Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 17-03-2009, 10:25 AM
rizzmerr76 rizzmerr76 is offline
Active Member

rizzmerr76's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,212
Thanks (Received): 58
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Soalan dari bukan islam untuk orang islam, tentang agama islam

SOALAN DARI BUKAN ISLAM UNTUK ORANG ISLAM, TENTANG AGAMA ISLAM
Sewaktu Nabi Muhammad saw wafat, telah disempurnakan agamamu (Islam). Semua persoalan akan ada jawapannya, hanya ilmu di dada penentu jawapan apa yang perlu diberi.

1) Nama Nabi Isa as disebut 25 kali dalam Al-Quran, tetapi berapa kali nama Nabi Muhammad saw disebut dalam Al-Quran?
Nama Nabi Muhammad saw hanya disebut 5 kali sahaja di dalam Al-Quran. Manakala nama Nabi Isa as disebut 25 kali. Mengapa? Kerana Al-Quran diwahyukan pada Nabi Muhammad saw, sebab itu nama Nabi Muhammad saw jarang disebut. Al-Quran diturunkan bukan semata-mata untuk memapaparkan kisah Nabi Muhammad saw tapi adalah sebagai panduan perjalanan hidup umat Islam.

2) Nama Nabi Isa disebut lagi banyak dari nama Nabi Muhammad saw dalam Al-Quran, tentu sahaja Nabi Isa lebih hebatkan?
Soalan sebaliknya, dalam Bible, nama syaitan lebih banyak dari nama Nabi Isa, jadi siapa lagi hebat? Syaitan @ Nabi Isa? Sebenarnya Allah tidak bezakan tentang kehebatan nabi dan rasulNya. Walaubagaimanapun, Allah Maha mengetahuinya.

3) Dalam Islam percaya yang Nabi Isa as diangkat ke langit, sedangkan Nabi Muhammad saw wafat. Jadi, bila Nabi Isa as dibawa ke langit, tentu sahaja nabi Isa itu Tuhan kan?
Dalam banyak2 kaum, hanya kaum Nasrani sahaja yang telah salah anggap tentang nabi yang diutuskan kepadanya sebagai Tuhan (Nabi Isa). Sedangkan, dalam Bible juga yang ade menyatakan bahawa Jesus (Nabi Isa) berkata "siapa yang taat pada Allah akan masuk Syurga, siapa yang menganggap Jesus sebagai tuhan akan masuk neraka.

4) Dalam Islam, Nabi Muhammad saw adalah Nabi terakhir. Tapi, di akhir zaman nanti Nabi Isa as akan turun. Kenapa tidak dikatakan Nabi Isa as yang terakhir?
Nabi Muhammad saw adalah nabi terakhir berdasarkan tahun kelahirannya. Perumpamaan : Jika anak bongsu meninggal dunia, sedangkan anak sulong masih hidup, hakikat yang tidak akan berubah ialah anak sulong tetap sulong.

5) Nabi Isa as disembah sebagai anak Tuhan kerana dianggap mulia sebab lahir tanpa bapa.
Kita jawab seperti ini, antara ibu dan anak, mana yang lagi mulia? Tentu ibu kan? Jadi, kenapa orang Kristian tidak sembah Mariam je? Kan Mariam ibu, tentu lagi mulia. Nabi Adam juga lahir tanpa bapa, malah tanpa ibu juga merupakan manusia pertama, kenapa tidak disembah Adam sahaja? Jawapan lengkap ada dalam Surah Imran, ayat 59.

6) Jika baca tafsir, Allah berfirman sekejap guna 'Aku', sekejap guna 'Kami' Kenapa?
'Kami' kan lambang 'Tuhan + Mariam + Anak Tuhan (Isa)' ?
Al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab, 'aku' kata jamaknya 'kami' yang menggambarkan tentang 'Allah dan keagunganNya' . Tengok sahaja Queen Elizebeth ketika bertitah, beliau guna 'We' bukan 'I'.


7) Orang Sikh Punjabi bertanya, kenapa Islam perlu potong rambut? Bukankah rambut itu anugerah tuhan yang perlu disimpan?
Kita jawab dengan soalan ini, kuku juga anugerah tuhan, kenapa orang Sikh Punjabi potong kuku?

8) Sami Budha vegetarian bertanya, kenapa Islam suruh bunuh binatang untuk dimakan? Kan zalim kerana bunuh hidupan bernyawa?
Sains telah buktikan, sayur dan pokok turut ade nyawa. Malah, apabila kita basuh tangan pun, ade banyak nyawa kuman yang kita bunuh. Itu tidak kejam? Bila kita bunuh (sembelih sebenarnya) 1 ekor lembu, sebenarnya kita telah selamatkan bayak nyawa manusia.

9) Sami Budha menjawab " Bunuh sayur dosa kecil sebab sayur kurang deria, bunuh binatang dosa besar"
Kita jawab seperti ini, habis tu, kita Cuma berdosa kecil je la jika bunuh orang yang pekak, buta, bisu hanya kerana dia tidak ade deria?

10) Sami Budha menjawab lagi "Jika kita bunuh sayur, sayur akan tumbuh balik"
Kita jawab lagi "habis tu, awak makan lah ekor cicak kerana ekor cicak akan tumbuh semula selepas putus"

11) Sami Budha berkata lagi "makan binatang akan dapat banyak penyakit"
Kita jawab "Penyakit datang kerana kita makan banyak. Bukan kerana makan binatang. Allah suruh makan secara sederhana. Lagipun, Allah dah beri gigi taring dan gigi kacip untuk manusia makan binatang dan sayuran.. Alah, tembakau dan dadah pun dari tumbuhan juga kan? Lagi besar penyakitnya kan? Lembu yang ragut rumput hari2 pun boleh jadi lembu gila. Sebenarnya, tak kesah pun kalau kita tak nak makan daging, tapi jangan lah cakap haram apa yang telah Allah halalkan untuk kita.

12) Kan **** itu ciptaan Allah, kenapa Islam tak makan ****?
Sebab bukan semua ciptaan Allah adalah untuk dimakan.

13) Islam cakap Hindu sembah berhala tetapi Islam hari2 sembah Kaabah.
Islam bukan sembah Kaabah, tapi Kaabah itu adalah Kiblat untuk satukan umat. Dalam Islam dah sebut, siapa sembah Kaabah akan masuk neraka kerana Islam Sembah Allah, kaabah Cuma kiblat. Perlu tahu bezakan. Bukti, orang yg sembah berhala tidak akan pijak berhala, tapi orang Islam pijak Kaabah untuk melaungkan azan. Orang Hindi tak akan pijak gambar berhala tapi orang Islam hari2 pijak gambar Kaabah (sejadah). Jika ada gambar Kaabah diletak di KLCC, orang Islam tetap solat menghadap Kaabah di Mekah kerana itu kiblat kita untuk sembah Allah... Bukan sembah Kaabah!

14) Kenapa perlu ikut nabi Muhammad saw kerana nabi dan rasul sebelum baginda kan betul2 juga?
Nabi sebelum Nabi Muhammad saw diutus untuk kaum dan zaman tertentu sahaja. Sedangkan Nabi Muhammad saw diutus untuk semua kaum dan sepanjang zaman.

Soalan2 yg nyatakan di atas, sebenarnya memang benar2 di tanya oleh orang bukan Islam secara spontan pada orang Islam... mereka bertanya bukan kerana hendak tahu, tapi kerana hendak membuatkan orang Islam yg ilmu hanya ala kadar berasa was2 dengan Islam dan akhirnya orang Islam akan berasa was2 dengan agama yang dianutinya. Jadi jawapan yg disampaikanpun tak perlu panjang2 cukup sekadar ringkas dan padat.
Quote:
Aku hanya menyampaikan sahaja. Segala kekurang dan salah silap harap diperbetul dan dimaafkan... Wallahu'alam.
__________________
brotherhood.....
Reply With Quote
Thanks harraz asyraaf, frigid03, elan, miXxer, alonso and 24 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 17-03-2009, 10:34 AM
miXxer miXxer is offline
Legendary Member

miXxer's Avatar
 
Trader Rating: (14)
Join Date: Nov 2007
Location: 32.301353,-64.790892
Posts: 13,257
Thanks (Received): 63
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

syukran.. bertambah ilmu aku pepagi neh..
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 17-03-2009, 10:35 AM
elan elan is offline
Active Plus

elan's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2007
Location: Bulan
Posts: 4,798
Thanks (Received): 34
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

terima kasih kerana berkongsi ilmu ni...
Reply With Quote
  #4  
Old 17-03-2009, 10:39 AM
alonso alonso is offline
CG Hardcore

alonso's Avatar
 
Trader Rating: (125)
Join Date: Mar 2008
Location: stamford bridge
Posts: 61,638
Thanks (Received): 414
Likes (Received): 4
Active Level
My Mood:
Default

bertambah2 ilmu aku pagi ni..syukur
Reply With Quote
  #5  
Old 17-03-2009, 10:42 AM
zampendang zampendang is offline
Regular

zampendang's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Posts: 542
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

info yg sgt bermanfaat
__________________
buka akaun anda dahulu > klik sini
setiap hari di bayar 1 % dari modal anda > jom klik
anda di bayar setiap hari 2% dr modal >klik lagi
nak bela atau beli benih ayam kampung>klik
Reply With Quote
  #6  
Old 17-03-2009, 10:49 AM
snowhazel_orange snowhazel_orange is offline
Legendary Member

snowhazel_orange's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: singgahsana
Posts: 10,692
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

thanks for the info..
ilmu yg berguna
__________________
- Aku Memang Egois -
Live + Love + Laugh
Reply With Quote
  #7  
Old 17-03-2009, 10:49 AM
rizzmerr76 rizzmerr76 is offline
Active Member

rizzmerr76's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jan 2008
Posts: 2,212
Thanks (Received): 58
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ilmu yg baik utk dikongsi bersama....ilmu pinjaman Allah....Allah yubarik fik amin
__________________
brotherhood.....
Reply With Quote
  #8  
Old 17-03-2009, 10:55 AM
Storyday Storyday is offline
Active Member

Storyday's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Dec 2007
Posts: 2,395
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 5
Active Level
Default

Alhamdulillah, thanks for the info.
Reply With Quote
  #9  
Old 17-03-2009, 11:06 AM
murasame_85 murasame_85 is offline
Active Member

murasame_85's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2009
Posts: 1,756
Thanks (Received): 71
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ini yg kita nk ni.. kena ada shield gak kalo nk defend dari soklan derang tu. tp jawapan2 tu mcm ada counter attack gak. hahaha aku suka
Reply With Quote
  #10  
Old 17-03-2009, 11:10 AM
Musicaldeath_00 Musicaldeath_00 is offline
Active Member

Musicaldeath_00's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Location: Somewhere Over The Rainbow,Far Beyond The Sun...
Posts: 1,935
Thanks (Received): 87
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

hehe..not bad...
__________________
I Rather Die On My Feet....Than Live On My Knee......

I Am Whispering Wind...Whisper In The Red Sky....
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold