Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Saving Investments

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 23,390
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 53,987
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 41,388
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-04-2009, 10:06 AM
MasterZen MasterZen is offline
Well-Known
Member

MasterZen's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2006
Location: SeLaNgOr Mali!
Posts: 5,565
Poster Rank: #650
Thanked 192 Times
Active Level
My Mood:
Default Emas Lelongan Awam Bank Rakyat

Info utk semua... nie aku post kat satu forum lain hjng tahun lepas. Satu lagi instrumen utk korang melabur dgn emas fizikal... Sori cam cerpen plak, masa ni aku tgh excited sngt! Dulu tak tau beli emas ni blh buat duit...

Quote:
Salam semua forumers!

Kat sini aku nak kongsi dgn korang semua tentang peluang membeli barang kemas lelongan Bank Rakyat. Actually, aku pun baru je first time bid last week & tak sangka plak boleh dapat. Pada aku, emas lelong ni adalah satu cabang pelaburan emas fizikal yang bagus pasal biasanya emas-2 yg disimpan oleh BR ni kebanyakannya masih tersimpan elok & dlm keadaan baik. Yang paling best kalau luck kita baik, kita boleh dapat brng kemas tersebut di bawah market value.

Aku difahamkan BR memang setiap bulan akan menjalankan lelongan brng kemas nie. Kemungkinan bukan semua cawangan, tapi BR cawangan bandar-2 besar saja. Ni aku agak ajelah… Maybe korang yg tinggal kat pekan-2 kecil tu bolehlah tanya pd pegawai BR kat sana. Yang tak best nya kita tak tau bila BR akan buat lelongan awam nie pasal derang tak de buat promosi bgtau pd public. Maybe kalau kita kenal pegawai BR bolehlah mintak tolong alert pd kita. Kalau tak kena lah sesekali singgah BR utk pantau. Tapi biasanya waktu lelongan ni dijalankan adalah pd minggu ke-3 setiap bulan. Macam kes aku, BR area aku ni buat pd minggu lepas. Tak silap, derang akan bukak selama seminggu dr hari Isnin sampai Jumaat. Aku bernasib baik pasal datang lepas hari Jumaat minggu lepas. Memang bid pun last minute sblm tutup. Jadi tak sempat sangat nak memilih…

Biasanya brng kemas yg derang display utk lelong ni memang banyak. Semuanya akan di letak tag as 'Item X'. X tu mewakili nombor brng yg di display tu… Kalau ada 100 brng jadi tag tu start dgn item 1, item 2, item 3,…….., item 100. Setiap item tu tak semestinya cuma satu brng saja. Kebanyakannya setiap item tu mesti ada at least 2 brng atau lebih. Sbnrnya setiap item ni represent brng-2 yg digadai oleh owner asal. Brng tu biasanya digadai dlm satu borang. Pasal tulah bila nak release pun, kenalah release semua. So, aku rasalah kalau kita nak gadai brng kemas kita, eloklah kita asing-2kan guna beberapa borang. So, let say ada problem tak dapat nak tebus balik… at least kita dapat gak cover sebahagian. Macam aku hari tu, aku bid utk 2 item. Item yg pertama cuma sebijik loket cam bentuk gold coin. Ntah sapa punyalah brng nie ye. Yang ni cuma emas 18k atau 750. Satu lagi item ada 5 jenis brng - 2 gelang, 2 cincin & 1 rantai. Semua emas 22k (916) kecuali satu cincin tu emas 20k (835). Bnyk item yg dilelong. Hari tu saja tak silap item no sampai 140… Memang rambang bijik mata! Ada satu item tu satu brng aje, gelang or rantai dah lupa… tapi harga rezab rm15k++. Bila pikir balik nyesal plak tak bid yg nie. Tapi ada gak bbrp item yg call-off… Maybe owner dapat bayar duit upah last minit.

Reserve price yg derang letak tu memang bawah market value. Cth utk emas 916, Jumaat lepas price BR adalah rm92.77 per gm. Reserve price yg derang letak adalah lbh kurang bwh rm10 iaitu rm82.77. Yang tak bestnya kalau kita tak tau current market price pd masa tu & juga purity emas lelong tu. So, kita kena assume sendirilah… Aku pun agak-2 je maybe ni emas 916 pasal aku ada gak cek harga emas kedai emas minggu tu. Cek sini http://www.fgjam.org.my/. Tadi masa amik emas, rate dah naik rm102.18… Pegawai tu pun cakap aku bernasib baik pasai rega emas dah mendadak naik. Best-2! Rate BR ni aku tngk rendah sikit dr rate goldsmith. Skrg kedai emas rate rm105. So ni pun dah kira advantage jugak kalau dapat emas lelong BR…

Setiap item yg korang bid ni charge dia cuma rm5… So, cth cam aku cuma bayar rm10 utk 2 item. Lepas seminggu biasanya BR akan call kalau kita berjaya. Derang akan suruh amik dgn kadar segera or item tu akan dioffer pd pembida ke-2 tertinggi. Satu lg yg best advantage kpd pembida individu… Memang BR utamakan individu drpd sykt jual-beli emas. Bila korang dtg utk amik emas tu, korang blh cek dulu ketulenan & jugak berat brng kemas tu. Kalau puas hati korang blh amik, kalau tak cakap je tak jadi amik. BR no heart feeling n no penalty! Cuma rm5 korang aje le hangus. Pepehal derang akan offer pd pembida ke-2 tinggi plak. Kalau jadi amik tu, BR akan bagi resit… Kat resit tu korang blh agak brp harga sebenar emas ni masa dipajak oleh owner… Pasal nanti akan ada breakdown drpd harga yg kita bayar cam bwh ni:

1. Storage Fee - Upah simpan yg dikenakan pd owner asal.

2. Principal Repayment - Cash/loan yg dibayar kpd owner asal lepas pajak. Ni value 65% dr nilai sbnr brng kemas tu.

3. Disposal Excess - Duit lebihan drpd emas yg dilelong.

Drpd apa yg aku baca kat web… BR ni konon-2nya tak aniaya owner le. Duit excess tu akan dibagi balik pd owner asal. Apa yg derang amik cuma upah simpan & jugak duit 65% yg derang dah bagi tu. Tapi aku rasa maybe ada gak skt percent BR makan dr duit excess tu… Tongue out Bila aku kira, harga rezab yg derang letak pasti akan lebih tinggi drpd cost 1 + 2… lbh krng 13-15% extra. So, kat sini aje BR dah siap-2 buat untung sblm brng masuk tender. Bijak-2…….

Apa lagi yg aku belum cerita? Rasanya dah cukup basic guide tentang emas lelong Bank Rakyat nie… Sori ye kalau ada sebhgn info kat sini tak betul. Pasal aku pun baru aje 1st time bid n dapat plak tu… Jadi rasa teruja sngt nak share dgn korang. Sapa yg lbh arif harap dpt gak bg komen n advise pd kami yg masih baru nie.

Selamat membida… Aku ingat bulan Disember nie nak cuba seround lagi. Seronok plak main bid-2 nie. Cam orang kaya aje bila tngk brng-2 display tu. Bukan main teliti lagi kononnya… orang-2 yg tgh tunggu nak pi teller jeling-2 aje! Yg best tu bila tngk orang rumah seronok dapat pakai gelang baru… huhuhu!

Sharing is caring!
Reply With Quote
The Following 8 Users Say Thank You to MasterZen For This Useful Post:
ejalmlk (21-12-2011), frigid03 (07-06-2011), fulusmania (21-08-2010), hafizan78 (04-11-2011), loneleonine89 (21-01-2011), nsr7777 (22-12-2011), skyside (22-12-2011), VertiLo (30-08-2010)
Paid Advertisement
  #2  
Old 01-04-2009, 10:08 AM
gengjawa gengjawa is offline
CG Top Poster Club
XM Official
Introducing Broker

gengjawa's Avatar

 
Trader Rating: (53)
Join Date: Dec 2006
Location: www.signalsmsforex.com
Posts: 33,030
Poster Rank: #33
Thanked 201 Times
Active Level
My Mood:
Default

info yg bagus nie
Reply With Quote
  #3  
Old 01-04-2009, 10:10 AM
mokcikbedah mokcikbedah is offline
Normal Member

mokcikbedah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2009
Posts: 328
Poster Rank: #7380
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Ni speed reading kena baca nih..boleh tulis novel
Reply With Quote
  #4  
Old 01-04-2009, 10:10 AM
MasterZen MasterZen is offline
Well-Known
Member

MasterZen's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2006
Location: SeLaNgOr Mali!
Posts: 5,565
Poster Rank: #650
Thanked 192 Times
Active Level
My Mood:
Default

Wak dah prnah menge'bid' ke? Seronok wak... aku dah jd gian plak beli emas lelong nie! Tapi tu le... poket kalau selalu penuh tak pe lah!
Reply With Quote
  #5  
Old 01-04-2009, 10:11 AM
mokcikbedah mokcikbedah is offline
Normal Member

mokcikbedah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2009
Posts: 328
Poster Rank: #7380
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Bro...maid baru 4.5k kat TTDI.fyi lah
Reply With Quote
  #6  
Old 01-04-2009, 10:12 AM
MasterZen MasterZen is offline
Well-Known
Member

MasterZen's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2006
Location: SeLaNgOr Mali!
Posts: 5,565
Poster Rank: #650
Thanked 192 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mokcikbedah View Post
Ni speed reading kena baca nih..boleh tulis novel
Mokcik nie mesti gelang sampai ke lengan nie!
Reply With Quote
  #7  
Old 01-04-2009, 10:13 AM
mokcikbedah mokcikbedah is offline
Normal Member

mokcikbedah's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2009
Posts: 328
Poster Rank: #7380
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Tgh tunggu rantai n loket sauk punyerr...
Reply With Quote
  #8  
Old 01-04-2009, 10:13 AM
MasterZen MasterZen is offline
Well-Known
Member

MasterZen's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Nov 2006
Location: SeLaNgOr Mali!
Posts: 5,565
Poster Rank: #650
Thanked 192 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by mokcikbedah View Post
Bro...maid baru 4.5k kat TTDI.fyi lah
I think I know who u are... Mahai le...
Reply With Quote
  #9  
Old 01-04-2009, 10:31 AM
tjbumi tjbumi is offline
Active Member

tjbumi's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2007
Posts: 2,220
Poster Rank: #1764
Thanked 5 Times
Active Level
Default

agak2 kat area lembah kelang nie kat mana bleh dapat emas lelong BR nie yea...? any info..
Reply With Quote
  #10  
Old 01-04-2009, 10:36 AM
rc36v4 rc36v4 is offline
Super Active Member

rc36v4's Avatar
 
Trader Rating: (7)
Join Date: Jan 2008
Posts: 3,833
Poster Rank: #989
Thanked 13 Times
Active Level
My Mood:
Default

wah masta dh bid emas...bagus info ni...tqvm TT
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:40 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE