Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Info, Debate

Info, Debate Perkongsian info bermanfaat untuk semua. Perdebatan mengenai sesuatu isu. Semuanya di sini. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 24,104
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 54,728
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 42,079
More...
  #1  
Old 27-07-2009, 11:25 PM
haQ haQ is offline
Administrator

haQ's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2006
Location: K-L
Posts: 3,234
Poster Rank: #1186
Blog Entries: 1
Thanked 55 Times
Active Level
My Mood:
Default Talkin Untuk Bahasa Melayu? Releven atau Tidak?

Bahasa Melayu sedang nazak. Kanser yang menyerang jisimnya sudah sampai ke tahap empat, tahap dimana sudah tiada lagi harapan untuk sembuh. Bangsa dan tamadun Melayu di Malaysia pun akan pupus, berkubur seperti tamadun Aztech dan Maya. Yang mungkin tinggal sebagai kenangan hanya dua buah batu nisan - di kepala nisan untuk Bahasa, di kaki nisan untuk bangsa dan yang bersemadi di dalamnya adalah cebisan rangka ketamadunan Melayu itu sendiri.

Sukar untuk dipercaya. Pahit untuk menerima hakikat bahawa bahasa, bangsa dan tamadun yang subur suatu ketika dahulu, bercambah di era kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka akan pupus. Tapi itulah kenyataannya.

Bahasa tunjang bangsa. Sebatang pohon tidak akan berdiri teguh apatah lagi terus rendang kalau makhluk perosak dibiar berterusan menyerang tunjangnya. Begitulah juga dengan bangsa dan Bahasa Melayu.

Bahasa Melayu hari ini seperti pohon yang hidup segan mati tak mahu. Cendekiawan Melayu (yang telah banyak terpesong) lebih berminat memperjuangkan kedaulatan bahasa dengan menentang habis-habisan pengajaran sains dan matematik dalam bahasa Inggeris. Apakah itu caranya?

Salah. Makhluk yang dikategorikan sebagai cendekiawan dan pejuang Bahasa tak ubah seperti doktor yang menyimen kaki kiri sedangkan yang patah kaki kanan.

Seharusnya dan semestinya, idea bernas Tun Dr Mahathir dipupuk demi kebaikan anak bangsa sendiri. Hala tuju Bahasa Melayu tidak akan terpesong kalau pun anak-anak Melayu fasih menungkap terma-terma sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris. Apakah lidah Melayu akan terseliuh kalau dari kecil dibiasakan menyebut… polar molecule, Hund’s law, natrium hydroxide, pythagoras theorem ? Dan adakah lidah Melayunya akan lebih Melayu kalau diajar menyebut terma-terma yang telah diubah suai ke Bahasa Melayu…molekul berkutub, hukum/peraturan Hund, Natrium Hidroksida, teori Pythagoras??? Kalau jawapan untuk pertanyaan kedua adalah ’ia’, mengapa dan kenapa siang malam kita disajikan dengan ’Bahasa Melayu rojak’ di TV dan Radio!!!

Cerdik pandai seharusnya menumpukan perjuangan agar Bahasa Melayu terus subur bukan sahaja di bidang persuratan tapi juga dalam pertuturan.

Gagahkan diri menegur para menteri, orang kenamaan, ahli politik dan siapa saja yang saban hari merosakkan Bahasa Melayu. Jangan pula lupa menegur media elektronik - alat penyebar makhluk perosak - yang bersekongkol menyiarkan ucapan ’pelacur-pelacur’ bahasa. Dengar dan amatilah bagaimana kejamnya mereka menghancurkan keutuhan Bahasa Melayu.

Bukan sebutan polar molecule, Hund’s law, natrium hydroxide dalam Bahasa Inggeris yang merosakkan Bahasa Melayu. Yang meracun bahasa ibunda sendiri adalah mereka yang diberi kesempatan muncul di kaca TV…

“Actually, I tak begitu setuju, so I buat the best I can and then you taulah apa sudahnya…

Suara you bagus tapi you punya pitching ‘kureng‘ sikit and also eye contact tak bagus…

Rasa masakan sedap but then the beef masih kurang lembut…

Lawak dan pengisian you mantop but ada lagi room untuk improve…”


Setiap saat dan ketika, kita disiksa dengan ungkapan mirip di atas yang di salurkan menerusi ‘alat perosak’ yang sudah menjadi ‘mahaguru’ di ruang tamu - televisyen. Kita diajar bagaimana untuk merendahkan martabat bahasa…dan bangsa!!!

Reality show…antara program yang jelas memper***** kewarasan pencinta bahasa. Pengulas ataupun hakim-hakimnya tidak segan silu mencampur adukan Bahasa Melayu dan Inggeris. Papa kedana sangatkah perbendaharaan kata Bahasa Melayu sehingga ia tidak berupaya berdiri dengan sendirinya. Atau orang Melayu sendiri rasa terhina kalau tidak melontarkan ulasan berselang seli dengan bahasa penjajah. Hakikatnya ramai pengulas dan hakim-hakim itu cuma boleh bertutur sekerat-sekerat sahaja. Kalau diajak berbicara dalam Bahasa Inggeris mereka pun akan ‘merojakkan’ dengan Bahasa Melayu. Akhirnya Melayu rosak Inggeris pun hancur.

Begitu juga dengan drama yang disiarkan di rangkaian TV. Penulis skrip yang punya banyak masa untuk berfikir seharusnya mampu mencari kata-kata bersesuaian yang secara langsung boleh membina kekuatan bahasa. Kalau tidak dicampur adukan dengan Bahasa Inggeris, akan jatuhkah rating ?

Sudah hampir sepuluh episod saya mengikuti siri drama Cinta Indah 2 dengan harapan dapat mengesan ‘pelacuran bahasa’ nya. Namun hampa. Penulis skrip dan pendokong watak mereka bangga dengan penguasaan Bahasa Indonesia. Apakah rating drama mereka jatuh kerana dialognya tidak disulam dengan Bahasa Inggeris. Apakah drama bersiri Spa Q mendapat sambutan hangat di Indonesia kerana dialognya yang mendewa-dewakan bahasa asing?

Di bidang musik, nama-nama kumpulan yang mengguna pakai Bahasa Melayu boleh dikira dengan jari. Gersang, Iklim, Kopratasa, Harmoni (walaupun berasal dari perkataan Inggeris tapi telah di Melayukan) dan Dendang Perindu lemas dikelilingi nama-nama seperti Search, Wings, Bloodshed, Heavy Machines, Night Shadows dan ratusan lagi kumpulan musik yang begitu bangga dengan nama Inggeris walhal majoriti ahlinya kurang atau tidak mahir langsung berbahasa Inggeris.

Dan TV3 pula bangga menampilkan pembaca berita yang tidak tahu membaca dengan loghat yang diterima pakai di negara sendiri. Sudahlah Boeing 747 disebut ’seven four seven’ dan bukan ‘tujuh empat tujuh’, H1N1 disebut ‘H one N one’ dan ‘bukan H satu N satu’, penyampaiannya pula berselang antara baku dengan Bahasa Melayu. Kalau orang Melayu berwajah mirip Melayu tapi tidak mahir menyampaikan berita dengan cara yang diterima pakai di Tanah Melayu, maka spesis Melayu apakah namanya, dari planet manakah datangnya? Atau inikah yang disebut sebagai Bahasa Malaysia? Atau penyampainya syok sendiri?

Mari baca sambungannya di sini: Talkin Untuk Bahasa Melayu

Jika anda rasa bahawa Bahasa Melayu kita akan pupus, apakah langkah yang anda wajar ambil supaya Bahasa Melayu akan terus mekar selama-lamanya?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 28-07-2009, 03:30 AM
kambing gurun kambing gurun is offline
Super Active Member

kambing gurun's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,255
Poster Rank: #1179
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

Releven sangat2..
__________________
Ada mata, kenapa tak celik???
Ada telinga, kenapa macam badak????
Reply With Quote
  #3  
Old 28-07-2009, 11:45 AM
haQ haQ is offline
Administrator

haQ's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2006
Location: K-L
Posts: 3,234
Poster Rank: #1186
Blog Entries: 1
Thanked 55 Times
Active Level
My Mood:
Default

sedih kan, bahasa Melayu akan hancur
Reply With Quote
  #4  
Old 28-07-2009, 11:50 AM
eez99 eez99 is offline
Active Member

eez99's Avatar
 
Trader Rating: (28)
Join Date: Sep 2008
Location: SomBAn - TeLuk AnsOn - Bukit Kayu Hitam
Posts: 1,724
Poster Rank: #2235
Thanked 1 Time
Active Level
Default

bgs TT ni perjuangkan bahasa melayu...teruja aku...
__________________
AqilBella Shops ( RM75 SEUMUR HIDUP )
////////
D'Mel Glowing Skincare ( SERENDAH RM50 )
Reply With Quote
  #5  
Old 16-08-2009, 11:04 PM
Jimbotox86 Jimbotox86 is offline
Junior Member

Jimbotox86's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2009
Posts: 78
Poster Rank: #15780
Thanked 0 Times
Active Level
Default

saya menyokong penuh kerana saya juga merupakan seorang bakal guru Bahasa Melayu...dan langkah kerajaan memansuhkan PPSMI secara berperingkat amatlah disambut baik oleh semua rakyat Malaysia yang cintakan Bahasa Melayu ini heheh
Reply With Quote
  #6  
Old 07-10-2012, 01:09 AM
seph seph is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2012
Posts: 755
Poster Rank: #4316
Thanked 3 Times
Active Level
Default

Jangan bunuh bahasa ibunda!
__________________
H I L A N G
Reply With Quote
  #7  
Old 07-10-2012, 01:16 AM
biosumber biosumber is offline
Active Member

biosumber's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Nov 2007
Location: dunia hanya sementara
Posts: 2,117
Poster Rank: #1854
Thanked 36 Times
Active Level
My Mood:
Default

mase aku diintview untuk jadi cikgu aku bangkang pnp dalm bi untuk m3 dgn sains...

aku cakap kite kene martabatkan bahase melayu.. pasal org jepun xgune pon bhs english tp lebih maju...

result dia aku tak dapat jd cikgu..

hahaha
__________________
sedia berkhidmat
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Tags
bahasa melayu

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:26 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE