buah ni termasuk buah-buahan hutan yang jarang di kenali dan hanya ditemui di dalam hutan. Kebanyakan drp kita tidak mengenali buah ini. Org yg dok d Kulim Kedah pun belum tentu kenal pokok ini.
adik ipar saya juga mencari buah ini utk mengubat batu karang. ada pakcik bagi petua kalau nak pecahkan batu karang, kena makan buah ini. Sesetengah org akan bakar buah ini dan makan arang & ada yg suruh minum rebusan...mcm2 petua lah..
Adik ipar saya kata kat sebuah pulau d tasik kenyir ada pokok ni,.. tapi tambang saje rm300 naik bot ke pulau tu.
Semasa saya kursus kat Setiu Agroresort, masa jungle tracking dlm hutan, ada seorang jurulatih menunjukkan akan sebatang pokok kulim. memang tinggi macam pokok getah. memang rezeki adik ipar saya, saya terus kutip buah2 tu untuk dibawa pulang.
Kalau dok are KL, cuba g FRIM kepong...
rujuk peta kt forum ni":
http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=648570&pid=48987882&page=1&extra=page=1#pid48987882