Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: 04-12-2016
Replies: 0
Views: 589
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 24,760
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 21,996
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 16-09-2009, 12:48 PM
darkkiller darkkiller is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,312
Poster Rank: #446
Active Level
My Mood:
Default Apa hukum bawa mp3/hp/ipod yg ada ayat AlQuran bila ke tandas?

Assalammualaikum
Aku masih tertanya-tanyalah kot2 korang tahu..

Apa hukumnya bawa masuk MP3/handphone/IPOD dan seangkatannya yg ada ayat AlQuran masuk ke tandas untuk buang air besar atau kecil?

Yang aku tau kalau yang bertulis,terukir seperti cincin tak boleh bawa masuk

Last edited by darkkiller; 16-09-2009 at 12:56 PM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 16-09-2009, 12:51 PM
mattop mattop is offline
Legendary Member

mattop's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Mar 2007
Posts: 12,398
Poster Rank: #232
Active Level
Default

ngaper tak leh bawak masuk?
Reply With Quote
  #3  
Old 16-09-2009, 12:53 PM
hishammarmin hishammarmin is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Oct 2007
Location: KLINIK HAIWAN SENAWANG NS
Posts: 5,682
Poster Rank: #731
Active Level
My Mood:
Default

Boleh je masuk tandas. Kalau tak boleh...maknanya kita yang dok hafal sikit2 ayat Quran ni lagi ler tak bley masuk tandas!!!

__________________
[CENTER][B][URL=https://secure.instaforex.com/en/open-account.aspx?x=LA][COLOR="Red"][SIZE="5"]JOIN INSTAFOREX-Toll free: 1800-883-810
[/SIZE][/COLOR][/url][URL="http://www.commercialnetworkservices.com/?a_aid=1373c3f0"]CNS - Traders VPS-only USD 1/day ![/URL]
[SIZE="5"][URL="http://www.**************"][COLOR="Red"]INSTAFOREX TOP IB (REACHED USD 5 MILLION TRANSACTION VALUE) - DEAL WITH US![/COLOR][/URL][/SIZE][/B]

aku pun bukan pandai sangat...tapi takdeler sampai nak tunjuk keb0d0han aku kat khalayak-sendiri mau ingat laaa....
[/CENTER]
Reply With Quote
  #4  
Old 16-09-2009, 12:54 PM
mattop mattop is offline
Legendary Member

mattop's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Mar 2007
Posts: 12,398
Poster Rank: #232
Active Level
Default

yer btol...

mengingati Allah setiap masa...

Quote:
Originally Posted by hishammarmin View Post
Boleh je masuk tandas. Kalau tak boleh...maknanya kita yang dok hafal sikit2 ayat Quran ni lagi ler tak bley masuk tandas!!!

Reply With Quote
  #5  
Old 16-09-2009, 12:54 PM
PainKiller PainKiller is offline
Super Active

PainKiller's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Jan 2008
Location: Dok tenet dlm lokap 404
Posts: 7,912
Poster Rank: #477
Active Level
My Mood:
Default

jgn baca dlm tandas udah
Reply With Quote
  #6  
Old 16-09-2009, 12:55 PM
kuhik kuhik is offline
CG Top Poster Club

 
Trader Rating: (14)
Join Date: Jun 2007
Location: Bumi Tuhan
Posts: 38,802
Poster Rank: #28
Active Level
My Mood:
Default

pernah tanya kat beberapa orang ustaz..ada cakap makruh..ada cakap harus..

semua ulamak bersetuju, yang tidak dibenarkan ialah al-Quran berbentuk fizikal seperti berbentuk kitab, frame gambar dan sebagainya.

masalah khilaf ialah al-Quran bukan dalam bentuk fizikal seperti mp3 dan sebagainya.

ada ulamak mentafsirkan, ia adalah fizikal dalam bentuk "player", maka hukumnya makruh.

sesetengah ulamak lain mentafsirkan, ayat al-Quran dalam bentuk mp3 bukan fizikal, sama dengan ayat al-Quran yang menjadi hafazan dalam otak manusia. kalau mp3 takleh bawak masuk, maka orang yang hafal al-Quran juga takleh masuk sebab ada ayat al-Quran dalam otak penghafaz tersebut. ulamak jenis ini kata hukumnya ialah HARUS.

so, boleh pilih nak ambil yang mana satu, MAKRUH atau HARUS
__________________
Quote:
Nabi berpesan : "sesungguhnya aku bimbang ke atas kamu orang yang lebih DASYAT daripada DAJJAL"
Sahabat : "siapa mereka itu?"
Nabi : "mereka ialah ULAMAK JAHAT"
Reply With Quote
  #7  
Old 16-09-2009, 12:57 PM
darkkiller darkkiller is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,312
Poster Rank: #446
Active Level
My Mood:
Default

oh ok gak jawapan korang
Reply With Quote
  #8  
Old 16-09-2009, 12:58 PM
hishammarmin hishammarmin is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Oct 2007
Location: KLINIK HAIWAN SENAWANG NS
Posts: 5,682
Poster Rank: #731
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kuhik View Post
pernah tanya kat beberapa orang ustaz..ada cakap makruh..ada cakap harus..

semua ulamak bersetuju, yang tidak dibenarkan ialah al-Quran berbentuk fizikal seperti berbentuk kitab, frame gambar dan sebagainya.

masalah khilaf ialah al-Quran bukan dalam bentuk fizikal seperti mp3 dan sebagainya.

ada ulamak mentafsirkan, ia adalah fizikal dalam bentuk "player", maka hukumnya makruh.

sesetengah ulamak lain mentafsirkan, ayat al-Quran dalam bentuk mp3 bukan fizikal, sama dengan ayat al-Quran yang menjadi hafazan dalam otak manusia. kalau mp3 takleh bawak masuk, maka orang yang hafal al-Quran juga takleh masuk sebab ada ayat al-Quran dalam otak penghafaz tersebut. ulamak jenis ini kata hukumnya ialah HARUS.

so, boleh pilih nak ambil yang mana satu, MAKRUH atau HARUS
Kita pilih HARUS ye bang...

__________________
[CENTER][B][URL=https://secure.instaforex.com/en/open-account.aspx?x=LA][COLOR="Red"][SIZE="5"]JOIN INSTAFOREX-Toll free: 1800-883-810
[/SIZE][/COLOR][/url][URL="http://www.commercialnetworkservices.com/?a_aid=1373c3f0"]CNS - Traders VPS-only USD 1/day ![/URL]
[SIZE="5"][URL="http://www.**************"][COLOR="Red"]INSTAFOREX TOP IB (REACHED USD 5 MILLION TRANSACTION VALUE) - DEAL WITH US![/COLOR][/URL][/SIZE][/B]

aku pun bukan pandai sangat...tapi takdeler sampai nak tunjuk keb0d0han aku kat khalayak-sendiri mau ingat laaa....
[/CENTER]
Reply With Quote
  #9  
Old 16-09-2009, 12:58 PM
darkkiller darkkiller is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jun 2007
Posts: 8,312
Poster Rank: #446
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kuhik View Post
pernah tanya kat beberapa orang ustaz..ada cakap makruh..ada cakap harus..

semua ulamak bersetuju, yang tidak dibenarkan ialah al-Quran berbentuk fizikal seperti berbentuk kitab, frame gambar dan sebagainya.

masalah khilaf ialah al-Quran bukan dalam bentuk fizikal seperti mp3 dan sebagainya.

ada ulamak mentafsirkan, ia adalah fizikal dalam bentuk "player", maka hukumnya makruh.

sesetengah ulamak lain mentafsirkan, ayat al-Quran dalam bentuk mp3 bukan fizikal, sama dengan ayat al-Quran yang menjadi hafazan dalam otak manusia. kalau mp3 takleh bawak masuk, maka orang yang hafal al-Quran juga takleh masuk sebab ada ayat al-Quran dalam otak penghafaz tersebut. ulamak jenis ini kata hukumnya ialah HARUS.

so, boleh pilih nak ambil yang mana satu, MAKRUH atau HARUS

Oh kira tak jatuh haramlah ye macam keratan kertas atau yg terukir seperti cincin yang ada nama Allah,thanks!!
Reply With Quote
  #10  
Old 16-09-2009, 01:00 PM
adela1183 adela1183 is offline
Active Plus

adela1183's Avatar
 
Trader Rating: (51)
Join Date: Apr 2006
Posts: 2,712
Poster Rank: #1617
Active Level
My Mood:
Default

cuba tgk link ni, harap membantu http://www.brunet.bn/gov/mufti/irsya...007/bil245.pdf
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +8. The time now is 08:32 PM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you