Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,405
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,132
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,297
More...
Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 11-04-2011, 02:10 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,980
Poster Rank: #1306
Thanked 5,332 Times
Active Level
Default TEKNIK 6. ASB FINACING vs HOUSE REFINANCE(RENTAL PROPERTY)

TEKNIK 6. ASB FINACING vs HOUSE REFINANCE(RENTAL PROPERTY)
Refinance rumah dlm 70k
Interest rate -1.8% dari 6.3% = 4.5%
Tenure 20thn rm443

Melalui duit refinance rumah ini kita boleh earn 4k insyallah setiap tahun
Cara dia kena ada komitment tiap bulan bulan lah.

1)Refinance rumah 70k - monthly 443
2)Buat easyRHB asb 100k - monthly+insyurans 473

TOTAL comitment tiap tiap bulan RM 916.

Duit refinance tu jangan usik 1 sen pun,,terus dump dalam ASB
So total ASB 170k..
Anggap lah div ASB 7.5%..
Pastu every month wak kuar duit kat ASB RM916 tu wak bayar ASB dan Rumah..(Tiap-tiap bulan tu..jangan wak kuar lumpsump)Sebab div asb kira monthly basis..

Ini boleh pakai 5 tahun jer..Tahun 6 buat easyrhb yang lain pulak
Figure dia:

year by year total ASB tinggal nett(Total-monthly commitment+div thn7.5%)
1st year = 171311.5(pastu tolak 4k duit poket bro tinggal 167311)
2nd year = 168421.3(4k duit poket tinggal 164421.3)
3rd year = 165314.3(4k duit poket tinggal 161314.3)
4th year = 161974.3(4k duit poket tinggal 157974.3)
5th year = 158383.85(time nih g full setlement semua loan)

tahun 5 hutang rumah dijangka tinggal = RM 57890
Easyrhb still 100k,coz 5thn byr dividen jer = RM100000

So total ASB boleh setle semua nih...

Ini umtuk EasyRHB lahh...
Untuk loan MAYBANK laks minta somebody kira pulaks...

So boleh laa rasa 4k keatas rumah yang disewakan tu.
Pada dok tunggu sewa jer,,baik biar dia lagi berhasil guna kaedah nih...

__________________________________________________ __________________________________________________ _______
__________________________________________________ __________________________________________________ _______



@@@@@ SAMBUNGAN DARI TEKNIK 7(CHAPTER 3) @@@@@

FULLSETLEMENT P.L = PENGIRAAN INI SAYA AMIK ANGGARAN SAHAJA.
50,000 x 4.99% x 20 = 49,900 adalah interest
TOTAL HUTANG = 50,000 + 49,900 = 99,900
ANDA BAYAR 5 TAHUN = 417 x 12 x 5 = 25,020
BAKI HUTANG = 74,880(Pokok+Interest) dekat sini fullsetlement bank akan memberi diskaun mengikut pengiraan dia.Aku x pasti.

Namun aku buat anggaran base on previous P.L aku selama 5 tahun hanya 40% total bayaran aku selama 5 tahun g bayar principal, 60% lagi g bayar interest..Aku rasa konsep mudharabah kot..tapi aku tak sure kalau ada orang bank kat sini boleh tunjuk tunjukkan.

So means, 25,050 x 40% = 10,008 jer g bayar principal;15,042 interest telan..
So 50,000 – 10,008 = 39,992 baki loan dengan bank(Fullsetlement)
Untung nett from ASB 39,511 + 481(duit sendiri) = 39,992 boleh setle hutang P.L tersebut.

Saya tak pernah guna cara ini, dan adalah tidak dinasihatkan untuk membuat cara ini kerana berisiko sekiranya fullsetlement masih banyak.(ASB xboleh nak cover punya kes).

Tetapi jika anda terdesak untuk pakai P.L,,mungkin teknik ini boleh membantu anda.(menganggapkan p.l 20k itu sebagai komitment bulanan.

Sebab bila anda buat P.L anda bersedia untuk komitment bayar bulanan.
Let say P.L 20K = monthly 167.

So anda buat teknik ini = monthly utk P.L 417(P.L 50k-sebahagian utk cover LASB 200K:SEBAHAGIAN 20K NAK PAKAI)..akan tetapi 417 dibayar through ASB. So Bayaran 167(komitment) tu anda bayarlah/masukkan kedalam acct ASB(Sebagai simpanan)
TAHUN PERTAMA
MONTH----SIMPANAN----MONTHLY DIV
1----167----1.04375
2----334----2.0875
3----501----3.13125
4----668----4.175
5----835----5.21875
6----1002----6.2625
7----1169----7.30625
8----1336----8.35
9----1503----9.39375
10----1670----10.4375
11----1837----11.48125
12----2004----12.525
TOTAL DIV 81.4125

TAHUN KEDUA
1----2252.413----14.07758
2----2419.413----15.12133
3----2586.413----16.16508
4----2753.413----17.20883
5----2920.413----18.25258
6----3087.413----19.29633
7----3254.413----20.34008
8----3421.413----21.38383
9----3588.413----22.42758
10----3755.413----23.47133
11----3922.413----24.51508
12----4089.413----25.55883
TOTAL DIV 237.8184
.
.
.
Dan seterusnya sampai tahun kelima

TAHUN KELIMA
1----9494.887----59.34304
2----9661.887----60.38679
3----9828.887----61.43054
4----9995.887----62.47429
5----10162.89----63.51804
6----10329.89----64.56179
7----10496.89----65.60554
8----10663.89----66.64929
9----10830.89----67.69304
10----10997.89----68.73679
11----11164.89----69.78054
12----11331.89----70.82429
TOTAL DIV 781.004

TOTAL NILAI DALAM ASB ANDA BULAN KE-61 ADALAH = 11331.89 + 781 = 12112.89

Dan pada tahun kelima anda mempunyai extra money lagi kat ASB berjumlah 12,112..
Awal pinjaman DAPAT DUIT…Habis pinjaman P.L pun DAPAT DUIT jugakkan…Kira OK lah kan..BEST KAN....

Namum peringatan sekali lagi..Saya tidak pernah buat teknik ini kerana 1 jer sebab dia:

TAK AKAN MENJADI JUTAWAN ASB!!!

Harap mendapat idea dan pencerahan untuk semua.

Last edited by ikeda; 02-05-2011 at 09:38 AM..
Reply With Quote
The Following 5 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
Alcapone9950 (30-04-2013), miszyunadia (07-12-2013), nsr7777 (02-06-2013), sha_ida (02-06-2013), thawwaff (21-12-2012)
Paid Advertisement
  #12  
Old 11-04-2011, 02:11 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,980
Poster Rank: #1306
Thanked 5,332 Times
Active Level
Default TEKNIK 7. PERSONAL LOAN vs LOAN ASB

TEKNIK 7. Personal Loan vs Loan ASB

Saya ingin mohon maaf, disebabkan ramai yang bertanyakan teknik ini maka saya tulis dalam keadaan URGENT..Dan harap maaf sekiranya ada kesalahan bahasa dan pengiraan. Saya tak kisah jika anda menjadi editor saya. Selamat membaca.

Sebelum saya membicarakan teknik ini,anda seharusnya faham Loan P.L dan Loan Kereta adalah pengiraan dia berbeza. Kerana interest dia kira lumpsum ke atas tempoh pembiayaan kita. Maknanya jika anda berhutang 9 tahun maka interest x 9 tahun…BUKAN KEATAS BAKI LOAN.. So amatlah rugi dan tidak berbaloi dengan hutang hutang ini. Walaubagaimanapun, kebanyakan institusi kewangan member diskaun seperti 20% keatas baki/interest pinjaman or sebagainya. Namum saya tidak arif tentang pengiraan ini. Anda boleh dapatkan figure tersebut di internet or dengan advise bank.

Walaupun P.L dan Car Loan ditetapkan sedemikian oleh BNM. Kita ada beberapa cara untuk memanipulasikannya. Antaranya :

1)PL – 15,500 vs ASB LOAN 200K(1162) hanya bayar RM0 ringgit jer sebulan(5 tahun)

P.L COSHARE 15,500(20tahun,4.99%) : Monthly = RM 129
ASB 200K(Maybank Blr-1.65% ; 25 tahun) ; Monthly = RM 1,162
Anda buat kedua-duanya serentak.
P.L anda dump pada ASB isteri anda untuk serve bulanan P.L dan ASB Loan = 129+1,162 = 1,291
Bermakna 15,492 yearly,,tapi biar bayar monthly basis tau..

Pengiraan dia..

Tahun pertama
Bulan---ASB LOAN +P.L – KOMITMENT 1291---Monthly Div
1--- 214209----------------------------------1338.806
2--- 212918--------------------------------- 1330.737
3--- 211627--------------------------------- 1322.669
4--- 210336--------------------------------- 1314.6
5--- 209045--------------------------------- 1306.531
6--- 207754--------------------------------- 1298.462
7--- 206463--------------------------------- 1290.394
8--- 205172--------------------------------- 1282.325
9--- 203881--------------------------------- 1274.256
10--- 202590--------------------------------- 1266.187
11--- 201299--------------------------------- 1258.119
12--- 200008--------------------------------- 1250.05
Total div 15533.13

Tahun kedua
1--- 214250--------------------------------- 1339.063
2--- 212959--------------------------------- 1330.994
3--- 211668--------------------------------- 1322.925
4--- 210377--------------------------------- 1314.857
5--- 209086--------------------------------- 1306.788
6--- 207795--------------------------------- 1298.719
7--- 206504--------------------------------- 1290.65
8--- 205213--------------------------------- 1282.582
9--- 203922--------------------------------- 1274.513
10--- 202631--------------------------------- 1266.444
11--- 201340--------------------------------- 1258.375
12--- 200049--------------------------------- 1250.307
Total div 15536.22
.
.
.
.
.
Dan seterusnya..

pada tahun ke-5 anda terminate loan ASB dan buat full settlement pada P.L anda. Apa anda dapat?

Baki ASB pada bulan ke-60 = 215,739
Ammortize loan pada bulan ke-61 = 176,155
Fullsetlement P.L saya anggap tinggal 14,000(7,740 bayar hanya 1,500 principal-kalau lebih Alhamdulillah)

So waktu anda terminate loan berapa anda dapat?

215,739 – 176,155 = 39,584
Pastu g buat fullsetlement loan P.L anda 14,000(anggaran)
39,584 – 14,000 = 25,584.<-------Ini adalah duit anda dapat..ROI infinity tak boleh kira,,hahahahaha
In average you can earn 25,584/5 = 5,116.80------hebat bukan OPM!!!

2)PL – 45,000 vs ASB LOAN 200K(1,162) bayar 0RM selama 2 tahun dapat RM9,884

P.L BANK RAKYAT 45,000(3 tahun,3.25%) : Monthly = RM 1,372
ASB 200K(Maybank Blr-1.65% ; 25 tahun) ; Monthly = RM 1,162

Anda buat kedua-duanya serentak.
P.L anda dump pada ASB isteri anda untuk serve bulanan P.L dan ASB Loan = 1,372+1,162 = 2,534
Bayar amount tersebut through pengeluaran ASB isteri by monthly basis

Pengiraan dia..

TAHUN PERTAMA
Bulan----------ASB LOAN +P.L – KOMITMENT 2,534---Monthly Div
1--------------242,466---------2,534-------------1515.413
2--------------239,932---------2,534-------------1499.575
3--------------237,398---------2,534-------------1483.738
4--------------234,864---------2,534-------------1467.9
5--------------232,330---------2,534-------------1452.063
6--------------229,796---------2,534-------------1436.225
7--------------227,262---------2,534-------------1420.388
8--------------224,728---------2,534-------------1404.55
9--------------222,194---------2,534-------------1388.713
10-------------219,660---------2,534-------------1372.875
11-------------217,126---------2,534-------------1357.038
12-------------214,592---------2,534-------------1341.2
Total monthly div 17139.68

TAHUN KEDUA

1--------------229,198---------2,534-------------1432.485
2--------------226,664---------2,534-------------1416.648
3--------------224,130---------2,534-------------1400.81
4--------------221,596---------2,534-------------1384.973
5--------------219,062---------2,534-------------1369.135
6--------------216,528---------2,534-------------1353.298
7--------------213,994---------2,534-------------1337.46
8--------------211,460---------2,534-------------1321.623
9--------------208,926---------2,534-------------1305.785
10-------------206,392---------2,534-------------1289.948
11-------------203,858---------2,534-------------1274.11
12-------------201,324---------2,534-------------1258.273
Total monthly div 16144.55

Dan pada tahun kedua maka tamatkan pinjaman anda dengan Maybank Loan ASB.
Berapa anda dapat?

Baki akhir ASB = 217,468
Loan amortize = 191,120
Cash dapat =217,468 - 191,120 = 26,348

Namun anda buat loan dengan bank rakyat 3 tahun..masih lagi berbaki sebanyak 1,372 x 12 = 16,464

So nilai bersih anda akan dapat adalah 26,348 – 16,464 = 9,884

Within 2 tahun anda dapat 9,884. Yearly dapat 4,942.
ROI = 4,942/0 = Infinity jugak..

Langsung tak pakai modal.

So teknik ini teknik tak pakai modal langsung,,namum memang tak akan jadi JUTAWAN confirm….


3)PL – 50,000 vs ASB LOAN 200K(1162) bayar 0RM dapat cash 20K pastu layan 5 tahun FULLSETLEMENT semua.

OK teknik ini mungkin cara yang disukai ramai sebab memperolehi duit dahulu dan serve loan with OPM dan fullsetlement juga dengan OPM. Tetapi bukan semua layak buat this P.L bergantung kepada pekerjaan anda and kelayakan anda juga.

Tetapi pengiraan ini adalah jangkaan saya sahaja, sebab pengiraan khusus untuk fullsetlement P.L adalah tertakluk kepada budi bicara Bank. So nasihat saya agar berhati hati dengan kaedah ini agar tidak terbabas dan saya sama sekali tidak menjamin/bertanggung-jawab di atas kerugian dan kemalangan anda. Harap maklum.

OK kaedah dia adalah sedemikian..
1)P.L-COSHARE(4.99% - 20tahun – 50,000) = Monthly 417
2)ASB LOAN (200K – 25tahun – Maybank) = Monthly 1,162

So total komitment anda adalah RM 1,579.
Anda kena letak 30K tu dalam ASB(Wife or sendiri yang Limit dah Over) dan balance 20K tu anda boleh pakai untuk keperluan mendesak anda. Tetapi pakai lah dengan cara berhemah sebab lubang yang anda gali ini ditutup oleh ASB. Dan bergantung 100% kepada dividen compounding ASB. Jangan diusik lansung duit dalam ASB tu yer??

Pengiraan dia..

TAHUN PERTAMA

Month---Komitment---ASB---------------Monthly Div
1---- 1579----228,421----1427.6313
2---- 1579----226,842----1417.7625
3---- 1579----225,263----1407.8938
4---- 1579----223,684----1398.025
5---- 1579----222,105----1388.1563
6---- 1579----220,526----1378.2875
7---- 1579----218,947----1368.4188
8---- 1579----217,368----1358.55
9---- 1579----215,789----1348.6813
10---- 1579----214,210----1338.8125
11---- 1579----212,631----1328.9438
12---- 1579----211,052----1319.075
TOTAL DIV 16480.238
TAHUN KEDUA

1---- 1579----225,953----1412.2077
2---- 1579----224,374----1402.339
3---- 1579----222,795----1392.4702
4---- 1579----221,216----1382.6015
5---- 1579----219,637----1372.7327
6---- 1579----218,058----1362.864
7---- 1579----216,479----1352.9952
8---- 1579----214,900----1343.1265
9---- 1579----213,321----1333.2577
10---- 1579----211,742----1323.389
11---- 1579----210,163----1313.5202
12---- 1579----208,584----1303.6515
TOTAL DIV 16295.155

.
.
.
Dan seterusnya sampai tahun kelima.
TAHUN KELIMA
1----1579----217,383----1358.6431
2----1579----215,804----1348.7743
3----1579----214,225----1338.9056
4----1579----212,646----1329.0368
5----1579----211,067----1319.1681
6----1579----209,488----1309.2993
7----1579----207,909----1299.4306
8----1579----206,330----1289.5618
9----1579----204,751----1279.6931
10----1579----203,172----1269.8243
11----1579----201,593----1259.9556
12----1579----200,014----1250.0868
TOTAL DIV 15652.379


TOTAL ASB PADA BULAN KE-61 = 215,666
LOAN AMORTIZE BULAN KE-61 = 176,155
BAKI DUIT DAPAT = 39,511

@@@@@BERSAMBUNG DI POST ATAS(TEKNIK 6)@@@@@

Last edited by ikeda; 15-04-2011 at 11:52 AM..
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
desire (22-06-2012), nsr7777 (16-07-2012), PendingDiraja (18-12-2012)
  #13  
Old 11-04-2011, 02:11 PM
MOD jr. MOD jr. is offline
CG Top Poster Club

MOD jr.'s Avatar
 
Trader Rating: (33)
Join Date: May 2008
Posts: 20,451
Poster Rank: #85
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
Default

yeahh sperti yg dijanjikan malam ni tlg on ym..kite kasi change ilmu pesanan tt kat aku dan semua...JGN EBOOKKAN mende ni...ni untuk sebaran pada semua yg berminat
__________________


IKOFX SUPPORTER

Last edited by MOD jr.; 11-04-2011 at 02:15 PM..
Reply With Quote
The Following 3 Users Say Thank You to MOD jr. For This Useful Post:
ikeda (12-04-2011), student (14-04-2011), wazirsyafiq (04-04-2013)
  #14  
Old 11-04-2011, 04:25 PM
ayip ayip is offline
Active Member

ayip's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2009
Location: www.bicarajutawan.com
Posts: 2,246
Poster Rank: #1766
Thanked 362 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ikeda View Post
Dan renungkanlah:
Modal 10K - dapat 31,423(monthly 400)
Modal 20K - dapat 62,846(monthly 800)
Modal 30K - dapat 94,269(monthly 1,200)
boleh explain tang nie tak? teknik no. 3

Modal 30K - dapat 94,269

tanggung hutang smpi bulan ke brape tu dapat figure tu...?
__________________


'Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu' - Imam Syafie -
Reply With Quote
  #15  
Old 11-04-2011, 04:35 PM
eday84 eday84 is offline
CG Top Poster Club

eday84's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Rawang
Posts: 23,176
Poster Rank: #63
Blog Entries: 55
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

yeay dah ada thread dah hehe
leh lepak cini
__________________
[ 7stones | Bust Cream | Creamako | Whitening Cream | Ora Matte ]
Ordinary people are obsessed with entertainment. The best are obsessed with education
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to eday84 For This Useful Post:
ikeda (12-04-2011)
  #16  
Old 11-04-2011, 04:47 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,980
Poster Rank: #1306
Thanked 5,332 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ayip View Post
boleh explain tang nie tak? teknik no. 3

Modal 30K - dapat 94,269

tanggung hutang smpi bulan ke brape tu dapat figure tu...?
tanggung hutang 2 tahun jugak.
Suami loan 285K
Isteri loan 285K

Kena ASB limit yang dah over ataupun ada isteri 2orang.
Attached Images
File Type: jpg asb94k.JPG (101.1 KB, 1616 views)

Last edited by ikeda; 11-04-2011 at 04:52 PM..
Reply With Quote
The Following 7 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
anonym0053 (12-01-2014), hangCANGKUL (19-07-2013), miszyunadia (09-12-2013), mohdzairilanuar (12-04-2011), newbies kacang (12-07-2013), ridzuansv (01-05-2011), smtteknik (26-08-2012)
  #17  
Old 11-04-2011, 04:57 PM
ayip ayip is offline
Active Member

ayip's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2009
Location: www.bicarajutawan.com
Posts: 2,246
Poster Rank: #1766
Thanked 362 Times
Active Level
Default

*deleted..

dah clear dah...
__________________


'Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu' - Imam Syafie -
Reply With Quote
  #18  
Old 11-04-2011, 05:00 PM
ayip ayip is offline
Active Member

ayip's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: May 2009
Location: www.bicarajutawan.com
Posts: 2,246
Poster Rank: #1766
Thanked 362 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ikeda View Post
tanggung hutang 2 tahun jugak.
Suami loan 285K
Isteri loan 285K

Kena ASB limit yang dah over ataupun ada isteri 2orang.
cuma ada sket silap..
modal sepatutnya..50K tuk 2 thn..bg dapatkan figure RM 94K tu..
btoi kan TT?
__________________


'Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu' - Imam Syafie -
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to ayip For This Useful Post:
ikeda (12-04-2011)
  #19  
Old 11-04-2011, 05:20 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,980
Poster Rank: #1306
Thanked 5,332 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ayip View Post
cuma ada sket silap..
modal sepatutnya..50K tuk 2 thn..bg dapatkan figure RM 94K tu..
btoi kan TT?

1)10k(Modal)loan 190K = 31.4k(monthly komitment 400)
2)20k(Modal)loan 380K = 62.8k(monthly komitment 800)

1) + 2) ==>> Cash 10k+20k =30k,Loan 190k+380k = 570k, 31.4k+62.8k=94.2k(monthly komitment 1,200)

So total cash diperlukan adalah 30k sahaja bukan 50k..(monthly komitment aku tak kira).

Tetapi kalau dikira modal adalah 30K + (1,200 x 24) = 58,800...tetapi 28,800(monthly) tu di anggap simpanan sendiri...

Last edited by ikeda; 11-04-2011 at 05:23 PM..
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to ikeda For This Useful Post:
anonym0053 (12-01-2014)
  #20  
Old 11-04-2011, 06:20 PM
ismadagreat ismadagreat is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 465
Poster Rank: #6044
Thanked 18 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by ikeda View Post
1)10k(Modal)loan 190K = 31.4k(monthly komitment 400)
2)20k(Modal)loan 380K = 62.8k(monthly komitment 800)

1) + 2) ==>> Cash 10k+20k =30k,Loan 190k+380k = 570k, 31.4k+62.8k=94.2k(monthly komitment 1,200)

So total cash diperlukan adalah 30k sahaja bukan 50k..(monthly komitment aku tak kira).

Tetapi kalau dikira modal adalah 30K + (1,200 x 24) = 58,800...tetapi 28,800(monthly) tu di anggap simpanan sendiri...
agak confuse...mintak pencerahan:

dalam table yg tuan bagi tu tulis ASB rm2100, duit sendirik rm1200 = total rm3300.

so kalau ikutkan rm3300 x 24 bln (2 tahun) = rm79,200 (kira modal)

profit dari loan = rm94,269 (total ASB - baki loan)..

nett profit = rm15,069 (rm94,269 - rm79,200) betul kan?
Reply With Quote
The Following 2 Users Say Thank You to ismadagreat For This Useful Post:
jb4401 (08-12-2012), maz76alia (18-02-2014)
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:42 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE