Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, perngkongsian info, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 13-01-2009, 07:10 AM
hanzahar hanzahar is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Location: Pulau Temasek Oh Temasek~
Posts: 2,121
Thanks (Received): 145
Likes (Received): 0
Active Level
Lightbulb Kentut - penjelasan...

alm utk pembaca sekalian... baru2 saya ada la terima satu email tentang isu ini....jadi saya fowardkan la utk tatpan semua. Asyik keje.. keje... la ni kita pakat2 tengok lak pasal isu ni... b +... kalau ada yg tersinggung tu minta maaf la... bukan saja, tapi sukurang2 tu kita tau la... ten q

asmadi

"Jangan cuma tahu baunya saja, tetapi harus tahu juga proses ilmiahnya......pergh!! baunya sampai sini


1. Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus.
Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan, gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia dan gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?

Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara diaserap oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut dan cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana dan hidrogen. Propors masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut. Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, kerana gas-gas lain terserap oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak kerana tubuhnya tidak sempat menyerap oksigen.

3. Kenapa kentut berbau busuk?

Bau kentut kerana kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua bahan ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteri dalam perut & makin busuklah kentut anda. Telur & daging mempunyai peranan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang-kacang berperanan dalam memproduksi volume kentut bukan dalam kebusukannya.

4. Kenapa kentut menimbulkan bunyi?

Kerana adanya vibrasi lubang `anus` saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi bergantung pada kecepatan gas.

5. Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak berbunyi?

Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk. Ukuran gelembung gas lebih kecil dan hangat dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudiannya menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly)

6. Berapa banyak kentut diproduksi sehari?

Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?

Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas? Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah. Tekanan di sekitar `anus` lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang mempunyai tekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yang bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar `anus`. Dalam perjalanan ke arah `anus` gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar. Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi, tapi tidak terlalu jauh, kerana bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?

Bergantung kepada kondisi udara, seperti kelembaban, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'. Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang. Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, bererti ianya mengalami pengcernaan di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya. Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta, konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan berlegar dalam waktu yang agak lama sampai akhirnya diserap dinding.

9. Apakah setiap orang kentut?

Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggalpun orang masih boleh kentut.

10. Betulkah lelaki kentut lebih kerap daripada perempuan?

Tidak ada kaitannya dengan gender... Kalau benar, bererti perempuan menahan kentutnya, & apabla mahu kentut, banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.

11. Saat apa biasanya orang kentut?

Pagi hari di toilet. yang disebut "morning thunder". Kalau resonansinya bagus, boleh didengar di seluruh penjuru rumah.

12. Mengapa makan kekacang menyebabkan banyak kentut?

Kekacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tersebut (raffinose, stachiose, verbascose) jika sampai di usus, bakteria di usus berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

13. Selain makanan, apa lagi penyebab kentut?

Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum `soft drink`, naik pesawat udara (kerana tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sendawa, tapi muncul dari lain lubang?

Tidak... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut. Sendawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

15. Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?

Bukan..tetapi diserap oleh darah, bukan hilang kerana bocor..Tapi bermigrasi ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap, tapi hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar?

Boleh saja. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru kerana kandungan unsur hidrogen.

17. Bolehkah menyalakan mancis dengan kentut?

Jangan mengada-ada... konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulakan pembakaran.

18. Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?

Kerana anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging). Daging kaya dengan protein. Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk. Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak, lebih lama, lebih kuat bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?

Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut?

Tidak berwarna. Kalau warnanya `orange` seperti gas nitrogen oksida, aka tahulah siapa yang kentut..hehehe

21. Apakah kentut itu asid atau neutral?

Asid, kerana mengandung karbondioksisa (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).

22. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?

Planet Venus sudah banyak mengandungi sulfur (belerang) di lapisan udaranya, jadi kentut di sana tidak ada kesannya. Wallahu`alam
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 13-01-2009, 07:18 AM
putra2k putra2k is offline
Regular

putra2k's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 432
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

bagus ur infoo...
Reply With Quote
  #3  
Old 13-01-2009, 07:38 AM
miniME miniME is offline
Junior

miniME's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 66
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

name saintifik kentut ape yer?
Reply With Quote
  #4  
Old 13-01-2009, 07:41 AM
hakeem hakeem is offline
Active Plus

hakeem's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: atas kerusi
Posts: 2,891
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by hanzahar View Post
20. Apakah warna kentut?

Tidak berwarna. Kalau warnanya `orange` seperti gas nitrogen oksida, aka tahulah siapa yang kentut..hehehe
Dan kita akan tahu la hidung siapa yg menghidunye ...
Reply With Quote
  #5  
Old 13-01-2009, 08:41 AM
shadow shadow is offline
Active Member

shadow's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Nov 2007
Location: ~Gems City~
Posts: 2,201
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

info yg bagus
Reply With Quote
  #6  
Old 13-01-2009, 08:45 AM
badrush badrush is offline
Super Active

badrush's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: shah alam
Posts: 5,501
Thanks (Received): 14
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by miniME View Post
name saintifik kentut ape yer?
kalimanjaro mituvashi cikapot..

(nama saintifik kentut)
Reply With Quote
  #7  
Old 13-01-2009, 08:46 AM
MrMama MrMama is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Location: JaLaN2 CaRi MaKaN KaT KL Je
Posts: 1,633
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 0
Active Level
Default

aku nak up satu soalan..why arr kalau kita kentut batal air sembahyang but kalau kita sendawa xbatal air sembahyang..sapa2 tau x?
Reply With Quote
  #8  
Old 13-01-2009, 08:54 AM
tokputih tokputih is offline
CG Top Poster Club

tokputih's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Apr 2008
Posts: 25,760
Thanks (Received): 520
Likes (Received): 49
Blog Entries: 4
Active Level
My Mood:
Default

ni bebetul punya ceriter.... pepagi dah serius...
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 13-01-2009, 08:56 AM
fadel fadel is offline
Active Plus

fadel's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Location: < tH3 h3r0 n3v3r dI3$ >
Posts: 3,016
Thanks (Received): 60
Likes (Received): 0
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by badrush View Post
kalimanjaro mituvashi cikapot..

(nama saintifik kentut)



biar betooL bro..?kekekeke!!...kalimanjaro name gunuNg brapi...mmm mituvasHi..bunyi ade ala ala bollywood..cikapot..ape benda tu?...nak trgelak ak nie...bababaaaaaii!
__________________
int timespent = ((date(death) - date(birth)) + time(sleeping))
Yesterday is history.2morrow is mystery!.2day is a gift, tat's y is called "present".
Reply With Quote
  #10  
Old 19-01-2009, 01:21 AM
ifilasaila ifilasaila is offline
Regular

ifilasaila's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 418
Thanks (Received): 31
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Sedikit ilmu berguna utk teman2... tapi x pasti sejauh mana praktikalnyer.. huhuu...
http://www.youtube.com/watch?v=yr4uF_zeT_4
Selamat Mencuba..!
__________________
Layari Blog Saya : Servis Hati & Minda Anda Di Sini
Tempahan Kad Raya dan Angpow dibuka ! KAD RAYA KAYU 4 SALE ! Order Sekarang !
Khidmat Motivasi & Islamic Event Pembuka Hati.....
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump