Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > News, Current Issues, Rumours

News, Current Issues, Rumours Share & get daily updated news, current issues from locals to all around the world.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 21,298
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 51,933
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 39,423
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 03-11-2006, 10:51 AM
azlann1981 azlann1981 is offline
Well-Known
Member

azlann1981's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Apr 2006
Location: Selangor-Kuala Lumpur
Posts: 5,556
Poster Rank: #644
Thanked 123 Times
Active Level
My Mood:
Default Datok Azhar Mansor Murtad...Realiti???

Nie yang aku dapat forwarding e-mel daripada member aku....e-mel nie dah lama aku dapat dah cuma baru hari nie aku nak letak bagi korang tengok...
Tapi tentang kebenaran e-mel nie aku tak pasti la......

>Baru - baru ini saya ada terbaca dari sebuah website yang saya
percaya
>berpusat di Sydney, Australia(di forward dari seorang rakan), iaitu
><

http://www.sydneyanglicans.net/south...m_women_who_sh
ar
>e_a_secret_love/> Sydneyangelicans.net - SAYA 'DAH BUKAK WEB
TERSEBUT
DAN TERKEZUTT -ZAINAL ABIDIN - di mana di situ di ceritakan seorang
>melayu yang kita agung-agung kanselama ini kerana pengorbanannya
>mengharumkan nama malaysiatelah murtad. Saya pada mulanya agak
terperanjat
>membaca kenyataan itu seakan akan tidak percaya, tetapi itulah
hakikatnya.
>Setelah di selidiki, ternyata berita itu benar, seperti yang di
dakwa
>beberapa laman web yang lain. Percaya atau tidak, orang itu adalah
Datuk
>Azhar Mansor, insan yang berjaya mengharumkan nama negara
mengelilingi
>dunia hanya dengan kapal layarnya yang kerding, tetapi secara
batinnya
iman nya
>telah tumpas kepada dosa yang paling berat di sisi agama. Beberapa
dakwaan
>ada menyebut di mana beliau kononnya telah bertemu dengan Jesus
Christ
>ketika pelayarannya. Di sini saya memetik dari website
Sydneyangelicans.net
>rangkap dakwaan beliau:-
>
>"One man who has publicly converted is the well-known yachtsman,
Azhar
>Mansor, who in 1999 sailed around the world in 190 days without the
aid
of
>an engine. The main mast of his yacht broke around Cape Horn. He
managed,
>nevertheless, to reach the Faulkland Islands to repair the mast.
What
>happened on the way between the cape and the islands is subject to
>speculation. The internet is full of questions by Muslims as to
whether
>Mansor - who no longer lives in Malaysia- is really converted. And
there
>is much discussion among Christians as well. Kamariah's version is
that
>Mansor, about to drown in the sea, was saved by a dolphin, and that
Jesus appeared
>to him soon after."
>
>Persoalannya di sini, bukan Azhar Mansor (Gugurnya gelaran "datok"
di
sini
>bererti hilangnya rasa hormat saya kepada beliau secara mutlak)
sahaja
yang
>berbuat demikian, tetapi ada lagi segelintir yang secara "Umum" atau
secara
>"Rahsia" telah Murtad. Pernah dengar kisah Aishah? Lina Joy? Itu
hanyalah
>merupakan sebuah episod telenovela kisah murtadnya umat Islam di
negara
>kita; terdapat banyak lagi episod yang pada zahirnya tidak di
ketahui,
>tidak di siarkan secara zahir pada kaca mata rakyat. Pendedahan saya
di
sini
>bukan ber erti hendak memalukan pihak yang terbabit, tetapi
hakikatnya
untuk
>menyedarkan umat Islam di Malaysia bahawa Islam kini di ancam
bahaya..
Siapa
>yang patut di salah kan? Berbalik kepada situasi Azhar Mansor tadi,
>hakikatnya perkara ini telah pun di ketahui oleh bekas PM Tun Dr.
Mahahir
>sejurus dia pulang dari pelayarannya - Azhar Mansor sendiri yang
>memberitahu beliau yang dia berhasrat untuk bertukar agama - atas
untuk
keselamatan
>Azhar Mansor, PM ketika itu menasihatkan nya supaya meninggalkan
negara;
>dan ya, Azhar mansor sekarang sudah tiada lagi di negara ini. Yang
agak
>mengejutkan ialah, hampir semua umat Islam di negara ini tidak tahu
akan
>hal ini. Petikan dari sebuah blog yang saya ketemui menyebut, "I
couldnt
>believe & i asked my christian friends, they knew about it a long
time
ago." ("Saya
>tidak percaya lalu saya bertanya rakan-rakan saya yang beragama
Kristian
>dan mereka berkata, mereka sudah tahu akan hal ini sekian lama.")
>Tambahan pula, ada yang mendakwa untuk menukar agama ini adalah
sangat
>mudah sekali di negara kita. Apa yang di perlukan hanyalah 2 keping
gambar, duit
>setem RM 7.00 dan pergi ke mahkamah di Selangor, Kedah, Kuala
Lumpuruntuk
>mengangkat sumpah tukar agama, selesai. Walaupun demikian, status
agama
>pada kad pengenalan tidak di ubah (Masih di tulis "Islam") meskipun
mereka telah
>selesai 3 perkara di atas, dan ini menyebabkan golongan-golongan
murtad
ini
>agak sukar di kesan di negara kita. Dan kerana itulah munculnya nama
>seorang wanita bernama Lina Joy yang ingin status agama pada kad
pengenalan nya
>ditukar - Jika dia tidak berbuat demikian (tukar status agama pada
kad
>pengenalan), nescaya kita tidak akan tahu bahawa dia telah murtad.
Siapa
>sangka, ramai lagi spesis-spesis Lina Joy di luar sanayang tidak
>mendedahkan akan kemurtadan mereka secara umum?
>
>Peguam Kes Murtad Shazalina/Lina Joy (Ust Zulkefli Nordin) menambah,
beliau
>telah memberi ceramah pada malam tadi di Surau As Sakinah, TTDI
JAYA,
>Selangor tentang kumpulan kafir Artikel 11/IFC. Mereka ini (IFC)
sedang
>bergiat untuk menghapuskan keistimewaan orang Islam di Malaysia,
pihak
>Mahkamah Persekutuan hanya ada masa 6 minggu sahaja lagi untuk
membuat
>keputusan sama ada meluluskan atau tidak. Kalau LULUS maka orang
Islam
>dalam bahaya besar. Anda boleh hubungi Ust Zulkefli sendiri di
talian
013-3998718
>untuk penjelasan lebih lanjut, pihak peguam Muslim akan memberi
penerangan
>tentang perkara ini.
>Seorang bekas paderi Abd Rahman Yaakob (Pengarah Anti Dadah, Batu
Gajah)
>pernah menjadi paderi selama 23 tahun. En Abd Rahman berdakwah di
dalam
>bahasa Inggeris. Beliau sebagai paderi dikenakan 4 syarat: Tidak
boleh
>hisap rokok, tidak boleh minum arak, tidak boleh makan benda-benda
berdarah,
>tidak boleh kahwin. Holywater yang beliau gunakan dulu dibawa dari
Indonesiayang
>di sediakan oleh bapak Bruto (Ketua paderi Indonesia). Percetakan
buku-buku
>Kristian di Cheras telah disiasat dan mereka ada lesen.
>Mengikut rekod Jabatan Agama Islam, Selangor merupakan kawasan yang
paling
>ramai mempunyai penduduk Melayu Islam yg bertukar agama, bukan
sahaja
>kepada Kristian, tetapi juga kepada agama lain seperti Hindu. Kedua,
kawasan Kuala
>Lumpur dan diikuti dengan Pulau Pinang. Sejumlah kecil kes murtad
juga
>terdapat di negeri-negeri lain. Yang menyedihkan, terdapat banyak
kes-kes
>terbaru yg membabitkan remaja belasan tahun.
>
>Beberapa minggu yang lepas, Jabatan Agama Islam telah berjaya
menarik
balik
>seorang remaja perempuan berusia 15 tahun yangg bersekolah di sebuah
>sekolah di Puchong. Remaja ini telah menukar agama dan dilarikan
untuk
dikahwinkan
>dengan seorang yang berlainan agama. Di sebuah sekolah menengah di
Pandan
>Jaya, 2 org remaja perempuan juga berjaya diselamatkan dari terus
hanyut.
>Mengikut maklumat yg diterima dari 2 remaja ini, mereka selalu
dibawa ke
>sebuah gereja (letaknya di tepi highway Cheras); diajar dan
diKristiankan
>(dibaptiskan) oleh dua orang paderi wanita berbangsa Melayu. Sisters
>tersebut masih berada di gereja tersebut. Remaja-remaja tersebut di
atas
>sekarang berada di Ulu Yam untuk proses pemulihan akidah.
>
>Kalau anda semua masih ingat, pada beberapa tahun yang lalu,
terdapat
>seorang paderi Melayu yg bernama Jamaluddin telah memurtadkan ramai
Melayu
>di sebuah gereja di Bukit Gasing. Sekarang ini beliau telah kembali
ke
>Malaysiasetelah beberapa tahun berada di luar negara; dan dinaikkan
>pangkat menjadi seorang Bishop dan berjanji akan mengKristiankan
lebih
ramai warga
>Melayu di sini.
>
>Terdapat satu lagi kes, baru-baru ini, dimana seorang anak Tan Sri
telah
>melahirkan seorg bayi di sebuah hospital di Penang. Parapetugas di
>hospital tersebut membuat laporan kepada Jabatan Agama Islam setelah
mencurigai
>sesuatu yang tidak kena sedang berlaku. Wanita tersebut hanya
didatangi
>oleh sekumpulan yang pastinya bukan Islam. Malah wanita tersebut
ingin
menamakan
>bayi tersebut (dilihat dari borang pendaftaran kelahiran) dengan
nama
yang
>jelasnya bukan nama seorang penganut Islam. Jabatan Agama Islan
dengan
>kerjasama Perkim telah berjaya membawa `lari' wanita & bayi tersebut
ke
>Selangor; dan ditempatkan buat masa ini di sebuah rumah kampung
>bersama-sama sebuah keluarga Islam. Walau bagaimanapun, keluarga ini
sering didatangi
>dan dikacau oleh si `claimant' wanita tersebut. Wanita tersebut juga
sedang
>dipulihkan.
>
>Di Kedah yang suatu ketika dahulu agak kecoh dengan isu Black Metal
nya,
>kini terdapat kumpulan baru yg menamakan diri mereka J.I.T. @ Jgn
Ikut
>Tuhan. Mereka juga terdiri dari remaja-remaja Melayu (lelaki &
perempuan)
>dan telah menolak kepercayaan kepada Allah yang Esa. Cara mereka
>mengisytiharkankan diri mereka sebagai "free-thinker" adalah dengan
cara
>masing-masing mencuri sebuah Al-Quran. Kemudian mereka akan
mengadakan
>upacara yg berasingan. Remaja lelaki akan menghidupkan unggun api
dan
akan
>mengelilingi unggun tersebut sambil mengoyak-ngoyakkan helaian
al-quran
dan
>dibakar. Mereka juga memasukkan titisan darah mereka kedalam gelas
yg
telah
>bercampur dgn darah kambing (kalau tidak silap saya). Kemudian
mereka
>minum.

>Manakala kumpulan perempuan pula, modus operandi untuk mengesahkan
mereka
>bukan lagi Islam agak sedikit berbeza dari pihak lelaki. Remaja
perempuan
>ini akan berbogel sambil mengoyak-ngoyakkan al-quran tersebut dan
>ditaburkan. Bagi menghina agama suci kita ini, mereka melakukan
penzinaan
>dgn senior lelaki mereka di atas helaian yang koyak tersebut.
Mengikut
kata
>Zulkifli, Ketua Puteri kumpulan tersebut telah berjaya diselamatkan
dan
>sekarang dalam peringkat pemulihan akidah. Jabatan Agama Islam dgn
>kerjasama Perkim masih lagi mencari ahli-ahli lain yang hanyut itu.
>
>Terdapat juga sebuah kenyataan yang di petik dari sebuah lagi
website
>(www.forum.jiwang.org) yang menyebut, "Saya pernah mempunyai seorang
senior
>ketika belajar di Terengganu dahulu dan menjadi murtad pada tahun
>pertengahan 80-an. Dia boleh dikatakan rapat dgn saya. Seorg anak
cikgu
yg
>berasal dari Muar. Seorg pelajar yg pintar & rajin mengaji Al-Quran.
>Setelah tamat kursus, beliau pernah ditawarkan utk melanjuttkan
pelajaran ke US
>atas "Young Lecturer Scheme". Tetapi dihalang oleh ibunya kerana
khuatir
sesuatu
>yg tidak baik berlaku. Beliau seorg yg patuh pada perintah org
tuanya
pun
>bersetuju. Tidak lama kemudian, kawan saya ini mendapat pekerjaan di
sebuah
>syarikat guaman yg terkenal di Kuala Terengganu. Di sana, bermulalah
kisah
>yg sedih ini. Kawan saya ini telah berkenalan dgn anak tuan punya
syarikat
>guaman ini; sehingga mengheret dia menjadi seorg penganut Kristian.
Setelah
>berkawin di sebuah gereja di Kuala Terengganu, beliau pernah dtg
mencari
>saya; dan terakhir yg saya tahu, dia sudah mempunyai seorang anak
perempuan
>dan menjadi seorg penganut Kristian yg setia; rajin ke gereja dan
menghayati
>Bible."
>
>Kisah Aisyah Bukhari dan kisah tersebut di atas mempunyai banyak
persamaan;
>good religious foundation but got carried away (Latar belakang agama
>(keluarga) sangat molek, tetapi sayangnya hidayah Allah tidak
kesampaian
ke
>hati mereka; Iman tiada dapat di warisi dari seorang ayah yang
bertaqwa).
>Misi agama lain sungguh kuat dari segi bantuan kewangan; sebab itu
ia
>semakin menular sekarang. Dulu, mereka menggunakan issionary mereka
dengan
>cara berbuat baik, mengambil hati, bercinta dan berkahwin. Sekarang,
>golongan pelajar Islam pula yg dijadikan mangsa. Pinta penceramah
semalam,
>agar dapat kita sama-sama mengambil ikhtibar dan melakukan sesuatu
yg
>terbaik untuk masa depan generasi Islam di Malaysia ini.
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 03-11-2006, 10:58 AM
khairilhusni khairilhusni is offline
Legendary Member

khairilhusni's Avatar
 
Trader Rating: (29)
Join Date: Apr 2006
Location: Taiping - Cheras
Posts: 10,733
Poster Rank: #245
Thanked 59 Times
Active Level
My Mood:
Default

cite lama la ni, tapi tak dihebahkan
Reply With Quote
  #3  
Old 03-11-2006, 11:11 AM
iwanqf iwanqf is offline
Junior Member

iwanqf's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2006
Posts: 88
Poster Rank: #14906
Thanked 0 Times
Active Level
Default

di mana silapnya orang melayu sekarang....???? apakah kerana globalisasi, tiada jati diri, perpecahan semasa sendiri.......sedih aku :cry:
Reply With Quote
  #4  
Old 03-11-2006, 11:20 AM
nasiempet nasiempet is offline
Active Member

nasiempet's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,188
Poster Rank: #1781
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

tapi kesahihannya tak tau lagi.. kecuali JAS buat pemeriksaan
__________________
www.cendawankampung.com
Reply With Quote
  #5  
Old 03-11-2006, 11:58 AM
adar adar is offline
Well-Known
Member

adar's Avatar

 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2005
Location: antara 7 warna
Posts: 8,941
Poster Rank: #326
Thanked 213 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku pun dah lama dpt email ni tp tak berani hebahkan sbb benda ni berkaitan dgn murtad. karang kalo berita ni tipu, sia2 je aku berdosa besar sbb mnuduh org islam kafir. saper2 yg bleh sah kan berita ni tolong la tampil.
__________________
I want good food, i want beauty women, i want more money, i want big home, i want great car. Once I acquire something, i just move on to the next on the list, then the next after that. I CAN NEVER FIND SATISFACTION.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-11-2006, 12:02 PM
khairilhusni khairilhusni is offline
Legendary Member

khairilhusni's Avatar
 
Trader Rating: (29)
Join Date: Apr 2006
Location: Taiping - Cheras
Posts: 10,733
Poster Rank: #245
Thanked 59 Times
Active Level
My Mood:
Default

ada khabar angin pula, dia ni dah jadi paderi la, mati la.. mcm2...
Reply With Quote
  #7  
Old 03-11-2006, 12:03 PM
KrisSMerah KrisSMerah is offline
Well-Known
Member

KrisSMerah's Avatar

 
Trader Rating: (12)
Join Date: Apr 2006
Location: Pantai Dalam, KL
Posts: 8,021
Poster Rank: #383
Thanked 20 Times
Active Level
My Mood:
Default

dah lama menda ni. email tersebar since tahun lepas dah ada. khabarnya memang benar pon
__________________
CG $upporter
Reply With Quote
  #8  
Old 03-11-2006, 12:10 PM
Heidir79 Heidir79 is offline
Super Active Member

Heidir79's Avatar

 
Trader Rating: (38)
Join Date: Sep 2006
Location: Boss Venture Sibu, Sarawak
Posts: 2,881
Poster Rank: #1339
Thanked 5 Times
Active Level
My Mood:
Default

Aku pun ade gak terima email mcm tu....
__________________
http://www.bvmalls.com/Heidir86
http://www.bvmalls.com/Heidir87
Phone/WhatsApp - 01115899178, WeChat - Heidir79
Reply With Quote
  #9  
Old 03-11-2006, 12:19 PM
syah99 syah99 is online now
Well-Known
Member

syah99's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Sep 2006
Location: Battlefield
Posts: 5,716
Poster Rank: #623
Thanked 19 Times
Active Level
My Mood:
Default

Mcm2 yg aku dgr n hampir percaya cerita ni!! tak tau mana yg betul!

Tp baru2 ni aku ada terbaca di internet pasal ada pihak yg cuba nafikan berita murtad ni,, dan dia cuba meminta Dato' azhar ni tampil kedepan utk bersihkan nama dia!

Aku dgr ini hanya propaganda Kristian!!

suma tau ape jasa Dato Azhar kan n berapa pentingnya dia ni! Berapa bergunanya dia ni if digunakan sebagai icon melayu murtad!!

aku da lupa aku baca kat mana statement ni, nnt aku try cari balik link ni if aku jumpa!
Reply With Quote
  #10  
Old 03-11-2006, 12:27 PM
nasiempet nasiempet is offline
Active Member

nasiempet's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,188
Poster Rank: #1781
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

takut tak pasal2 dapat dosa fitnah
__________________
www.cendawankampung.com
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
thread Thread Starter Forum Replies Last Post
realiti tv yang paling best azlann1981 Santai, Others 43 27-05-2013 03:52 PM
Dibaptiskan oleh Dato Azhar Mansor?? pokcak Religious Talk 55 08-11-2012 10:26 AM
Peribahasa Dalam Realiti Kehidupan Kini wanzex Santai, Others 35 25-07-2010 08:42 PM
Tolong Kawan Hampir Murtad! dakwah Santai, Others 20 04-03-2009 07:34 PM
Hasnah, Pelajar Melayu Murtad Di USA art Santai, Others 36 29-05-2008 09:29 AM


All times are GMT +8. The time now is 08:01 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE