Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 21,703
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 52,319
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 39,804
More...
View Poll Results: Bahaya ke rumah di bawah kabel pencawang elektrik?
Merbahaya 83 86.46%
Tidak merbahaya 13 13.54%
Voters: 96. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-06-2012, 12:27 PM
apambalik84 apambalik84 is offline
Active Member

apambalik84's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2010
Posts: 1,538
Poster Rank: #2459
Thanked 41 Times
Active Level
My Mood:
Default Rumah di bawah pencawang elektrik

Salam suma..

Baru2 ni saya merancang utk membeli rumah di rasah kemayan seremban..rumah semi d berharga rm200k..rumah ni condition memang elok dan ada penyewa..lokasi yg tenang memang menjadi pilihan hati..

tetapi masalahnya rumah tersebut berada betul2 dia bawah kabel elektrik yg besar (kabel yg ada bola tersangkut tu..)..so nak tanya pendapat warga cg tentang risiko beli rumah tersebut..adakah merbahaya kepada kesihatan?..

harap2 warga cg dapat memberi komen2 yg bernas..utk pengetahuan rumah tersebut adalah utk didiami dan bukan utk pelaburan..

di sini saya sediakn poll utk menyenangkan warga cg..

terima kasih..



Quote:
Originally Posted by chulem73 View Post
rumah aku bawah talian bervoltan tinggi, rumah di melaka, aku duduk dah lebih 30tahun kat rumah ni, alhamdulilah tiada apa2 kesan sampingan pulak, anak pun ramai heheee!!!
Quote:
Originally Posted by rozainijumadi View Post
pernah dengar kematian Tan Sri SM Nasimuddin? pengerusi naza.. dgrnye arwah meninggal sbb kanser.. puncanya rumah arwah berdekatan dgn transformer (pencawang) tnb.. so mencegah lbh baik dr mengubati.. wallahualam..
Quote:
Originally Posted by aiman27 View Post
rumah bawah talian voltan tinggi agak bahaya sbb tu rumah yg di bwahnya akan dijual lbh murah. talian telefon, siaran tv dan radio jg boleh terganggu oleh gelombang elektromagnet di sekitar.
Quote:
Originally Posted by pecintanya View Post
bahaya tuan.. cuba elakkan.. saya memang buat kerja tnb.. di pmu dan ppu.. dan ikut sebenar prosedur,memang x boleh ada perumahan di bawah talian.. tetapi di bawah talian tetap boleh disewa.. tetapi bukan untuk dibuat rumah.. hanya sekadar dibuat pertanian@bercucuk tanam..

saya rasa ada silap di sini.. bahaya talian atas paling jelas kepada wanita mengandung..
pakcik gugel tolong tadi...

SABAK BERNAM, 27 Mac (Bernama) -- Pendedahan kepada radiasi gelombang elektromagnetik (EMF) di bawah tahap 1000 milliGauss (mG) tidak membawa kesan yang boleh memudaratkan kesihatan manusia, kata Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Naib Presiden TNB (Penghantaran) Rozimi Remeli berkata seseorang itu berkemungkinan mengalami kesan sampingan sekiranya terdedah EMF secara berterusan 24 jam pada kadar melebihi 1000 mG.

Katanya persepsi yang mengatakan bahawa sinaran EMF boleh menyebabkan penyakit seperti kanser adalah disebabkan kurang pemahaman mengenai EMF.

Menurutnya kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menunjukkan sekiranya seseorang itu sentiasa terdedah kepada radiasi atau sinaran EMF melebih 1000mG, kemungkinan orang itu terdedah kepada kesan sampingan.

"Bagaimanapun di bawah 1000 mG adalah selamat," katanya dalam temubual dengan Bernama selepas menghadiri majlis perasmian Seminar Kesedaran Keselamatan Elektrik 2010 peringkat Selangor di Sungai Besar, dekat sini.

Seminar, yang dihadiri oleh 370 guru besar dan guru dari daerah Sabak Bernam dan Kuala Selangor itu, bertujuan memberi kesedaran mengenai keselamatan elektrik kepada golongan pendidik.

Rozimi berkata alat-alat yang menghasilkan medan elektromagnetik adalah seperti telefon bimbit, televisyen, komputer, talian kabel elektrik, pencawang elektrik, mesin fotostat, ketuhar gelombang mikro dan banyak peralatan elektrik lain.

"Kebanyakan peralatan elektrik dalam rumah menghasilkan sinaran EMF yang tinggi seperti ketuhar dan telefon bimbit tetapi ia tetap tidak memberi kesan sampingan kepada kesihatan," katanya.

Misalnya, katanya, kabel pemancar TNB hanya menghasilkan kira-kira 15 mG EMF dan oleh itu, orang ramai tidak perlu bimbang sekiranya rumah mereka terletak di bawah kabel pemancar TNB.

Menurutnya ketuhar gelombang mikro di rumah menghasilkan 400 mG.

Rozimi berkata di Jepun, talian kabel elektrik berada di atas bumbung rumah penduduk di bandaraya Tokyo dan ia merupakan keadaan yang normal.

"Mungkin sebab kefahaman mereka lebih tinggi sebab itulah mereka boleh membina rumah di bawah kabel elektrik. Di Malaysia, kita perlu ambil masa sikit untuk memberi kesedaran kepada orang ramai tentang perkara ini," katanya.

Oleh itu, katanya, TNB kini bukan sahaja tertumpu kepada pembekalkan elektrik tetapi juga memberi maklumat kepada rakyat bagaimana elektrik dihasilkan dan disalurkan, bahaya dan risiko serta kesan kepada kehidupan seharian manusia.

Katanya TNB mensasarkan golongan guru supaya menyampaikan maklumat kepada generasi muda dalam usaha mendidik masyarakat tentang keselamatan elektrik.


Quote:
Originally Posted by Norazwan View Post
kalau nk buat kerja bawah transmission line 275kv clearance kena 7 meter..

tu untuk wat kerja...

kalau wat rumah mmg merbahaya sbb ada radiasi..

Quote:
Originally Posted by ayied_flex View Post
kalau ikut pengalaman aku sebagai pelukis pelan.....TNB mmg x bg buat ape binaan pon dibawah rentis tnb nie...coz biasanyer tanah nie dah di rizabkan utk laluan rentis TNB, mana2 yang tanah yg tak terlibat pon adalah dilarang dibina sebarang binaan/ kediaman.....cuma boleh ditanam dengan pokok2 itu pon ada had ketinggian nyer......baru2 nie aku ade gak client nak buat used car/showroom kereta, tp ble aku semak kat PBT, diorang x bleh nak bg CF/CCC nanti coz tanah tu dibawah kuasa TNB....kalau x silap kena ada buffer zone lg 20'kaki dari cable yg last sekali tu.......
Attached Images
File Type: jpg rumah.jpg (58.9 KB, 403 views)
__________________

"Aku adalah anak panah daripada panahan Islam, kemana saja aku dicampakkan, disitulah aku akan berjuang"

Last edited by apambalik84; 12-06-2012 at 10:28 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 12-06-2012, 12:32 PM
TT TT is online now
CG Top Poster Club

TT's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2009
Location: +shdzrn
Posts: 45,098
Poster Rank: #16
Thanked 156 Times
Active Level
My Mood:
Default

sewakan je..biar penyewa yg tdedah pd radiasi..tu klo ade la hehe
Reply With Quote
  #3  
Old 12-06-2012, 12:32 PM
Bro_Izantie Bro_Izantie is offline
Legendary Member

Bro_Izantie's Avatar
 
Trader Rating: (90)
Join Date: Mar 2009
Location: Setiawangsa KL
Posts: 16,554
Poster Rank: #117
Thanked 918 Times
Active Level
My Mood:
Default

ishh..cukup bahaya...kalau boleh hargai nyawa
Reply With Quote
  #4  
Old 12-06-2012, 12:33 PM
sekam padi sekam padi is offline
Well-Known
Member

sekam padi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Dec 2006
Posts: 6,600
Poster Rank: #531
Thanked 45 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by apambalik84 View Post
Salam suma..

Baru2 ni saya merancang utk membeli rumah di rasah kemayan seremban..rumah semi d berharga rm200k..rumah ni condition memang elok dan ada penyewa..lokasi yg tenang memang menjadi pilihan hati..

tetapi masalahnya rumah tersebut berada betul2 dia bawah kabel elektrik yg besar (kabel yg ada bola tersangkut tu..)..so nak tanya pendapat warga cg tentang risiko beli rumah tersebut..adakah merbahaya kepada kesihatan?..

harap2 warga cg dapat memberi komen2 yg bernas..utk pengetahuan rumah tersebut adalah utk didiami dan bukan utk pelaburan..

di sini saya sediakn poll utk menyenangkan warga cg..

terima kasih..
kol aje pihak TNB....
Reply With Quote
  #5  
Old 12-06-2012, 12:34 PM
achoy76 achoy76 is online now
Super Active Member

achoy76's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2008
Location: inmylife(><)
Posts: 2,637
Poster Rank: #1471
Blog Entries: 2
Thanked 72 Times
Active Level
My Mood:
Default

rumah haram ke? selalunya tak boleh buat rumah kat laluan bervoltan tinggi.
__________________
whatsapp: +6012-5473927 = (bini marah jual mahal)
**smartphone clone korea galaxy S5 king murah.pm saya*facebook achoydotbiz*
1)=cline skybox cerah sentiasa
3)=robot posting di facebook
Reply With Quote
  #6  
Old 12-06-2012, 12:35 PM
sekam padi sekam padi is offline
Well-Known
Member

sekam padi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Dec 2006
Posts: 6,600
Poster Rank: #531
Thanked 45 Times
Active Level
My Mood:
Default

kat tempat aku...tanah kubur aje yg paling sesuai dok bawah pencawang mega ni...
Reply With Quote
  #7  
Old 12-06-2012, 12:36 PM
Cik Melor Cik Melor is offline
Normal Member

Cik Melor's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Aug 2011
Posts: 276
Poster Rank: #8116
Thanked 0 Times
Active Level
Default

penah terbaca.. ia bahaya.. aku pon ade sebijik umah kat area dawai2 letrik tu.. skg aku sewa kat budak2 bujang.. sbb aku pk aku nak hamil.. nak besarkan anak2..
Reply With Quote
  #8  
Old 12-06-2012, 12:39 PM
sekam padi sekam padi is offline
Well-Known
Member

sekam padi's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Dec 2006
Posts: 6,600
Poster Rank: #531
Thanked 45 Times
Active Level
My Mood:
Default

cuba baca dari blog ni...http://www.google.com/url?sa=t&rct=j...u_0GAhxOkAb5AA
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to sekam padi For This Useful Post:
apambalik84 (12-06-2012), ilhamic (12-06-2012), ilhamjabil (30-07-2012)
  #9  
Old 12-06-2012, 12:42 PM
goal_hunter goal_hunter is offline
Active Member

goal_hunter's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Feb 2008
Posts: 2,360
Poster Rank: #1660
Thanked 8 Times
Active Level
My Mood:
Default

kalo ko belajo fizik, tentu ko ingat lagi petua tangan kanan....setiap wayar yang ada arus elektrik akan hasilkan gelombang elektromagnet...
bg aku dok kat area wayar2 (HV punyer la) ni bahaya...cuma kalo kat rumah aku tak tau sgt sbb tak buat eksperimen lagi hahaha kat umah kita pun bnyk gak wayar kat atas umah, dlm simen pun ada...
my 0.5 cent only
Reply With Quote
  #10  
Old 12-06-2012, 12:45 PM
shahrirober shahrirober is offline
Active Member

shahrirober's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jun 2006
Posts: 527
Poster Rank: #5524
Thanked 6 Times
Active Level
Default

kat area seremban ni banyak betul pencawang... cam mana buleh lulus ntah kawasan perumahan nih...memang merbahaya kawasan cam ni
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:47 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE