuk repair. Nanti warranty dah habis, setel la.

Yang sebuah lagi, yg ni pemaju listed company gak. Buat report sekali ja, repair mmg okay. Tak berulang dah masalah.

Yang lain2 takde major problem sgt, komplen kat pemaju pun dah okay.

Jadi, kesimpulannya, tak sama setiap pemaju dan masalah rumah. Aku mgkn tak expert sgt bab2 ni, tuan2 boleh rujuk pada yg lebih expert. Banyak pengguna macam kita ni kena main dengan pemaju2 ni sebab kita hanya fokus komplen pada pemaju. Pemaju biasa akan layan kita, sampai warranty habis. Tapi kalau cara layanan tu tak berkesan, kena cepat buat tindakan seterusnya.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump