Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Official News, Current Issues

Official News, Current Issues Discuss daily updated official news from tv to newspapers, current issues from locals to all around the world.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 18-03-2019, 08:00 AM
dungunboy dungunboy is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2013
Posts: 537
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 64
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by azarulez View Post
Kalau dlm hati kita terdetik pawang/bomoh buaya ni memang ada sakti untuk cari pemangsa sebenar, adakah kita akan jatuh syirik?
Tiada kuasa sakti pun.. die belajar melalui pengalaman jer, letak umpan, kaji pergerakan buaya, faham dgn sifat buaya dll.. menteraČ yang diorang gunakan lebih kpd adatČ diorang shj... Pawang buaya ni biasanya dari keturunan / ilmu yg diwarisi turun temurun..

Kalau tengok kajian barat berkenaan haiwan, behaviour haiwan ni biasanya boleh diduga disebabkan rule of nature, dia x beremosi tidak seperti manusia yg memang x boleh dijangkakan.. jika kita mengkaji, kita akan dapat banyak jawapan kpd misteriČ alam haiwan ni..

Kita yang tidak faham dgn semua ni biasa la akan rasa hairan & kagum.. tambah lagi penggunaan perkataan "pawang" dalam berita ni menambahkan elemen mistik dalam berita ni.. kalau la die tukar "pawang" kpd "pakar kaji buaya", jadi persepsi pembaca akan berubah...

Apapun sy sendiri kagum dengan kehebatan "pawang" tu, pengalaman & ilmu dia tu sgt berharga.. buaya ni bersifat menjaga kawasan, so dgn mengenalpasti kawasan kejadian, maka dia boleh mengagak kumpulan buaya mane yang terlibat.. umpan yang diletakkan bukanlah sebarangan, mungkin dicampur dgn bahan tertentu utk menarik perhatian kumpulan buaya tertentu sahaja... Dan mungkin la, bukan ni satuČnya buaya yang tertangkap, mungkin ade lagi buayaČ lain yang tertangkap tapi negatif dan tidak diceritakan dlm paper...

Wallahualam..
Reply With Quote
Likes Kelulut madu, redcloud, pokke liked this post
Paid Advertisement
  #12  
Old 18-03-2019, 08:04 AM
John Nawi John Nawi is offline
Active Plus

John Nawi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Posts: 4,558
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 69
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by GPK1 View Post
Hanya kemahiran
semua orang ada kemahiran memasing
kemahiran silap mata, main yoyo
jimnastik , mencari lubuk yg ada ikan

KEMAHIRAN
tanpa keizinan ALLAH tiada juga daya untk ada kemahiran.. kembali pada fitrah
Reply With Quote
Likes Kelulut madu liked this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump