Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



  #33091  
Old 13-01-2018, 07:15 AM
BnT BnT is offline
Super Active

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2011
Posts: 9,724
Thanks (Received): 92
Likes (Received): 61
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by awangselamat View Post
salam..tumpang tanya

mana lagi bagus...keluarkan bonus asb tu dan bayar loan utk setahun terus ke atau keluarkan tiap2 bulan dan bayar loan tiap2 bln..?

ada perbezaan banyak ke utk pulangan dividen akhir tahun nanti..?
Rugi bayar setahun terus...kalo tak perlu.

Another option yg bulih consider kalo mls nk ke bank setiap bulan...bawak keluar setahun nye installment dan depositkan dlm TH.

Bebulan...transfer kan ke maybank via internet banking. At least...dpt merasa TH nye dividen.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #33092  
Old 13-01-2018, 07:23 AM
t3rdtier t3rdtier is offline
Active Plus

t3rdtier's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,824
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 76
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by BnT View Post
Rugi bayar setahun terus...kalo tak perlu.

Another option yg bulih consider kalo mls nk ke bank setiap bulan...bawak keluar setahun nye installment dan depositkan dlm TH.

Bebulan...transfer kan ke maybank via internet banking. At least...dpt merasa TH nye dividen.
aku buat mcm ni..
Reply With Quote
  #33093  
Old 13-01-2018, 10:12 AM
alphaOne alphaOne is offline
Super Active

alphaOne's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Location: Mutiara Damansara
Posts: 7,577
Thanks (Received): 1988
Likes (Received): 28
Blog Entries: 24
Active Level
My Mood:
Default

PNB pon x suka kita keluarkan sekaligus wang pelaburan sebab ianya sedikit sebanyak mengganggu fund allocation mereka untuk membuat pelaburan. Penjualan semula sijil asb juga menjadi perkara serius kebelakangan ini disebabkan jumlahnya terlalu byk dan terlalu kerap. Anda mungkin akan menerima panggilan drpd pihak asnb sekiranya berlaku penjualan awal dan mereka akan tengok feedback anda. Kalau terbukti ada misselling atau perkara yang anda kurang jelas semasa banker/agent menjual produk, mereka akan dikenakan penalty utk setiap kes. Oleh itu, korang masa nk apply loan tu tanya betul2 smp faham. Jangan buat sebab ikut-ikutan sahaja dan sekadar nk untung cepat. Kita bertanggungjawab juga terhadap dana pelaburan bg memastikan pendapatan2 mendatang lebih stabil dan berbaloi.
__________________
Baby Years - Income Years - Retirement(Rehirement?)

ASBF & ASB2F Rate 4.80% for 100k and above.
Kindly Telegram/Whatsapp me at +60102320234. Thanks
Reply With Quote
Likes -Ahmad87- liked this post
  #33094  
Old 13-01-2018, 09:06 PM
mohamad_hazman17 mohamad_hazman17 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2018
Posts: 6
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Salam Semua...nak tanya...lepas tgok post ni, rasa semangat nk simpan...dah buka laSb 100k dgn MBB, dah baca dari 1st post, cuma ada beberapa term nk tanya utk lebih pemahaman:
1) OD tu apa?
2) Laon cimb skrg wajib amik takaful ke -->sbb nk max kan ROI utk loan isteri pulak.
3) sy dpt rate MBB 4.8% 30thn masa sain, betulke pemahaman sy rate ni akan berubah ikut BLR?bila BLR naik..sy dh tak dpt rate 4.8% ni kan?
Reply With Quote
  #33095  
Old 13-01-2018, 10:08 PM
alphaOne alphaOne is offline
Super Active

alphaOne's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Location: Mutiara Damansara
Posts: 7,577
Thanks (Received): 1988
Likes (Received): 28
Blog Entries: 24
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mohamad_hazman17 View Post
Salam Semua...nak tanya...lepas tgok post ni, rasa semangat nk simpan...dah buka laSb 100k dgn MBB, dah baca dari 1st post, cuma ada beberapa term nk tanya utk lebih pemahaman:
1) OD tu apa?
2) Laon cimb skrg wajib amik takaful ke -->sbb nk max kan ROI utk loan isteri pulak.
3) sy dpt rate MBB 4.8% 30thn masa sain, betulke pemahaman sy rate ni akan berubah ikut BLR?bila BLR naik..sy dh tak dpt rate 4.8% ni kan?
1) overdraft
2) tak wajib. Tp suggested ambik min coverage utk 5 tahun pertama paling kurang. Sbb awal2 xbyk prinsipal terkumpul
3) rate tu mmg dah dpt skrg. Kan BR + something kan. BR tu yg akan berubah samada naik atau turun. Tp xde hal naik pon dikira daripada remaining balance bulanan. Still ok.
__________________
Baby Years - Income Years - Retirement(Rehirement?)

ASBF & ASB2F Rate 4.80% for 100k and above.
Kindly Telegram/Whatsapp me at +60102320234. Thanks
Reply With Quote
  #33096  
Old 13-01-2018, 10:17 PM
t3rdtier t3rdtier is offline
Active Plus

t3rdtier's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Oct 2010
Posts: 2,824
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 76
Active Level
My Mood:
Default

bbaloi x kalau tukar dari 5.0% ke 4.8% interest rate tu? kan dia akan ambil masa utk jual beli saham asb tu dan akan kna cas baru balik...
Reply With Quote
  #33097  
Old 13-01-2018, 10:41 PM
alphaOne alphaOne is offline
Super Active

alphaOne's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Location: Mutiara Damansara
Posts: 7,577
Thanks (Received): 1988
Likes (Received): 28
Blog Entries: 24
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by t3rdtier View Post
bbaloi x kalau tukar dari 5.0% ke 4.8% interest rate tu? kan dia akan ambil masa utk jual beli saham asb tu dan akan kna cas baru balik...
Kl buat dgn saya kat affin bole proceed approval utk new loan dl.. pastu dah approved baru jual yg lama.. trs beli sijil bila yg lama dah jual sijil.. so rugi sebulan sahaja.
__________________
Baby Years - Income Years - Retirement(Rehirement?)

ASBF & ASB2F Rate 4.80% for 100k and above.
Kindly Telegram/Whatsapp me at +60102320234. Thanks
Reply With Quote
  #33098  
Old 13-01-2018, 11:12 PM
mohamad_hazman17 mohamad_hazman17 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2018
Posts: 6
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

knp suggest ambil insurnas 5thn minimum?..boleh tau?sbb kalau x ade langsung insurans trough CIMB, bkn ke lagi bagus ke untuk ROI?

mbb wajib kne amik insurans..CIMB tak wajib, rasa rugi plak amik insurnas..tak dpt max kan ROI.
Reply With Quote
  #33099  
Old 13-01-2018, 11:18 PM
alphaOne alphaOne is offline
Super Active

alphaOne's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Location: Mutiara Damansara
Posts: 7,577
Thanks (Received): 1988
Likes (Received): 28
Blog Entries: 24
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mohamad_hazman17 View Post
knp suggest ambil insurnas 5thn minimum?..boleh tau?sbb kalau x ade langsung insurans trough CIMB, bkn ke lagi bagus ke untuk ROI?

mbb wajib kne amik insurans..CIMB tak wajib, rasa rugi plak amik insurnas..tak dpt max kan ROI.
Kita di sini belajar untuk balancing pelaburan, mengawal pelaburan agar membuhi matlamat pelaburan.
Dengan tambahan rm1 kita bole ada 50k coverage utk 5 tahun pertama pelaburan tersebut.
Apa guna ROI yg tinggi semata tapi tidak dapat dicapai jika berlaku apa2 kepada kita dipertengahan jalan.
Tapi terpulang kepada bro utk tentukan coverage itu peru atau tidak. Inaya bergantung kepada tahap pengurusan risiko kita sendiri.
__________________
Baby Years - Income Years - Retirement(Rehirement?)

ASBF & ASB2F Rate 4.80% for 100k and above.
Kindly Telegram/Whatsapp me at +60102320234. Thanks
Reply With Quote
  #33100  
Old 13-01-2018, 11:26 PM
mohamad_hazman17 mohamad_hazman17 is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2018
Posts: 6
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by alphaOne View Post
Kita di sini belajar untuk balancing pelaburan, mengawal pelaburan agar membuhi matlamat pelaburan.
Dengan tambahan rm1 kita bole ada 50k coverage utk 5 tahun pertama pelaburan tersebut.
Apa guna ROI yg tinggi semata tapi tidak dapat dicapai jika berlaku apa2 kepada kita dipertengahan jalan.
Tapi terpulang kepada bro utk tentukan coverage itu peru atau tidak. Inaya bergantung kepada tahap pengurusan risiko kita sendiri.
oh mcm tu,, terima kasih atas penjelasan..baru phm,
kalau dah buat dgn maybank, boleh ke ckp dgn maybank officer tu nk set bayar insurans tu utk 5 thn je..sbb haritu officer tak ckp plak pasal minimum 5thn ni..dia just ckp ada insurnas kne ambil...tak pasti plak berapa insurans tu cover...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump