Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 ISIS - Topik Yang Tidak Dibenarkan
Last Post: haQ
Posted On: 28-11-2014
Replies: 0
Views: 1,713
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 27,753
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 58,302
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 25-08-2012, 10:44 PM
Arau Arau is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2012
Posts: 13
Poster Rank: #31719
Thanked 3 Times
Active Level
Arrow Mari Berperang: membina rangkaian: cine vs ummah

SME MASTERPLAN

Assalamualaikum wr wb dan salam sejahtera kepada warga CG khususnya kepada rasa dirinya sebahagian daripada "Ummah"

Disini saya ingin berkongsi sedikit kajian saya mengenai keusahawanan kaum cine di asia tenggara.

Kita dapati di Malaysia walaupon penduduk depa hanya rata-rata 25% tetapi dominasi ekonominya adalah 70%

bergitu juga di indonesia dan siam walaupun penduduknya lebih kecil peratusnya daripada di Malaysia.

Tahukah anda kerajaan Indonesia gagal melemahkan dominasi kaum cina dalam ekonominya di sana?

Quote:
approximately 73 percent of the market capitalization value of publicly listed companies (excluding foreign and state-owned companies) were owned by Chinese Indonesians. Additionally, they owned 68 percent of the top 300 conglomerates and nine of the top ten private sector groups at the end of 1993.
Bahayanya kuasa yang berat sebelah

Quote:
When President B. J. Habibie announced in a 19 July 1998 interview with The Washington Post that Indonesia was not dependent on ethnic Chinese businessmen, the rupiah's value plunged 5 percent
Forex trader tolong ambil perhatian! - kekuatan ekonomi depa dapat menggerakkan FOREX market USD/IDR

Kita juga dapati kaum cine juga ada di "mana-mana" dan rangkaian depa adalah sangat luas kerana kepercayaan depa kepada Guanxi atau dalam BI kita kata "your network is your net worth" (rangkaian penting untuk meneruskan kehidupan (survival)

Mutakhir ini kita dapati ekonomi China semakin lemah kerana ketamakan "non-ethical growth"sini dan inilah peluang bagi "Ummah" untuk bangkit dan berperang untuk mengimbangi kuasa ditanah air sendiri.

Afrika,negara yang majoritinya sebahagian daripada "Ummah" dan ekonominya 1 billion penduduk mungkin dapat mengimbangi kuasa jika para usahawan-usahawati di CG ini sahut cabaran dan ambil peluang.

JANGAN lah terjun terus dalam alam keusahawanan jikalau rangkaian anda lemah dan jangan juga menyeksa diri dengan risiko hutang yang tidak perlu.

Hanya berhutang jikalau hutang boleh menguntungkan dan kurangi risiko.

Ingatlah kerugian anda adalah keuntungan mereka.

"A dollar earn is a dollar lost"

Jom?


Panduan Kewangan untuk PKS
__________________
Percuma Perisai CRM bagi menguruskan pelanggan,pembekal dan sebutharga - anda akan dapat 25 lebihan tawaran jika anda sertai dari SINI berbanding pautan asli

Last edited by Arau; 25-08-2012 at 10:46 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 25-08-2012, 10:58 PM
rayz rayz is offline
Legendary Member

rayz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2007
Location: antara bumi dan langit antara syurga dan neraka
Posts: 11,356
Poster Rank: #234
Thanked 584 Times
Active Level
My Mood:
Default

saya minat bisnes ni, apakan daya modal xda..

kalo la ada usahawan melayu leh tolong melayu, cthnya...

bagi kedai dalam tu ada brg2 perabot sy manage, lama2 sy byr dia balik dn take over kedai tu...

-jihad ekonomi..
Reply With Quote
  #3  
Old 27-08-2012, 04:19 PM
monst3r monst3r is offline
Active Member

monst3r's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2010
Posts: 991
Poster Rank: #3619
Thanked 6 Times
Active Level
Default

apa perlu buat ni TT?? kurang paham..
Reply With Quote
  #4  
Old 27-08-2012, 04:21 PM
Makam Lazat Makam Lazat is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2012
Posts: 1,046
Poster Rank: #3480
Thanked 13 Times
Active Level
My Mood:
Default

Saya juga ingin tahu lebih lanjut.
Mohon PM detailnya,encik.
Reply With Quote
  #5  
Old 27-08-2012, 04:31 PM
Jedi Jedi is online now
Legendary Member

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Feb 2009
Posts: 17,375
Poster Rank: #115
Thanked 57 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kalau tak silap, forex ni haram dalam Islam kan?
Reply With Quote
  #6  
Old 12-09-2012, 12:09 PM
opensky opensky is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2006
Posts: 101
Poster Rank: #14218
Thanked 2 Times
Active Level
Default

Pendapat saya, kenapa kita nak lawan mereka sedangkan jaringan kita sendiri lemah.

Strategi saya:

Saya buka workshop kereta. Partner saya Cina. dia pegang 40% of workshop share dan dia front man in the operation. Saya guna konsep "Ali guna Baba"
kelebihan yang workshop kami dapat "

1. First day buka workshop dah dapat kredit dari supplier cina.
2. Harga lebih murah dari yang dioffer ke workshop bumiputera
3. Saya beli parts cash.

Experiment yang pernah saya buat, saya beli barang dengan partner saya beli barang harga jauh berbeza.

Kesimpulannya, gunakan kelebihan yang mereka ada. untuk kemudahan kita. "silent war"
Reply With Quote
  #7  
Old 12-09-2012, 12:13 PM
eijai eijai is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Posts: 634
Poster Rank: #4998
Thanked 6 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by opensky View Post
Pendapat saya, kenapa kita nak lawan mereka sedangkan jaringan kita sendiri lemah.

Strategi saya:

Saya buka workshop kereta. Partner saya Cina. dia pegang 40% of workshop share dan dia front man in the operation. Saya guna konsep "Ali guna Baba"
kelebihan yang workshop kami dapat "

1. First day buka workshop dah dapat kredit dari supplier cina.
2. Harga lebih murah dari yang dioffer ke workshop bumiputera
3. Saya beli parts cash.

Experiment yang pernah saya buat, saya beli barang dengan partner saya beli barang harga jauh berbeza.

Kesimpulannya, gunakan kelebihan yang mereka ada. untuk kemudahan kita. "silent war"
betul tu..aku pon deal ngan cine utk supply brg komputer...lagi satu kalo deal ngan cine ni kita senang dapat kredit term
Reply With Quote
  #8  
Old 12-09-2012, 04:22 PM
oimates oimates is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (9)
Join Date: May 2009
Posts: 2,826
Poster Rank: #1402
Thanked 39 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by opensky View Post
Pendapat saya, kenapa kita nak lawan mereka sedangkan jaringan kita sendiri lemah.

Strategi saya:

Saya buka workshop kereta. Partner saya Cina. dia pegang 40% of workshop share dan dia front man in the operation. Saya guna konsep "Ali guna Baba"
kelebihan yang workshop kami dapat "

1. First day buka workshop dah dapat kredit dari supplier cina.
2. Harga lebih murah dari yang dioffer ke workshop bumiputera
3. Saya beli parts cash.

Experiment yang pernah saya buat, saya beli barang dengan partner saya beli barang harga jauh berbeza.

Kesimpulannya, gunakan kelebihan yang mereka ada. untuk kemudahan kita. "silent war"
strategi yg menarik...win2 situation...untung2 customer pun kita leh tarik semua skali..sebab biasa klu chinese, susah dia nk g bengkel melayu..
Reply With Quote
  #9  
Old 12-09-2012, 04:38 PM
tebbaloi tebbaloi is offline
Legendary Member

tebbaloi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2009
Posts: 13,445
Poster Rank: #176
Thanked 448 Times
Active Level
Default

jaringan tu lebih kepada apa TT? supplier or rakan niaga or network? atau penjual bahan mentah? kurng faham. atau hubungan dengan competitor?
Reply With Quote
  #10  
Old 12-09-2012, 10:26 PM
azlalchedin azlalchedin is online now
Active Member

azlalchedin's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2006
Posts: 2,366
Poster Rank: #1708
Thanked 225 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by rayz View Post
saya minat bisnes ni, apakan daya modal xda..

kalo la ada usahawan melayu leh tolong melayu, cthnya...

bagi kedai dalam tu ada brg2 perabot sy manage, lama2 sy byr dia balik dn take over kedai tu...

-jihad ekonomi..
maaf tt .....saya tak meksudkan tt ....

hati2 bila ada org offer bila lagi "melayu leh tolong melayu" ...coz ni antara ayat power nak menjerat ....
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:24 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE