Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 08-01-2019, 10:26 PM
zari83 zari83 is offline
Active Member

zari83's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,557
Thanks (Received): 79
Likes (Received): 193
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
duit yang diperah tu in the end di guna untuk rakyat juga kan..nak bagi bantuan sara hidup lah, subsidi minyak lah, pendidikan, perubatan dan segala macam lagi..


tu satu..

yang keduanya..kalau kau pandang dari sudut lain..investor property akan kurangkan invest pada property sebab terlalu banyak tax..bila ramai orang stop invest pada property..kenaikan harga akan terkawal dan rumah semakin mampu milik untuk rakyat marhein..ianya sesuatu yang baik..

dan bagi genuine buyer..contohnya bro mampu beli 1 rumah jer..bila dah bersara nak jual rumah tu dan beli rumah lain di kg..setiap orang layak dapat exempted sekali seumur hidup untuk real property gain tax ni..

so tax ni sebenarnya tak target pada kebanyakan rakyat marhein..tapi target kepada investor and speculator yang menyebabkan harga property naik melampung selama ni..
ckht tu utk rumah yg dijual.. bkn rumah yg dibeli.. investor nk jual rumah kena cukai dah tentu akan masuk siap2 dlm harga rumah.. tentu harga akan lebih tinggi berbanding tanpa ckht.. takda kesan pada investor utk terus beli rumah, dan pastinya mereka takkan nk tanggung kos ckht semasa jual rumah tu nanti.. pusing2 kos tu semua akan dipindahkn pada pembeli.. agak2 harga rumah akan naik ke turun dgn tambahan kos ckht ni..hehe..

Komen pasal perah cukai tu, aku rasa semua penyokong ph berfikiran mcm tu skrg.. cuma masa gst dulu tak terfikir plak mcm tu kan, mungkin ada sel2 baru berhubung.. tahniah..
__________________
Searching text....
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 09-01-2019, 07:09 PM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 4,092
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 329
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zari83 View Post
ckht tu utk rumah yg dijual.. bkn rumah yg dibeli.. investor nk jual rumah kena cukai dah tentu akan masuk siap2 dlm harga rumah.. tentu harga akan lebih tinggi berbanding tanpa ckht.. takda kesan pada investor utk terus beli rumah, dan pastinya mereka takkan nk tanggung kos ckht semasa jual rumah tu nanti.. pusing2 kos tu semua akan dipindahkn pada pembeli.. agak2 harga rumah akan naik ke turun dgn tambahan kos ckht ni..hehe..

Komen pasal perah cukai tu, aku rasa semua penyokong ph berfikiran mcm tu skrg.. cuma masa gst dulu tak terfikir plak mcm tu kan, mungkin ada sel2 baru berhubung.. tahniah..
Aku jawab point ke 2 dulu..dulu kita tahu najib rompak duit rakyat..sebab tu x pikir mcm tu..tengok lah berapa byk duit 1mdb pergi ke jho low..

Xcukup dengan tu sign lak agreement xmsk akal mcm pipeline n ecrl untuk bailout 1mdb..

Point ke 2..

So lepas ni xyah lah investors masukkan kos untuk real property gain tax kan..so makin rendahlah patutnya harga jualam..so benefit pada buyer..
Reply With Quote
  #23  
Old 09-01-2019, 07:11 PM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 4,092
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 329
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by corporate View Post
Mengapa RM200,000 dan ke bawah dan bukan lebih dari harga itu. Kebanyakan harga hartnanah (seperti condominium) di bandaraya sudah mencecah RM500,000.
Sebab yang beli harga 500k bukan b40..
Reply With Quote
  #24  
Old 09-01-2019, 10:19 PM
zari83 zari83 is offline
Active Member

zari83's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,557
Thanks (Received): 79
Likes (Received): 193
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
Aku jawab point ke 2 dulu..dulu kita tahu najib rompak duit rakyat..sebab tu x pikir mcm tu..tengok lah berapa byk duit 1mdb pergi ke jho low..

Xcukup dengan tu sign lak agreement xmsk akal mcm pipeline n ecrl untuk bailout 1mdb..

Point ke 2..

So lepas ni xyah lah investors masukkan kos untuk real property gain tax kan..so makin rendahlah patutnya harga jualam..so benefit pada buyer..
Ooo.. patut la semua anak2 najib jadi org terkaya di malaysia, hasil rompakan rupanya... tak macam mahathir yg anak2nya kaya sebab hasil usaha sendiri, tak bergantung pada kontrak2 kerajaan kan.. hebat anak2 mahathir menabung dari kecik utk run projek juta2..

Byk sgt dgr ceramah...hahaha

Nk kawal harga rumah bkn dgn menekan pemain hartanah sbb modus operandi mereka mmg utk kaut untung buat subsale.. apa juga kos akan dipindahkn pada pembeli.. yg perlu diberi perhatian patutnya rumah baru.. takkan harga rumah baru level mampu tgk pun salah pemain hartanah..haha

Nak jatuhkn mereka senang je, tak payah nk perah mcm2 cukai, cukup sekadar buat rumah baru murah2 yg rakyat mampu beli, dah tentu rakyat tak layan beli rumah subsale dari pemain hartanah ni lg..
__________________
Searching text....
Reply With Quote
Likes yussv liked this post
  #25  
Old 09-01-2019, 10:58 PM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 4,092
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 329
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zari83 View Post
Ooo.. patut la semua anak2 najib jadi org terkaya di malaysia, hasil rompakan rupanya... tak macam mahathir yg anak2nya kaya sebab hasil usaha sendiri, tak bergantung pada kontrak2 kerajaan kan.. hebat anak2 mahathir menabung dari kecik utk run projek juta2..

Byk sgt dgr ceramah...hahaha

Nk kawal harga rumah bkn dgn menekan pemain hartanah sbb modus operandi mereka mmg utk kaut untung buat subsale.. apa juga kos akan dipindahkn pada pembeli.. yg perlu diberi perhatian patutnya rumah baru.. takkan harga rumah baru level mampu tgk pun salah pemain hartanah..haha

Nak jatuhkn mereka senang je, tak payah nk perah mcm2 cukai, cukup sekadar buat rumah baru murah2 yg rakyat mampu beli, dah tentu rakyat tak layan beli rumah subsale dari pemain hartanah ni lg..
Xde sape nk marah sape jd kaya..mukhtar bukhari, robert kwok, ananda krishnan, lim goh tong, sultan johor, khairuddin at takiri, anak mahathir, anak paklah, anak najib..kaya lah..org marah merompak je mcm kes 1mdb n segala projek dengan china tu..

Nak buat baru murah murah..kerajaan kena bg subsidi..mn nk dapat duit kalau xkenakan tax???

Rather than kerajaan spent byk duit utk buat rumah mura n kena subsidi lg yg mn xkan sustain..utk rendahkan harga rumah..

Baik kerajaan kenakan tax yg boleh dapat effect sama..income tu leh guna utk mcm mcm lg..
Reply With Quote
  #26  
Old 09-01-2019, 11:40 PM
WnB WnB is offline
Super Active

 
Trader Rating: (6)
Join Date: Dec 2007
Posts: 8,078
Thanks (Received): 44
Likes (Received): 21
Active Level
Default

makin banyak kena bayar ke gov.. alasan x munasabah juga digunakan... negara tenat banyak hutang...
Reply With Quote
  #27  
Old 10-01-2019, 08:30 PM
zari83 zari83 is offline
Active Member

zari83's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,557
Thanks (Received): 79
Likes (Received): 193
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
Xde sape nk marah sape jd kaya..mukhtar bukhari, robert kwok, ananda krishnan, lim goh tong, sultan johor, khairuddin at takiri, anak mahathir, anak paklah, anak najib..kaya lah..org marah merompak je mcm kes 1mdb n segala projek dengan china tu..

Nak buat baru murah murah..kerajaan kena bg subsidi..mn nk dapat duit kalau xkenakan tax???

Rather than kerajaan spent byk duit utk buat rumah mura n kena subsidi lg yg mn xkan sustain..utk rendahkan harga rumah..

Baik kerajaan kenakan tax yg boleh dapat effect sama..income tu leh guna utk mcm mcm lg..
ada jugak rakyat yg tak setuju dgn pembinaan rumah murah oleh kerajaan.. kepelikan apekah ini..haha.. rumah murah tak semestinya perlukn subsidi, inisiatif penjualan rumah pada harga kos pembinaan takkan merugikan kerajaan.. atau sekurang2nya pengambilan untung yg minima..

Kalau kerajaan nk kira untung rugi dlm memberi kemudahan pada rakyat, jln raya kat malysia ni masih jalan tanah merah kot..haha
__________________
Searching text....
Reply With Quote
  #28  
Old 11-01-2019, 07:17 AM
propertymalaysia propertymalaysia is offline
Newbie

propertymalaysia's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2019
Posts: 34
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Active Level
Default

Hartanah murah (RM200,000 dan kebawah) memang jauh di luar kawasan bandaraya Klang Valley
Reply With Quote
  #29  
Old 12-01-2019, 07:18 AM
ResellerMaxis ResellerMaxis is offline
Active Plus

ResellerMaxis's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2013
Posts: 4,092
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 329
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zari83 View Post
ada jugak rakyat yg tak setuju dgn pembinaan rumah murah oleh kerajaan.. kepelikan apekah ini..haha.. rumah murah tak semestinya perlukn subsidi, inisiatif penjualan rumah pada harga kos pembinaan takkan merugikan kerajaan.. atau sekurang2nya pengambilan untung yg minima..

Kalau kerajaan nk kira untung rugi dlm memberi kemudahan pada rakyat, jln raya kat malysia ni masih jalan tanah merah kot..haha

Kita memang ada pun rumawip, selangorku, prima..xlaku pun..
Reply With Quote
  #30  
Old 14-01-2019, 10:50 PM
zari83 zari83 is offline
Active Member

zari83's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,557
Thanks (Received): 79
Likes (Received): 193
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ResellerMaxis View Post
Kita memang ada pun rumawip, selangorku, prima..xlaku pun..

rumawip, selangorku, prima kat mn yg tak laku tu?
__________________
Searching text....
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump