Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Electrics, Electronics, DIY

Electrics, Electronics, DIY Discussions of engineering equipments, home improvements and different DIY project with hints and tips on solutions for any problem.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 20-02-2009, 04:26 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,334
Thanks (Received): 741
Likes (Received): 0
Blog Entries: 22
Active Level
My Mood:
Default Bincang Kejuruteraan Elektrik - Electrical Engineering

Salam...

terdetik pulak nak bukak thread untuk perbincangan berkaitan kejuruteraan elektrik ni

Sebab bila baca kat thread:

Bincang Kejuruteraan Awam - Civil Engineering


macam-macam kita boleh dapat tau. Mungkin masa belajar dulu takde tersentuh lagi dan masa kerja baru berpeluang tahu apa-apa yang berkaitan dengan kejuruteraan ni

SO saya harap thread ni pun akan menjadi thread perbincangan yang memberi manfaat kepada kita semua

Saya jemput sesiapa nak mulakan dulu berkongsi berkaitan Kejuruteraan Elektrik ni.

Dipersilakan

Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 28-02-2009, 06:31 PM
bolabola_la bolabola_la is offline
Active Member

bolabola_la's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,000
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

kat mana nak mula ek...?

ok kita mula dengan soalan basic dulu..

sebenarnya aku nak confirm balik betul ker voltan elektrik di setiap rumah ditetapkan pada 240V?? atau ia berbagai??
Reply With Quote
  #3  
Old 28-02-2009, 06:33 PM
Pirate69 Pirate69 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2009
Location: Penang
Posts: 236
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

rasanya ye kot, untuk rumah 240V untuk industri lagi besar
Reply With Quote
  #4  
Old 28-02-2009, 06:35 PM
z_ul85 z_ul85 is offline
Regular

z_ul85's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Apr 2007
Posts: 394
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by bolabola_la View Post
kat mana nak mula ek...?

ok kita mula dengan soalan basic dulu..

sebenarnya aku nak confirm balik betul ker voltan elektrik di setiap rumah ditetapkan pada 240V?? atau ia berbagai??
hmm..aku try jawap..standard mesia mmg pkai 240 Volt..negara len cm japan ke,india ke pakai 110 volt..rse jwb kot pertanyaan bro tuh..kalo slh tlg betulkn..
Reply With Quote
  #5  
Old 28-02-2009, 06:36 PM
epizabs epizabs is offline
Regular

epizabs's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jan 2009
Posts: 600
Thanks (Received): 3
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ye la kot...
__________________
~just share~
Reply With Quote
  #6  
Old 28-02-2009, 06:38 PM
cyberkids cyberkids is offline
Super Active

cyberkids's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2008
Posts: 5,428
Thanks (Received): 35
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

waa amat menarik...aku ni mnt dri kecik mmg letrik je...hahaahha...umur 8 thun dh kene letrik...hihi..hihi...sejak tu aku tau yg letrik ni ajaib...hihihi...setahu aku la...mmg 240v dibekalkan katumah2...senang citer single phase la..tpi seblum tu dri 3 phase(415v)

Last edited by cyberkids; 28-02-2009 at 06:40 PM..
Reply With Quote
  #7  
Old 28-02-2009, 06:41 PM
cyberkids cyberkids is offline
Super Active

cyberkids's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2008
Posts: 5,428
Thanks (Received): 35
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

tpi ni x bermaksud tul2 tepat 240..tetap ada ralat...tpi x byk la..
Reply With Quote
  #8  
Old 28-02-2009, 06:41 PM
bolabola_la bolabola_la is offline
Active Member

bolabola_la's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,000
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ok..dah terjawab satu soalan.. jadi ini bermakna semua barangan elekrik kita memerlukan power source tidak melebihi 240V (aku akan check semua barangan elektrik umah aku)? bagaimana plak dengan frekuensi? adakah nilainya juga tetap??
Reply With Quote
  #9  
Old 28-02-2009, 06:43 PM
bolabola_la bolabola_la is offline
Active Member

bolabola_la's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,000
Thanks (Received): 21
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by cyberkids View Post
waa amat menarik...aku ni mnt dri kecik mmg letrik je...hahaahha...umur 8 thun dh kene letrik...hihi..hihi...sejak tu aku tau yg letrik ni ajaib...hihihi...setahu aku la...mmg 240v dibekalkan katumah2...senang citer single phase la..tpi seblum tu dri 3 phase(415v)
boleh tak kita pakai barangan elektrik yang memerlukan power source dia melebihi 240V di rumah??? dan apakah kesannya...?
Reply With Quote
  #10  
Old 28-02-2009, 06:43 PM
cyberkids cyberkids is offline
Super Active

cyberkids's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Nov 2008
Posts: 5,428
Thanks (Received): 35
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

sape kat sini kontraktor lertrik???korg wat wiring ikut peraturan IEE x???ke bantai je untuk jimat kos???huhu
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump