Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: 09-12-2016
Replies: 1
Views: 1,064
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 25,166
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 22,378
More...
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 25-08-2012, 10:44 PM
Arau Arau is offline
Newbie

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2012
Posts: 13
Poster Rank: #33503
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Arrow Mari Berperang: membina rangkaian: cine vs ummah

SME MASTERPLAN

Assalamualaikum wr wb dan salam sejahtera kepada warga CG khususnya kepada rasa dirinya sebahagian daripada "Ummah"

Disini saya ingin berkongsi sedikit kajian saya mengenai keusahawanan kaum cine di asia tenggara.

Kita dapati di Malaysia walaupon penduduk depa hanya rata-rata 25% tetapi dominasi ekonominya adalah 70%

bergitu juga di indonesia dan siam walaupun penduduknya lebih kecil peratusnya daripada di Malaysia.

Tahukah anda kerajaan Indonesia gagal melemahkan dominasi kaum cina dalam ekonominya di sana?

Quote:
approximately 73 percent of the market capitalization value of publicly listed companies (excluding foreign and state-owned companies) were owned by Chinese Indonesians. Additionally, they owned 68 percent of the top 300 conglomerates and nine of the top ten private sector groups at the end of 1993.
Bahayanya kuasa yang berat sebelah

Quote:
When President B. J. Habibie announced in a 19 July 1998 interview with The Washington Post that Indonesia was not dependent on ethnic Chinese businessmen, the rupiah's value plunged 5 percent
Forex trader tolong ambil perhatian! - kekuatan ekonomi depa dapat menggerakkan FOREX market USD/IDR

Kita juga dapati kaum cine juga ada di "mana-mana" dan rangkaian depa adalah sangat luas kerana kepercayaan depa kepada Guanxi atau dalam BI kita kata "your network is your net worth" (rangkaian penting untuk meneruskan kehidupan (survival)

Mutakhir ini kita dapati ekonomi China semakin lemah kerana ketamakan "non-ethical growth"sini dan inilah peluang bagi "Ummah" untuk bangkit dan berperang untuk mengimbangi kuasa ditanah air sendiri.

Afrika,negara yang majoritinya sebahagian daripada "Ummah" dan ekonominya 1 billion penduduk mungkin dapat mengimbangi kuasa jika para usahawan-usahawati di CG ini sahut cabaran dan ambil peluang.

JANGAN lah terjun terus dalam alam keusahawanan jikalau rangkaian anda lemah dan jangan juga menyeksa diri dengan risiko hutang yang tidak perlu.

Hanya berhutang jikalau hutang boleh menguntungkan dan kurangi risiko.

Ingatlah kerugian anda adalah keuntungan mereka.

"A dollar earn is a dollar lost"

Jom?


Panduan Kewangan untuk PKS
__________________
Percuma Perisai CRM bagi menguruskan pelanggan,pembekal dan sebutharga - anda akan dapat 25 lebihan tawaran jika anda sertai dari SINI berbanding pautan asli

Last edited by Arau; 25-08-2012 at 10:46 PM..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #2  
Old 25-08-2012, 10:58 PM
rayz rayz is offline
Legendary Member

rayz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jun 2007
Posts: 11,999
Poster Rank: #243
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 631
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

saya minat bisnes ni, apakan daya modal xda..

kalo la ada usahawan melayu leh tolong melayu, cthnya...

bagi kedai dalam tu ada brg2 perabot sy manage, lama2 sy byr dia balik dn take over kedai tu...

-jihad ekonomi..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #3  
Old 27-08-2012, 04:19 PM
monst3r monst3r is offline
Regular

monst3r's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2010
Posts: 991
Poster Rank: #3881
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

apa perlu buat ni TT?? kurang paham..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #4  
Old 27-08-2012, 04:21 PM
Makam Lazat Makam Lazat is offline
Active Member

Makam Lazat's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2012
Posts: 1,471
Poster Rank: #2857
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 12
Likes (Received): 1
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Saya juga ingin tahu lebih lanjut.
Mohon PM detailnya,encik.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #5  
Old 27-08-2012, 04:31 PM
Jedi Jedi is online now
CG Top Poster Club

Jedi's Avatar
 
Trader Rating: (15)
Join Date: Feb 2009
Posts: 31,595
Poster Rank: #44
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 94
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 13
Active Level
My Mood:
Default

Kalau tak silap, forex ni haram dalam Islam kan?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #6  
Old 12-09-2012, 12:09 PM
opensky opensky is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2006
Posts: 107
Poster Rank: #14515
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Pendapat saya, kenapa kita nak lawan mereka sedangkan jaringan kita sendiri lemah.

Strategi saya:

Saya buka workshop kereta. Partner saya Cina. dia pegang 40% of workshop share dan dia front man in the operation. Saya guna konsep "Ali guna Baba"
kelebihan yang workshop kami dapat "

1. First day buka workshop dah dapat kredit dari supplier cina.
2. Harga lebih murah dari yang dioffer ke workshop bumiputera
3. Saya beli parts cash.

Experiment yang pernah saya buat, saya beli barang dengan partner saya beli barang harga jauh berbeza.

Kesimpulannya, gunakan kelebihan yang mereka ada. untuk kemudahan kita. "silent war"
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #7  
Old 12-09-2012, 12:13 PM
eijai eijai is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Posts: 639
Poster Rank: #5292
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 6
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by opensky View Post
Pendapat saya, kenapa kita nak lawan mereka sedangkan jaringan kita sendiri lemah.

Strategi saya:

Saya buka workshop kereta. Partner saya Cina. dia pegang 40% of workshop share dan dia front man in the operation. Saya guna konsep "Ali guna Baba"
kelebihan yang workshop kami dapat "

1. First day buka workshop dah dapat kredit dari supplier cina.
2. Harga lebih murah dari yang dioffer ke workshop bumiputera
3. Saya beli parts cash.

Experiment yang pernah saya buat, saya beli barang dengan partner saya beli barang harga jauh berbeza.

Kesimpulannya, gunakan kelebihan yang mereka ada. untuk kemudahan kita. "silent war"
betul tu..aku pon deal ngan cine utk supply brg komputer...lagi satu kalo deal ngan cine ni kita senang dapat kredit term
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #8  
Old 12-09-2012, 04:22 PM
oimates oimates is offline
Active Plus

oimates's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: May 2009
Posts: 2,886
Poster Rank: #1521
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 39
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by opensky View Post
Pendapat saya, kenapa kita nak lawan mereka sedangkan jaringan kita sendiri lemah.

Strategi saya:

Saya buka workshop kereta. Partner saya Cina. dia pegang 40% of workshop share dan dia front man in the operation. Saya guna konsep "Ali guna Baba"
kelebihan yang workshop kami dapat "

1. First day buka workshop dah dapat kredit dari supplier cina.
2. Harga lebih murah dari yang dioffer ke workshop bumiputera
3. Saya beli parts cash.

Experiment yang pernah saya buat, saya beli barang dengan partner saya beli barang harga jauh berbeza.

Kesimpulannya, gunakan kelebihan yang mereka ada. untuk kemudahan kita. "silent war"
strategi yg menarik...win2 situation...untung2 customer pun kita leh tarik semua skali..sebab biasa klu chinese, susah dia nk g bengkel melayu..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9  
Old 12-09-2012, 04:38 PM
tebbaloi tebbaloi is offline
Legendary Member

tebbaloi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Mar 2009
Posts: 13,461
Poster Rank: #206
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 445
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

jaringan tu lebih kepada apa TT? supplier or rakan niaga or network? atau penjual bahan mentah? kurng faham. atau hubungan dengan competitor?
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #10  
Old 12-09-2012, 10:26 PM
azlalchedin azlalchedin is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2006
Posts: 2,439
Poster Rank: #1821
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 229
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by rayz View Post
saya minat bisnes ni, apakan daya modal xda..

kalo la ada usahawan melayu leh tolong melayu, cthnya...

bagi kedai dalam tu ada brg2 perabot sy manage, lama2 sy byr dia balik dn take over kedai tu...

-jihad ekonomi..
maaf tt .....saya tak meksudkan tt ....

hati2 bila ada org offer bila lagi "melayu leh tolong melayu" ...coz ni antara ayat power nak menjerat ....
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +8. The time now is 02:05 PM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you