Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 17-07-2009, 11:40 PM
En. Rhoma Irama En. Rhoma Irama is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2007
Posts: 7,565
Thanks (Received): 707
Likes (Received): 1
Active Level
Lightbulb Kadar sewa traktor untuk plow dan rotor

Aku nak bajak sekali ngan rotor tanah kat seluas 10 ekar. Aku dah mohon traktor dari Jabatan Pertanian, masalahnya kene queue la pulak. Projek under Jab Pertanian sendiri ada hampir 100 ekar untuk diorang settlekan. Jadi mana-mana individu yang memerlukan khidmat traktor Jab Pertanian, nampak gayanya kene tunggu 6-10 bulan ler sampai projek tu siap.

Aku takde masa nak tunggu selama tu. Aku bercadang nak sewa traktor dari pihak swasta. Ala kira cam orang sewa backhoe atau excavator tu ler.


Aku bagi contoh yang Jab Pertanian kira:
  • Bagi setiap 1 ekar dan 1 jenis mata yang digunakan, harganya adalah RM200.
    atau
  • RM200 = 1 ekar/mata

Kalau 1 ekar 2 mata jadi RM400 ler.

Maksud 2 mata dikira sebagai satu mata plow dan satu mata rotor. Ada paham ka? Isk camner aku nak explain yek?


Mintak tolong sahabat yang ada ilmu pasal rate sewa traktor. Camner orang bese kira ekk?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 17-07-2009, 11:51 PM
taufic taufic is offline
Legendary Member

taufic's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,679
Thanks (Received): 690
Likes (Received): 2
Active Level
Default

ni sewa saja ka? bawak sendri? tgk macam murah lak..
Reply With Quote
  #3  
Old 17-07-2009, 11:54 PM
En. Rhoma Irama En. Rhoma Irama is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2007
Posts: 7,565
Thanks (Received): 707
Likes (Received): 1
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by taufic View Post
ni sewa saja ka? bawak sendri? tgk macam murah lak..
aku ada drebar. Tapi kalau sewa besenyer diorg dah ada drebar sendiri. Aku kene sewa sekali dgn dia punyer drebar ler nampak gayanyer
Reply With Quote
  #4  
Old 18-07-2009, 12:01 AM
taufic taufic is offline
Legendary Member

taufic's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,679
Thanks (Received): 690
Likes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by En. Rhoma Irama View Post
aku ada drebar. Tapi kalau sewa besenyer diorg dah ada drebar sendiri. Aku kene sewa sekali dgn dia punyer drebar ler nampak gayanyer
aritu piring/putaq tanah 3.75 relung.. 5ratus gak la..
nk tanam pa nie?
Reply With Quote
  #5  
Old 18-07-2009, 12:03 AM
En. Rhoma Irama En. Rhoma Irama is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2007
Posts: 7,565
Thanks (Received): 707
Likes (Received): 1
Active Level
Default

3.75 relung baper ekar?

tanam pisang ngan jagung daa
Reply With Quote
  #6  
Old 18-07-2009, 12:11 AM
taufic taufic is offline
Legendary Member

taufic's Avatar
 
Trader Rating: (18)
Join Date: Feb 2008
Posts: 14,679
Thanks (Received): 690
Likes (Received): 2
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by En. Rhoma Irama View Post
3.75 relung baper ekar?

tanam pisang ngan jagung daa
emm.. rasanya tak sampai 2 ekar pon..
Reply With Quote
  #7  
Old 18-07-2009, 12:15 AM
En. Rhoma Irama En. Rhoma Irama is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2007
Posts: 7,565
Thanks (Received): 707
Likes (Received): 1
Active Level
Default

aku assume camni la

RM500/(2 mata * 2 ekar). 2 mata sebab seekar pakai plow ngan rotor.
Jadi 1 mata = RM125.

Isk... murah
Reply With Quote
  #8  
Old 18-07-2009, 09:20 AM
En. Rhoma Irama En. Rhoma Irama is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2007
Posts: 7,565
Thanks (Received): 707
Likes (Received): 1
Active Level
Default

masih mencari info
Reply With Quote
  #9  
Old 18-07-2009, 11:59 PM
En. Rhoma Irama En. Rhoma Irama is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2007
Posts: 7,565
Thanks (Received): 707
Likes (Received): 1
Active Level
Default

bantuan diperlukan
Reply With Quote
  #10  
Old 20-07-2009, 02:28 PM
En. Rhoma Irama En. Rhoma Irama is offline
Super Active

 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2007
Posts: 7,565
Thanks (Received): 707
Likes (Received): 1
Active Level
Default

tolong kongsi
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold