Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 5,547
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 29,608
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 21,961
More...
Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 02-05-2010, 08:25 AM
Toshinoda Toshinoda is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2010
Posts: 4,354
Poster Rank: #821
Thanked 23 Times
Active Level
My Mood:
Default

kfh-i nk bgus.. yg pertama islamic..

tp yg pasal mybnk GSPA ni..
bkn mudah nk tukar pada emas fizikal..
ni slh satu contoh dari blog aliff

Akaun GSPA nih kita boleh withdraw emas fizikal dalam bentuk wafer. Ada 4 pilihan 10g, 20g, 50g dan 100g. Untuk withdraw emas fizikal kita kena bayar premium RM20, RM30, RM40 dan RM50 (ikut turutan). Aku pun buat beberapa panggilan ke beberapa branch Maybank untuk tutup akaun dan draw emas fizikal. Lain branch, lain jawapannya. Last sekali aku dpt info kena pegi ke branch Maybank Bukit Bintang depan Lot 10. Kat sana ada simpan gold wafer. Cuma ada 2 branch yang simpan gold wafer (HQ & Bukit Bintang).

Aku pon amik la cuti 1 hari untuk settlekan GSPA & lain2 hal. Pegi ke Maybank Bukit Bintang, bagitau nk tutup akaun GSPA & amik nombor. Bila nombor dah naik, pegi la dkt kaunter aku cakap lah nk draw emas fizikal & tutup akaun. Rupanya tak boleh buat macam tu! “Tak ada code untuk tutup dan draw emas fizikal” kata pegawai besar kat situ. Sama ada kena tutup akaun amik cash, ataupun top up minimum balance (masa tu pegawai tak pasti berapa gram) lepas tu draw emas fizikal 10g & byr premium RM20. Aduhh 2 pilihan je yang ada. Aku ingatkan boleh draw emas fizikal & tutup akaun.

Lepas pikir masak-masak, aku decide nk tutup akaun dan duit tu guna untuk beli Kijang Emas 1/4oz pada harga RM1005. Nasib baik akaun nih boleh ditutup kat branch lain, kalau tak naya lah aku kena balik branch Sri Damansara, lepas tu kena pegi branch lain yang jual Kijang emas. Tak apa lah, tambah koleksi Kijang sekurang-kurangnya. Duit lebih tu aku guna buat servis kereta nak balik kampung esok lusa ni. Itu lah pengalaman aku buka & tutup akaun GSPA kat Maybank.

kalo nk tutup akaun xleh ambk fizikal melainkn ada baki lg dlm account
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #22  
Old 02-05-2010, 10:01 AM
azzaro-foamy azzaro-foamy is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2007
Posts: 77
Poster Rank: #15406
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Memang Terbaik..
1. Islamic
2. Transaction telus(transparent to customer),Bank takkan jual kalau takde physical gold stok.
3. Aku rasa physical gold ada delivery to customer. Free of charge (tapi boleh confirm dekat branch)
4. customer ada 2 options either to withdrawal physical or keep gold with bank(mcm akaun gold biasa)

Last edited by azzaro-foamy; 02-05-2010 at 11:02 AM..
Reply With Quote
  #23  
Old 03-05-2010, 04:18 AM
rem.billion rem.billion is offline
Super Active Member

rem.billion's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Sep 2007
Location: where the human live
Posts: 4,092
Poster Rank: #883
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

macam menarik je
__________________
The secret to success as a trader is find a very low risk method to enter the markets, and learn to wait......Peter Crowns.
Reply With Quote
  #24  
Old 03-05-2010, 11:30 AM
emasrakyat emasrakyat is offline
Active Member

emasrakyat's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2009
Posts: 964
Poster Rank: #3469
Thanked 9 Times
Active Level
Default

EMAS RAKYAT 03/05/2010 RM 123.53/g (jual) RM119.73/g (beli).PAMP SA RM124.93/g (jual) RM119.50/g (beli). Harga yg terendah berbanding dengan penjual2 yg lain. Emas Rakyat adalah emas 99.50% purity,emas yg diterima oleh org ramai,Spread harga jual dan harga beli ialah RM 3.80 sahaja. Kami juga mencari ejen pemasaran diseluruh negara,hubungi kami jika anda ingin menjadi ejen..Bandingkan harga kami dengan harga penjual2 yang lain hnya di http://tuahgold2.weebly.com or http://emasrakyat.com
__________________
ONE AU
Precious Metals

www.oneau.com.my
Reply With Quote
  #25  
Old 03-05-2010, 11:40 AM
zcatz zcatz is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 1,015
Poster Rank: #3329
Thanked 33 Times
Active Level
My Mood:
Default

ada sape2 dah buka akaun emas dgn KFH ni? emas fizikal apa yg dia pakai? coin/bar jenis apa?

mmg menarik ni...kenapa la bank2 islam lain kat malaysia takda product macam ni. lebih banyak pilihan kan lebih baik :-)
Reply With Quote
  #26  
Old 03-05-2010, 01:55 PM
azzaro-foamy azzaro-foamy is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2007
Posts: 77
Poster Rank: #15406
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Coin...Sebab Bank Islam lain takde stok emas kot..
Reply With Quote
  #27  
Old 03-05-2010, 02:35 PM
cdan cdan is offline
Super Active Member

cdan's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Aug 2006
Location: Puchong, Ipoh, Pt.Buntar
Posts: 4,292
Poster Rank: #832
Thanked 366 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by azzaro-foamy View Post
Coin...Sebab Bank Islam lain takde stok emas kot..
bang..... boleh tempek gambor kat sini....
__________________
Survey >DINAR< DK, DM, DP > & > EMAS <- Kijang, Maple, Emirates, Public >
Survey > STATISTICS EMAS -BNM <
Survey >SILVER<
Survey >PELBAGAI PELABURAN<
Reply With Quote
  #28  
Old 03-05-2010, 02:47 PM
azzaro-foamy azzaro-foamy is offline
Junior Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2007
Posts: 77
Poster Rank: #15406
Thanked 0 Times
Active Level
Default

x ambil physical gold. suruh bank keep
Reply With Quote
  #29  
Old 03-05-2010, 03:11 PM
cdan cdan is offline
Super Active Member

cdan's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Aug 2006
Location: Puchong, Ipoh, Pt.Buntar
Posts: 4,292
Poster Rank: #832
Thanked 366 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by azzaro-foamy View Post
x ambil physical gold. suruh bank keep
oooo.... baguslah begitu, secure.... tak perlu sewa self deposit box dgn bank....
jadi bang dah tengoklah physical gold tu....
__________________
Survey >DINAR< DK, DM, DP > & > EMAS <- Kijang, Maple, Emirates, Public >
Survey > STATISTICS EMAS -BNM <
Survey >SILVER<
Survey >PELBAGAI PELABURAN<
Reply With Quote
  #30  
Old 03-05-2010, 03:19 PM
Toshinoda Toshinoda is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2010
Posts: 4,354
Poster Rank: #821
Thanked 23 Times
Active Level
My Mood:
Default

ari tu ada kuar paper dia tnjuk emas fizikal dari KFH..
ada 5,10,50 n 100g aja...
ala2 public gold.. mcm gold bar poh kong, emirates..
juz tulisan aja lain..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:35 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE