Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-11-2017, 04:45 PM
Irwan De Gea Irwan De Gea is offline
Active Member

Irwan De Gea's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,848
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 9
Active Level
Default Kelewatan Pemaju Serah Kunci Rumah

Assalamualaikum warga CG..

Utk makluman, sya ada membeli 1 unit rumah..
Tarikh SNP Mei 2015.. Sehingga harini, masih tertunggu2 utk hari penyerahan kunci..

Memandangkan dah lebih 2 tahun...
Sya bercadang utk memohon ganti rugi kpd pemaju...

Ada saper2 yang pernah alami masalah nie...
Kalau ada, mohon share pengalaman tuan/puan...
__________________
http://munifhijjaz.com/ ( PM Sya )
http://www.onexox.my/ ( PM Sya )

Last edited by Irwan De Gea; 09-03-2018 at 04:48 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 07-11-2017, 06:44 PM
Irwan De Gea Irwan De Gea is offline
Active Member

Irwan De Gea's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,848
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 9
Active Level
Default

Up sikit....
Saper ada contoh surat yerk..
Mohon bantuan..
__________________
http://munifhijjaz.com/ ( PM Sya )
http://www.onexox.my/ ( PM Sya )
Reply With Quote
  #3  
Old 07-11-2017, 07:05 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,481
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 415
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Irwan De Gea View Post
Assalamualaikum warga CG..

Utk makluman, sya ada membeli 1 unit rumah..
Tarikh SNP Mei 2015.. Sehingga harini, masih tertunggu2 utk hari penyerahan kunci..

Memandangkan dah lebih 2 tahun...
Sya bercadang utk memohon ganti rugi kpd pemaju...

Ada saper2 yang pernah alami masalah nie...
Kalau ada, mohon share pengalaman tuan/puan...
pergi je bincang dengan pemaju tu tanya berapa dia nak bayar dan bila nak bayar... kawan aku ada masalah rumah lambat siap ni... die gi tanya je pemaju secara verbal, pemaju tu cakap, nanti die bayar... sampai masa, pemaju tu hanya nak bayar 70% je dari nilai yg sepatut nya... dia pun amik gak la offer yg pemaju tu bagi... malas nak panjang2 cerita...

kalo pemaju tu tak nak bayar, atau nak bayar, tapi nilai tu kau tak puas hati, baru bleh buat tuntutan kat tribunal...
Reply With Quote
  #4  
Old 08-11-2017, 10:56 AM
Irwan De Gea Irwan De Gea is offline
Active Member

Irwan De Gea's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,848
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 9
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
pergi je bincang dengan pemaju tu tanya berapa dia nak bayar dan bila nak bayar... kawan aku ada masalah rumah lambat siap ni... die gi tanya je pemaju secara verbal, pemaju tu cakap, nanti die bayar... sampai masa, pemaju tu hanya nak bayar 70% je dari nilai yg sepatut nya... dia pun amik gak la offer yg pemaju tu bagi... malas nak panjang2 cerita...

kalo pemaju tu tak nak bayar, atau nak bayar, tapi nilai tu kau tak puas hati, baru bleh buat tuntutan kat tribunal...
Terus jumpa pemaju ke?
Skrg mmg ada contact dgn agent.
Agent pun, ada cerita kenapa punca lewat...

Tp, memandangkan dah lewat, nak tuntut gak la gantirugi..
__________________
http://munifhijjaz.com/ ( PM Sya )
http://www.onexox.my/ ( PM Sya )
Reply With Quote
  #5  
Old 08-11-2017, 11:04 AM
ameant ameant is offline
Super Active

ameant's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Mar 2007
Posts: 6,252
Thanks (Received): 28
Likes (Received): 99
Active Level
My Mood:
Default

kes aku dulu lewat setahun lebih.. minta nego dgn pemaju.. pemaju berlagak.
aku buat filing kat tribunal putrajaya..aku dapat 100% LAD

p/s : ada post komen aku dekat thread warga CG (kes yg sama)
__________________
ynwa.......
Reply With Quote
  #6  
Old 08-11-2017, 11:17 AM
arialun arialun is offline
Regular

arialun's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2007
Posts: 595
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Cuba check dalam SNP. Dalam SNP ada bagitau, mulai dari tarikh (yang sepatutnya menerima kunci), setiap hari kelewatan, ada rate yang pemaju kena bayar kepada buyer.

Boleh check dengan lawyer SNP atau lawyer loan bank yang dibuat, untuk lebih detail.

Biasanya, bayaran pemaju atas kelewatan akan dibuat selpas serahan kunci.

Kalau tak puas hati, boleh fight.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-11-2017, 11:26 AM
Archangel17 Archangel17 is offline
Active Member

Archangel17's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2016
Posts: 1,781
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 251
Active Level
Default

cer check thread ni mana tau leh wat sumber rujukan http://carigold.com/portal/forums/sh...d.php?t=632419
Reply With Quote
  #8  
Old 08-11-2017, 02:48 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,481
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 415
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Irwan De Gea View Post
Terus jumpa pemaju ke?
Skrg mmg ada contact dgn agent.
Agent pun, ada cerita kenapa punca lewat...

Tp, memandangkan dah lewat, nak tuntut gak la gantirugi..
terus jumpa pemaju... memang la ganti rugi tu kau sepatutnya dapat, dalam akta HDA dah jelas, bende ni pun lawyer wajib masukkan dalam s&p... samada melalui rundingan dengan developer, atau kalo developer degil, buat tuntutan melalui tribunal...

kau beli rumah, mesti ada facebook group atau whatsapp group berkenaan rumah tersebut kan? ajak la pembeli2 yg lain jumpa developer utk bertanya pasal ni... tengok diorang nak bayar ke tak, then boleh buat preparation utk tindakan seterusnya...

mula2 kena ke developer dulu, lepastu baru ke tribunal jika kau tak puas hati dengan diorang sebab tak nak bayar, atau nak bayar sikit je... kalo diorang bagi kerjasama, dan bayaran LAD pun kau puas hati, ok je...

Last edited by Ahmad07; 08-11-2017 at 02:52 PM..
Reply With Quote
  #9  
Old 08-11-2017, 02:56 PM
dausbiz dausbiz is offline
CG Top Poster Club

dausbiz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2015
Location: www.rahsiafirdaus.com
Posts: 43,925
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 1116
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Ahmad07 View Post
terus jumpa pemaju... memang la ganti rugi tu kau sepatutnya dapat, dalam akta HDA dah jelas, bende ni pun lawyer wajib masukkan dalam s&p... samada melalui rundingan dengan developer, atau kalo developer degil, buat tuntutan melalui tribunal...

kau beli rumah, mesti ada facebook group atau whatsapp group berkenaan rumah tersebut kan? ajak la pembeli2 yg lain jumpa developer utk bertanya pasal ni... tengok diorang nak bayar ke tak, then boleh buat preparation utk tindakan seterusnya...

mula2 kena ke developer dulu, lepastu baru ke tribunal jika kau tak puas hati dengan diorang sebab tak nak bayar, atau nak bayar sikit je... kalo diorang bagi kerjasama, dan bayaran LAD pun kau puas hati, ok je...
Dah melampau pergi terus kat tribunal pengguna
__________________


PERCUMA RAHSIA Kenikmatan SEKS SUAMI ISTERI
di www.rahsiafirdaus.com

Call/whatsapp/telegram 016-4650338
Reply With Quote
  #10  
Old 08-11-2017, 03:03 PM
Ahmad07 Ahmad07 is offline
Legendary Member

Ahmad07's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Aug 2007
Posts: 10,481
Thanks (Received): 404
Likes (Received): 415
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Irwan De Gea View Post
Assalamualaikum warga CG..

Utk makluman, sya ada membeli 1 unit rumah..
Tarikh SNP Mei 2015.. Sehingga harini, masih tertunggu2 utk hari penyerahan kunci..

Memandangkan dah lebih 2 tahun...
Sya bercadang utk memohon ganti rugi kpd pemaju...

Ada saper2 yang pernah alami masalah nie...
Kalau ada, mohon share pengalaman tuan/puan...
berkenaan penyerahan kunci, ia tak bermakna apa2 kalo hanya serah kunci.. LAD dikira sehingga vacant possession (VP), iaitu setelah dapat CCC (dulunya CF)... kemudian baru kau boleh start buat tuntutan LAD ni secara rasmi...

skang ni releks je dulu... bleh bertanya secara verbal camne developer nak setel...

p/s: jika projek terbengkalai, takde LAD ye...

Last edited by Ahmad07; 08-11-2017 at 03:40 PM..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump