Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 12-01-2019, 10:06 PM
Cytokinesis Cytokinesis is offline
Permanently Banned
Multiple Account azriff

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2017
Posts: 2,510
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 438
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
dulu Khalid Al Walid pun hina Nabi, hina Islam....
Khalid Al walid dulu boleh dianggap sebagai anti ISLAM yang sangat kuat..

tapi akhirnya Khalid Al Walid insaf dan menjadi sahabat Nabi...
Nabi takda pulak mengungkit kisah2 jahat sahabat yg lampau...



kdg2 aku rasa mcm betul jugak 'satu statement' dari ahli CG kita yang bukak thread ajaran sesat Milah Ibrahim tu....
katanya fahaman ISLAM yg sebenar dah lama dah hilang....dan fahaman ISLAM zman sekarang ni banyak yang tak betul...
Nak samakan dengan khalid ra ke.. rasanya jauh panggang dari api kot.. Ada video semasa kempen pru14 menunjukkan Pemimpin tersebut masih lagi memfitnah ulama seperti ATGNA.. macam tu ke insaf? Dalam Masa yang sama konon2nya nak menziarah pusara ATGNA dalam Masa yang sama jugak memfitnah allahyarham..

Last edited by Cytokinesis; 12-01-2019 at 10:08 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #62  
Old 12-01-2019, 10:10 PM
Name: Name: is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2012
Posts: 1,257
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 103
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
dulu Khalid Al Walid pun hina Nabi, hina Islam....
Khalid Al walid dulu boleh dianggap sebagai anti ISLAM yang sangat kuat..

tapi akhirnya Khalid Al Walid insaf dan menjadi sahabat Nabi...
Nabi takda pulak mengungkit kisah2 jahat sahabat yg lampau...



kdg2 aku rasa mcm betul jugak 'satu statement' dari ahli CG kita yang bukak thread ajaran sesat Milah Ibrahim tu....
katanya fahaman ISLAM yg sebenar dah lama dah hilang....dan fahaman ISLAM zman sekarang ni banyak yang tak betul...
yg betul kita ikut,yg tak betul tinggalkan.

ye tak?
Reply With Quote
Likes syamsoulcc liked this post
  #63  
Old 12-01-2019, 10:11 PM
syamsoulcc syamsoulcc is online now
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 8,009
Thanks (Received): 20
Likes (Received): 1621
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jaws_am View Post
tn jumatmajid jgn la memperlekehkan usaha TT..
dia ada niat yg baik..

mungkin olahan content thread, kena bg nutral sikit..

di cg masing2 ada hak dalam bertukar pandangan selagi mana mengikut etika forum yg baik..
dgn jumatmajid aku setuju...

tapi statement ko yang beradab ini pun aku setuju...


aku sendiri pun kdg2 ada benda aku bertentangan pendapat dengan si Jedi ni....

tapi aku yakin thread kali ni yg dibuka oleh si Jedi, adalah kerana si Jedi ada niat yg baik..... niat yg baik, kita jgn perlekehkan... bila perlekehkan, jadi gaduh pulak.....

kita kalau tak suka org tu, jgn la kita tak suka semua benda..
ilmu yg baik, kita tetap kena setuju walaupun 'si penyampai' tu adalah org yg kita tak suka..


kalau ada benda yang TAK DIPERSETUJUI, beritahu elok2, dan terangkan betul2 kenapa TAK SETUJU...
__________________
"Yg putih, yg hitam, semua dari Adam. Mengapa berperang, kita darinya seorang"
"Dan jgnlah kamu berpecah belah atau bercakaran antara satu sama lain, kelak kamu akan lemah dan hancur dan dgn itu hilanglah kekuatan atau kekuasaan kamu"
"Marilah kita taksub dengan KEBENARAN, jangan kita taksub dengan individu/kumpulan"

Last edited by syamsoulcc; 12-01-2019 at 10:39 PM..
Reply With Quote
Likes tokekapal114 liked this post
  #64  
Old 12-01-2019, 10:14 PM
syamsoulcc syamsoulcc is online now
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 8,009
Thanks (Received): 20
Likes (Received): 1621
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Name: View Post
yg betul kita ikut,yg tak betul tinggalkan.

ye tak?
betul bos...
setuju.

by the way, saja nk ingatkan, takut ada org lain salah faham dengan post aku tadi..

aku tak kata ajaran Milah Ibrahim tu betul...
aku yakin ajaran tu mmg banyak yg tak betul dan sesat..
terutama skali bab yang dia kata "ALLAH IS ENERGY"... mmg 100% aku tak setuju...


tapi aku yakin "KEBENARAN" ni ada di mana-mana sahaja..

contoh, ajaran sesat MILAH IBRAHIM..
ajaran sesat ni mungkin 99% adalah sesat...
tapi dalam kesesatan tu, ada 1% kebenaran...

jadi aku ambil yang BENAR sahaja..

bukankah ISLAM mementingkan "KEBENARAN"...???

yang benar, kita tegakkan..

jadi, pendapat peribadi aku, mmg aku setuju satu statement dari si dia yg mengatakan "FAHAMAN ISLAM YANG SEBENAR TELAH LAMA PUPUS,, FAHAMAN KITA YANG KITA ANUTI SEKARANG NI PULA SEBENARNYA BANYAK YANG TELAH ROSAK SECARA PERLAHAN TANPA SEDAR"...

itu sahaja...
__________________
"Yg putih, yg hitam, semua dari Adam. Mengapa berperang, kita darinya seorang"
"Dan jgnlah kamu berpecah belah atau bercakaran antara satu sama lain, kelak kamu akan lemah dan hancur dan dgn itu hilanglah kekuatan atau kekuasaan kamu"
"Marilah kita taksub dengan KEBENARAN, jangan kita taksub dengan individu/kumpulan"
Reply With Quote
  #65  
Old 12-01-2019, 10:23 PM
Name: Name: is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2012
Posts: 1,257
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 103
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
betul bos...
setuju.

by the way, saja nk ingatkan, takut ada org lain salah faham dengan post aku tadi..

aku tak kata ajaran Milah Ibrahim tu betul...
aku yakin ajaran tu mmg banyak yg tak betul dan sesat..
terutama skali bab yang dia kata "ALLAH IS ENERGY"... mmg 100% aku tak setuju...


tapi aku yakin "KEBENARAN" ni ada di mana-mana sahaja..

contoh, ajaran sesat MILAH IBRAHIM..
ajaran sesat ni mungkin 99% adalah sesat...
tapi dalam kesesatan tu, ada 1% kebenaran...

jadi aku ambil yang BENAR sahaja..

bukankah ISLAM mementingkan "KEBENARAN"...???

yang benar, kita tegakkan..

jadi, pendapat peribadi aku, mmg aku setuju satu statement dari si dia yg mengatakan "FAHAMAN ISLAM YANG SEBENAR TELAH LAMA PUPUS,, FAHAMAN KITA YANG KITA ANUTI SEKARANG NI PULA SEBENARNYA BANYAK YANG TELAH ROSAK SECARA PERLAHAN TANPA SEDAR"...

itu sahaja...
bro mungkin ilmu agama lebih baik sy hormat keilmuan bro.

tetapi ayat atas tu macam tak kena.

lebih baik bro jumpa mana2 ustaz minta pandangan.
Reply With Quote
Likes Jedi liked this post
  #66  
Old 12-01-2019, 10:31 PM
syamsoulcc syamsoulcc is online now
Super Active

syamsoulcc's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2014
Posts: 8,009
Thanks (Received): 20
Likes (Received): 1621
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Name: View Post
bro mungkin ilmu agama lebih baik sy hormat keilmuan bro.

tetapi ayat atas tu macam tak kena.

lebih baik bro jumpa mana2 ustaz minta pandangan.


wallahualam...

aku sendiri pun banyak jugak cuba belajar agama...
dari sekolah menengah lagi, mmg banyak aku belajar agama..
kebetulan aku mmg sekolah agama, mmg banyak berdamping dgn ustaz2....
rumah pulak sebelah masjid je,, kadang2 nak tidur pun, terdengar ceramah...

tapi bab ilmu banyak tu, wallahualam...
mungkin betul aku masih kurang ilmu agama..

btw, pasal tadi, itu pendapat peribadi aku sahaja..

sbb sejarah sendiri pun telah membuktikan bahawa zaman dahulu, ISLAM memang pernah mencapai satu zaman yg digelar "ZAMAN KEGEMILANGAN ISLAM"...

dan banyak bukti2 mengatakan ILMU-ILMU SAINS DAN MATEMATIK yang ada di zaman sekarang sebenarnya asasnya bermula dari ORANG ISLAM sendiri....

dan ISLAM tersebar dgn hebat kerana org2 ISLAM zaman dulu mempunyai akhlak yg hebat sehingga ramai yg tertarik dgn ISLAM...



tapi kenapa ISLAM di zaman skarang tidak sehebat ISLAM di suatu ketika dulu (di zaman kegemilangan ISLAM)???...

adakah kita masih nak salahkan orang lain??

atau better kita salahkan diri sendiri dan cuba perbaiki apa yg rosak pada FAHAMAN dan MENTALITI kita???
__________________
"Yg putih, yg hitam, semua dari Adam. Mengapa berperang, kita darinya seorang"
"Dan jgnlah kamu berpecah belah atau bercakaran antara satu sama lain, kelak kamu akan lemah dan hancur dan dgn itu hilanglah kekuatan atau kekuasaan kamu"
"Marilah kita taksub dengan KEBENARAN, jangan kita taksub dengan individu/kumpulan"

Last edited by syamsoulcc; 12-01-2019 at 10:35 PM..
Reply With Quote
  #67  
Old 12-01-2019, 10:37 PM
jaws_am jaws_am is online now
Super Active

jaws_am's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: wherever you are
Posts: 9,390
Thanks (Received): 46
Likes (Received): 1294
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by jumatmajid View Post
klu terasa sy dah memperlekehkan usaha TT dgn membuka thread nih...

maka sy memohon maaf kpd TT atas keterlanjuran tulisan sy dlm post yg awal...
sangat2 menghormati jwpn balas tn jumatmajid..
__________________
So long, and thanks for all the fish
Reply With Quote
Likes jumatmajid liked this post
  #68  
Old 12-01-2019, 10:52 PM
bell&ross bell&ross is online now
Active Plus

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2009
Posts: 3,308
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 111
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Cytokinesis View Post
Bidaah ni istilah dalam agama je yang aku tau ada..

Dalam politik kalau buat janji munafik memang kena panggil hancing la..

Berpuluh tahun berjuang menentang kezaliman last2 orang zalim yang diperangi tu jugak diangkat jadi ketua.. orang yang sama Hina nabi Dan hukum Allah.. itu ko kata istiqamah.. lantak ko lah labu..
Dosa peribadi tak perlu diperbesarkan..

Tuan tak rasa sedih/dikhianati bila mullah sokong gerembolan..?
__________________
Memerlukan Pemandu Peribadi...?
Minyak kelapa dara(recommended)rm55 siap pos..
Minyak titik utk rabun jauh/dekat rm25 siap pos

Email to [email protected]
*Contact No: 0367355355 * HP: 0123914302
Reply With Quote
  #69  
Old 12-01-2019, 10:58 PM
Name: Name: is offline
Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2012
Posts: 1,257
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 103
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by syamsoulcc View Post
wallahualam...

aku sendiri pun banyak jugak cuba belajar agama...
dari sekolah menengah lagi, mmg banyak aku belajar agama..
kebetulan aku mmg sekolah agama, mmg banyak berdamping dgn ustaz2....
rumah pulak sebelah masjid je,, kadang2 nak tidur pun, terdengar ceramah...

tapi bab ilmu banyak tu, wallahualam...
mungkin betul aku masih kurang ilmu agama..

btw, pasal tadi, itu pendapat peribadi aku sahaja..

sbb sejarah sendiri pun telah membuktikan bahawa zaman dahulu, ISLAM memang pernah mencapai satu zaman yg digelar "ZAMAN KEGEMILANGAN ISLAM"...

dan banyak bukti2 mengatakan ILMU-ILMU SAINS DAN MATEMATIK yang ada di zaman sekarang sebenarnya asasnya bermula dari ORANG ISLAM sendiri....

dan ISLAM tersebar dgn hebat kerana org2 ISLAM zaman dulu mempunyai akhlak yg hebat sehingga ramai yg tertarik dgn ISLAM...



tapi kenapa ISLAM di zaman skarang tidak sehebat ISLAM di suatu ketika dulu (di zaman kegemilangan ISLAM)???...

adakah kita masih nak salahkan orang lain??

atau better kita salahkan diri sendiri dan cuba perbaiki apa yg rosak pada FAHAMAN dan MENTALITI kita???
tak nak panjangkan cite dah off topic dah,

cuma bab akidah tak boleh was2.

bukanya tuju kat hang.

cuma bg aq dlm konteks sains dan matematik,aq tak ada keperluan nak salahkan org lain sebab aku bekas circuit designer/pereka.
Reply With Quote
Likes Jedi liked this post
  #70  
Old 12-01-2019, 11:02 PM
safuans safuans is offline
Active Member

safuans's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2009
Posts: 1,291
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 202
Active Level
Default

Islam dirosakkan oleh kafir.

dari dulu lagi, mereka berkomplot menjatuhkan orang Islam di seluruh dunia.

Sebab orang Islam terlalu baik dan mudah tertipu.

___________________
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump