Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > COMPUTER, INTERNET > Computers > PC Users Problem, Q & A

PC Users Problem, Q & A Get assistance of forum members to help you troubleshoot any computer hardware & software problems. Make sure your thread title is clear.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 15-11-2016, 12:50 PM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Feb 2009
Posts: 41,669
Thanks (Received): 155
Likes (Received): 1352
Active Level
My Mood:
Default Wayar hard disk hangus/cair.

Katanya masa tengah guna komputer, penyangkut baju jatuh atas CPU.

Terus komputer jadi hang.


Windows dah tak load.

Reset cable semua sebab mungkin masa benda jatuh tu, cable lari sikit.



Tetiba wayar merah berasap.

Beli cable baru.

Sama gak...hangus dan cair.

Wayar merah jer.

Ada cara nak atasi?

__________________

WTS
GOLD Kausar Pure Natural Honey (RM50)
CD inggeris/melayu RM20 setiap satu.
Ruang signature saya untuk disewa (RM30/80)
Hot Wheels (Baru)|Burt's Bees Res-Q Ointment| CD case (terpakai)

Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 15-11-2016, 01:04 PM
matztbd matztbd is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2016
Posts: 96
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 11
Active Level
Default

Engko punya PSU, brand apa? Berapa watt?
Ada pakai GPU? Model apa?

BTw, cuba jangan guna cable SATA power connector tu, guna direct dari PSU punya.
Reply With Quote
Thanks Jedi thanked for this post
  #3  
Old 15-11-2016, 01:13 PM
SaudagarDollar SaudagarDollar is offline
Regular

SaudagarDollar's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Location: Hijau Kuning Negeriku
Posts: 788
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

ni masalah PSU.. PSU tu mesti tak true power.. biasalah psu jenis2 biasa ni suka bakar hardware..
__________________
Beli barang online dapat duit balik.. cashback.. sila KLIK SINI UNTUNGNYA......
Reply With Quote
Thanks Jedi thanked for this post
  #4  
Old 15-11-2016, 01:29 PM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Feb 2009
Posts: 41,669
Thanks (Received): 155
Likes (Received): 1352
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by matztbd View Post
Engko punya PSU, brand apa? Berapa watt?
Ada pakai GPU? Model apa?

BTw, cuba jangan guna cable SATA power connector tu, guna direct dari PSU punya.
Master Cooler 500

Sebelum ni ok jer.

Tetiba lak semalam




PSU ni lak takde SATA punya cable.

PSU lama...2009.

Kena beli PSU yang ada SATA cable ke?


Aku tak kisah.

Asalkan data dalam HDD tu masih ok.

Banyak data










Lupa nak bitau.

HDD ni amik dari CPU lama.

CPU Pentium 4.
__________________

WTS
GOLD Kausar Pure Natural Honey (RM50)
CD inggeris/melayu RM20 setiap satu.
Ruang signature saya untuk disewa (RM30/80)
Hot Wheels (Baru)|Burt's Bees Res-Q Ointment| CD case (terpakai)


Last edited by Jedi; 15-11-2016 at 01:35 PM..
Reply With Quote
  #5  
Old 15-11-2016, 01:30 PM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Feb 2009
Posts: 41,669
Thanks (Received): 155
Likes (Received): 1352
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by SaudagarDollar View Post
ni masalah PSU.. PSU tu mesti tak true power.. biasalah psu jenis2 biasa ni suka bakar hardware..

Master Cooler 500

Sebelum ni ok jer.

Tetiba lak semalam
__________________

WTS
GOLD Kausar Pure Natural Honey (RM50)
CD inggeris/melayu RM20 setiap satu.
Ruang signature saya untuk disewa (RM30/80)
Hot Wheels (Baru)|Burt's Bees Res-Q Ointment| CD case (terpakai)

Reply With Quote
  #6  
Old 15-11-2016, 01:38 PM
SaudagarDollar SaudagarDollar is offline
Regular

SaudagarDollar's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Location: Hijau Kuning Negeriku
Posts: 788
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jedi View Post
Master Cooler 500

Sebelum ni ok jer.

Tetiba lak semalam
tapi bila pikir2 balik penyangkut baju jatuh atas case dia.. mcm mana bleh efek plak.. haha..

cable psu blkg tu cucuk rapat tak?? lg satu jgn pakai extension tu.. pakai direct dari psu..

ha btul la tu.. PSU biasa tu.. cooler master 500.. dia tak ada certificated 80+ bronze and above.. bronze pon dh ok..

dah smpai masa kot psu tu..
__________________
Beli barang online dapat duit balik.. cashback.. sila KLIK SINI UNTUNGNYA......
Reply With Quote
  #7  
Old 15-11-2016, 01:39 PM
SaudagarDollar SaudagarDollar is offline
Regular

SaudagarDollar's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2012
Location: Hijau Kuning Negeriku
Posts: 788
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Jedi View Post
Master Cooler 500

Sebelum ni ok jer.

Tetiba lak semalam




PSU ni lak takde SATA punya cable.

PSU lama...2009.

Kena beli PSU yang ada SATA cable ke?


Aku tak kisah.

Asalkan data dalam HDD tu masih ok.

Banyak data










Lupa nak bitau.

HDD ni amik dari CPU lama.

CPU Pentium 4.
HDD xda masalah.. asalkan tak bunyi whining or kruk krek mcm cengkerik ada dlm tu sudah la.. kalau turn on pc dia menyala tak??
__________________
Beli barang online dapat duit balik.. cashback.. sila KLIK SINI UNTUNGNYA......
Reply With Quote
Thanks Jedi thanked for this post
  #8  
Old 15-11-2016, 02:19 PM
Jedi Jedi is offline
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (19)
Join Date: Feb 2009
Posts: 41,669
Thanks (Received): 155
Likes (Received): 1352
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by SaudagarDollar View Post
HDD xda masalah.. asalkan tak bunyi whining or kruk krek mcm cengkerik ada dlm tu sudah la.. kalau turn on pc dia menyala tak??
Belum try lagi kat CPU Pentium 4 tu.

Malam nanti nak try.



Selamat lagi ke cable yang dah cair tu?

Kalau perati, cable tu 2 in 1 (2 SATA + 1 power cable)

Yang satu lagi (tak hangus) tu elok lagi ke?


Terbang RM25 tadi

RM10 - SATA power cable.

RM15 - Cable SATA




Check balik CM 500 tu ada la SATA cable...hehehe...

Ada 4.

Power cable ada 2.

Selamat ke?

Cam takut lak hangus gak.
__________________

WTS
GOLD Kausar Pure Natural Honey (RM50)
CD inggeris/melayu RM20 setiap satu.
Ruang signature saya untuk disewa (RM30/80)
Hot Wheels (Baru)|Burt's Bees Res-Q Ointment| CD case (terpakai)


Last edited by Jedi; 15-11-2016 at 07:05 PM..
Reply With Quote
  #9  
Old 15-11-2016, 03:57 PM
matztbd matztbd is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2016
Posts: 96
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 11
Active Level
Default

Masalah PSU boleh jadi, masalah hard disk pun boleh jadi.

Try Tukar PSU dulu lah
Reply With Quote
Thanks Jedi thanked for this post
  #10  
Old 15-11-2016, 03:59 PM
matztbd matztbd is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2016
Posts: 96
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 11
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Jedi View Post
Belum try lagi kat CPU Pentium 4 tu.

Malam nanti nak try.



Selamat lagi ke cable yang dah cair tu?

Kalau perati, cable tu 2 in 1 (2 SATA + 1 power cable)

Yang satu lagi (tak hangus) tu elok lagi ke?


Terbang RM25 tadi

RM10 - SATA power cable.

RM15 - Cable SATA
Cable sata pun mencair ke? Tukar SATA power cable je kot.
Reply With Quote
Thanks Jedi thanked for this post
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump