Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > CG MARKETPLACE > Classifieds & Advertisements > Loans, Credit Cards

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 15-07-2009, 10:12 AM
encikz encikz is offline
Active Member

encikz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,771
Thanks (Received): 215
Likes (Received): 5
Active Level
Default Pinjaman Bercagar SME Bank sehingga RM 2 Juta

Salam,

Ada seorang businessman yang menawarkan bantuan untuk sesiapa yang mempunyai LA projek tetapi tidak mempunyai modal untuk memulakan projek. Idea beliau begini.

Beliau sedia untuk mencagar tanah kepada peminjam bank dengan syarat peminjam mesti membayar separuh dari harga tanah kepada beliau...

Katakan setelah dinilai harga tanah, bank sanggup memberi pinjaman sehingga RM 4 juta. Beliau hanya ingin menjual tanah tersebut dengan harga RM2 juta (harga tanah yang dinilai mencecah RM4 juta). Jika peminjam berjaya meminjam RM3 juta, RM2 juta hendaklah dibayar kepada businessman tersebut (beli tanah tersebut dengan harga RM2 juta). RM 1juta lagi boleh la wat modal projek.

Aku pun pening nak crite, berbelit2... korang tanye la, nanti aku jawab...

Last edited by encikz; 15-07-2009 at 06:57 PM.. Reason: SME BANK, bukan Bank Pembangunan
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 15-07-2009, 04:33 PM
encikz encikz is offline
Active Member

encikz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,771
Thanks (Received): 215
Likes (Received): 5
Active Level
Default

xde sape yg minat ke? ade yg ingin pencerahan?
Reply With Quote
  #3  
Old 15-07-2009, 04:58 PM
jutawan_kokusba89 jutawan_kokusba89 is offline
Legendary Member

jutawan_kokusba89's Avatar
 
Trader Rating: (34)
Join Date: May 2008
Location: masyuk client!!!
Posts: 10,865
Thanks (Received): 9
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

xscam ke bro??
Reply With Quote
  #4  
Old 15-07-2009, 06:51 PM
encikz encikz is offline
Active Member

encikz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,771
Thanks (Received): 215
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by jutawan_kokusba89 View Post
xscam ke bro??
Bukan scam ni, ideanya mcm ni...

Owner tanah ada tanah 4 ekar dah siap pecah lot banglo...
Atas tanah lot banglo ni ada bukit...jadi owner tanah ni nak jual lot banglo satu2 orang tak sanggup beli sebab nak prepare infra nye tinggi...so, die just nak jual tanah lot dia jer...

Harga dia nak jual separuh dari harga maksimum nilaian bank sekarang....bank nilai tanah dia dalam 4 juta...dia nak dalam 2 juta...

So, idea dia ialah sesiapa yang nak cash money dalam 2 juta ke bawah (bank nilai 4 juta - harga dia nak jual 2 juta = 2 juta cash), maka dia sanggup gunakan tanah dia sebagai cagaran untuk pinjaman di Bank Pembangunan...jadi orang tu kena pinjam 4 juta, 2 juta buat beli tanah tapi tanah tu dicagarkan pada bank...2 juta lagi boleh la guna utk buat projek...

dia target orang yang dapat LA projek kerajaan tapi takde modal utk start projek...nak buat pinjaman bercagar takde asset utk dicagarkan...

sapa boleh buat summary idea ni...aku bace ape yg aku terang pun susah nak paham...
Reply With Quote
  #5  
Old 15-07-2009, 07:02 PM
encikz encikz is offline
Active Member

encikz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,771
Thanks (Received): 215
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Aku bagi pencerahan sikit...

Pinjaman ni memang high risk, nak minimize risk, owner ni kate:

1) Orang yang nak pinjam ni hendaklah dapat mana2 projek kerajaan, dah dapat LA tapi xde duit nak start projek...so, dari segi nak bayar balik loan tu xde la risiko sangat kalau dapat projek kerajaan.

2) Peminjam hendaklah bersedia membersihkan tapak tanah ni, mungkin boleh jual tanah bukit yang ada atas tanah ni lagi untung...buat infrastructure kat tanah ni dan selepas itu jualkan lot-lot banglo tersebut untuk setel hutang 2 juta tu...sebagai mana diceritakan tanah ni jika market boleh jual lebih rm28 sekaki...tuan nak jual rm20 sekaki....kalau boleh jual rm40 sekaki, bukan setakat bayar hutang malah boleh generate keutungan double....
Reply With Quote
  #6  
Old 16-07-2009, 01:50 AM
infosinar infosinar is offline
Active Plus

infosinar's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: melaka-singapore express
Posts: 3,723
Thanks (Received): 4
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

huhu..aku bc pon xbrp clear..
Reply With Quote
  #7  
Old 16-07-2009, 01:52 AM
encikz encikz is offline
Active Member

encikz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,771
Thanks (Received): 215
Likes (Received): 5
Active Level
Default

ok...ada bincang dengan tuan tanah...

- tak perlukan LA pun takpe...tapi sape2 yang yakin proposalnya boleh lulus untuk buat loan dan hanya perlukan asset untuk buat cagaran, boleh cuba...

- lepas dapat tanah tu dan dicagar di bank, tak perlu lah nak buat buat levelling atau infrastructure untuk jual balik kalau ada market...boleh terus jual dengan harga lebih tinggi dari yang tuan tanah ni jual...setelkan terus hutang bank 2 juta tuh...

boleh call saya zul 019-912 6114

p/s: Ini bukan scam...kita bincang sampai puas hati...tengok dokumen sampai puas hati, baru la apply loan...tanah ada terhad, 1st come 1st serve...
Reply With Quote
  #8  
Old 16-07-2009, 01:55 AM
encikz encikz is offline
Active Member

encikz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,771
Thanks (Received): 215
Likes (Received): 5
Active Level
Default

ok...ada bincang dengan tuan tanah...

- tak perlukan LA pun takpe...tapi sape2 yang yakin proposalnya boleh lulus untuk buat loan dan hanya perlukan asset untuk buat cagaran, boleh cuba...

- lepas dapat tanah tu dan dicagar di bank, tak perlu lah nak buat buat levelling atau infrastructure untuk jual balik kalau ada market...boleh terus jual dengan harga lebih tinggi dari yang tuan tanah ni jual...setelkan terus hutang bank 2 juta tuh...

boleh call saya zul 019-912 6114

p/s: Ini bukan scam...kita bincang sampai puas hati...tengok dokumen sampai puas hati, baru la apply loan...tanah ada terhad, 1st come 1st serve...
Reply With Quote
  #9  
Old 16-07-2009, 01:29 PM
gengjawa gengjawa is offline
CG Top Poster Club
XM Official
Introducing Broker

gengjawa's Avatar

 
Trader Rating: (54)
Join Date: Dec 2006
Location: www.signalsmsforex.com
Posts: 33,090
Thanks (Received): 200
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by encikz View Post
ok...ada bincang dengan tuan tanah...

- tak perlukan LA pun takpe...tapi sape2 yang yakin proposalnya boleh lulus untuk buat loan dan hanya perlukan asset untuk buat cagaran, boleh cuba...

- lepas dapat tanah tu dan dicagar di bank, tak perlu lah nak buat buat levelling atau infrastructure untuk jual balik kalau ada market...boleh terus jual dengan harga lebih tinggi dari yang tuan tanah ni jual...setelkan terus hutang bank 2 juta tuh...

boleh call saya zul 019-912 6114

p/s: Ini bukan scam...kita bincang sampai puas hati...tengok dokumen sampai puas hati, baru la apply loan...tanah ada terhad, 1st come 1st serve...
boleh wak tau tanah nie ada dimana?
value tu dari agent bank ker?
klu wak nak topup OD wak sekarang nie
boleh ker guna geran tersebut?
klu dah siap value mybe xlama proses
Reply With Quote
  #10  
Old 16-07-2009, 01:35 PM
gengjawa gengjawa is offline
CG Top Poster Club
XM Official
Introducing Broker

gengjawa's Avatar

 
Trader Rating: (54)
Join Date: Dec 2006
Location: www.signalsmsforex.com
Posts: 33,090
Thanks (Received): 200
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by encikz View Post
Salam,

Ada seorang businessman yang menawarkan bantuan untuk sesiapa yang mempunyai LA projek tetapi tidak mempunyai modal untuk memulakan projek. Idea beliau begini.

Beliau sedia untuk mencagar tanah kepada peminjam bank dengan syarat peminjam mesti membayar separuh dari harga tanah kepada beliau...

Katakan setelah dinilai harga tanah, bank sanggup memberi pinjaman sehingga RM 4 juta. Beliau hanya ingin menjual tanah tersebut dengan harga RM2 juta (harga tanah yang dinilai mencecah RM4 juta). Jika peminjam berjaya meminjam RM3 juta, RM2 juta hendaklah dibayar kepada businessman tersebut (beli tanah tersebut dengan harga RM2 juta). RM 1juta lagi boleh la wat modal projek.

Aku pun pening nak crite, berbelit2... korang tanye la, nanti aku jawab...
2statement tt buat wak bertambah pening
memula tuan tanah mau cagarkan kat bank
lepas dpt duit 2Juta tuan tanah kira menjualnya pula kan?
masalah kat sini timbul lepas loan nie lepas kira la 3Juta
geran tentu dah dicagar kat bank
macam mana nak tukar hakmilik lepas tuan tanah dpt 2Juta tu
klu nak tebus geran peminjam kena langsaikan hutang 3Juta tu dulu
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump