Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Santai, Others

Santai, Others Santai, riadah, minta pertolongan ahli lain dan semua perbincangan yang tidak bersangkutan dengan forum lain. NO OFFTOPIC.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 16,605
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 46,798
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 34,567
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 30-01-2009, 12:07 AM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar


 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: Balik modal dalam 6 bln..bisnes emas terbaru
Posts: 112,333
Poster Rank: #3
Thanked 1,001 Times
Active Level
My Mood:
Default Ikan hidup di laut paling dalam dirakam

TOKYO - Pasukan penyelidik bersama Jepun-Britain melakar sejarah apabila merakamkan 17 kumpulan ikan hidup di dasar paling dalam menjangkau 7.7 kilometer daripada paras laut.

Ditemui di Jurang Jepun di Lautan Pasifik, pergerakan ikan tersebut dikenali sebagai Pseudoliparis amblystomopsis difilemkan oleh kamera kawalan jauh tekanan tinggi.

Rekod rakaman ikan hidup paling dalam sebelum ini di Jurang Puerto Rico sejauh lapan kilometer pada 1970 namun ikan Abyssobrotula galatheae itu mati apabila tiba di permukaan.

"Ikan kali ini setiap seekornya sepanjang 30 sentimeter dan kami teruja menyaksikan mereka berenang kerana spesies ini kelihatan comel," kata saintis Monty Priede dari Universiti Aberdeen.





kedalaman yang mampu menenggelamkan gunung kinabalu..subhanallah...bagaimana ia mampu hidup pada tekanan yg amat tinggi

Last edited by NEMO; 30-01-2009 at 12:14 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 30-01-2009, 12:08 AM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar

 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,696
Poster Rank: #4
Thanked 1,873 Times
Active Level
My Mood:
Default

Adika tengok tentu tangkap lentok..
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
  #3  
Old 30-01-2009, 12:09 AM
lastshark lastshark is offline
Super Active Member

lastshark's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Aug 2007
Posts: 4,506
Poster Rank: #814
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

macam seperma [time belajo bio dulu ] ko pun ada nemo....macam ikan keli pun ada...
__________________
jika mengaku islam,kembalilah kepada suruhan dan perintah Allah serta sunnah Rasulullah secara syumul.
Reply With Quote
  #4  
Old 30-01-2009, 12:10 AM
zerovirus zerovirus is offline
CG Super Hardcore

zerovirus's Avatar

 
Trader Rating: (26)
Join Date: Jan 2009
Location: SMS-0173533105
Posts: 130,961
Poster Rank: #2
Thanked 58 Times
Active Level
My Mood:
Default wahh

dalam tu ... dalam tu tekanan tinggi ... ikan tu lembek mcm mana boleh hidup .... hanya allah yang tahu
__________________

ALAT BESAR PANJANG ZAKAR TAHAN LAMA SPRAY & GEL -|HANDOMEUP VER 2|PROEXTENDER VER 2|MIRACLE HYBRID EXTENDER|PACAK LANGIT|HYDROMAX X30|JANTAN GEL|VIMAX ORIGINAL|POWER EXTENDER DELUXE|PL SUPER GEL|VIGRX PLUS|BATHMATE|DAN BANYAK LAGI|SMS-017-3533105
Reply With Quote
  #5  
Old 30-01-2009, 12:11 AM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar


 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: Balik modal dalam 6 bln..bisnes emas terbaru
Posts: 112,333
Poster Rank: #3
Thanked 1,001 Times
Active Level
My Mood:
Default

berita hidupan laut dalam sebelum ini


Ikan hidup lebih 2,000m dalam laut dijumpai

PARIS - Seekor ikan hidup yang tinggal di kawasan perairan paling dalam di dunia berjaya dirakamkan sedang berenang 2,300 meter dari paras laut di tengah rabung Lautan Atlantik.

Turut dijumpai ialah tiga spesies udang nadir dan penemuan bersejarah pasukan penyelidik marin Universiti Pierre et Marie Curie di sini dilaporkan dalam jurnal Deep-Sea Research.

Ia dikesan menggunakan alat terbaru yang menurut pakar biologi air, Dr. Bruce Shillito, berupaya menahan tekanan berbanding rekod sebelum ini cuma setakat 1,400 meter.

"Ikan itu ialah zoarcid atau nama saintifiknya, Pachycara saldanhai dan agak menakjubkan kerana spesies marin lazimnya hancur pada kedalaman 1,000 meter," katanya. - Agensi


Reply With Quote
  #6  
Old 30-01-2009, 12:12 AM
sakuragi fx sakuragi fx is offline
Super Active Member

sakuragi fx's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Location: Around the corner
Posts: 3,626
Poster Rank: #1035
Thanked 67 Times
Active Level
My Mood:
Default

Comei nye ikan nih...
Reply With Quote
  #7  
Old 30-01-2009, 12:17 AM
NEMO NEMO is offline
CG Super Hardcore

NEMO's Avatar


 
Trader Rating: (241)
Join Date: Jan 2007
Location: Balik modal dalam 6 bln..bisnes emas terbaru
Posts: 112,333
Poster Rank: #3
Thanked 1,001 Times
Active Level
My Mood:
Default

kedalaman laut paling dalam didunia terletak di Jurang Mariana ..11km dari paras laut..

Jurang ni terletak di Timur Mindanao, Filipina..

xlama lagi...kita mungkin menyaksikan penemuan hidupan pada kedalaman tersebut
Reply With Quote
  #8  
Old 30-01-2009, 12:21 AM
belakepare belakepare is offline
Super Active Member

belakepare's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Apr 2008
Posts: 2,742
Poster Rank: #1399
Thanked 30 Times
Active Level
Default

macam anak berudu jer tp versi albino
Reply With Quote
  #9  
Old 30-01-2009, 12:21 AM
TITANIUM TITANIUM is offline
Well-Known
Member

TITANIUM's Avatar
 
Trader Rating: (10)
Join Date: Feb 2008
Location: Shah ALam
Posts: 6,177
Poster Rank: #571
Thanked 4 Times
Active Level
My Mood:
Default

Pergh....
Nemo skrg dah berubah....
buka thread2 yang berkaitan dengan sains dan alam...
tak de dah...
nemo dah tak jadi paparazi mcm dulu....
Reply With Quote
  #10  
Old 30-01-2009, 12:22 AM
notrexdame notrexdame is offline
CG Hardcore

notrexdame's Avatar

 
Trader Rating: (42)
Join Date: Apr 2008
Posts: 68,041
Poster Rank: #5
Blog Entries: 2
Thanked 57 Times
Active Level
My Mood:
Default

waa....menarik
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 12:58 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE