Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, perngkongsian info, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: Today
Replies: 0
Views: 85
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 24,370
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 21,632
More...
Thanks Thanks:  1
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 24-03-2009, 03:52 AM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,703
Poster Rank: #5
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 199
Thanks (Received): 1832
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 1,899 Times
Active Level
My Mood:
Default Hampir tukar agama kerana jiran

KUANTAN - Sebuah keluarga miskin di sini hampir nekad menukar agama kerana mendakwa tertekan dengan kerenah jiran dan dibelenggu masalah bekalan air.

Tindakan mereka itu bagaimanapun berjaya diselamatkan oleh Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) yang bergegas menemui keluarga berkenaan semalam sebaik sahaja mengetahui mengenai berita tersebut.

Terdahulu pasangan terlibat, Zakaria Deraman, 42, dan isterinya, Nurhamiza Mat Jusoh, 32, bersama sembilan anak mereka berusia antara enam hingga 14 tahun dikatakan bercadang menemui seorang paderi di sebuah gereja untuk mendapatkan pandangan.

Menceritakan bagaimana mereka boleh bertindak demikian, Nurhamiza mendakwa, segalanya bermula apabila dia sekeluarga tidak tahan menerima tekanan ketika menetap di rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) sejak dua tahun lalu.

"Kehadiran kami sekeluarga di sini tidak disenangi oleh jiran-jiran dan kami dilayan seperti pendatang. Petang kelmarin, rumah kami dibaling dengan objek keras sehingga cermin tingkap pecah menyebabkan kami hidup dalam ketakutan," ceritanya ketika ditemui di sini semalam.

Tambah Nurhamiza, bekalan air di rumahnya yang hanya diperoleh dari surau berdekatan juga telah diputuskan oleh pihak tertentu.

Dia mendakwa, anak-anaknya turut ketakutan setiap kali ke surau untuk membuka paip air kerana sering diganggu setiap kali melintasi rumah jiran.

Ditanya kenapa beliau tidak memohon bekalan air terus ke rumah mereka suaminya, Zakaria memberitahu, dia telah beberapa kali meminta kemudahan itu melalui penghulu kampung tetapi sehingga sekarang tidak menerima jawapan.

Dalam pada itu, walaupun terpaksa kais pagi makan pagi sebagai pencari besi buruk, Zakaria mengakui dia masih mampu menyara keluarga dan menyekolahkan empat anaknya.

Pasangan berasal dari Terengganu itu juga mengakui ada menerima bantuan daripada kerajaan termasuk rumah PPRT yang dihuni selepas beberapa tahun tinggal di pondok usang berhampiran sebuah lombong berdekatan.
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
Post Thanks / Like - 1 Thanks, 0 Likes, 0 Dislikes
Thanks ykenobi thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 24-03-2009, 03:53 AM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,703
Poster Rank: #5
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 199
Thanks (Received): 1832
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 1,899 Times
Active Level
My Mood:
Default

Adakah dengan menukar agama hidupnya boleh senang?
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
  #3  
Old 24-03-2009, 03:54 AM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,703
Poster Rank: #5
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 199
Thanks (Received): 1832
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 1,899 Times
Active Level
My Mood:
Default

Apa pulak usahanya untuk mengubah ekonomi keluarganya sendiri selain dari dok beranak ramai ramai?
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
  #4  
Old 24-03-2009, 03:57 AM
miXxer miXxer is offline
Legendary Member

miXxer's Avatar
 
Trader Rating: (14)
Join Date: Nov 2007
Location: 32.301353,-64.790892
Posts: 13,254
Poster Rank: #210
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 92
Thanks (Received): 63
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 63 Times
Active Level
My Mood:
Default

x phm aih.. jiran2 depa tu dok kaco depa pasai pe ek?
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 24-03-2009, 03:59 AM
sky sky is offline
Regular

sky's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Location: The Vertical City
Posts: 993
Poster Rank: #3870
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 14
Thanks (Received): 57
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 57 Times
Active Level
My Mood:
Default

Jirannya semua non-muslim ke? sebab nk tukar agama tu supaya tak diganggu ngan jiran yg berlainan agama?
__________________
Quote:
.
Sky is never the limit ..

.
Reply With Quote
  #6  
Old 24-03-2009, 03:59 AM
zerovirus zerovirus is offline
CG Super Hardcore

zerovirus's Avatar

 
Trader Rating: (26)
Join Date: Jan 2009
Location: WhatsApp 017 3533105
Posts: 168,735
Poster Rank: #2
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 1018
Thanks (Received): 58
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 58 Times
Active Level
My Mood:
Default

jiran dia giler kot ...

takkan kerana jiran sanggup tukar agama ... jahil kot ... naazubillah
Reply With Quote
  #7  
Old 24-03-2009, 04:02 AM
RizMa RizMa is offline
Active Plus

RizMa's Avatar
 
Trader Rating: (16)
Join Date: Apr 2007
Location: Utara
Posts: 4,477
Poster Rank: #941
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 51
Thanks (Received): 111
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Blog Entries: 1
Thanked 115 Times
Active Level
My Mood:
Default

Emm, pening aku pikir pasal org ni
ape betul tindakan die itu?

adakah patut tindakan penghulu dan jiran2 terhadap beliau??

kena tau semua cerita baru leh buat andaian

WalLahu a'alam
Reply With Quote
  #8  
Old 24-03-2009, 04:04 AM
zerovirus zerovirus is offline
CG Super Hardcore

zerovirus's Avatar

 
Trader Rating: (26)
Join Date: Jan 2009
Location: WhatsApp 017 3533105
Posts: 168,735
Poster Rank: #2
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 1018
Thanks (Received): 58
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 58 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by RizMa View Post
Emm, pening aku pikir pasal org ni
ape betul tindakan die itu?

adakah patut tindakan penghulu dan jiran2 terhadap beliau??

kena tau semua cerita baru leh buat andaian

WalLahu a'alam
itu la ... aku nak komen lebih2 pun tak bape detail ...
Reply With Quote
  #9  
Old 24-03-2009, 04:20 AM
mayasimya mayasimya is offline
Regular

mayasimya's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 147
Poster Rank: #12339
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 2
Thanks (Received): 1
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

ape peranan wakil rakyat??xkn kene masuk tv3 dlu baru wakil rkyt nk gi tgk..ish2
__________________
'when do you think people die?it's when they are forgetten'
Reply With Quote
  #10  
Old 24-03-2009, 04:25 AM
Andre Andre is offline
Regular

Andre's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Location: Negeri Besut
Posts: 955
Poster Rank: #3971
Post Thanks / Like
Thanks (Given): 22
Thanks (Received): 2
Likes (Given): 0
Likes (Received): 0
Dislikes (Given): 0
Dislikes (Received): 0
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

Takkan la takde langsung Melayu kat situ? Surau ada, mesti ada masyarakat serumpun dan seagama pun ada. Kalau gi surau dan kenal2 ngan jemaah, mesti adanya ramai yang nak membantu, kan fardhu kifayah tu.

Apa pun boleh siasat lebih dalam ni.

p/s : Hidup bermasyarakat membawa berkat.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 09:56 AM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you