Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: 09-12-2016
Replies: 1
Views: 1,064
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 25,166
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 22,378
More...
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 02-05-2010, 08:25 AM
Toshinoda Toshinoda is offline
Super Active

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2010
Posts: 5,824
Poster Rank: #709
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 23
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

kfh-i nk bgus.. yg pertama islamic..

tp yg pasal mybnk GSPA ni..
bkn mudah nk tukar pada emas fizikal..
ni slh satu contoh dari blog aliff

Akaun GSPA nih kita boleh withdraw emas fizikal dalam bentuk wafer. Ada 4 pilihan 10g, 20g, 50g dan 100g. Untuk withdraw emas fizikal kita kena bayar premium RM20, RM30, RM40 dan RM50 (ikut turutan). Aku pun buat beberapa panggilan ke beberapa branch Maybank untuk tutup akaun dan draw emas fizikal. Lain branch, lain jawapannya. Last sekali aku dpt info kena pegi ke branch Maybank Bukit Bintang depan Lot 10. Kat sana ada simpan gold wafer. Cuma ada 2 branch yang simpan gold wafer (HQ & Bukit Bintang).

Aku pon amik la cuti 1 hari untuk settlekan GSPA & lain2 hal. Pegi ke Maybank Bukit Bintang, bagitau nk tutup akaun GSPA & amik nombor. Bila nombor dah naik, pegi la dkt kaunter aku cakap lah nk draw emas fizikal & tutup akaun. Rupanya tak boleh buat macam tu! “Tak ada code untuk tutup dan draw emas fizikal” kata pegawai besar kat situ. Sama ada kena tutup akaun amik cash, ataupun top up minimum balance (masa tu pegawai tak pasti berapa gram) lepas tu draw emas fizikal 10g & byr premium RM20. Aduhh 2 pilihan je yang ada. Aku ingatkan boleh draw emas fizikal & tutup akaun.

Lepas pikir masak-masak, aku decide nk tutup akaun dan duit tu guna untuk beli Kijang Emas 1/4oz pada harga RM1005. Nasib baik akaun nih boleh ditutup kat branch lain, kalau tak naya lah aku kena balik branch Sri Damansara, lepas tu kena pegi branch lain yang jual Kijang emas. Tak apa lah, tambah koleksi Kijang sekurang-kurangnya. Duit lebih tu aku guna buat servis kereta nak balik kampung esok lusa ni. Itu lah pengalaman aku buka & tutup akaun GSPA kat Maybank.

kalo nk tutup akaun xleh ambk fizikal melainkn ada baki lg dlm account
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #22  
Old 02-05-2010, 10:01 AM
azzaro-foamy azzaro-foamy is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2007
Posts: 77
Poster Rank: #16850
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Memang Terbaik..
1. Islamic
2. Transaction telus(transparent to customer),Bank takkan jual kalau takde physical gold stok.
3. Aku rasa physical gold ada delivery to customer. Free of charge (tapi boleh confirm dekat branch)
4. customer ada 2 options either to withdrawal physical or keep gold with bank(mcm akaun gold biasa)

Last edited by azzaro-foamy; 02-05-2010 at 11:02 AM..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #23  
Old 03-05-2010, 04:18 AM
rem.billion rem.billion is offline
Active Plus

rem.billion's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Sep 2007
Location: where the human live
Posts: 4,109
Poster Rank: #1039
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

macam menarik je
__________________
The secret to success as a trader is find a very low risk method to enter the markets, and learn to wait......Peter Crowns.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #24  
Old 03-05-2010, 11:30 AM
emasrakyat emasrakyat is offline
Regular

emasrakyat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Posts: 964
Poster Rank: #3951
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

EMAS RAKYAT 03/05/2010 RM 123.53/g (jual) RM119.73/g (beli).PAMP SA RM124.93/g (jual) RM119.50/g (beli). Harga yg terendah berbanding dengan penjual2 yg lain. Emas Rakyat adalah emas 99.50% purity,emas yg diterima oleh org ramai,Spread harga jual dan harga beli ialah RM 3.80 sahaja. Kami juga mencari ejen pemasaran diseluruh negara,hubungi kami jika anda ingin menjadi ejen..Bandingkan harga kami dengan harga penjual2 yang lain hnya di http://tuahgold2.weebly.com or http://emasrakyat.com
__________________
ONE AU
Precious Metals

www.oneau.com.my
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #25  
Old 03-05-2010, 11:40 AM
zcatz zcatz is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,058
Poster Rank: #3704
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 35
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ada sape2 dah buka akaun emas dgn KFH ni? emas fizikal apa yg dia pakai? coin/bar jenis apa?

mmg menarik ni...kenapa la bank2 islam lain kat malaysia takda product macam ni. lebih banyak pilihan kan lebih baik :-)
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #26  
Old 03-05-2010, 01:55 PM
azzaro-foamy azzaro-foamy is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2007
Posts: 77
Poster Rank: #16850
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

Coin...Sebab Bank Islam lain takde stok emas kot..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #27  
Old 03-05-2010, 02:35 PM
cdan cdan is offline
Active Plus

cdan's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Aug 2006
Location: Puchong, Ipoh, Pt.Buntar
Posts: 4,377
Poster Rank: #965
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 367
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by azzaro-foamy View Post
Coin...Sebab Bank Islam lain takde stok emas kot..
bang..... boleh tempek gambor kat sini....
__________________
Survey >DINAR< DK, DM, DP > & > EMAS <- Kijang, Maple, Emirates, Public >
Survey > STATISTICS EMAS -BNM <
Survey >SILVER<
Survey >PELBAGAI PELABURAN<
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #28  
Old 03-05-2010, 02:47 PM
azzaro-foamy azzaro-foamy is offline
Junior

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2007
Posts: 77
Poster Rank: #16850
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

x ambil physical gold. suruh bank keep
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #29  
Old 03-05-2010, 03:11 PM
cdan cdan is offline
Active Plus

cdan's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Aug 2006
Location: Puchong, Ipoh, Pt.Buntar
Posts: 4,377
Poster Rank: #965
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 367
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by azzaro-foamy View Post
x ambil physical gold. suruh bank keep
oooo.... baguslah begitu, secure.... tak perlu sewa self deposit box dgn bank....
jadi bang dah tengoklah physical gold tu....
__________________
Survey >DINAR< DK, DM, DP > & > EMAS <- Kijang, Maple, Emirates, Public >
Survey > STATISTICS EMAS -BNM <
Survey >SILVER<
Survey >PELBAGAI PELABURAN<
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #30  
Old 03-05-2010, 03:19 PM
Toshinoda Toshinoda is offline
Super Active

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2010
Posts: 5,824
Poster Rank: #709
Post Thanks / Like
Thanks (Received): 23
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ari tu ada kuar paper dia tnjuk emas fizikal dari KFH..
ada 5,10,50 n 100g aja...
ala2 public gold.. mcm gold bar poh kong, emirates..
juz tulisan aja lain..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +8. The time now is 02:04 PM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you