Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 20,120
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 50,677
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 38,243
More...
Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 12-04-2012, 10:19 PM
bangzaf bangzaf is offline
Legendary Member

bangzaf's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2007
Location: Sabah<>Anfield<>Liverpool
Posts: 14,805
Poster Rank: #140
Thanked 29 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by papabaik View Post
Sunnah nabi Wajib ikut. Tapi masalahnya Nabi dah tiada.
Jadi sunnah beliau tidak terjaga lagi.

Konfiden kah tuan2 yang hadith2 yang ada sekarang ini tidak
pernah diubah?

Contoh macam Bible. Dari Injil sampai ke versi skrg dah brapa kali
diubah? Old testament tak bagi orang Kristian makan pork. tapi
skrg new testament dah boleh makan pork.

Sama halnya dgn Sunnah Nabi/hadith. Zaman dulu mungkin betul 100%.
tapi zaman skrg.... kita taktau.. mesti ada banyak orang ubah2 utk
kemudahan diri sendiri...

Walhal, Quran itu dijaga oleh Allah SWT. Bagaimana Quran pada zaman Nabi
Muhammad SAW, begitulah juga Quran pada zaman skrg.

Wallahualam.
sebab itu la ada ilmu mustolah hadith
__________________
-delete-
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 12-04-2012, 10:19 PM
cosine cosine is online now
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2010
Posts: 161
Poster Rank: #10961
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by papabaik View Post
Sunnah nabi Wajib ikut. Tapi masalahnya Nabi dah tiada.
Jadi sunnah beliau tidak terjaga lagi.

Konfiden kah tuan2 yang hadith2 yang ada sekarang ini tidak
pernah diubah?

Contoh macam Bible. Dari Injil sampai ke versi skrg dah brapa kali
diubah? Old testament tak bagi orang Kristian makan pork. tapi
skrg new testament dah boleh makan pork.

Sama halnya dgn Sunnah Nabi/hadith. Zaman dulu mungkin betul 100%.
tapi zaman skrg.... kita taktau.. mesti ada banyak orang ubah2 utk
kemudahan diri sendiri...

Walhal, Quran itu dijaga oleh Allah SWT. Bagaimana Quran pada zaman Nabi
Muhammad SAW, begitulah juga Quran pada zaman skrg.

Wallahualam.
Salam bro,..sebab itu lah bro kena belajar balik.. apa bro cakap nie salah... jangan sekadar baca buku, internet... dalam hadis kita ada byk ketegori hadis.. dan setiap hadis ada perawinya (susurgalur)..jadi jangan menyangkal..benda macam nie kena berhujah dengan face to face..jangan tulis jek.. kena cari tok guru...
Reply With Quote
  #13  
Old 12-04-2012, 10:19 PM
bahas18 bahas18 is offline
Active Member

bahas18's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Nov 2007
Location: sandakan
Posts: 2,176
Poster Rank: #1786
Thanked 25 Times
Active Level
Default

Aiks..

Mana boleh mcm tu...
Boleh ckp hadis bkn sunnah nabi..
Hadis bkn semata2 perkataan tapi juga perbuatan nabi..
Mengatakan hadis sahih bertentangan dgn alquran menunjukkan tiada ilmu mengenai hadis tapi still mahu berckp pasal hadis...
Bkn kah hadis yg bertentangan dgn alquran sendirinya tertolak?
Jauh sekali utk capai martabat sahih...
Penulis artikel tu mempertikai kredibiliti ulama hadis..
Eloklah meneliti kaedah ilmu hadis...
__________________
Sabda Rasulullah shalallahu-‘alaihi-wasallam: “Barangsiapa yang berbohong dengan menggunakan namaku maka dia telah menempah tempat duduknya dalam neraka” [Diriwayatkan oleh al-Bukhari – no: 1291 dan Muslim – no: 4]
Reply With Quote
  #14  
Old 12-04-2012, 10:19 PM
papabaik papabaik is offline
Super Active Member

papabaik's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2012
Posts: 4,229
Poster Rank: #879
Thanked 140 Times
Active Level
Default

"Al-Quran ini ialah hidayah petunjuk yang cukup lengkap; dan orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat penerangan Tuhannya, mereka akan beroleh azab dari jenis azab seksa yang tidak terperi sakitnya."

Surah Al Jathiya Ayat 11.

Quran itu lengkap. Tidak perlu support dari mana2 hadith dsb.
__________________
"Quran Is Easy. Do You Not Want To Learn?"
Bacalah Terjemahan Al-Quran Agar Anda Mendapat Petunjuk Dari Allah
Reply With Quote
  #15  
Old 12-04-2012, 10:21 PM
papabaik papabaik is offline
Super Active Member

papabaik's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2012
Posts: 4,229
Poster Rank: #879
Thanked 140 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by cosine View Post
Salam bro,..sebab itu lah bro kena belajar balik.. apa bro cakap nie salah... jangan sekadar baca buku, internet... dalam hadis kita ada byk ketegori hadis.. dan setiap hadis ada perawinya (susurgalur)..jadi jangan menyangkal..benda macam nie kena berhujah dengan face to face..jangan tulis jek.. kena cari tok guru...
Tok guru aku adalah Allah.
Buku aku refer hanya 1 - Quran.
__________________
"Quran Is Easy. Do You Not Want To Learn?"
Bacalah Terjemahan Al-Quran Agar Anda Mendapat Petunjuk Dari Allah
Reply With Quote
  #16  
Old 12-04-2012, 10:23 PM
matlan matlan is offline
Well-Known
Member

matlan's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Apr 2007
Location: Kuantan <> Shah Alam <> Pasir Puteh
Posts: 7,070
Poster Rank: #471
Thanked 163 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by papabaik View Post
Ini SABDA ALLAH DLM AL QURAN.

"Inilah (Quran) ayat-ayat penerangan Allah yang kami bacakan kepadamu (wahai Muhammad) kerana menegakkan kebenaran; maka dengan hadith yang manakah lagi mereka hendak beriman, sesudah penerangan Allah dan tanda-tanda kekuasaanNya (mereka tidak mahu memahami dan menelitinya)?"

Surah Al Jathiya Ayat 6.
SABDA ALLAH ???

Allah bersabda ke??? bukan berfirman??
Reply With Quote
  #17  
Old 12-04-2012, 10:24 PM
papabaik papabaik is offline
Super Active Member

papabaik's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2012
Posts: 4,229
Poster Rank: #879
Thanked 140 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by matlan View Post
SABDA ALLAH ???

Allah bersabda ke??? bukan berfirman??
Berkata, bersabda, berfirman.... tu pun jadi isu ke bro?
Ambil isinya.
__________________
"Quran Is Easy. Do You Not Want To Learn?"
Bacalah Terjemahan Al-Quran Agar Anda Mendapat Petunjuk Dari Allah
Reply With Quote
  #18  
Old 12-04-2012, 10:25 PM
fachak fachak is offline
Super Active Member

fachak's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2006
Location: Bandar Baru Uda Johor Bahru
Posts: 3,060
Poster Rank: #1244
Thanked 11 Times
Active Level
My Mood:
Default

Baca dan fahami maksubnya...
__________________
Terjemahan Al-Quran Format Excell - Put this to good use, Allah knows best.
http://www.carigold.com/portal/forum...ad.php?t=84920
Reply With Quote
  #19  
Old 12-04-2012, 10:27 PM
papabaik papabaik is offline
Super Active Member

papabaik's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2012
Posts: 4,229
Poster Rank: #879
Thanked 140 Times
Active Level
Default

Mmg susah kita nak terima terutamanya selama ini apa yg diajar oleh
tok moyang kita... tapi Quran cukup teguh mesejnya bagiku.
__________________
"Quran Is Easy. Do You Not Want To Learn?"
Bacalah Terjemahan Al-Quran Agar Anda Mendapat Petunjuk Dari Allah
Reply With Quote
  #20  
Old 12-04-2012, 10:29 PM
wheriz wheriz is offline
Active Member

wheriz's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Oct 2006
Posts: 1,985
Poster Rank: #1951
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

Ada jugak macam ni elok2 islam dah anti hadis pulak... TT berguru dgn siapa ni?

TT ni dari kumpulan e-bacaan ke? tak payah la masuk CG ni.. kalau baru nak menceburi carilah guru2 agama yg lain.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:00 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE