Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, riadah, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,288
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,022
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,170
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 24-03-2009, 03:52 AM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar

 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,696
Poster Rank: #4
Thanked 1,874 Times
Active Level
My Mood:
Default Hampir tukar agama kerana jiran

KUANTAN - Sebuah keluarga miskin di sini hampir nekad menukar agama kerana mendakwa tertekan dengan kerenah jiran dan dibelenggu masalah bekalan air.

Tindakan mereka itu bagaimanapun berjaya diselamatkan oleh Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) yang bergegas menemui keluarga berkenaan semalam sebaik sahaja mengetahui mengenai berita tersebut.

Terdahulu pasangan terlibat, Zakaria Deraman, 42, dan isterinya, Nurhamiza Mat Jusoh, 32, bersama sembilan anak mereka berusia antara enam hingga 14 tahun dikatakan bercadang menemui seorang paderi di sebuah gereja untuk mendapatkan pandangan.

Menceritakan bagaimana mereka boleh bertindak demikian, Nurhamiza mendakwa, segalanya bermula apabila dia sekeluarga tidak tahan menerima tekanan ketika menetap di rumah Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) sejak dua tahun lalu.

"Kehadiran kami sekeluarga di sini tidak disenangi oleh jiran-jiran dan kami dilayan seperti pendatang. Petang kelmarin, rumah kami dibaling dengan objek keras sehingga cermin tingkap pecah menyebabkan kami hidup dalam ketakutan," ceritanya ketika ditemui di sini semalam.

Tambah Nurhamiza, bekalan air di rumahnya yang hanya diperoleh dari surau berdekatan juga telah diputuskan oleh pihak tertentu.

Dia mendakwa, anak-anaknya turut ketakutan setiap kali ke surau untuk membuka paip air kerana sering diganggu setiap kali melintasi rumah jiran.

Ditanya kenapa beliau tidak memohon bekalan air terus ke rumah mereka suaminya, Zakaria memberitahu, dia telah beberapa kali meminta kemudahan itu melalui penghulu kampung tetapi sehingga sekarang tidak menerima jawapan.

Dalam pada itu, walaupun terpaksa kais pagi makan pagi sebagai pencari besi buruk, Zakaria mengakui dia masih mampu menyara keluarga dan menyekolahkan empat anaknya.

Pasangan berasal dari Terengganu itu juga mengakui ada menerima bantuan daripada kerajaan termasuk rumah PPRT yang dihuni selepas beberapa tahun tinggal di pondok usang berhampiran sebuah lombong berdekatan.
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 24-03-2009, 03:53 AM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar

 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,696
Poster Rank: #4
Thanked 1,874 Times
Active Level
My Mood:
Default

Adakah dengan menukar agama hidupnya boleh senang?
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
  #3  
Old 24-03-2009, 03:54 AM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar

 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,696
Poster Rank: #4
Thanked 1,874 Times
Active Level
My Mood:
Default

Apa pulak usahanya untuk mengubah ekonomi keluarganya sendiri selain dari dok beranak ramai ramai?
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
  #4  
Old 24-03-2009, 03:57 AM
miXxer miXxer is offline
Legendary Member

miXxer's Avatar
 
Trader Rating: (13)
Join Date: Nov 2007
Location: 32.301353,-64.790892
Posts: 13,153
Poster Rank: #180
Thanked 63 Times
Active Level
My Mood:
Default

x phm aih.. jiran2 depa tu dok kaco depa pasai pe ek?
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 24-03-2009, 03:59 AM
sky sky is offline
Active Member

sky's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Location: The Vertical City
Posts: 993
Poster Rank: #3562
Thanked 57 Times
Active Level
My Mood:
Default

Jirannya semua non-muslim ke? sebab nk tukar agama tu supaya tak diganggu ngan jiran yg berlainan agama?
__________________
Quote:
.
Sky is never the limit ..

.
Reply With Quote
  #6  
Old 24-03-2009, 03:59 AM
zerovirus zerovirus is offline
CG Super Hardcore

zerovirus's Avatar

 
Trader Rating: (26)
Join Date: Jan 2009
Location: Gunung Jerai
Posts: 132,149
Poster Rank: #2
Thanked 58 Times
Active Level
My Mood:
Default

jiran dia giler kot ...

takkan kerana jiran sanggup tukar agama ... jahil kot ... naazubillah
Reply With Quote
  #7  
Old 24-03-2009, 04:02 AM
RizMa RizMa is offline
Super Active Member

RizMa's Avatar
 
Trader Rating: (16)
Join Date: Apr 2007
Location: Utara
Posts: 4,467
Poster Rank: #848
Blog Entries: 1
Thanked 114 Times
Active Level
My Mood:
Default

Emm, pening aku pikir pasal org ni
ape betul tindakan die itu?

adakah patut tindakan penghulu dan jiran2 terhadap beliau??

kena tau semua cerita baru leh buat andaian

WalLahu a'alam
Reply With Quote
  #8  
Old 24-03-2009, 04:04 AM
zerovirus zerovirus is offline
CG Super Hardcore

zerovirus's Avatar

 
Trader Rating: (26)
Join Date: Jan 2009
Location: Gunung Jerai
Posts: 132,149
Poster Rank: #2
Thanked 58 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by RizMa View Post
Emm, pening aku pikir pasal org ni
ape betul tindakan die itu?

adakah patut tindakan penghulu dan jiran2 terhadap beliau??

kena tau semua cerita baru leh buat andaian

WalLahu a'alam
itu la ... aku nak komen lebih2 pun tak bape detail ...
Reply With Quote
  #9  
Old 24-03-2009, 04:20 AM
mayasimya mayasimya is offline
Normal Member

mayasimya's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 147
Poster Rank: #11660
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

ape peranan wakil rakyat??xkn kene masuk tv3 dlu baru wakil rkyt nk gi tgk..ish2
__________________
'when do you think people die?it's when they are forgetten'
Reply With Quote
  #10  
Old 24-03-2009, 04:25 AM
Andre Andre is offline
Active Member

Andre's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Location: Negeri Besut
Posts: 931
Poster Rank: #3737
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

Takkan la takde langsung Melayu kat situ? Surau ada, mesti ada masyarakat serumpun dan seagama pun ada. Kalau gi surau dan kenal2 ngan jemaah, mesti adanya ramai yang nak membantu, kan fardhu kifayah tu.

Apa pun boleh siasat lebih dalam ni.

p/s : Hidup bermasyarakat membawa berkat.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:56 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE