Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 26,859
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 57,479
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 44,457
More...
View Poll Results: Adakah Anda Masih Bergolongan Dan Bangga Dalam Golongan Anda ?
Ya 18 27.69%
Tidak 47 72.31%
Voters: 65. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 07-05-2012, 11:09 AM
bahas18 bahas18 is offline
Active Member

bahas18's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Nov 2007
Location: sandakan
Posts: 2,183
Poster Rank: #1829
Thanked 25 Times
Active Level
Default

Islam berpegang kuat pada prinsip.
Akidah semua tetap sama.
Yg berbeza cuma masalah furu`. Tidaklah menjejaskan keislaman tu.
Tak boleh la label sesat.
Semua umat Islam selagi akidahnya sama still org Islam.
Berbeza akidah baru boleh kita ckp dia lain golongan dari kita.
Contoh paling baik Syiah. Mmg sah2 golongan lain
__________________
Sabda Rasulullah shalallahu-‘alaihi-wasallam: “Barangsiapa yang berbohong dengan menggunakan namaku maka dia telah menempah tempat duduknya dalam neraka” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari – no: 1291 dan Muslim – no: 4]
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 07-05-2012, 11:12 AM
ezul82 ezul82 is offline
Well-Known
Member

ezul82's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 7,070
Poster Rank: #485
Thanked 41 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Putera Duyung View Post
Kita semua tahu pada zaman nabi, semua rujuk pada baginda........ Kewujudan golongan dalam agama sepatutnya yang menjadi perbincangan....
untuk lebih jelas; harap TT boleh bagi pencerahan maksud "golongan" pada perkiraan TT.
Reply With Quote
  #23  
Old 07-05-2012, 11:15 AM
Putera Duyung Putera Duyung is offline
Active Member

Putera Duyung's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Posts: 695
Poster Rank: #4666
Thanked 13 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by THX View Post
ni ayat general, bukan boleh tafsir secara melulu sebab impact dia besar (kesesatan). elok lar teruskan kajian secara lateral, ini bukan isu baru bro....dah ramai buat kajian...
Perbincangan seperti ini juga adalah kajian secara tidak formal...... setiap pendapat dihargai.

Pada saya, ayat2 tersebut adalah ayat2 yang jelas pada maksudnya yg tiada kebengkokan atau tanpa perlu huraian yg panjang lebar......


Surah Az Zumar
28. (Ialah) Al Quran dalam bahasa Arab yang tidak ada kebengkokan (di dalamnya) supaya mereka bertakwa.
__________________
BERHATI2 DENGAN FAHAMAN BARU;
Quote:
Originally Posted by dinxq View Post
Fahaman ASWJ dan syiah belum ada dizaman nabi saw kerana di zaman nabi saw Al-Quran belum turun sepenuhnya.
Reply With Quote
  #24  
Old 07-05-2012, 11:19 AM
Putera Duyung Putera Duyung is offline
Active Member

Putera Duyung's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Posts: 695
Poster Rank: #4666
Thanked 13 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bahas18 View Post
Islam berpegang kuat pada prinsip.
Akidah semua tetap sama.
Yg berbeza cuma masalah furu`. Tidaklah menjejaskan keislaman tu.
Tak boleh la label sesat.
Semua umat Islam selagi akidahnya sama still org Islam.
Berbeza akidah baru boleh kita ckp dia lain golongan dari kita.
Contoh paling baik Syiah. Mmg sah2 golongan lain
Apa pula kata Syiah berkenaan ASWJ ?
__________________
BERHATI2 DENGAN FAHAMAN BARU;
Quote:
Originally Posted by dinxq View Post
Fahaman ASWJ dan syiah belum ada dizaman nabi saw kerana di zaman nabi saw Al-Quran belum turun sepenuhnya.
Reply With Quote
  #25  
Old 07-05-2012, 11:21 AM
Putera Duyung Putera Duyung is offline
Active Member

Putera Duyung's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Posts: 695
Poster Rank: #4666
Thanked 13 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ezul82 View Post
untuk lebih jelas; harap TT boleh bagi pencerahan maksud "golongan" pada perkiraan TT.
Surah Ar Ruum 30:32.
Daripada orang-orang yang memecahkan agama mereka, dan menjadi golongan-golongan, tiap-tiap golongan berbangga dengan apa yang di sisi mereka.
__________________
BERHATI2 DENGAN FAHAMAN BARU;
Quote:
Originally Posted by dinxq View Post
Fahaman ASWJ dan syiah belum ada dizaman nabi saw kerana di zaman nabi saw Al-Quran belum turun sepenuhnya.
Reply With Quote
  #26  
Old 07-05-2012, 11:23 AM
ezul82 ezul82 is offline
Well-Known
Member

ezul82's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 7,070
Poster Rank: #485
Thanked 41 Times
Active Level
My Mood:
Default

apa pula islam di zaman nabi, 1500 tahun dahulu?
Reply With Quote
  #27  
Old 07-05-2012, 11:23 AM
mahir_tg mahir_tg is offline
Well-Known
Member

mahir_tg's Avatar
 
Trader Rating: (61)
Join Date: Jan 2012
Location: Diatas bumi Tuhan a.k.a ampang...
Posts: 8,164
Poster Rank: #380
Thanked 17 Times
Active Level
My Mood:
Default

ala..yg mcm m.nasir nyanyi tu..ada 73 golongan tu yg betul cuma 1 je...rasanye la...sy ni xpandai bab2 ni...
Reply With Quote
  #28  
Old 07-05-2012, 11:24 AM
THX THX is offline
Super Active Member

THX's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Nov 2008
Location: Melaka
Posts: 3,499
Poster Rank: #1098
Thanked 39 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by Putera Duyung View Post
Perbincangan seperti ini juga adalah kajian secara tidak formal...... setiap pendapat dihargai.

Pada saya, ayat2 tersebut adalah ayat2 yang jelas pada maksudnya yg tiada kebengkokan atau tanpa perlu huraian yg panjang lebar......


Surah Az Zumar
28. (Ialah) Al Quran dalam bahasa Arab yang tidak ada kebengkokan (di dalamnya) supaya mereka bertakwa.
dah lama ke bro belajar terjemahan secara lateral nih, ada guru tak? cara bro ni tak ikut metod yg sepatutnya. bukan aper, kalau kita tak berhati-hati, takut leh jadi fitnah pula.
__________________
Reply With Quote
  #29  
Old 07-05-2012, 11:26 AM
ezul82 ezul82 is offline
Well-Known
Member

ezul82's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2007
Posts: 7,070
Poster Rank: #485
Thanked 41 Times
Active Level
My Mood:
Default

hanya kekeliruan antara addin dan religion, barangkali.
Reply With Quote
  #30  
Old 07-05-2012, 11:30 AM
Putera Duyung Putera Duyung is offline
Active Member

Putera Duyung's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2012
Posts: 695
Poster Rank: #4666
Thanked 13 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ezul82 View Post
apa pula islam di zaman nabi, 1500 tahun dahulu?
Surah Al Maa'idah
3).................. Pada hari ini telah Kusempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Ku-cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku-ridhai Islam itu jadi agama bagimu. Maka barang siapa terpaksa[398] karena kelaparan tanpa sengaja berbuat dosa, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.
__________________
BERHATI2 DENGAN FAHAMAN BARU;
Quote:
Originally Posted by dinxq View Post
Fahaman ASWJ dan syiah belum ada dizaman nabi saw kerana di zaman nabi saw Al-Quran belum turun sepenuhnya.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:58 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE