Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 21,100
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 51,710
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 39,203
More...
  #3171  
Old 21-07-2012, 02:21 AM
edenlapone edenlapone is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 101
Poster Rank: #14036
Thanked 0 Times
Active Level
Default

besok nak puasa kan? mana korang tau cara-cara nak berpuasa ni? benda yang membatalkan dan makruh sebagainya tu korang ambil dari mana?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #3172  
Old 21-07-2012, 02:23 AM
edenlapone edenlapone is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 101
Poster Rank: #14036
Thanked 0 Times
Active Level
Default

korang sembahyang lima rakaat, tarawih ngan sembahyang raya kan? mana korang dapat semua tu. korang tau cara-cara tu melalui mimpi ke atau memang dah pandai semulajadi?
Reply With Quote
  #3173  
Old 21-07-2012, 02:27 AM
edenlapone edenlapone is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 101
Poster Rank: #14036
Thanked 0 Times
Active Level
Default

kalau aku sembahyang, tapi aku berdiri aje sampai habis boleh tak? atau aku tekup aje telapak tangan macam orang agama buddha tu buat. atau aku menonggeng ke atas. tak salah ke macamtu? asal aku sembahyang. Kalau salah tolong tunjukkan buktinya tanpa berpandukan hadis!
Reply With Quote
  #3174  
Old 21-07-2012, 03:24 AM
Lenkcai Lenkcai is offline
Super Active Member

Lenkcai's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Feb 2012
Location: Approaching a dim light at the end of the tunnel
Posts: 3,169
Poster Rank: #1206
Thanked 10 Times
Active Level
Default

aku baru habis sampai page 40 je

esok baru nak sambung baca

aku ada nampak kekeliruan besar antara forumer yang bertanya tt tentang beza sunnah dan hadis

rasa aku tt dah terang banyak kali tapi ramai tak faham , so isu tu pun jadi gaduh lol

aku tak sokong mana-mana , cuma nak bagi clear isu ni supaya perbincangan lebih lancar

yang tt dah terangkan beza antara sunnah dan hadis :

1. sunnah merujuk pada perbuatan nabi , perlakuan , percakapan, adab nabi muhammad semasa baginda hidup , dan ia hanya boleh diikuti oleh orang yang hidup sezaman dengannnya kerana mereka nampak dan dengar sunnah itu


2. hadis pula merujuk kepada cerita atas cerita , tentang perlakuan dan percakapan nabi semasa hidupnya , yang diceritakan oleh orang yang hidup pada zaman nabi muhammad hidup , dan diteruskan pula oleh orang lain yang masih hidup , selepas kematian nabi muhammad saw..


jadi kalau aku tak salah , bagi tt , sunnah tu dah tak wujud pasal nabi dah wafat , tinggal al quran sahaja jadi petunjuk

jadi bila hadis atau cerita yang menerangkan sunnah itu disampaikan , ia tak valid lah untuk tt

jadi harap semua clear pasal isu ni, teruskan perbincangan dan selamat berpuasa



ps: aku hanya pemudahcara menghuraikan kemelut isu perbezaan definisi sunnah dan hadis , dari pandangan tt dan forumer lain sahaja , aku tak side mana-mana ye pasal kebenaran sebenarnya hanya allah sahaja yang tahu , wallahu alam
__________________
Do What You Feel In Your Heart To Be Right . You'll Be Criticized Anyway !!!

Last edited by Lenkcai; 21-07-2012 at 03:32 AM..
Reply With Quote
  #3175  
Old 21-07-2012, 05:24 AM
nazirmalek nazirmalek is offline
Newbies

nazirmalek's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2012
Posts: 46
Poster Rank: #19681
Thanked 0 Times
Active Level
Default

thnks info
Reply With Quote
  #3176  
Old 21-07-2012, 07:47 AM
jumatmajid jumatmajid is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 4,457
Poster Rank: #841
Thanked 0 Times
Active Level
Default

بسم الله الرحمن الرحيم
اسلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Quote:
Originally Posted by papabaik View Post
Dan benarlah Allah menjadikan Quran itu mempunyai ayat2 yg berulang2, supaya
mudah difahami. Demikianlah spt yg bro PD quote ayat Ahs Shu'ara itu maknanya:

"Dengan sebab itu maka kami jadikan mereka (Firaun dan tenteranya) keluar meninggalkan taman-taman dan matair"

Takkanlah dalam ayat ini Jannah itu bermakna Syurga kott...
FIKIR LAHHHHHHH..
Saudara Papabaik dah baca dgn teliti x hujah sy di atas berkenaan dgn Surah As-Shuara, 57 itu. Jika blm sy petik kenyataan sy yg secara khusus menyentuh ayat tersebut spt berikut;
"Ini bermaksud dlm context Surah An-Najm, 15 kalimah جَنَّةُ dari segi "القواعد [Nahu] Bahasa Arab...mesti diterjemah sbg "syurga".Ini jg bermaksud sy x menolak bhw dlm ayat lain kalimah "جنة" blh shj jatuh dlm hukum القواعد [Nahu] Bahasa Arab yg lain & membawa maksud "taman" atau "kebun" semata2 spt cth Surah As-Shuara, 57 yg saudara bawakan.".
Kita dah mula berpuasa hari nih saudara Papabaik, انشالله jika sepjg hari kita sentiasa berkata2 dgn jujur, semasa berbuka nnt msh penuh lg pahala puasa kita. Ini hanyalah peringatan utk kita semua & x sy mengatakan saudara Papabaik nak putar belit, cuma mgkn terlps pandang.

Ya الله ! Berkat ibadah puasa yg kami laksanakan ini, Engkau sucikanlah hati2 kami drpd dosa & noda yg menggelapkan hati2 kami. Serta kekalkanlah kami di bwh petunjuk & hidayah-Mu ya الله ! Amin.
__________________
Sila pastikan kebenaran/kesilapan pendapat saya dengan mereka yang lebih berilmu berhampiran anda. Terima kasih. Semoga kita sentiasa mendapat petunjuk dan hidayah-Nya.

"Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu." Adz-Zariyat, 56
Reply With Quote
  #3177  
Old 21-07-2012, 07:54 AM
edenlapone edenlapone is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 101
Poster Rank: #14036
Thanked 0 Times
Active Level
Default

saudara lenkcai, mana datangnya sunnah kalau bukan dari hadis? sunnah itu disampaikan dalam bentuk hadis la. ditulis sebagai panduan umat. kalau kau cakap hanya orang yang hidup sezaman nabi aje yang boleh ikut sunnah tu, maknanya lepas nabi wafat, sunnah baginda dah tak relevan lagi la. macam tu ke?
Reply With Quote
  #3178  
Old 21-07-2012, 07:57 AM
jumatmajid jumatmajid is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2012
Posts: 4,457
Poster Rank: #841
Thanked 0 Times
Active Level
Default

بسم الله الرحمن الرحيم
اسلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Quote:
Originally Posted by lautbiru View Post
p/s : Terima kasih Ustaz Jumat ..harap sudi terus membantu...begitu juga Tuan Bluedream.. Tuan Bluedream nak serah saya pada pakar...risau dah ni..nanti pakar tu hentam..teruk saya..
وعليكم سلام ورحمة الله وبركاته Saudara LautBiru, sy sebenarnya bkn ustaz cuma baru nak start jer. Bgimana pon semoga ucapan saudara menjd doa utk sy. Amin.

p/s: Hrp2 sempat saudara LautBiru bgn sahur awal pagi td.
__________________
Sila pastikan kebenaran/kesilapan pendapat saya dengan mereka yang lebih berilmu berhampiran anda. Terima kasih. Semoga kita sentiasa mendapat petunjuk dan hidayah-Nya.

"Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu." Adz-Zariyat, 56

Last edited by jumatmajid; 21-07-2012 at 03:41 PM..
Reply With Quote
  #3179  
Old 21-07-2012, 08:10 AM
edenlapone edenlapone is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2011
Posts: 101
Poster Rank: #14036
Thanked 0 Times
Active Level
Default

kau tahu tak berapa ramai orang yang engkau cuba sesatkan wahai saudara lenkcai. Betapa berat mata memandang, berat lagi dosa yang dipikul. Kau umpama menjilat ludahmu sendiri tatkala kau melakukan ibadat kerana tatacara beribadat itu selama ini adalah berpandukan kepada hadis.
Reply With Quote
  #3180  
Old 21-07-2012, 08:26 AM
lautbiru lautbiru is offline
Active Member

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Jun 2010
Posts: 1,630
Poster Rank: #2331
Thanked 334 Times
Active Level
My Mood:
Default

Alhamdullillah..

Terima kasih pada saudara saudara dan Ustaz Ustaz yg memberi keterangan..
(Thanks Ustaz...aiwaah..sangat jelas dan terang.. )





Ustaz Papabaik kata..
Quote:
Originally Posted by papabaik View Post
Saudara boleh beli terjemahan Abdullah Yusuf Ali




"Gardens where river flows underneath" ini terjemahan dari arab ke english.

"Syurga", ok saja. Tapi secara tepatnya, tidak boleh menggantikan
Jannah itu sahaja. Boleh faham?

Sedih jugak kerana perkataan Jannah macam ini pun sampai boleh bukak lagi satu thread
dan dijadikan isu. Jannah itu bahasa arab utk Taman. Terima saja lah pilihan Allah itu.


Alhamdullillah...


So....Tuan Papabaik kata Allah yg pilih "Taman" ....

O.K..O.K...

Tapi....sefaham saya pulak....TAMAN ni...mcm "TAMAN CANNING"...merupakan tempat ada rumah rumah....ada kedai...sungai ada..lonkang banyak..tapi ...busuk....


Yg nampak cantik...TAMAN NIRWANA...ada byk batu (nisan) colok & bunga


Saya tak nampak bagaimana nak masukan kata "TAMAN" yg saya faham ni kat ayat ayat Al Quraan ?

Sedangkan Tuan kata ALLAH PILIH "TAMAN"..TERIMA SAJALAH....

Apa boleh buat....kalau Tuan dah meletakan hukum qat'i kena guna TAMAN....saya cubalah faham bagamana bentuk "JANNAH" Allah tu...


Cumanya..sebab Tuan kata ALLAH YG PILIH....munkin Tuan boleh juga bagi saya Ayat Allah yg menyebut "TAMAN" sebagi pilihan.....Terima kkasih..





.....................


SAYA LANJUTKAN SOALAN KE. 2 :

Boleh Tuan berikan terjemahan Tuan untuk Ayat 116 surah Al Baqarah.....


Harap sangat....terima kasih banyak banyak kerana mengajar saya...

Tuan Papabaik memang guru /Ustaz saya ..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:06 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE