Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 23,046
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 53,645
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 41,073
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 16-09-2009, 12:48 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,261
Poster Rank: #361
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default Apa hukum bawa mp3/hp/ipod yg ada ayat AlQuran bila ke tandas?

Assalammualaikum
Aku masih tertanya-tanyalah kot2 korang tahu..

Apa hukumnya bawa masuk MP3/handphone/IPOD dan seangkatannya yg ada ayat AlQuran masuk ke tandas untuk buang air besar atau kecil?

Yang aku tau kalau yang bertulis,terukir seperti cincin tak boleh bawa masuk

Last edited by darkkiller; 16-09-2009 at 12:56 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 16-09-2009, 12:51 PM
mattop mattop is offline
Legendary Member

mattop's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Mar 2007
Posts: 12,397
Poster Rank: #187
Thanked 11 Times
Active Level
Default

ngaper tak leh bawak masuk?
Reply With Quote
  #3  
Old 16-09-2009, 12:53 PM
hishammarmin hishammarmin is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Oct 2007
Location: KLINIK HAIWAN SENAWANG NS
Posts: 5,498
Poster Rank: #655
Thanked 194 Times
Active Level
My Mood:
Default

Boleh je masuk tandas. Kalau tak boleh...maknanya kita yang dok hafal sikit2 ayat Quran ni lagi ler tak bley masuk tandas!!!

__________________
[CENTER][B][URL=https://secure.instaforex.com/en/open-account.aspx?x=LA][COLOR="Red"][SIZE="5"]JOIN INSTAFOREX-Toll free: 1800-883-810
[/SIZE][/COLOR][/url][URL="http://www.commercialnetworkservices.com/?a_aid=1373c3f0"]CNS - Traders VPS-only USD 1/day ![/URL]
[SIZE="5"][URL="http://www.**************"][COLOR="Red"]INSTAFOREX TOP IB (REACHED USD 5 MILLION TRANSACTION VALUE) - DEAL WITH US![/COLOR][/URL][/SIZE][/B]

aku pun bukan pandai sangat...tapi takdeler sampai nak tunjuk keb0d0han aku kat khalayak-sendiri mau ingat laaa....
[/CENTER]
Reply With Quote
  #4  
Old 16-09-2009, 12:54 PM
mattop mattop is offline
Legendary Member

mattop's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Mar 2007
Posts: 12,397
Poster Rank: #187
Thanked 11 Times
Active Level
Default

yer btol...

mengingati Allah setiap masa...

Quote:
Originally Posted by hishammarmin View Post
Boleh je masuk tandas. Kalau tak boleh...maknanya kita yang dok hafal sikit2 ayat Quran ni lagi ler tak bley masuk tandas!!!

Reply With Quote
  #5  
Old 16-09-2009, 12:54 PM
PainKiller PainKiller is online now
Well-Known
Member

PainKiller's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jan 2008
Location: Dok tenet dlm lokap 404
Posts: 7,874
Poster Rank: #397
Thanked 41 Times
Active Level
My Mood:
Default

jgn baca dlm tandas udah
Reply With Quote
  #6  
Old 16-09-2009, 12:55 PM
kuhik kuhik is offline
CG Top Poster Club

kuhik's Avatar

 
Trader Rating: (14)
Join Date: Jun 2007
Location: Bumi Tuhan
Posts: 38,169
Poster Rank: #21
Thanked 1,069 Times
Active Level
My Mood:
Default

pernah tanya kat beberapa orang ustaz..ada cakap makruh..ada cakap harus..

semua ulamak bersetuju, yang tidak dibenarkan ialah al-Quran berbentuk fizikal seperti berbentuk kitab, frame gambar dan sebagainya.

masalah khilaf ialah al-Quran bukan dalam bentuk fizikal seperti mp3 dan sebagainya.

ada ulamak mentafsirkan, ia adalah fizikal dalam bentuk "player", maka hukumnya makruh.

sesetengah ulamak lain mentafsirkan, ayat al-Quran dalam bentuk mp3 bukan fizikal, sama dengan ayat al-Quran yang menjadi hafazan dalam otak manusia. kalau mp3 takleh bawak masuk, maka orang yang hafal al-Quran juga takleh masuk sebab ada ayat al-Quran dalam otak penghafaz tersebut. ulamak jenis ini kata hukumnya ialah HARUS.

so, boleh pilih nak ambil yang mana satu, MAKRUH atau HARUS
__________________
Quote:
Ulamak UMNO kata, "BABl tidak harapkan SUBSIDI kerajaan"
Macai pula sokong SUBSIDI dihapuskan.

kesimpulannya, MACAI = BABl
Reply With Quote
  #7  
Old 16-09-2009, 12:57 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,261
Poster Rank: #361
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default

oh ok gak jawapan korang
Reply With Quote
  #8  
Old 16-09-2009, 12:58 PM
hishammarmin hishammarmin is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Oct 2007
Location: KLINIK HAIWAN SENAWANG NS
Posts: 5,498
Poster Rank: #655
Thanked 194 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kuhik View Post
pernah tanya kat beberapa orang ustaz..ada cakap makruh..ada cakap harus..

semua ulamak bersetuju, yang tidak dibenarkan ialah al-Quran berbentuk fizikal seperti berbentuk kitab, frame gambar dan sebagainya.

masalah khilaf ialah al-Quran bukan dalam bentuk fizikal seperti mp3 dan sebagainya.

ada ulamak mentafsirkan, ia adalah fizikal dalam bentuk "player", maka hukumnya makruh.

sesetengah ulamak lain mentafsirkan, ayat al-Quran dalam bentuk mp3 bukan fizikal, sama dengan ayat al-Quran yang menjadi hafazan dalam otak manusia. kalau mp3 takleh bawak masuk, maka orang yang hafal al-Quran juga takleh masuk sebab ada ayat al-Quran dalam otak penghafaz tersebut. ulamak jenis ini kata hukumnya ialah HARUS.

so, boleh pilih nak ambil yang mana satu, MAKRUH atau HARUS
Kita pilih HARUS ye bang...

__________________
[CENTER][B][URL=https://secure.instaforex.com/en/open-account.aspx?x=LA][COLOR="Red"][SIZE="5"]JOIN INSTAFOREX-Toll free: 1800-883-810
[/SIZE][/COLOR][/url][URL="http://www.commercialnetworkservices.com/?a_aid=1373c3f0"]CNS - Traders VPS-only USD 1/day ![/URL]
[SIZE="5"][URL="http://www.**************"][COLOR="Red"]INSTAFOREX TOP IB (REACHED USD 5 MILLION TRANSACTION VALUE) - DEAL WITH US![/COLOR][/URL][/SIZE][/B]

aku pun bukan pandai sangat...tapi takdeler sampai nak tunjuk keb0d0han aku kat khalayak-sendiri mau ingat laaa....
[/CENTER]
Reply With Quote
  #9  
Old 16-09-2009, 12:58 PM
darkkiller darkkiller is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

darkkiller's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,261
Poster Rank: #361
Thanked 557 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kuhik View Post
pernah tanya kat beberapa orang ustaz..ada cakap makruh..ada cakap harus..

semua ulamak bersetuju, yang tidak dibenarkan ialah al-Quran berbentuk fizikal seperti berbentuk kitab, frame gambar dan sebagainya.

masalah khilaf ialah al-Quran bukan dalam bentuk fizikal seperti mp3 dan sebagainya.

ada ulamak mentafsirkan, ia adalah fizikal dalam bentuk "player", maka hukumnya makruh.

sesetengah ulamak lain mentafsirkan, ayat al-Quran dalam bentuk mp3 bukan fizikal, sama dengan ayat al-Quran yang menjadi hafazan dalam otak manusia. kalau mp3 takleh bawak masuk, maka orang yang hafal al-Quran juga takleh masuk sebab ada ayat al-Quran dalam otak penghafaz tersebut. ulamak jenis ini kata hukumnya ialah HARUS.

so, boleh pilih nak ambil yang mana satu, MAKRUH atau HARUS

Oh kira tak jatuh haramlah ye macam keratan kertas atau yg terukir seperti cincin yang ada nama Allah,thanks!!
Reply With Quote
  #10  
Old 16-09-2009, 01:00 PM
adela1183 adela1183 is offline
Super Active Member

adela1183's Avatar
 
Trader Rating: (51)
Join Date: Apr 2006
Posts: 2,631
Poster Rank: #1484
Thanked 31 Times
Active Level
My Mood:
Default

cuba tgk link ni, harap membantu http://www.brunet.bn/gov/mufti/irsya...007/bil245.pdf
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 11:35 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE