Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, riadah, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,712
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,383
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,560
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 31-08-2009, 03:54 AM
haqeem haqeem is offline
Normal Member

haqeem's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2007
Posts: 210
Poster Rank: #9576
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default Kisah seorang pemajak kereta

Salam,

Aku saja bukak thread ni utk share pengalaman memajak kereta kepada sebuah company. Dan aku amat mengalu-alukan sesiapa yg ader pengalaman memajak kereta supaya menceritakan pengalaman masing2.

Aku start dulu.

Aku dulu start pajak sebiji kereta dekat satu company. Agreement disign. Saman sekiranya ada akan dibayar. Servis kereta akan dibuat mengikut persetujuan bersama.

Maka aku dibayar RM 1400 utk sebiji kereta sebulan. Bulan pertama, ok. Bulan kedua ok,
Aku pun pajak dua biji kereta sekali gus.
masuk bulan ketiga: tak ok... apesal: kereta problem, banyak masalah, kena towing. Macam2 ragam jugak la...

Pas tu kereta hilang pulak. Gi repot, insurance cover, kena ada cable dgn insurance company sebab nama kita.

Accident plak, remuk depan, kowtim dgn adjuster, workshop panel, memang boleh claim, nasib baik.

Lepas tu ada lagi, penjenayah ditangkap dan bawak kereta sewa aku, alamak, kena gi repot, ni kat PD lak, pasai kereta jadi kes polis, kena ngadap polis lagi, lepas tu syarat kereta tak boleh tukar warna dlm masa setahun, kita akan dipanggil balik masa hari bicara. isskkk..Ada member aku, kereta dia accident, customer jadi arwah, company buat apa? buat dunno je, bukan kereta kami. Penat turun naik balai ngan court, pasal waris si mati claim balik kenapa kereta sewa tak melindungi pemandu...first driver nama owner je...accident, tanggung sendiri...kalau kematian, insurance tanggung ke?

Ada lagi, kereta baru servis, breakdown pulak dekat temerloh, company bagitau suruh towing la, mcm2, depa bukan mau p amik pun, last2 kita turun repair sndiri.

Customer silap boh minyak, breakdown, gearbox kong trus, tanya company tu, dan diorang hanya bagi alamat je, kita plak yg kena pergi cari penyewa tu, tak de kat rumah, tanya jiran penyewa tu, jiran cakap penyewa tu perangai lain macam, rupanya penyewa tu budak henry gurney. Kereta tu dah hilang, aku cari2 riki2 dapat, kat bengkel kat ipoh, nak bawak keluar kereta kena bayar RM 6000 lebih, ishhhh...bayar je...keluar kereta, rupanya kereta aku dah jadi lain macam, dgn ada tirainya, dgn ada kaset jiwangnya, sport rim 18'...ishhhh, settle semua problem tu,aku amik balik tiga2 kereta aku tu, 2 aku dah let go, satu je dgn aku sekarang ni.

Kesimpulannya, selagi kereta tu nama kita, kita bertanggungjawab sepenuhnya ke atas kereta itu dan kes2 yang diceritakan tu kita kena settlekan, tak de nya company yang kita pajak tu nak bertanggungjawab walaupun ada agreement. Saman je dia minta kita kowtim dgn sarjan kat balai, tu pun kita kena pegi bayar sendiri. Saman bandaraya lagi banyak...letih oooo

Aku tak buat dah...hehhe, serik ooo
__________________
Kedah Pantang Kalah

Last edited by haqeem; 31-08-2009 at 03:56 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 31-08-2009, 04:01 AM
adar adar is offline
Well-Known
Member

adar's Avatar

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2005
Location: antara 7 warna
Posts: 8,950
Poster Rank: #336
Thanked 213 Times
Active Level
My Mood:
Default

terima kaseh utk info ni. sgt berguna dan boleh jd pengajaran pada yg lain.
__________________
I want good food, i want beauty women, i want more money, i want big home, i want great car. Once I acquire something, i just move on to the next on the list, then the next after that. I CAN NEVER FIND SATISFACTION.
Reply With Quote
  #3  
Old 31-08-2009, 04:06 AM
Mr DoN Mr DoN is offline
Super Active Member

Mr DoN's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Location: Isketambola
Posts: 4,217
Poster Rank: #900
Thanked 105 Times
Active Level
My Mood:
Default

x berani la nak pajak2 keta ni.. risiko tinggi..
__________________
PREMIUM GIFT SUPPLIER
Reply With Quote
  #4  
Old 31-08-2009, 01:25 PM
haqeem haqeem is offline
Normal Member

haqeem's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2007
Posts: 210
Poster Rank: #9576
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku kongsi ni pasal jadikan panduan utk sesaper yg teringin nak bagi kereta diorang buat sewa dekat company, high risks. Baik memorexkan diri..
__________________
Kedah Pantang Kalah
Reply With Quote
  #5  
Old 31-08-2009, 01:34 PM
black_mask black_mask is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (4)
Join Date: Apr 2008
Posts: 4,883
Poster Rank: #756
Thanked 512 Times
Active Level
My Mood:
Default

thanks for info
Reply With Quote
  #6  
Old 31-08-2009, 01:50 PM
ozi_racing ozi_racing is offline
Normal Member

ozi_racing's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2008
Posts: 154
Poster Rank: #11351
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

pajak tuh macam mana.. kereta sewa ker? kenapa company tuh sewa kereta orang awam.. bkn company suka beli kete sendiri ker..
-yang x tau sgt pasal pajak kereta
Reply With Quote
  #7  
Old 31-08-2009, 04:34 PM
tebuan tebuan is offline
Temporarily Banned for 1 Week

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Posts: 742
Poster Rank: #4404
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

salam..tmn pun kwn tukang tarik kete...
Reply With Quote
  #8  
Old 31-08-2009, 08:42 PM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar

 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,696
Poster Rank: #4
Thanked 1,874 Times
Active Level
My Mood:
Default

Bahaya kalau nak cebur bidang nie...hati kena kering baru tak kena main
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
  #9  
Old 31-08-2009, 08:56 PM
eday84 eday84 is offline
CG Top Poster Club

eday84's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2009
Location: Rawang
Posts: 23,224
Poster Rank: #65
Blog Entries: 55
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

pajak keta tu camne? customer byr sewa je ke?
kita pun byr gak.. company je la dpt duit ek.. peh
__________________
[ 7stones | Bust Cream | Creamako | Whitening Cream | Ora Matte ]
Ordinary people are obsessed with entertainment. The best are obsessed with education
Reply With Quote
  #10  
Old 31-08-2009, 08:59 PM
GamezStar GamezStar is offline
CG Top Poster Club

GamezStar's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2008
Posts: 21,802
Poster Rank: #81
Thanked 196 Times
Active Level
My Mood:
Default

kira TT ni cable leh thn la gak ye ... mcm2 onar duri .. selamba redah ...
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:01 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE