Forex Gratis! Modal - hadiah dari broker. Dapatkan bonus $50!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, perngkongsian info, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Software Upgrade
Last Post: CariGold
Posted On: Yesterday
Replies: 1
Views: 905
0 New forum feature to help you manage updates of your own thread
Last Post: CariGold
Posted On: 22-02-2016
Replies: 0
Views: 25,019
0 Technical Issues
Last Post: CariGold
Posted On: 18-02-2016
Replies: 1
Views: 22,231
More...
Likes Likes:  0
Dislikes Dislikes:  0
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 30-01-2009, 12:07 AM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar

 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: 10-30% bulanan tanpa gagal..berminat?
Posts: 107,836
Poster Rank: #3
Post Thanks / Like
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Ikan hidup di laut paling dalam dirakam

TOKYO - Pasukan penyelidik bersama Jepun-Britain melakar sejarah apabila merakamkan 17 kumpulan ikan hidup di dasar paling dalam menjangkau 7.7 kilometer daripada paras laut.

Ditemui di Jurang Jepun di Lautan Pasifik, pergerakan ikan tersebut dikenali sebagai Pseudoliparis amblystomopsis difilemkan oleh kamera kawalan jauh tekanan tinggi.

Rekod rakaman ikan hidup paling dalam sebelum ini di Jurang Puerto Rico sejauh lapan kilometer pada 1970 namun ikan Abyssobrotula galatheae itu mati apabila tiba di permukaan.

"Ikan kali ini setiap seekornya sepanjang 30 sentimeter dan kami teruja menyaksikan mereka berenang kerana spesies ini kelihatan comel," kata saintis Monty Priede dari Universiti Aberdeen.





kedalaman yang mampu menenggelamkan gunung kinabalu..subhanallah...bagaimana ia mampu hidup pada tekanan yg amat tinggi

Last edited by NEMO; 30-01-2009 at 12:14 AM..
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Paid Advertisement
  #2  
Old 30-01-2009, 12:08 AM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar
 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,703
Poster Rank: #5
Post Thanks / Like
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Adika tengok tentu tangkap lentok..
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #3  
Old 30-01-2009, 12:09 AM
lastshark lastshark is offline
Active Plus

lastshark's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Aug 2007
Posts: 4,508
Poster Rank: #936
Post Thanks / Like
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

macam seperma [time belajo bio dulu ] ko pun ada nemo....macam ikan keli pun ada...
__________________
jika mengaku islam,kembalilah kepada suruhan dan perintah Allah serta sunnah Rasulullah secara syumul.
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #4  
Old 30-01-2009, 12:10 AM
zerovirus zerovirus is offline
CG Super Hardcore

zerovirus's Avatar

 
Trader Rating: (26)
Join Date: Jan 2009
Location: WhatsApp 017 3533105
Posts: 168,930
Poster Rank: #2
Post Thanks / Like
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default wahh

dalam tu ... dalam tu tekanan tinggi ... ikan tu lembek mcm mana boleh hidup .... hanya allah yang tahu
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #5  
Old 30-01-2009, 12:11 AM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar

 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: 10-30% bulanan tanpa gagal..berminat?
Posts: 107,836
Poster Rank: #3
Post Thanks / Like
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

berita hidupan laut dalam sebelum ini


Ikan hidup lebih 2,000m dalam laut dijumpai

PARIS - Seekor ikan hidup yang tinggal di kawasan perairan paling dalam di dunia berjaya dirakamkan sedang berenang 2,300 meter dari paras laut di tengah rabung Lautan Atlantik.

Turut dijumpai ialah tiga spesies udang nadir dan penemuan bersejarah pasukan penyelidik marin Universiti Pierre et Marie Curie di sini dilaporkan dalam jurnal Deep-Sea Research.

Ia dikesan menggunakan alat terbaru yang menurut pakar biologi air, Dr. Bruce Shillito, berupaya menahan tekanan berbanding rekod sebelum ini cuma setakat 1,400 meter.

"Ikan itu ialah zoarcid atau nama saintifiknya, Pachycara saldanhai dan agak menakjubkan kerana spesies marin lazimnya hancur pada kedalaman 1,000 meter," katanya. - Agensi


Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #6  
Old 30-01-2009, 12:12 AM
sakuragi fx sakuragi fx is offline
Active Plus

sakuragi fx's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Location: Around the corner
Posts: 3,624
Poster Rank: #1192
Post Thanks / Like
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Comei nye ikan nih...
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #7  
Old 30-01-2009, 12:17 AM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar

 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: 10-30% bulanan tanpa gagal..berminat?
Posts: 107,836
Poster Rank: #3
Post Thanks / Like
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

kedalaman laut paling dalam didunia terletak di Jurang Mariana ..11km dari paras laut..

Jurang ni terletak di Timur Mindanao, Filipina..

xlama lagi...kita mungkin menyaksikan penemuan hidupan pada kedalaman tersebut
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #8  
Old 30-01-2009, 12:21 AM
belakepare belakepare is offline
Active Plus

belakepare's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Apr 2008
Posts: 2,883
Poster Rank: #1527
Post Thanks / Like
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
Default

macam anak berudu jer tp versi albino
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #9  
Old 30-01-2009, 12:21 AM
TITANIUM TITANIUM is offline
Super Active

TITANIUM's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Feb 2008
Location: Shah ALam
Posts: 6,293
Poster Rank: #649
Post Thanks / Like
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Pergh....
Nemo skrg dah berubah....
buka thread2 yang berkaitan dengan sains dan alam...
tak de dah...
nemo dah tak jadi paparazi mcm dulu....
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
  #10  
Old 30-01-2009, 12:22 AM
notrexdame notrexdame is offline
CG Hardcore

notrexdame's Avatar

 
Trader Rating: (42)
Join Date: Apr 2008
Posts: 82,749
Poster Rank: #6
Post Thanks / Like
Likes (Received): 0
Dislikes (Received): 0
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

waa....menarik
Reply With Quote
Likes 0 Dislikes 0
 
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT +8. The time now is 03:22 AM.


Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
All posts published herein are merely based on individual views, and they do not expressly or by implications represent those of CariGold.com or its owner. It is hereby made clear that CariGold.com does not endorse, support, adopt or vouch any views, programs and/or business opportunities posted herein. CariGold.com also does not give and/or offer any investment advice to any members and/or readers. All members and readers are advised to independently consult their own consultants, lawyers and/or families before making any investment and/or business decisions. This forum is merely a place for general discussions. It is hereby agreed by all members and/or readers that CariGold. com is in no way responsible and/or liable for any damages and/or losses suffered by anyone of you