Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 24,074
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 54,679
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 42,041
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-02-2009, 02:45 PM
jomie jomie is offline
Well-Known
Member

jomie's Avatar

 
Trader Rating: (23)
Join Date: Sep 2008
Posts: 6,643
Poster Rank: #535
Thanked 587 Times
Active Level
My Mood:
Default Nak Tanya tentang - Tukar Nombor pendaftaran kereta

Salam all Cgrianz...


Haku nak tanye, kepade sesape yang tahu..

1) prosedur penukaran nombor pendaftaran kereta
2) Any term & condition?
3) aku dengar kena keluar apa2 kenderaan baru pastu baru bleh swap nombor pendaftaran...

hadoi..pening2....

- Aku nak tukar nombor keter aku ngan nombor keter bapak haku..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 06-02-2009, 03:43 PM
azrine azrine is offline
Legendary Member

azrine's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Location: hanya kepada ALLAH SWT.. aku serahkan segalanya
Posts: 13,889
Poster Rank: #163
Thanked 522 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jomie View Post
Salam all Cgrianz...


Haku nak tanye, kepade sesape yang tahu..

1) prosedur penukaran nombor pendaftaran kereta
2) Any term & condition?
3) aku dengar kena keluar apa2 kenderaan baru pastu baru bleh swap nombor pendaftaran...

hadoi..pening2....

- Aku nak tukar nombor keter aku ngan nombor keter bapak haku..
salam TT..

interchange nomo pendaftaran hanya bule dibuat dengan pembelian kenderaan baru saja..

kalu nak buat interchange dengan kenderaan yg sedia ada iaitu kedua2 kenderaan telah didaftarkan adalah amat mustahil dan tidak dibenarkan oleh pihak JPJ sendiri..walaupon hang ada fiber optic cable ngan pihak JPJ sendiri..

procedure dia cam ni:-
  1. hang kene buat inspection kat Puspakom..kata kat depa nak buat interchange number;
  2. lepas laporan B2 Puspakom dikeluarkan, hang ada lebih kurang 30 hari utk hang beli kenderaan baru;
  3. bile hang dah order dan confirm kenderaan apa yg hang nak beli (normally moto la), hang bagi kad pendaftaran kenderaan lama hng tu..sekali ngan laporan B2 Puspakom tu kat kedai kenderaan tu;
  4. cost nak buat interchange kalu tak silap..dlm RM300 utk kedua2 kenderaan tadi;
  5. hang kene surrender previous roadtax kete lama hang tu pada JPJ;
  6. JPJ akan batalkan nomo pendaftaraan kat kenderaan lama dan masukkan pada kenderaan yg baru;
  7. JPJ akan mengeluarkan roadtax yg baru kepada kenderaan lama disamping mengendorsekan kad pendaftaran kenderaan lama dengan nomo yg baru;
  8. anda kene buat no plat baru pada kenderaan yg lama tu..

sekiranya..ada yg tertinggal..kepada sesiapa yg mengetahui nyer..sila lah tambah..ini berdasarkan pengalaman aku sendiri buat interchange nomo kete aku sebanyak 4 kali..

sekadar membantu..

wassallam..


__________________
Quote:
Reply With Quote
  #3  
Old 06-02-2009, 03:44 PM
wanzex wanzex is offline
CG Top Poster Club

wanzex's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2006
Location: Di Pintu Lailatul Qadar
Posts: 35,572
Poster Rank: #25
Thanked 1,106 Times
Active Level
My Mood:
Default

mesti salah satunya BARU.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-02-2009, 03:45 PM
wanzex wanzex is offline
CG Top Poster Club

wanzex's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2006
Location: Di Pintu Lailatul Qadar
Posts: 35,572
Poster Rank: #25
Thanked 1,106 Times
Active Level
My Mood:
Default

tukar roadtax baru kena bayar RM10
Reply With Quote
  #5  
Old 06-02-2009, 03:47 PM
wanzex wanzex is offline
CG Top Poster Club

wanzex's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2006
Location: Di Pintu Lailatul Qadar
Posts: 35,572
Poster Rank: #25
Thanked 1,106 Times
Active Level
My Mood:
Default

bayaran pendaftaran baru RM200 (hanya sebuah yg kena bayar).
Reply With Quote
  #6  
Old 07-02-2009, 12:01 AM
azrine azrine is offline
Legendary Member

azrine's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Location: hanya kepada ALLAH SWT.. aku serahkan segalanya
Posts: 13,889
Poster Rank: #163
Thanked 522 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jepon View Post
bayaran pendaftaran baru RM200 (hanya sebuah yg kena bayar).
ok..maybe aku terbayar lebih la..

thanx for the correction..

__________________
Quote:
Reply With Quote
  #7  
Old 07-02-2009, 11:36 AM
sure_pips sure_pips is offline
Active Member

 
Trader Rating: (6)
Join Date: Jun 2008
Posts: 838
Poster Rank: #4011
Thanked 6 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by azrine View Post
ok..maybe aku terbayar lebih la..

thanx for the correction..

guna khidmat runner,,,,kos lebihlah
Reply With Quote
  #8  
Old 07-02-2009, 05:02 PM
azrine azrine is offline
Legendary Member

azrine's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Location: hanya kepada ALLAH SWT.. aku serahkan segalanya
Posts: 13,889
Poster Rank: #163
Thanked 522 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by sure_pips View Post
guna khidmat runner,,,,kos lebihlah

tak guna pon servis runner..gi sendiri kat JPJ..

tu yg cakap berdasarkan experience diri sendiri tu..

tu yg tulis utk..dua2 buat kete tu..not satu kete jer..

wassallam

__________________
Quote:
Reply With Quote
  #9  
Old 07-02-2009, 05:04 PM
rauzan rauzan is offline
Active Member

rauzan's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: cHoCoLaTe IsLaNd
Posts: 1,251
Poster Rank: #2969
Thanked 10 Times
Active Level
My Mood:
Wink


yezza...
gud info...
Reply With Quote
  #10  
Old 07-02-2009, 05:09 PM
steveorlando79 steveorlando79 is offline
Super Active Member

steveorlando79's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2007
Posts: 3,888
Poster Rank: #973
Thanked 56 Times
Active Level
Default

dan pastikan plat lama takde saman wakakakakkakakaaa
__________________
Mangan Nya' Mangan Asal Kurung-Kurung
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:17 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE