Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,692
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,370
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,548
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-04-2011, 02:05 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,982
Poster Rank: #1309
Thanked 5,351 Times
Active Level
Lightbulb Himpunan teknik teknik loan ASB

MUQADIMAH
Terlebih dahulu ucapan terima kasih kepada semua warga CG yang budiman. Saya bukan agent bank dan facilitator mana mana company motivasi dan juga jauh sekali PNB punya staff. Saya adalah penulis bebas dan bekerja makan gaji kilang swasta sama macam tuan puan .
Tujuan thread ini adalah semata-mata untuk menyalurkan ilmu dan berkongsi idea tentang topic di atas. Adalah tidak di jamin 100% keberkesanan/kejituan isi kandungan thread ini. At your own risk pendek ceritanya lah. Thread ini menceritakan teknik dan manipulasi loan ASB untuk dikongsikan bersama, dan sebarang tindakan untuk dikomersialkan sama ada bentuk tulisan or elektronik adalah tindakan yang TIDAK ADIL,TAMAK & ZALIM. Harap mendapat kerjasama semua pihak yang budiman.

__________________________________________________ ________________________


Kepada Carigold Moderator/Administrator, saya minta laluan dan kebenaran untuk reserved kan page 1 dari post 1 hingga ke post 10 dengan teknik teknik yang akan aku uploadkan by time to time.

__________________________________________________ ________________________

Sebelum kita huraikan Loan ASB ini.
1 benda anda kena hati hati..Loan ASB adalah komitment anda dan akan ganggu anda punya CCRIS dan CTOS anda.

Please plan your financial nicely and smart.

Aku juga ingin berkongsi maklumat yang aku dapat BTimes new regarding BNM research for Malaysian Family debt distribution.
Seperti graph ini anda dapat lihat bertapa tinggi komitment/allocation rakyat malaysia kepada 2 benda besar ini. Iaitu:

Katakanlah aku ambil total income Suami(2,500)&Isteri(2,500) = 5,000/monthly. Fresh graduate degree holder both.

Distribution dia adalah spt berikut:
1) Housing Financing = 45%(2,250)
2) Car Financing = 20%(1,000)
3) Personal use = 15%(750)
4) Credit card = 5%(250)
5) Purchase of securities = 5%(250)
6) Others = 10%(500)

So anda nilaikan sendiri dimanakah anda sekarang?
Rumah perlu untuk berteduh;Kereta perlu untuk bergerak;
At the end anda hanya ada 750 jer untuk anda belanja diri anda sendiri,,adakah ini ADIL untuk diri anda yang bertungkus lumus mengerah otak dan keringat hanya untuk sesuap nasi.(750/30 = 62.50 sehari-20-utk setiap dish).Pizza-hut pun tak lepas..

Dengan thread ini semoga membuka minda/pandangan anda tentang betapa pentingnya pengurusan kewangan terhadap diri anda dan keluarga anda.

So gunalah teknik teknik yang aku kongsikan ini untuk attack 2 perkara tersebut, supaya anda mempunyai power of financing. Keluar lah dari kempopok yang cukup cukup sampai hujung bulan. Jangan zalimi diri anda dan jangan jadi mangsa keadaan.

Benda paling penting sekali sebelum anda terlibat dengan hutang piutang dengan bank ini adalah pastikan anda BERINSYURANS. Dan pilih lah insyurans yang betul betul berguna ketika anda susah. Seperti medical kad yang boleh menampung anda ketika susah. Kalu dah mati baru dapat duit buat aper..Tengah sakit lah kita memerlukan kewangan,,insyallah insyurans akan support anda..Lainlah kalau parent kaya or harta pusaka yang banyak..Tuu pun kalau x ada masalah..
Pastikan yang Utama di Utamakan..

GOOD LUCK semua, PEACE NO WAR.
Jadilah insan yang baik,dan ajarlah berbuat baik..Sikit sikit lama lama nampak kesannya..
Kerana Rakyat Malaysia sekarang ramai yang Jahat dari yang Baik. So sama sama kita perbanyakkan yang Baik dari yang Jahat nih..
Attached Images
File Type: jpg malaysian debt statistik.jpg (159.9 KB, 38172 views)

Last edited by ikeda; 12-04-2011 at 09:17 PM..
Reply With Quote
The Following 871 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
-SyaDa- (09-06-2012), 05saiful (04-09-2011), 2zha (17-04-2011), 4wanglah (19-10-2011), 999.9 (06-11-2011), abdul7 (25-07-2012), abeInc (26-08-2012), abe_jerul (31-01-2012), abe_sp (04-01-2013), abg_ngah (21-04-2011), abnaumukis (09-04-2013), abunch (11-07-2014), AcesHigh (09-04-2014), acexii (03-07-2012), achied86 (04-03-2014), acong722 (05-09-2012), Actifast (01-01-2013), adaceae (27-01-2013), adiayu38 (15-03-2012), adik ujang (15-10-2014), adikacu (19-04-2011), adiwira (13-04-2011), adlie86 (12-08-2012), adnil (13-04-2011), Aerodramus (06-06-2013), aerol22 (14-03-2013), aers99 (02-05-2011), afbizz (23-11-2012), affendi bin mohamad (28-10-2014), afifa (12-05-2012), afiqnaruto (08-07-2013), afmy (12-03-2012), Afnisia (22-03-2013), ahbond (12-04-2011), ahm2480 (01-09-2014), Ahmad07 (23-04-2011), aieti (17-06-2012), aiman27 (12-04-2011), aiman777 (14-06-2012), aimanxxx (21-10-2012), airize (09-08-2012), aizat1612 (08-07-2012), aizat916 (25-04-2014), ajak008 (25-06-2013), aKuLaH (20-11-2012), akulakaya (11-06-2011), akulaman (20-05-2011), akuna_matata (04-08-2013), akunyet (03-08-2011), akusebenar (05-05-2011), akuslamberjer (14-01-2013), akusS (31-01-2013), Al-Baker (04-01-2012), Al-Jazari (18-06-2013), Alcapone9950 (02-03-2013), alihassan (14-08-2012), alisacit (09-12-2012), alphaOne (22-05-2012), alpine_star (20-11-2011), alziaf (29-12-2012), aman_pd (26-06-2013), Amie88 (19-01-2013), amieldadaniel (19-03-2013), amien (22-02-2012), Amien Zairul (03-09-2014), Amin2000 (31-07-2013), amins33 (03-06-2011), amir@fairuz (11-07-2012), amirtitan (30-10-2012), amirule (04-08-2014), amrancyber (17-05-2012), amsam88 (27-09-2013), amzeid (25-08-2012), An's (24-11-2012), anakbongsu (14-01-2014), anakin101 (02-10-2013), anakmalaya (31-10-2011), Angeh (22-10-2011), angel8881 (24-05-2012), Anorexia (12-04-2011), anoyz (31-07-2012), anuarul (13-04-2011), anxereus (29-04-2011), apaizul (04-03-2013), apambalik84 (05-05-2012), apexsoad (15-01-2014), apoilenjau (03-12-2013), apooo (03-09-2011), areatv (12-04-2011), arepart36 (25-01-2012), aripzxr (04-04-2014), arjunawariya78 (05-04-2013), arlinz (21-08-2012), art57 (25-05-2012), asasindino (11-06-2012), asderafeda (04-01-2012), aseel (24-02-2012), ashk4nn (26-11-2013), asrulsha (01-08-2012), Astra 7259 (23-09-2014), atanno (16-10-2011), atizura (02-10-2011), atong (18-12-2012), audra_anifa (17-04-2011), AustinPower (20-09-2013), axeem (06-05-2013), ayalabahamis (21-04-2014), Ayejate (15-11-2013), ayip (12-04-2011), aymie90 (19-07-2013), AZ98 (10-02-2014), azam575 (11-04-2011), azanney (16-07-2012), azm7727 (27-02-2012), azmi6119 (11-06-2012), azmijamaludin (25-12-2012), azparaguz (10-07-2014), azrko (08-02-2014), azrul89 (15-01-2014), B0t0L susu (07-04-2013), badan_keding (01-07-2012), bahas18 (12-04-2011), balqis12 (26-06-2012), bapakaka (03-05-2011), barakahtopup (24-10-2013), bashah (03-01-2013), bauhun (19-08-2012), BAZINJAN (10-11-2011), beki486 (05-12-2012), benoure (28-08-2012), berubah (10-05-2011), besod_baek (20-05-2012), betik_busuk (01-08-2013), BioForge (14-02-2013), blackstylus (24-12-2013), black_santa8785 (27-07-2012), bmwf1 (30-09-2011), bob76 (12-07-2011), bobmudah (25-06-2012), Boeing787 (11-05-2011), boey (09-06-2011), bolabola_la (15-08-2013), born2Bfast (12-05-2011), botol_lawa (01-12-2011), Bowa (27-11-2012), boy.ashraf (23-07-2012), boy_geng (11-09-2012), brainn68 (14-10-2011), braintrust (28-11-2012), breezyhmd (18-03-2012), brohans (25-08-2012), bspitih (22-09-2013), bujal38 (01-02-2014), bujangalfongsuri (27-01-2012), bungkus (27-05-2013), BuRaGaS (10-07-2012), burtukol (20-05-2011), buta it (30-08-2011), C0lon (19-03-2013), cakis79 (25-10-2012), camelactive (09-10-2012), cangkoi (01-01-2013), carlif (31-01-2013), carwhere (13-10-2012), car_they (03-04-2012), cDean (26-03-2012), cebisan (18-12-2013), CH4 (18-01-2014), Chainsaw (22-04-2011), chean (10-09-2012), chekrigold (11-11-2012), chinankak (28-07-2012), chulem73 (19-05-2011), Cik Ain (03-12-2013), cikgublues (18-02-2013), cikgunas (11-05-2012), cikgu_afiez (11-06-2012), cikpyan (28-01-2012), ciksumaria (23-05-2012), cili api (14-10-2011), ciliapi (29-05-2012), civic_mind3d (16-02-2012), CL's (14-04-2011), clairre (18-03-2012), claytan (29-01-2014), Combat69 (10-01-2013), compaboy2 (21-08-2013), connect (15-04-2011), Cool Guy (31-08-2011), coway_daddy (05-09-2013), coze21 (02-10-2013), croody (21-11-2012), crumbs (05-02-2014), cruserblade (16-01-2014), CRZ (12-08-2013), dadihsoya (13-04-2011), Dafinah (05-09-2011), Dai Kuya (02-08-2012), daie.hilmi (11-08-2014), daniahani (07-04-2013), danx (11-01-2013), darkblue (09-09-2011), DarkBooter (16-09-2011), dayvarn (04-06-2012), dcni69 (11-10-2012), ddshinoda (14-10-2012), dengee (07-01-2013), desire (26-06-2012), dicota (15-04-2011), dienbiz (24-07-2011), diey (02-05-2011), dirik (29-07-2011), Dobit127 (01-05-2011), doctor_who (03-01-2013), dominator (15-08-2011), Don Malaya (16-06-2012), doskopanda (24-05-2011), dota_slayer (20-01-2013), doubleu (13-02-2013), driftking (11-10-2011), dronggo_flyy (15-05-2012), dr_alban (27-02-2012), dudekering (30-09-2011), duit sampingan (30-01-2012), Duke of eastaring (23-04-2012), dyiaas (12-04-2011), dzul (13-02-2014), d_conan (05-02-2014), E-t (21-08-2013), e.k. (08-08-2012), easta90 (04-07-2013), easynet (29-10-2014), eday84 (11-04-2011), eddy83 (03-01-2012), eein80 (10-10-2012), eerfan9 (01-12-2011), eez99 (09-09-2012), egobrain (23-11-2011), egold2u (13-08-2013), EifniE (08-06-2011), eijamir (24-02-2012), ejatz (01-10-2013), ejay_330 (11-11-2011), elkesue (14-08-2012), En.Ann (02-05-2011), engineeringdead (28-02-2013), enilno_imer (26-11-2012), epah_7 (23-07-2012), erie77 (31-03-2012), erman_eg6 (14-04-2011), erol89 (10-09-2014), erro_sennin (04-11-2011), eson (30-10-2012), eunos (18-06-2011), evit (10-07-2012), exaimbp (12-10-2011), eyes143 (04-01-2013), eyeshield (15-10-2014), e_ismadi (21-05-2011), e_yoi (17-06-2012), F1z33 (10-12-2013), fadzli1981 (10-12-2012), fadzrin20 (25-06-2013), faizal3464 (03-07-2014), faizely (08-04-2012), faizh (11-12-2012), Faizzamal (21-08-2014), faiz_2188 (14-06-2011), fakrul21 (27-10-2011), Falola (25-10-2013), famalsa (01-08-2012), farazdaq (04-08-2013), fareasy2u (24-04-2013), Farid Aswan (14-10-2013), fariq mazlan (28-01-2013), FariqX (16-08-2013), farrah76 (26-06-2012), fashran (02-10-2012), FAUZEY_FX (28-10-2014), fauzie (07-11-2012), feerdaus (01-09-2012), felixthemira (29-10-2012), fellex (13-08-2013), fendyx (04-03-2012), fiena.kl (12-10-2012), fikirmanz (08-06-2011), fikri2010 (10-01-2013), firahz (14-11-2013), firdaus4748 (25-02-2012), firdaushkaka (31-07-2012), firearm89 (29-09-2012), Fir_za (04-01-2013), fitxleaf (15-04-2014), ForexHeaven (02-11-2012), frad (18-05-2012), frank_martin (02-05-2011), fredo (20-07-2013), F_B (17-08-2014), galirok (21-11-2012), General Juhziz (17-04-2011), gheezz (17-06-2014), girlsilver (14-04-2011), Gold.Scrapper (19-01-2012), greenpeace (23-09-2013), Green_appLe (17-05-2011), grimm (05-03-2014), guerrilla gorilla (04-08-2013), gukit086 (09-11-2011), gumpdumb (07-07-2014), Gyx (19-09-2013), hackerz6 (04-09-2012), hadidoes (01-01-2013), hafizpru (31-10-2012), hagha (11-03-2012), hairi86 (29-08-2013), hairy84 (08-11-2011), hakamkaya (14-04-2011), hakusho (09-07-2011), halfizmaster (17-07-2013), halim303 (30-12-2011), Hamas (28-01-2012), hamtaro77 (25-03-2012), hanafeearis (14-09-2013), hangCANGKUL (19-07-2013), harith_danial (15-11-2013), harrywilliam (04-05-2011), hartanahfinder (17-08-2012), haryz (18-07-2013), hattaz (05-06-2012), haudli (29-05-2012), hazaOne (21-04-2011), hazimrashid (31-12-2012), hazlee83cg (01-05-2011), hazrim (04-12-2011), heaven (19-06-2012), heavenly_king (14-04-2011), hedboy12 (23-05-2011), hendro1991 (22-03-2013), herokicap (22-02-2014), Hidier (12-04-2011), highway (05-06-2013), hil.my (31-01-2013), hisey (06-11-2011), Histock2 (03-10-2012), hornarq (09-09-2013), horras (29-12-2012), HUMT1977 (06-10-2012), husen (15-06-2012), hussairis (07-10-2014), hyrulxxx (12-04-2011), iamzaidi (18-06-2011), idasukri (12-04-2011), iguana (29-01-2014), ihatemonday (11-05-2011), IjanSmart (12-05-2011), ijantsm (05-09-2011), ijauitam (03-04-2014), ikanpekasam (31-07-2012), ilhamic (06-01-2012), ilhdaf_86 (30-12-2012), inimachi (11-02-2013), insanmarhaen (09-06-2012), intelatom (14-06-2011), Interhots (04-05-2011), in_butterfly (29-08-2012), in_pc2120 (15-09-2012), irazam (24-11-2012), irfan27 (16-12-2013), ismadagreat (16-04-2011), ismael.tomyam (15-08-2011), ismailosman (21-05-2011), iswadis (17-10-2012), iter (25-08-2012), iyanaz (26-01-2012), Iyrin (10-11-2011), izamazi (10-09-2012), izzatz13 (11-08-2013), i_mfadzilah (19-03-2012), JACK88 (10-12-2013), jackbauer (16-01-2013), Jackhalid (05-01-2012), JackLanun (24-05-2013), JaMeQ (19-01-2012), janggut72 (22-07-2011), jazny (31-10-2013), jb4401 (03-11-2012), jdt (27-05-2012), jeguk (02-05-2011), jemoreng (18-01-2012), jenggloot (04-07-2011), jerryl ke (19-03-2012), jet7437 (18-07-2013), jetaq (20-08-2011), jfx_574 (13-10-2013), jibammm (01-11-2012), jkbkk75 (22-06-2012), jo jambo (01-12-2012), Joe Kabuna (04-12-2013), joe10 (25-07-2012), joee (08-07-2014), JoeyRamone (31-12-2012), joe_kacak jugak (17-07-2013), joe_saipul (16-07-2013), johanvirtual (14-04-2011), john laboo (17-09-2014), jutaONEfami (04-01-2013), kadok86 (04-10-2014), kakibuli (06-11-2013), kallang (25-02-2014), kamal_kampong (13-04-2011), Kamarich (20-05-2011), kamkikorich (17-04-2012), Kaneshiro (05-07-2012), kapoonka (04-09-2011), kasmarol (29-01-2012), kasyaf (20-05-2012), katani17 (18-04-2011), Kazuki (06-08-2012), kazuma/azuma (02-07-2012), keChiQue_ RosSi (09-05-2012), kedaibiasa (11-01-2013), kedainawwal (16-02-2013), keli80 (18-04-2011), kelicap (17-09-2012), keliru (05-09-2011), kembang (25-10-2012), kemolok (14-04-2011), kentzige bruang (26-12-2012), kenzou (22-09-2014), kerang (07-01-2014), Kereta Sodok (09-07-2013), ketutu@on9 (21-12-2011), kevler (20-12-2012), Keyroll (31-10-2012), Khai Tujuh (22-02-2014), khairilhusni (14-06-2012), khaizee (18-04-2011), kingamok (12-11-2011), kinghunterz666 (30-09-2012), kirana86 (10-07-2012), kittysoftpaw (20-02-2013), kiuts (26-07-2013), klik (14-02-2013), kni (11-06-2011), ko'bek (17-10-2012), komex2006 (22-06-2011), konandram (21-08-2013), KOS (10-01-2013), ku haris (10-05-2011), kuchai8957 (04-12-2012), kudut (05-12-2012), kukumbang (08-07-2013), kurosaki (10-05-2012), kurtkobeng (10-09-2011), kuruh (01-08-2013), Kyat Hunter (21-05-2012), KZ5 (17-10-2012), labu9878 (15-06-2012), laling (17-08-2013), lampu tidur (04-01-2013), latape (14-04-2011), layanjelah (16-09-2014), Lebai (05-05-2011), Lenjan (09-01-2014), lieena (29-12-2012), lina2112 (27-08-2012), lizone76 (23-07-2012), lost_soul2878 (16-05-2011), LYNN LYNN (09-02-2013), M-rie (11-02-2014), m.akmalabdullah (19-10-2012), m0mo~ (30-06-2014), m0nit0r (05-06-2011), MAAA0710 (14-08-2011), mader (02-01-2013), Maelstrom6121 (18-12-2011), maie85 (15-06-2013), maja07 (23-06-2011), majuniagadotcom (18-10-2013), malrockstar (05-05-2011), mamaimran (21-01-2013), manggis10 (19-04-2011), manmd (17-09-2014), mansur79 (12-04-2011), manx (29-06-2011), maranello_84 (22-05-2013), Markonahz (30-04-2011), marlen (18-12-2012), mat pisang (28-08-2012), mat wan87 (22-01-2013), matbal87 (28-07-2013), matsalleh (10-09-2011), mattruzaini (06-06-2012), maxbiz77 (25-01-2012), MaxcoM (14-04-2011), maxtoons (10-09-2012), maz76alia (05-02-2013), MDamin (27-09-2012), mdikhsan (09-03-2012), mdsalem (21-02-2013), mee siput (06-08-2014), melinvest78 (14-11-2011), mentalkronik (17-04-2011), merakkapor (14-05-2013), mfadhlan (25-04-2011), mfatahz (07-08-2013), mfazk (24-09-2014), Mie2010 (31-05-2013), MiEJi (17-04-2013), mikeyusz (24-11-2012), milham01 (22-02-2014), milokopi (26-01-2012), misFX88 (19-04-2011), miszyunadia (07-12-2013), mkazwan (15-06-2011), mnaim49 (05-10-2012), MOD jr. (11-04-2011), mohd12 (19-11-2011), mohd80 (22-04-2011), mohdashraf (01-06-2014), mohdekmal (17-10-2012), mohdsazali (03-06-2013), mohdsyafiq2913 (27-03-2012), mohdzairilanuar (05-08-2013), mohfazshar (23-01-2014), momochick (08-01-2013), MoneyGear (24-12-2012), moneymaker3000 (20-12-2012), monyamin (11-06-2012), mosabinos (20-08-2011), mosat_network (30-08-2011), moz4ck (03-02-2013), mr achik (11-05-2012), mr syem (07-07-2013), Mr.T (05-06-2012), mrafif (19-01-2012), mrAX151 (22-01-2013), mraziz (30-11-2011), mrs_hadylron (26-09-2014), msaifuln (10-11-2011), msazmer (06-08-2012), msharzdina (22-06-2012), muhafis (22-04-2011), muhamadfadillah (23-06-2013), muhammadfaizal (29-08-2013), muhdfaiz (07-06-2013), mukuta (18-03-2012), MULAMBO (19-05-2012), munirahh88 (24-04-2013), musfx (21-04-2012), musikal (05-12-2012), mutanic (21-01-2013), mydesk (15-01-2013), mydeuter (01-05-2011), mywang (27-09-2012), mzak (28-05-2011), N3 Smart (07-08-2012), nagaforex (16-11-2012), namqulricher (12-09-2012), napalm99 (08-03-2012), napoleoncm (09-05-2012), NarNiaShop (09-05-2011), Nars (02-05-2013), naruhiko (30-05-2011), naruto fx (09-02-2014), nasadll (01-01-2013), Nasi ayam angah (21-01-2014), nasilemakgoreng (03-09-2011), nates (22-07-2012), nazeraul7 (23-02-2013), nazh (03-09-2013), nazmy (13-05-2013), Nazriki (22-10-2012), nazrinn (05-09-2014), Near@Fendy (27-10-2011), neddya (23-01-2014), nenekjantan (24-05-2011), newrule (16-01-2014), ngutik (26-01-2013), nhia (21-04-2011), ni3yzam87 (08-01-2013), niaga22 (16-04-2011), nightcrawler (29-10-2013), nigoss (28-07-2011), niko (07-05-2012), niqkers (13-03-2012), no trade (25-09-2012), nonoo1 (05-08-2013), Norazwan (28-12-2012), npsb (17-01-2013), nservas.sales (01-04-2012), nsr7777 (12-04-2011), nurbij (12-04-2011), nurwi (22-04-2012), nuzs_x (23-10-2012), nyioq (14-06-2012), onepu3 (16-04-2011), oppappi (20-10-2014), orangeinsider (18-10-2012), orangseni (31-10-2012), orgsemandin (21-05-2011), osazizi (15-07-2011), otaida00taj (17-04-2011), overboost (17-10-2011), owen (09-06-2013), ownz (26-12-2012), pajey (11-06-2012), pak bayat (19-01-2014), pakaiwaja (13-04-2011), palipejal (02-07-2013), panglim5 (07-11-2012), panglima (05-06-2011), panglima_ayam (26-12-2011), papaddom (17-05-2011), papai_si_pelaut (25-04-2011), papa_smurf (12-05-2011), parcofolgore (13-04-2011), parinjonjep (08-07-2014), pasaranemas (27-09-2011), pasword (12-05-2011), pause (28-08-2012), payid90 (27-08-2011), pcboy (08-01-2012), pedagang cyber (24-07-2012), pedang_setiawan (09-11-2011), peija06 (30-12-2011), pejalpaweng (03-05-2012), Peminat Orang Pintar (26-04-2013), Pendekarterbang (09-06-2013), pendita_emas (19-09-2013), Peniaga.my (20-02-2013), penjejakawan (17-02-2014), pg01 (15-06-2012), pheonixEQ (27-02-2013), phrozen (11-08-2013), pipeporn (11-07-2011), PipsHunter (21-04-2011), pipy (04-03-2014), pitbrutal (12-07-2011), planet (24-05-2012), pokleh (13-08-2012), pokler (10-05-2011), potetojb (07-01-2013), Pulpa (19-01-2012), pundiemas (14-04-2011), putera.duyung (22-07-2014), putrazan (08-04-2012), puyuh bakar (14-06-2011), qadar (28-11-2013), qaiyum46 (24-03-2014), qarzza (29-05-2012), qhyrul (22-06-2011), qubs (04-05-2011), rafinofee (01-12-2013), rahl (22-04-2011), rahmat amir (13-03-2013), rahmatzain (19-11-2013), rasul (14-09-2012), rasyid9449 (10-06-2011), ratusanRM (12-04-2011), rauftiger (06-09-2012), rawxtar (14-12-2011), razali85 (19-03-2012), razif1224 (07-02-2012), razzmatazz5637 (08-10-2013), Razzwatt (04-09-2013), redd (16-06-2012), redside07 (30-06-2011), redsun (11-01-2013), Redza_AIA (20-08-2014), revok (16-06-2011), rich dady poor dady (18-11-2012), ridz (28-12-2012), ridzaienz (30-03-2014), ridzuansv (12-04-2011), rimau_belang (28-08-2012), Rimau_jatae (02-10-2011), rino_o7 (29-12-2011), rionesta (04-05-2013), rocx (14-04-2011), roguedrago (12-10-2012), rolie11 (11-04-2011), ronton rekos (19-04-2011), roslinda (28-10-2013), roxiea90 (13-02-2012), Rozario (02-01-2013), RuthlessFairy (05-01-2013), ryusuke (18-04-2011), S.Y.E.D (14-09-2012), safa69 (11-06-2013), saifulsyn (01-12-2013), saiyan87 (13-01-2013), Sang Kelembai (12-08-2012), SangGuna (27-12-2012), sanoizumi (12-10-2012), sapeq (28-09-2012), sasuke_islam (27-01-2013), seedee (28-03-2012), seikonan (10-06-2014), selbornlursa (30-03-2013), seloq (25-05-2012), semangat_7 (19-10-2011), sepultura (21-12-2012), shahril_hyundai (05-08-2013), ShahWC (23-12-2013), sham_stalker (03-04-2014), sharfix (21-02-2013), shashiok (25-10-2011), shayx (15-04-2011), shazjr (23-09-2012), shazrol (16-06-2014), shidi2020 (20-04-2011), Shikamaru (29-10-2014), shinkawa (13-10-2011), shukri80 (11-07-2012), siege01 (09-07-2011), silentkiller (10-11-2013), siputeh (07-02-2013), SiRentap (12-04-2011), SirLancelot (16-05-2011), Skydancer (06-04-2013), skyhill (18-07-2012), skylolo (03-10-2012), Skypirca (06-03-2014), skywalkercrewz (04-07-2012), slacx (31-07-2013), slamdunk81 (23-01-2013), sliqueh (08-06-2011), smallgiant (15-06-2011), smileyjawa (30-07-2013), smtteknik (24-08-2012), snazri (12-04-2011), SOUL86F (08-08-2012), soulmax (25-12-2013), Sovereign (20-09-2012), spidertech (11-04-2011), SRZ (27-07-2013), ss_izal (26-11-2011), Stinky_Munky (28-10-2013), stride (10-04-2012), student (14-04-2011), studiomoney (16-04-2011), suarez (26-12-2012), sufian_adi (30-12-2012), sukris0577 (29-09-2012), sunrise88 (27-10-2014), SuPerhEro (01-08-2012), SupportSlave (25-10-2011), suzaidisklakj (01-10-2014), Sweet Rose (09-01-2012), sweet spy (10-01-2013), syahrizam (06-11-2012), syahsyah1234 (01-04-2014), syam dungun (14-11-2012), syammir_91 (25-01-2013), syarif (02-01-2013), syedhilmi (09-11-2011), sylarempire (30-11-2011), syxxu (04-07-2011), s_azman83 (13-10-2011), takkompom (26-03-2013), takuyoe (21-01-2012), talong (01-03-2012), tanabe07 (13-04-2011), tapir (26-09-2013), taqwacore (02-01-2012), taufex (14-06-2011), tepetq (20-06-2014), Terabai (03-06-2011), Terza (22-12-2013), thawwaff (21-12-2012), the.perfect.boots (05-03-2014), theadam1 (05-05-2012), thegreathafiz1 (20-02-2013), theodoredvd (17-04-2013), thereds (26-01-2014), ticang (15-08-2012), tidusz (07-09-2011), tinmilo (27-10-2013), tokanvios (30-01-2012), tokeyindex (01-08-2013), tomlala (15-03-2013), TRBC (22-09-2011), trichogaster (22-10-2013), trompah mahal (14-04-2011), troyz (10-05-2011), tulangikan (11-12-2011), Tun Sri Lanang (26-09-2012), tupat (14-01-2012), ulatjahat (15-02-2014), umang2 (11-11-2012), unclesadam (17-03-2013), Untouchable93 (27-08-2014), vaksin (25-02-2014), vardenq (11-04-2011), vc2216 (29-07-2011), veaz_azr (03-10-2012), versustheversed (01-03-2012), VertiLo (17-05-2012), vgtrader (26-10-2011), Viere (14-12-2012), wakaziz (03-12-2012), walamir (21-06-2013), walkzone (12-08-2012), wanchaidek (12-07-2013), wanda85 (07-09-2012), wan_ensem501 (28-06-2013), wawan92 (01-03-2013), wazhanudin (03-08-2013), wazirsyafiq (27-05-2013), wbangsar (26-05-2013), weena (25-10-2011), werty (10-06-2012), whitetulip (13-02-2012), whoami (20-03-2012), wisher68 (11-05-2011), wisteria (03-11-2011), WnB (09-09-2011), wokyoh fx (21-07-2011), world (25-05-2012), xalimx (22-10-2012), xbilisx (01-07-2012), xonan_spy (26-02-2014), yaakub.idris (30-09-2012), yalanibong (22-11-2013), yan_advert (06-08-2012), yaty (29-01-2014), Yatz (02-10-2013), yazaedar (21-04-2012), yazryyahya (09-05-2011), yma (24-01-2013), yoez362 (25-01-2013), yongyap (29-12-2013), yop_ninja (03-06-2012), Young Padawan (23-04-2011), yugimudo (31-07-2012), yus2008 (17-08-2011), yustaiping2 (22-05-2011), zack_cool (12-01-2012), zack_viva (19-04-2011), ZahidinZainal (01-12-2012), Zaiedi (22-01-2012), zaini_uitm82 (29-02-2012), zam2010 (14-04-2011), zam4ever (07-05-2011), zamadi82 (31-05-2013), zamputera (09-10-2012), zamreda (21-01-2012), zamri (30-04-2011), zan_ndt (07-11-2011), Zarizzz (31-12-2012), zcatz (13-04-2011), zerovirus (12-07-2012), zeryn76 (02-05-2011), Zex (03-06-2012), zhrys (20-09-2012), Zikrul_Qalbi (20-02-2013), zimanpc (03-08-2014), zino (13-05-2012), zlhr (03-09-2012), zulblsb (13-04-2011), zulfoto (06-10-2012), zuljoe (07-11-2011), Zulnas78 (28-03-2013), zulpax (13-04-2011), zul_genius (26-10-2012), ZURA-SAN (13-02-2014), [V]endetta (30-12-2012)
Paid Advertisement
  #2  
Old 11-04-2011, 02:06 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,982
Poster Rank: #1309
Thanked 5,351 Times
Active Level
Default PERBANDINGAN LOAN ASB vs SIMPAN SENDIRI

PERBANDINGAN LOAN ASB vs SIMPAN SENDIRI
Buat loan 200K,Maybank,1162monthly.
1. 215000
2. 231125
3. 248459.4
4. 267093.8
5. 287125.9
6. 308660.3
7. 331809.8
8. 356695.6
9. 383447.7
10. 412206.3
11. 443121.8
12. 476355.9
13. 512082.6
14. 550488.8
15. 591775.5
16. 636158.6
17. 683870.5
18. 735160.8
19. 790297.9
20. 849570.2
21. 913288
22. 981784.6
23. 1055418


Simpan sendiri 1162,
Monthly figure
Month / Baki / Div monthly basis
1/ 1162 /7.2625
2/ 2324 /14.525
3/ 3486 /21.7875
4/ 4648 /29.05
5/ 5810 /36.3125
6/ 6972 /43.575
7/ 8134 /50.8375
8/ 9296 /58.1
9/ 10458 /65.3625
10/ 11620 /72.625
11/ 12782 /79.8875
12/ 13944 /87.15
Total div 566.475

1/ 15672.48 /97.95297
2/ 16834.48 /105.2155
3/ 17996.48 /112.478
4/ 19158.48 /119.7405
5/ 20320.48 /127.003
6/ 21482.48 /134.2655
7/ 22644.48 /141.528
8/ 23806.48 /148.7905
9/ 24968.48 /156.053
10/ 26130.48 /163.3155
11/ 27292.48 /170.578
12/ 28454.48 /177.8405
Total div 1654.761
.
.
.
Pada tahun ke-15 bulan ke-4 compunding dividend and pokok dalam asb sudah mencapai principal=199,864;
cumulative dividen=143,834
TOTAL = 343,698
Start pada tahun itu anda tidak boleh menyimpan sendiri..so pada tahun ke-29 barulah dapat cecah jutawan..
Yearly figure

16. 397139.8602
17. 426925.3497
18. 458944.7509
19. 493365.6072
20. 530368.0278
21. 570145.6299
22. 612906.5521
23. 658874.5435
24. 708290.1343
25. 761411.8944
26. 818517.7864
27. 879906.6204
28. 945899.617
29. 1016842.088

So pada hujung tahun ke-29 barulah anda bergelar jutawan.

Conclusion dia.
Dengan loan anda akan bergelar Jutawan pada tahun ke-23 0r secara tepatnya pada tahun ke-24(consider loan amortization by 25years)
Tapi dengan simpan sendiri pada hujung tahun ke-29/tepatnya tahun ke-30 barulah anda bergelar jutawan..Lambat 5 or 6 tahunkan..

Tapi macamamana ROI dia?
Loan serve 24 tahun = 1160*12*24 = 334,080
Pada tahun ke-24 nilai bersih(tolak amortize) = 1,121,365
ROI = (1,121,365-334,080)/334,080 = 235.66%
Jika simpan sendiri
Total menyimpan sampai tahun ke-15 bulan ke-4 = 1162 x 172(tahun ke-15 bulan ke-4) = 199,864
ROI = (1,016,842 – 199,864)/199,864 = 408.76%

So memang tidak dapat dinafikan ROI simpan sendiri dapat tinggi berbanding dengan loan. Cuma proses untuk menjadi jutawan menjadi lambat. Dan kaedah loan ASB ada kelebihan dia sendiri selain mencepatkan proses jutawan adalah, berinsyurans,berdisiplin,kemudahan rolling OPM dan banyak lagi.

Last edited by ikeda; 19-04-2011 at 02:56 PM..
Reply With Quote
The Following 216 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
-SyaDa- (09-06-2012), abdul7 (25-07-2012), abnaumukis (09-04-2013), AcesHigh (09-04-2014), adlie86 (12-08-2012), afiqberd (04-08-2014), afmy (12-03-2012), Afnisia (22-03-2013), ahm2480 (01-09-2014), airize (09-08-2012), aizat1612 (08-07-2012), aizat916 (25-04-2014), akmal92 (19-11-2013), akusebenar (05-05-2011), aliffahmi (20-10-2012), alihassan (14-08-2012), alisacit (09-12-2012), alphaOne (23-06-2012), Amie88 (19-01-2013), amir@fairuz (11-07-2012), amira amir (04-06-2012), amzeid (25-08-2012), An's (24-11-2012), Anbu_14 (08-03-2012), angel8881 (24-05-2012), arie9919 (20-08-2014), Arina Aliaa (22-05-2011), aripzxr (04-04-2014), asderafeda (04-01-2012), ashk4nn (26-11-2013), atizura (02-01-2013), axeem (06-05-2013), Ayejate (15-11-2013), azmijamaludin (17-07-2013), beki486 (05-12-2012), besod_baek (20-05-2012), BioForge (14-02-2013), bluesuntukaku2k (17-04-2011), bobmudah (25-06-2012), Bowa (27-11-2012), boy.ashraf (23-07-2012), braintrust (10-02-2014), breezyhmd (18-03-2012), bspitih (22-09-2013), buluhgading (28-04-2011), cakis79 (25-10-2012), camelactive (09-10-2012), capt1986 (14-09-2012), CH4 (18-01-2014), chinankak (28-07-2012), cikgu_afiez (11-06-2012), cikmiee (02-03-2012), cili api (14-10-2011), CL's (08-08-2012), connect (15-04-2011), coway_daddy (05-09-2013), coze21 (10-12-2013), danx (11-01-2013), DarkBooter (16-09-2011), ddshinoda (06-11-2012), dengee (07-01-2013), dota_slayer (20-01-2013), driftking (11-10-2011), dronggo_flyy (15-05-2012), dzul (13-02-2014), eerfan9 (01-12-2011), elkesue (14-08-2012), En.Ann (02-05-2011), erie77 (31-03-2012), erman_eg6 (14-04-2011), ezul82 (04-02-2014), e_ismadi (21-05-2011), F1z33 (10-12-2013), faizal3464 (29-10-2013), feerdaus (01-09-2012), felixthemira (03-09-2012), fitxleaf (15-04-2014), Gyx (19-09-2013), hakamkaya (19-04-2011), hakita00 (29-06-2013), hamtaro77 (25-03-2012), haryz (18-07-2013), hazaOne (24-04-2011), hazimrashid (31-12-2012), hazrim (09-10-2012), heaven (19-06-2012), herokicap (22-02-2014), Hidier (05-05-2011), Hira (26-07-2013), hisey (06-11-2011), HUMT1977 (06-10-2012), husen (15-06-2012), idaman (14-04-2011), in_pc2120 (15-09-2012), irazam (24-11-2012), irfan27 (22-07-2014), iyanaz (31-07-2013), izamazi (10-09-2012), janggut72 (22-07-2011), JaweWetan (10-05-2012), jazz_zulaikha (08-07-2012), JeBaTeRaWiS (15-04-2013), jfx_574 (13-10-2013), joe10 (25-07-2012), joee (08-07-2014), jutaONEfami (04-01-2013), Kamarich (21-05-2011), kazuma/azuma (22-08-2012), kedaibiasa (09-07-2013), kedainawwal (16-02-2013), kelicap (17-06-2013), keliru (19-06-2012), kenzou (22-09-2014), Keyroll (31-10-2012), kni (11-06-2011), labu9878 (15-06-2012), laling (17-08-2013), lambor (22-09-2013), lampu tidur (04-01-2013), Lebai (05-05-2011), MAAA0710 (14-08-2011), mamaimran (21-01-2013), mat wan87 (22-01-2013), matsarol (29-06-2013), mdikhsan (09-03-2012), mee siput (06-08-2014), melinvest78 (01-11-2012), mfatahz (17-08-2013), mfazk (24-09-2014), minz_6007 (06-08-2012), miszyunadia (07-12-2013), mizanroza (22-05-2013), MLM (03-08-2013), Mohd Noor (30-10-2012), mohd80 (22-04-2011), mohdekmal (17-10-2012), mohdsazali (03-06-2013), mohdsyafiq2913 (27-03-2012), mr achik (20-06-2012), mutanic (21-01-2013), mydesk (15-01-2013), mydeuter (03-05-2011), m_ishammudin (08-08-2012), namqulricher (12-09-2012), napalm99 (08-03-2012), nazh (03-09-2013), newrule (16-01-2014), ni3yzam87 (07-11-2013), niko (07-05-2012), niqkers (13-03-2012), Norazwan (28-12-2012), npsb (17-01-2013), nsr7777 (13-06-2013), oppappi (20-10-2014), otaida00taj (10-09-2012), papa_smurf (14-09-2012), parcofolgore (22-09-2012), pcboy (08-01-2012), pedang_setiawan (09-11-2011), peja510 (12-11-2012), Peminat Orang Pintar (26-04-2013), pendita_emas (19-09-2013), phrozen (11-08-2013), PipsHunter (21-04-2011), pipy (04-03-2014), planet (21-07-2014), rafinofee (01-12-2013), rasul (14-09-2012), rasyid9449 (18-10-2012), ratusanRM (03-04-2013), rauftiger (06-09-2012), Redza_AIA (20-08-2014), ridzaienz (31-03-2014), Ringgitman (13-04-2012), rolie11 (11-02-2014), roslinda (28-10-2013), seikonan (10-06-2014), sepullah (02-10-2012), silentkiller (10-11-2013), siputeh (07-02-2013), Skypirca (06-03-2014), slamdunk81 (23-01-2013), smileyjawa (30-07-2013), sorin (16-12-2011), SRZ (27-07-2013), Stinky_Munky (28-10-2013), stride (10-04-2012), suarez (26-12-2012), sunrise88 (27-10-2014), SuPerhEro (31-10-2012), SupportSlave (25-10-2011), talong (01-03-2012), tepetq (23-06-2014), thawwaff (21-12-2012), thereds (26-01-2014), ticang (15-08-2012), unclesadam (17-03-2013), Untouchable93 (27-08-2014), vardenq (08-01-2012), veaz_azr (05-10-2012), wajarianmetal (03-06-2011), wan amin (22-12-2012), whitetulip (13-02-2012), xonan_spy (26-02-2014), xxen (25-05-2012), yalanibong (22-11-2013), yugimudo (31-07-2012), zack_viva (19-04-2011), zaini_uitm82 (29-02-2012), zamputera (09-10-2012), zerovirus (12-07-2012), Zex (03-06-2012), zhan dao (02-03-2012), zhrys (20-09-2012), zimanpc (03-08-2014), zulblsb (27-05-2012)
  #3  
Old 11-04-2011, 02:06 PM
hil.my hil.my is offline
Super Active Member

hil.my's Avatar
 
Trader Rating: (35)
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,839
Poster Rank: #1375
Blog Entries: 1
Thanked 153 Times
Active Level
Default

himpunkan saya suka.. im follow
Reply With Quote
The Following 10 Users Say Thank You to hil.my For This Useful Post:
aizat1612 (08-07-2012), aliffahmi (20-10-2012), asderafeda (04-01-2012), beki486 (09-04-2013), F1z33 (10-12-2013), jfx_574 (13-10-2013), siputeh (07-02-2013), Untouchable93 (27-08-2014), zerovirus (12-07-2012), zhrys (20-09-2012)
  #4  
Old 11-04-2011, 02:06 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,982
Poster Rank: #1309
Thanked 5,351 Times
Active Level
Default PERBANDINGAN MAYBANK vs EASYRHB

PERBANDINGAN MAYBANK vs EASYRHB

Kita tengok pasaran loan untuk ASB loan di Malaysia.
1) Maybank BLR -1.65%
2) Cimb BLR-1.65%
3) RHB BLR – 1.55%
4) RHB EASY BLR-1.00%(5 Years interest only)

So benda paling penting sekali dalam investment adalah ROI(Return Of Investment)
ROI = (Untung/Modal ) x 100%
Kita kaji/lihat ROI masing masing pada pakej yang ditawarkan dalam pasaran hingga sekarang.
Kiraan ini untuk 3 tahun sahaja.(BLR=6.3%.Div ASB assume 7.5% every year dan bonus kita skipkan)

MAYBANK BLR – 1.65%(Untuk pakej Cimb&RHB aku skipkan sebab tawaran dia kurang menarik)

MAYBANK.
Kaedah 1(Guna duit sendiri serve loan selama 3 tahun,Loan 200k,Monthly 1,162)
ASB 3 tahun = 200000 x 1.075^3 = 248,459
Ammortize loan (bulan ke-37) = 186,361
Nett dapat = 62,098
Modal = 1162 x 12 x 3 = 41,832
Untung = 62,098 – 41,832 = 20,266
ROI = 48.45%

Kaedah 2(Guna duit sendiri tahun 1,seterusnya guna div serve loan)
ASB tahun pertama = 215,000 ; ASB tahun kedua = 216,614 ; ASB tahun ketiga = 218,350
Ammortize loan (bulan ke-37) = 186,361
Nett dapat = 31,989
Modal = 1162 x 12 = 13,944
Untung = 31,989 – 13,944 = 18,045
ROI = 129.41%

Conclusion

Kaedah 1 : Modal = 41,832 ; Untung = 20,266 ; ROI = 48.45% - Cash on hand 62,098
Kaedah 2 : Modal = 13,944 ; Untung = 18,045 ; ROI = 129.41% - Cash on hand 31,989

So Kaedah 2 adalah ROI yang tinggi..tapi kaedah 1 cash on hand 2x ganda dari kaedah 2.(proses menjadi jutawan lagi cepat untuk kaedah 1)

Ok kita kaji pulak untuk RHBEasy

easyRHB.
Kaedah 1(Guna duit sendiri serve loan selama 3 tahun,Loan 200k,Monthly 946)
ASB 3 tahun = 200000 x 1.075^3 = 248,459
Ammortize loan (bulan ke-37) = 200,000(sebab hanya bayar interest)
Nett dapat = 48,459
Modal = 946 x 12 x 3 = 34,056
Untung = 48,459 – 34,056 = 14,403
ROI = 42.29%

Kaedah 2(Guna duit sendiri tahun 1,seterusnya guna div serve loan)
ASB tahun pertama = 215,000 ; ASB tahun kedua = 219,311 ; ASB tahun ketiga = 223,947
Ammortize loan (bulan ke-37) = 200,000(sebab hanya bayar interest)
Nett dapat = 23,947
Modal = 946 x 12 = 11,352
Untung = 23,947 – 11,352 = 12,595
ROI = 110.95%

Conclusion
Kaedah 1 : Modal = 34,056 ; Untung = 14,403 ; ROI = 42.29% - Cash on hand 48,459
Kaedah 2 : Modal = 11,352 ; Untung = 12,595 ; ROI = 110.95% - Cash on hand 23,947
So Kaedah 2 adalah ROI yang tinggi..tapi kaedah 1 cash on hand 2x ganda dari kaedah 2.(proses menjadi jutawan lagi cepat untuk kaedah 1)

Akhir kata
Di lihat antara dua dua bank ini, kita dapat conclude kan bahawa MAYBANK menghasilkan pulangan yang tinggi sama ada ROI ataupun cash on hand. Sekali lagi saya paparkan kat bawah.

MAYBANK
Kaedah 1 : Modal = 41,832 ; Untung = 20,266 ; ROI = 48.45% - Cash on hand 62,098
Kaedah 2 : Modal = 13,944 ; Untung = 18,045 ; ROI = 129.41% - Cash on hand 31,944

easyRHB
Kaedah 1 : Modal = 34,056 ; Untung = 14,403 ; ROI = 42.29% - Cash on hand 48,459
Kaedah 2 : Modal = 11,352 ; Untung = 12,595 ; ROI = 110.95% - Cash on hand 23,947

So dalam keadaan ini Maybank adalah pilihan terbaik. Sama ada ROI ataupun Cash On Hand.

Last edited by ikeda; 28-07-2011 at 01:39 PM..
Reply With Quote
The Following 167 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
abg_ngah (21-04-2011), abnaumukis (09-04-2013), adikacu (19-04-2011), adiwira (13-06-2012), afbizz (23-11-2012), afifa (12-05-2012), afmy (12-03-2012), Afnisia (22-03-2013), aimimun (11-10-2012), airize (09-08-2012), aizat1612 (08-07-2012), akusebenar (08-01-2013), akuslamberjer (02-06-2013), aliffahmi (20-10-2012), alihassan (14-08-2012), alisacit (09-12-2012), alphaOne (23-06-2012), aman_pd (15-11-2013), Amie88 (19-01-2013), amien (24-02-2012), amir@fairuz (11-07-2012), angel8881 (24-05-2012), arie9919 (20-08-2014), asderafeda (04-01-2012), ashk4nn (26-11-2013), axeem (06-05-2013), Ayejate (15-11-2013), azmijamaludin (17-07-2013), bassagent (04-01-2014), beki486 (05-12-2012), bintang4 (08-10-2012), BioForge (14-02-2013), bobmudah (25-06-2012), borabora (12-11-2012), Bowa (27-11-2012), boy.ashraf (23-07-2012), bspitih (22-09-2013), camelactive (09-10-2012), capt1986 (14-09-2012), CH4 (18-01-2014), chekrigold (11-11-2012), chinankak (28-07-2012), cikgu_afiez (13-06-2012), CL's (08-08-2012), coway_daddy (05-09-2013), coze21 (10-12-2013), dengee (07-01-2013), dota_slayer (20-01-2013), dronggo_flyy (15-05-2012), duit sampingan (30-01-2012), dyiaas (18-07-2011), erman_eg6 (14-04-2011), ezul82 (04-02-2014), e_ismadi (21-05-2011), F1z33 (10-12-2013), faizes (07-01-2013), faizextreme (14-04-2011), FariqX (28-07-2012), far_east88 (20-12-2013), feerdaus (01-09-2012), felixthemira (10-09-2012), Fir_za (04-01-2013), fitxleaf (15-04-2014), grimm (05-03-2014), guerrilla gorilla (04-08-2013), Gyx (19-09-2013), halim303 (16-04-2012), hamtaro77 (25-03-2012), haris220 (27-04-2011), haryz (18-07-2013), hattaz (05-06-2012), hazimrashid (31-12-2012), hendro1991 (25-03-2013), herokicap (22-02-2014), Hidier (05-05-2011), Hira (26-07-2013), hisey (06-11-2011), ikanpekasam (31-07-2012), in_pc2120 (15-09-2012), jfx_574 (13-10-2013), joee (08-07-2014), kamkikorich (17-04-2012), kazuma/azuma (05-03-2013), kedaibiasa (11-01-2013), kemolok (14-04-2011), kenzou (22-09-2014), labu9878 (15-06-2012), LaksamanaDuit (19-07-2011), lambor (22-09-2013), M-rie (11-02-2014), MAAA0710 (14-08-2011), mabm_05 (09-05-2012), Maelstrom6121 (18-12-2011), mamaimran (21-01-2013), maranello_84 (20-07-2012), mat pisang (09-02-2014), mat wan87 (22-01-2013), mdikhsan (09-03-2012), mee siput (06-08-2014), mfazk (24-09-2014), miszyunadia (07-12-2013), mohd12 (19-11-2011), mohd80 (22-04-2011), mohdekmal (17-10-2012), mohdsyafiq2913 (27-03-2012), monki_bob (21-07-2011), mr achik (20-06-2012), mrafif (19-01-2012), mr_macau (22-06-2012), MULAMBO (15-09-2012), mutanic (21-01-2013), napalm99 (08-03-2012), nazeraul7 (23-02-2013), nazh (03-09-2013), Near@Fendy (14-04-2011), ni3yzam87 (07-11-2013), niqkers (13-03-2012), nservas.sales (01-04-2012), nsr7777 (25-10-2012), nurwi (22-04-2012), orgsemandin (21-05-2011), papa_smurf (14-09-2012), pcboy (08-01-2012), Peminat Orang Pintar (26-04-2013), pipy (04-03-2014), rafinofee (01-12-2013), rasul (14-09-2012), ratusanRM (03-04-2013), razali85 (06-02-2013), rider1948 (25-01-2013), ridzuansv (12-04-2011), rimau_belang (28-08-2012), rino_o7 (29-12-2011), roslinda (28-10-2013), seikonan (10-06-2014), shy2arleeyaa (28-09-2012), silentkiller (10-11-2013), siputeh (07-02-2013), Skypirca (06-03-2014), slamdunk81 (23-01-2013), smileyjawa (30-07-2013), sorin (16-12-2011), SRZ (27-07-2013), suarez (26-12-2012), sunrise88 (27-10-2014), SuPerhEro (31-10-2012), SupportSlave (25-10-2011), suzaidisklakj (28-04-2011), syahrul81 (19-07-2014), talong (14-03-2012), tepetq (23-06-2014), thereds (26-01-2014), ticang (15-08-2012), unclesadam (17-03-2013), Untouchable93 (27-08-2014), vacivilized (04-01-2013), veaz_azr (05-10-2012), whitetulip (13-02-2012), xonan_spy (26-02-2014), xor (16-05-2014), yalanibong (22-11-2013), yugimudo (31-07-2012), zack_viva (19-04-2011), zaini_uitm82 (13-02-2012), zerovirus (12-07-2012), Zikrul_Qalbi (20-02-2013), zulblsb (27-05-2012)
  #5  
Old 11-04-2011, 02:07 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,982
Poster Rank: #1309
Thanked 5,351 Times
Active Level
Default TEKNIK1. Serve loan with own money

Teknik 1. Serve loan with own money

Teknik ini lebih kepada saving planning berpaksi kepada short-term dan middle-term.
Kenapa sedemikian?
Kerana seperti post yang saya compare simpan sendiri vs loan ASB,,ROI simpan sendiri lagi tinggi.
Tapi untuk mencapai ROI yang tinggi kita memerlukan masa 29 tahun.

Jika anda berumur 25 tahun,,anda kena tunggu usia 54 tahun.
Jika anda berumur 31 tahun, anda kena tunggu usia 60 tahun
Jika anda berumur 35 tahun,anda kena tunggu usia 64 tahun.

Dan saya rasa majority pada lingkungan 30an,,maknanya usia 60 tahun baru mengecapi kenikamatan dia. MEMANG LAMBAT dan di usia yang SENJA itu apa anda mahu lagi dengan wang 1 Juta???
Nak pakai sport car-sakit pinggang,nak pakai jam tangan Omega-tak Nampak jarum pukul berapa,nak pakai handphone mahal smart phone-tangan/jari dah bergetar+mata rabun.

OK pendek cerita macamana kita nak buat dengan loan ASB nih.

PENGIRAAN HANYA UNTUK 3 TAHUN

Dengan Loan ASB MAYBANK(200,000)..Buat maks baru Nampak hasil,kalau loan sikit better simpan sendiri.
1) Tahun pertama 215,000
2) Tahun kedua 231,125
3) Tahun ketiga 248,459
Loan Ammortize pada bulan ke-37 adalah 186,361..Berapa anda dapat selepas loan kensel
248,459 – 186,361 = 62,098
Anda menbayar selama 3 tahun = 1162 x 36 = 41,832
Untung = 20,266
ROI dia = 48.45%

Dengan menyimpan sendiri pulak:
1) Tahun pertama 14,510(Cummulative + Monthly dividen)
2) Tahun kedua 30,109(Cummulative + Monthly dividen)
3) Tahun ketiga 46,878(Cummulative + Monthly dividen)
Anda menyimpan selama 3 tahun = 41,832
Untung = 5,046
ROI dia 12.06%

So dibandingkan yang atas sekiranya anda mampu menyimpan 1,162 jangan menyimpan sendiri. Gunalah kemudahan loan ini untuk optimumkan pendapatan anda. Adjustlah allocation anda untuk simpanan. Anda seharusnya mempunyai simpanan sekurang-kurangnya 10% dari total pendapatan anda. 10% sebenarnya sedikit,,tapi adakah anda sudah buat??
Berbalik pada simpan sendiri, Anda sebenarnya membazir/merugikan masa anda selama 3 tahun hanya untuk mendapatkan untung 5,046..Tak berbaloi bukan?
Sudahlah emak ayah kita gagal mempunyai account ASB 200k, adakah anda mahu mewarisi tradisi tersebut?

Apakah kebebasan anda dapat dengan loan ASB nih?
Sekiranya anda sudah bermula dengan 200K loan ASB nih maintain 1,162 monthly.
Pada tahun berikutnya anda mampu untuk membayar Loan Rumah menggunakan hasil dividen ASB
Anda jugak mampu untuk membayar kereta,nussery,bil bil,insyurans.
So anda boleh menjimatkan 65% dari total perbelanjaan anda dengan loan ASB nih.(Loan ASB still carry on 65%). <Saya akan cerita teknik ini dalam post seterusnya>.
So Loan ASB nih umpama bekerja untuk membayar hutang kita.
Habis finance nanti kita dapat RUMAH,KERETA, DAN PALING BEST LAGI DAPAT 200K dalam ASB kita.
So kepada yang masih muda(Bawah 30an), anda mempunyai kuasa/peluang yang lebih besar.
Masuk kerja terus buat loan ASB,,setahun jer tunggu,,nak confirm 6 bulan boleh tunggu..so pilih/rancanglah kewangan anda dengan jayanya.

Dan ikhlas saya bagitahu, kalau saya mampu simpan cash 200k dalam ASB.
Saya tetap akan pilih LOAN ASB.
Dan sekiranya saya ada lagi cash mampu bayar rumah cash. Saya tetap pilih LOAN untuk rumah saya.
Dan sekiranya saya ada lagi cash dalam bentuk dividen pada ASB saya, saya sanggup keluarkan dia ganti dengan loan ASB jugak.

Tapi tidak untuk kereta, tidak untuk personal loan, tidak untuk kad kredit,,

So target untuk OPM setiap orang hanyalah untuk Loan ASB dan Property sahaja:
My figure is
Loan ASB 500K(2-acct)—Ini looking forward to achieve 600K dan semaksimum yang mungkin by 40.
Loan RUMAH 500K(2-bijik)—Ini dah relax dah biar static jer loan setakat tu.

So kat sini OPM saja dah 1 juta..Dan jika OPM ini generate hanya 5% jer yearly saya dah ada 50K/year.
So kejar lah jutawan on paper dulu. Untuk menjadi jutawan on paper hanya 3,4 tahun boleh buat

Last edited by ikeda; 12-04-2011 at 09:08 PM..
Reply With Quote
The Following 178 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
abnaumukis (09-04-2013), AcesHigh (09-04-2014), adiwira (13-06-2012), afmy (12-03-2012), Afnisia (22-03-2013), aiman27 (07-01-2012), airize (09-08-2012), aizat1612 (08-07-2012), akuslamberjer (02-06-2013), Alcapone9950 (02-03-2013), alisacit (09-12-2012), alphaOne (23-06-2012), aman_pd (15-11-2013), amir@fairuz (11-07-2012), Amirh (22-10-2012), amzeid (28-01-2013), An's (24-11-2012), andalusia (05-02-2014), angel8881 (24-05-2012), asderafeda (04-01-2012), axeem (06-05-2013), ayalabahamis (21-04-2014), Ayejate (15-11-2013), Azizmohd (01-11-2011), azmijamaludin (17-07-2013), azrko (08-02-2014), beki486 (05-12-2012), bintang4 (08-10-2012), BioForge (14-02-2013), bobmudah (25-06-2012), bomoh_internet (20-05-2013), braintrust (10-02-2014), camelactive (09-10-2012), capt1986 (14-09-2012), CH4 (18-01-2014), chekrigold (11-11-2012), CL's (08-08-2012), coway_daddy (05-09-2013), coze21 (10-12-2013), croody (19-04-2011), diey (03-05-2011), dominator (03-09-2012), dota_slayer (20-01-2013), dronggo_flyy (15-05-2012), E-t (21-08-2013), elkesue (14-08-2012), En.Ann (02-05-2011), ezul82 (04-02-2014), F1z33 (10-12-2013), faizal.daud (14-05-2011), FariqX (28-07-2012), fauzie (18-11-2012), felixthemira (10-09-2012), fieda_oz (13-03-2012), firdaus4868 (27-08-2013), Fir_za (04-01-2013), fitxleaf (15-04-2014), gjie (09-06-2012), guerrilla gorilla (04-08-2013), Gyx (19-09-2013), hamtaro77 (25-03-2012), haryz (18-07-2013), haudli (03-02-2014), hazimrashid (31-12-2012), hendro1991 (24-03-2013), herokicap (22-02-2014), Hidier (05-05-2011), Hira (26-07-2013), hisey (06-11-2011), hohohohoho (10-06-2013), HUMT1977 (06-10-2012), ikaf (27-04-2011), Iliaz Muhammad (20-01-2013), in_pc2120 (15-09-2012), irman tajuddin edy (22-12-2012), iyanaz (31-07-2013), izamazi (10-09-2012), izzatz13 (26-12-2013), Jackhalid (21-10-2013), jalongayam (06-08-2011), jfx_574 (13-10-2013), joe10 (25-07-2012), joee (08-07-2014), jutaONEfami (04-01-2013), kakibuli (06-11-2013), kazuma/azuma (05-03-2013), kedaibiasa (11-01-2013), kenzou (22-09-2014), Keyroll (31-10-2012), kingbeggar (11-12-2013), M-rie (11-02-2014), MAAA0710 (14-08-2011), Maelstrom6121 (18-12-2011), mamaimran (21-01-2013), mat wan87 (22-01-2013), matsarol (29-06-2013), Md.Z (02-06-2012), mee siput (06-08-2014), melinvest78 (21-09-2012), mfatahz (07-08-2013), mfazk (24-09-2014), mizanroza (22-05-2013), mohd80 (22-04-2011), mohdekmal (17-10-2012), mohdsyafiq2913 (27-03-2012), mr achik (20-06-2012), mr syem (07-07-2013), MULAMBO (15-09-2012), mutanic (21-01-2013), nan9576 (13-10-2012), napalm99 (08-03-2012), Nasi ayam angah (21-01-2014), nazh (03-09-2013), Near@Fendy (14-04-2011), nenekjantan (24-05-2011), newrule (16-01-2014), nigoss (28-07-2011), niqkers (13-03-2012), nsr7777 (15-04-2012), orgsemandin (21-05-2011), otaida00taj (10-09-2012), Pak Awang (24-10-2013), papaddom (09-10-2013), papa_smurf (14-09-2012), parcofolgore (22-09-2012), pejalpaweng (03-05-2012), pejawe (27-04-2012), Peminat Orang Pintar (26-04-2013), pg01 (15-06-2012), PipsHunter (05-05-2011), pipy (04-03-2014), putera.duyung (22-07-2014), rasul (14-09-2012), ratusanRM (03-04-2013), rayban (02-02-2012), Rayme3032 (03-05-2011), rimau_belang (29-08-2012), roslinda (28-10-2013), sahran4441 (21-07-2012), seikonan (10-06-2014), sepullah (07-09-2012), shahril_hyundai (28-08-2013), shayx (22-07-2011), sha_ida (02-06-2013), silentkiller (10-11-2013), siputeh (07-02-2013), Skypirca (06-03-2014), skyside (26-05-2011), slamdunk81 (23-01-2013), smileyjawa (30-07-2013), SRZ (27-07-2013), suarez (29-01-2013), sunrise88 (27-10-2014), SuPerhEro (31-10-2012), SupportSlave (25-10-2011), suzaidisklakj (01-10-2014), syahrul81 (19-07-2014), talong (14-03-2012), tepetq (23-06-2014), thawwaff (21-12-2012), the.perfect.boots (05-03-2014), ticang (15-08-2012), ttrax (07-10-2012), unclesadam (17-03-2013), Untouchable93 (27-08-2014), vacivilized (04-01-2013), veaz_azr (05-10-2012), walkzone (12-08-2012), whitetulip (15-02-2012), xonan_spy (26-02-2014), xor (16-05-2014), yan_advert (15-08-2012), zack_viva (19-04-2011), Zaiedi (22-01-2012), zerovirus (12-07-2012), ZharifSofia Exchanger (24-04-2013), zulblsb (27-05-2012), zulfoto (06-10-2012)
  #6  
Old 11-04-2011, 02:08 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,982
Poster Rank: #1309
Thanked 5,351 Times
Active Level
Default TEKNIK 2. SERVE LOAN WITH DIVIDEN AT 2nd YEAR ONWARD

TEKNIK 2. SERVE LOAN WITH DIVIDEN AT 2nd YEAR ONWARD

Teknik ini merupakan teknik yang FAMOUS dan selalu digunakan oleh semua orang. Kenapa?
1) ROI yang tinggi
2) Kekangan kewangan yang mendesak
3) Komitment kepada benda lain yang tinggi
4) Fleksiblity untuk manipulasi
5) Kelayakan yang rendah
6) Sifat kurang yakin dan ragu ragu dengan pulangan

Secara asasnya saya akan membincangkan untuk loan Maybank sahaja sebagai contoh.
Cara biasa:
Loan 200K;Installment 1,162(25tahun);Dividen 7.5%(Bonus skip)
Tahun pertama : 215,000-----(Installment 1162 x 12 = 13,944)
Tahun kedua ; Menggunakan Div ASB untuk serve loan sampai tamat hingga tahun ke-25.
Tahun kedua:Pengiraan
--------ASB-----Div/mth
1------ 213838------1336.488
2------ 212676------1329.225
3------ 211514------1321.963
4------ 210352------1314.7
5------ 209190------1307.438
6------ 208028------1300.175
7------ 206866------1292.913
8------ 205704------1285.65
9------ 204542------1278.388
10------203380------1271.125
11------202218------1263.863
12------201056------1256.6
(TOTAL DIV/YEAR)15558.53

Tahun ketiga dan seterusnya apply benda yang sama sampai tamat loan. Berapa pendapatan anda?

Baki pada ASB pada akhir tahun ke-25 = 315,593
Untung bersih = 315,593 – 13,944 = 301,649
ROI = 301,649 / 13,944 = 2,163%(Banyak tu,,kalah unit trust or SKIM CEPAT KAYA yang ada kat Mesia)

Tetapi ini adalah kaedah biasa dan ringkas; Siapa tahu akan ada hujan di tengah jalankan, ataupun ada sesuatu yang mendesak kemampuan anda ataupun sifat ragu ragu yang amat tinggi dalam diri.

Kita boleh manipulate dia dengan kaedah ini.
Buat 200K secara berperingkat,(50K sijil pertama,50K-kedua,50K-ketiga dan 50K-keempat). Dan susun peringkat ini mengikut tahun demi tahun. Seperti di bawah:
2011 – 50K 1st loan
2012 – 50K + 50K 2nd Loan
2013 – 50K + 50K + 50K 3rd Loan
2014 – 50K + 50K + 50K + 50K 4th Loan

Installment setiap loan adalah 290.(Tenure 25tahun) Dividen 7.5%.
So anda dapat lihat installment loan hanya 290 sahaja. Komitment yang rendah sekali.

Kenapa kita pecahkan 4 peringkat untuk maksimumkan loan ASB kita, ianya adalah:
1) Komitment yang rendah
2) Div 1st Loan bayar 2nd Loan.2nd Loan pulak bayar 3rd Loan.3rd Loan bayar 4th Loan.4th Loan bayar 4th Loan jugak. So anda maintain 290 selama 4 tahun bayar pastu pusing pusing sampai habis tanpa bayar apa apa lagi.
3) Flexiblity untuk terminate loan.(Boleh pilih mana satu nak terminte)

Pengiraan dia seperti di atas, Cuma ada 4 acct loan jer lah.
1) 1st acct terminate pada tahun ke-28 – sebanyak 98,498
2) 2nd acct terminate pada tahun ke-27 – sebanyak 91,626
3) 3rd acct terminate pada tahun ke-26 – sebanyak 85,233
4) 4th acct terminate pada tahun ke-25 – sebanyak 79,287

TOTAL SEMUA = 354,645
MODAL = 290 x 12 x 4(Tahun) = 13,920
UNTUNG = 354,645 – 13,920 = 340,725
ROI = 340,725/13,920 x 100% = 2,447%(Banyak sikit dari cara biasa,tapi panjang tempoh 28tahun)

CONCLUSION.
So conclusion mana mana kaedah di atas akan meghasilkan ROI yang tinggi(Superb). So kepada sesiapa yang tak buat at least cara ini memang melepaskan peluang yang diberikan. Kenapa?

Jika anda meyimpan sendiri 290x12x4 = 13,920 (290/month selama 4 tahun jer) berapa anda dpt selama 28tahun
Aku kira lumpsum terus 13,920(nak mudah)
13,920 x 1.075^28 = 105,457(selepas 28 tahun) ; UNTUNG BERSIH = 105,457 – 13,920 = 91,537
ROI = (105,457-13,920)/13,920 x 100% = 657.59%

BERAPA ANDA RUGI?? = 340,725 – 91,537 = 249,188(ANDA RUGI)
BERAPA GANDA ANDA RUGI DARI SEGI ROI = 2,447/657 = 3.7 kali ganda anda kerugian.

Lagi satu benda paling penting,,
ANDA TIDAK AKAN MENJADI JUTAWAN SEKIRANYA GUNA KAEDAH/TEKNIK.2 INI WITHIN 23 OR 29.
ANDA PERLU TAMBAHAN 13 TAHUN LAGI BARU LAH MERASA

KECUALI :
1) Capable bukak sampai 3 buku ASB
2) Tengah-tengah tempoh revise loan with new high limit.Setiap loan revise loan with new limit secara berperingkat juga.

So anda pilih lah yang mana satu target anda, mahu jadi jutawan or selesa dengan ROI tinggi semata-mata..

Ingatlah 1juta dalam ASB: Tahunan menghasilkan 75,000:Monthly 6,250.
Anda sepatutunya dapat gaji melalui ASB, dan anda boleh menentukan hala-tuju anda untuk buat kerja yang lagi menguntungkan anda dan keluarga anda. Masa anda itu adalah emas. Hari hari anda tinggal anak anda bagi orang jaga or dsbnya. Hargailah masa anda setelah anda mencapai tahap 1 juta.

Last edited by ikeda; 14-04-2011 at 12:09 AM..
Reply With Quote
The Following 122 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
abnaumukis (09-04-2013), AcesHigh (09-04-2014), adiwira (16-04-2011), afmy (12-03-2012), akuslamberjer (06-09-2013), aliffahmi (20-10-2012), aliffaisy (22-04-2011), alisacit (09-12-2012), alphaOne (23-06-2012), aman_pd (15-11-2013), amir@fairuz (11-07-2012), Amirh (22-10-2012), amzeid (28-01-2013), An's (24-02-2014), anekdotrin (29-11-2012), angel8881 (24-05-2012), asdi (16-04-2011), ashk4nn (12-11-2013), asyar76 (24-12-2011), atong (18-12-2012), axeem (06-05-2013), Ayejate (15-11-2013), azmijamaludin (17-07-2013), bintang4 (08-10-2012), BioForge (14-02-2013), breezyhmd (18-03-2012), camelactive (09-10-2012), CH4 (18-01-2014), chekrigold (11-11-2012), CL's (08-08-2012), coway_daddy (05-09-2013), coze21 (10-12-2013), DarkBooter (16-09-2011), dominator (08-06-2012), E-t (21-08-2013), erro_sennin (04-11-2011), ezul82 (04-02-2014), FariqX (28-07-2012), fauzie (18-11-2012), feerdaus (01-09-2012), gumpdumb (27-03-2014), Gyx (19-09-2013), hadidoes (01-01-2013), hakamkaya (19-04-2011), halim303 (16-04-2012), hamtaro77 (14-01-2012), haryz (18-07-2013), hattaz (10-06-2012), hazaOne (18-05-2011), hazimrashid (31-12-2012), herokicap (22-02-2014), Hidier (05-05-2011), HUMT1977 (06-10-2012), Ieda 25 (20-04-2012), ijauitam (06-09-2012), ikaf (27-04-2011), Iliaz Muhammad (20-01-2013), izamazi (10-09-2012), Jackhalid (21-10-2013), jb4401 (03-11-2012), Jess.Malik (05-09-2012), joe10 (25-07-2012), joee (08-07-2014), kaddiaq (06-02-2013), kakibuli (07-11-2013), kazuma/azuma (05-03-2013), kedaibiasa (11-01-2013), kenzou (22-09-2014), Keyroll (31-10-2012), Kyat Hunter (21-05-2012), kyos (03-11-2012), M-rie (11-02-2014), MAAA0710 (14-08-2011), melinvest78 (01-11-2012), mfatahz (07-08-2013), mfazk (24-09-2014), mm2003 (04-10-2012), mohdekmal (17-10-2012), mohdsyafiq2913 (27-03-2012), mohdzairilanuar (05-08-2013), moneyfinder (02-04-2012), mr achik (20-06-2012), mr syem (07-07-2013), MULAMBO (15-09-2012), mutanic (21-01-2013), napalm99 (08-03-2012), nariukito (20-08-2013), nazh (03-09-2013), Near@Fendy (14-04-2011), nightcrawler (29-10-2013), nigoss (28-07-2011), nsr7777 (14-10-2011), otaida00taj (10-09-2012), papa_smurf (14-09-2012), Peminat Orang Pintar (26-04-2013), PipsHunter (11-01-2012), pipy (04-03-2014), putera.duyung (22-07-2014), rasul (14-09-2012), rider1948 (25-01-2013), roslinda (28-10-2013), safamm (15-11-2013), sha_ida (02-06-2013), siddiq18 (16-11-2012), silentobserver (08-06-2011), Skypirca (06-03-2014), slamdunk81 (23-01-2013), smileyjawa (30-07-2013), sorin (16-12-2011), studiomoney (16-04-2011), suarez (29-01-2013), sunrise88 (27-10-2014), SupportSlave (25-10-2011), veaz_azr (05-10-2012), walkzone (12-08-2012), whitetulip (15-02-2012), xor (16-05-2014), yugimudo (31-07-2012), zack_viva (19-04-2011), Zex (03-06-2012), zulblsb (27-05-2012), zulfoto (06-10-2012)
  #7  
Old 11-04-2011, 02:08 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,982
Poster Rank: #1309
Thanked 5,351 Times
Active Level
Default Teknik 3. Teknik 1 + teknik 2

Teknik 3. Teknik 1 + teknik 2

Teknik ini lebih kepada konsep leverage.
Anda boleh sesuaikan teknik ini dengan keperluan dan keadaan sosial-ekonomi anda or keluarga anda.
Teknik ini mempunyai objektif untuk mencapai keperluan anda yang mendesak dalam 1 jangka tempoh yang di tetapkan. Seperti kahwin or perbelanjaan lain lain(kereta,percutian,nak beli jam,nak beli beg tangan or lain lain yang mahal)

Persiapan yang diperlukan adalah:
Modal : 10K
Bulanan komitment : RM 400
Loan ASB : 190K dengan maybank(anggaran bulanan RM1,100)
Monthly installment 700(From 10K-cash at ASB) + 400(Gaji) = 1,100
Pengiraan dia seperti jadual di bawah:

So dengan kaedah ini anda dapat mengumpul sebanyak RM31,423 dalam masa 2 tahun berbekalkan modal 10K dan 400 monthly..
Berbanding dengan simpan sendiri:
Pada bulan ke-25 baki ASB = 21,920.88

So dekat sini 31,423 - 21,920 = 9,503 adalah extra untuk kita.

So nasihat aku,,pada kita buat installment dengan court mammoth,epp or selainnya. Better kita amalkan kaedah ini setiap urusan pembelanjaan kita.

Insyallah,sekiranya ini menjadi amalan/tabiat anda. Anda sebenarnya financial freedom..

Dan renungkanlah:
Modal 10K - dapat 31,423(monthly 400)
Modal 20K - dapat 62,846(monthly 800)
Modal 30K - dapat 94,269(monthly 1,200)

So sekiranya anda mampu bayar installment loan ASB 1,200(Loan ASB 200K)..Sebenarnya anda lebih mampu untuk buat loan 570K(Suami 285K + Wife 285K)

Dengan 94,269 apa anda boleh dapat?macam macamkan?
1)Apartment lelong
2)Kereta mahal
3)Melancong
4)Renovate rumah
5)Futher investment unit trust(ASN or dsbnya)
6)Macam macam lagi

So plan your financial nicely
Attached Images
File Type: jpg asb 31K.JPG (97.4 KB, 4607 views)

Last edited by ikeda; 13-04-2011 at 03:48 PM..
Reply With Quote
The Following 81 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
AcesHigh (09-04-2014), adiwira (13-06-2012), afifa (12-05-2012), alphaOne (29-08-2012), aman_pd (15-11-2013), Amie88 (19-01-2013), Amirh (22-10-2012), amzeid (28-01-2013), An's (24-02-2014), anxereus (04-07-2011), ashk4nn (26-11-2013), azmijamaludin (17-07-2013), braintrust (10-02-2014), breezyhmd (18-03-2012), camelactive (13-01-2013), capt1986 (14-09-2012), cikgu_afiez (11-06-2012), CL's (08-08-2012), coway_daddy (18-10-2014), coze21 (10-12-2013), croody (27-11-2012), ddshinoda (27-04-2013), dicota (12-04-2011), dienbiz (28-01-2012), dominator (15-09-2012), dronggo_flyy (15-05-2012), ezul82 (04-02-2014), FariqX (28-07-2012), feerdaus (01-09-2012), fieda_oz (12-03-2012), firdaushkaka (31-07-2012), goldcrashes (31-12-2013), hamtaro77 (25-03-2012), hattaz (10-06-2012), Hidier (05-05-2011), Iliaz Muhammad (20-01-2013), Iman_Sr (27-12-2011), intelatom (06-09-2012), izamazi (10-09-2012), JackLanun (18-12-2013), joe10 (25-07-2012), kakibuli (23-11-2013), kedaibiasa (11-01-2013), Keyroll (31-10-2012), kyos (03-11-2012), M-rie (11-02-2014), mader (02-01-2013), Maelstrom6121 (18-12-2011), Markonahz (30-04-2011), mat.kedah (22-06-2012), melinvest78 (10-09-2012), meymey77 (10-06-2012), mfatahz (07-08-2013), mm2003 (04-10-2012), mohdekmal (22-10-2012), mohdsazali (03-01-2014), monyamin (11-06-2012), mrafif (19-01-2012), Near@Fendy (14-04-2011), NEMO (12-04-2011), nightcrawler (29-10-2013), nsr7777 (12-04-2011), oppappi (20-10-2014), papa_smurf (06-09-2012), PipsHunter (05-05-2011), rasul (19-09-2012), ratusanRM (10-10-2012), ridzuansv (12-04-2011), rimau_belang (20-04-2011), sepullah (14-06-2013), sha_ida (02-06-2013), student (14-04-2011), suarez (29-01-2013), sunrise88 (30-10-2014), suzaidisklakj (01-10-2014), veaz_azr (05-10-2012), walkzone (12-08-2012), wan676 (06-07-2013), yugimudo (31-07-2012), Zikrul_Qalbi (20-02-2013), zulblsb (27-05-2012)
  #8  
Old 11-04-2011, 02:09 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,982
Poster Rank: #1309
Thanked 5,351 Times
Active Level
Default Teknik 4. Suami & isteri (every year get pay back)

Teknik 4. Suami & isteri (every year get pay back)

OK teknik ini adalah lanjutan Teknik 3.
Cuma kita mengaturkan masa supaya every year you get bonus/dividen.

Teknik ini sama macam teknik 3, cuma bezanya kerjasama antara Suami dan Isteri.
So simulasi/pengiraan adalah sama seperti di-atas,hasil atau pun rumusan dia adalah..
Suami start loan 2009
Isteri start loan 2010

2011-Suami 31K cash back,make new loan ASB with high limit
2012-Isteri 31K cash back,make new loan ASB with high limit
2013-Suami
2014-Isteri
2015-Suami
2016-Isteri.
.
.
.
.Dan seterusnya

Apa kelebihan dia, keluarga anda di cucuri rezeki setiap tahun..Alaa macam Bonus kompeni bagi lah..
Fuuyoo...kompeni apa boleh bagi 31K bonus nih...tiap tiap tahun tuu..
Dan govt staff-anda xpayah risau sebab bonus daripada ASB boleh menampung perbelanjaan ketat anda.

Sebenarnya banyak kegunaan dengan kaedah ini.
1)Motivasi diri anda(asyik menyimpan jer,,so dgn kaedah ini anda akan nampak hasil dia every year)
2)Kalu 31K,,kita tolak modal 10k jadi 21K pastu tolak 9600(800monthly-Suami+Isteri)=11,400.Anda dapat extra 950 sebulan sebenarnya..Ini dinamakan cash +Ve kepada financial kita
3)Anda lebih mampu bayar loan ASB anda,,malah anda lebih mampu lagi untuk membayar loan rumah,,ataupun kereta.
4)Kebebasan Kewangan

Last edited by ikeda; 11-04-2011 at 04:33 PM..
Reply With Quote
The Following 52 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
abg_ngah (21-04-2011), aliffahmi (20-10-2012), alphaOne (29-08-2012), alziaf (29-12-2012), Amirh (22-10-2012), amzeid (28-01-2013), An's (24-02-2014), anxereus (04-07-2011), azuan80 (13-11-2013), camelactive (13-01-2013), capt1986 (14-09-2012), chekrigold (11-11-2012), cikgu_afiez (11-06-2012), CL's (19-09-2012), croody (27-11-2012), dominator (03-09-2012), FariqX (28-07-2012), felixthemira (10-09-2012), firdaushkaka (09-08-2012), fireruzs (07-05-2011), halim303 (30-12-2011), hattaz (10-06-2012), hussinshahril (28-06-2011), ikaf (27-04-2011), imir (22-04-2011), jutaONEfami (04-01-2013), kakibuli (23-11-2013), kedainawwal (16-02-2013), melinvest78 (21-09-2012), meymey77 (10-06-2012), mfatahz (07-08-2013), mohdekmal (22-10-2012), mr syem (07-07-2013), Near@Fendy (14-04-2011), nika (25-05-2012), noOb (11-08-2013), Norazwan (02-01-2014), nsr7777 (16-04-2011), oppappi (20-10-2014), papa_smurf (14-09-2012), pg01 (15-06-2012), rasul (19-09-2012), ratusanRM (03-04-2013), rawxtar (14-12-2011), ridzuansv (12-04-2011), sha_ida (02-06-2013), suarez (29-01-2013), sunrise88 (30-10-2014), suzaidisklakj (01-10-2014), the.perfect.boots (05-03-2014), walkzone (12-08-2012), wan676 (06-07-2013)
  #9  
Old 11-04-2011, 02:10 PM
vardenq vardenq is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2008
Posts: 1,506
Poster Rank: #2535
Thanked 18 Times
Active Level
My Mood:
Default

bagus thread ni,TT himpunkan lg teknik2 manipiulate loan asb kat sini...
yg pasal beli keter cash 2 tahun tu,etc....tenkiu tt..
Reply With Quote
  #10  
Old 11-04-2011, 02:10 PM
ikeda ikeda is offline
Super Active Member

ikeda's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,982
Poster Rank: #1309
Thanked 5,351 Times
Active Level
Default Teknik 5. Asb financing to buy car/goods

Teknik 5. Asb financing to buy car/goods

Teknik ini diguna pakai sebagai batu loncatan untuk kita memiliki sesuatu barang seperti Kereta.
Kita bahagi kepada dua jenis.

1)ASB Financing certain period and make a payment cash to desire vehicle.

Item ini lebih menggunakan pendekatan teknik 1, teknik 3, dan teknik 4,
Maksudnya apabila sampai tempoh 2 tahun or 3 tahun kita terminate loan ASB kita akan dapat cash dan buat payment cash kepada kereta idaman kita..So anda membeli kereta cash lah,,anda dapat slashkan monthly komitment kepada mesin yang suatu hari nanti akan rosak dan tidak bernilai..
Details anda boleh refer teknik 1, 3, 4...

2)ASB LOAN vs CAR FINANCING.

Berkenaan dengan car loan financing anda kena faham pengiraan interest dia bukan style interest x baki loan..tetapi adalah interest x jumlah pinjaman x tenure..Lihatlah betapa kejamnya pengiraan interest mereka..
So disebabkan pengiraan ini kebanyakkan bank mengamalkan discount sekiranya fullsetlement kita lakukan. Namun pengiraan tersebut saya x tahu details. Apa yang saya tahu bank mengamalkan diskaun apabila kita buat full setlemnt.

Teknik ini menceritakan si A akan membuat loan ASB setara dengan payment bulanan kereta beliau.
Contoh target kereta Myvi monthly 500 nak beli tahun hadapan
Maka dia membuat loan ASB 100K monthly 580 pada tahun ini dan layan sampai ujung tahun.
Tahun kedua dia membayar asb loan 580 macam biasa,,cuma installment kereta beliau dibayar oleh pendapatan dividen ASB tahun lepas.Dan dia melayan kaedah ini sampai masa tertentu beliau mempuyai pilihan samada untuk trade-in or untuk full setlement.

So pengiraan dibawah ini saya mengambil kira contoh kawan saya untuk full setlement Myvi STD Manual dia.
Nilai nilai ini adalah value actual according to monthly payment and source from bank muammalat for full setlement.
Please refer table tersebut.
Attached Images
File Type: jpg setlement kereta.JPG (66.1 KB, 37234 views)

Last edited by ikeda; 17-04-2011 at 01:53 AM..
Reply With Quote
The Following 62 Users Say Thank You to ikeda For This Useful Post:
adiayu38 (18-03-2012), afbizz (23-11-2012), affandy25 (07-06-2011), alphaOne (29-08-2012), aman_pd (15-11-2013), Amie88 (19-01-2013), Amirh (22-10-2012), amzeid (28-01-2013), anxereus (04-07-2011), arayle (24-07-2011), armmar (09-12-2011), asasindino (03-06-2012), berry_bape (14-10-2012), black_santa8785 (27-07-2012), Blink5o5 (21-09-2012), camelactive (29-02-2012), CL's (19-09-2012), croody (20-12-2011), daa_409 (03-11-2012), daniel_suarez (28-10-2013), diey (03-05-2011), dominator (03-09-2012), dzam58 (08-11-2013), ekslusif (27-05-2011), erro_sennin (04-11-2011), faizh (02-11-2012), farrah76 (12-06-2012), fauzie (22-10-2014), fidi (16-09-2012), guerrilla gorilla (04-08-2013), hattaz (10-06-2012), husen (15-06-2012), hussinshahril (28-06-2011), JackLanun (15-05-2013), kakibuli (23-11-2013), kapoonka (04-09-2011), kedainawwal (16-02-2013), kingbeggar (11-12-2013), Maelstrom6121 (18-12-2011), melinvest78 (06-08-2012), Miss_Sunshine (25-11-2011), mohdekmal (23-10-2012), monki_bob (21-07-2011), nigoss (28-07-2011), niqkers (13-03-2012), Norazwan (02-01-2014), npsb (17-01-2013), nsr7777 (08-04-2012), Pwanz90 (25-12-2012), RaraIezra (27-12-2012), rasul (19-09-2012), ratusanRM (03-04-2013), sorin (16-12-2011), suarez (29-01-2013), sunrise88 (30-10-2014), sweet66smiley (20-02-2013), topoi (22-04-2011), veaz_azr (13-10-2012), wazirsyafiq (04-04-2013), Zex (03-06-2012), Zikrul_Qalbi (20-02-2013), zul_genius (12-12-2013)
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:19 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE