Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 5,656
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 29,714
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 22,092
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 19-01-2009, 12:48 AM
asrul07 asrul07 is offline
Super Active Member

asrul07's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,027
Poster Rank: #1217
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default Lebih Baik Beli(jimat) Kereta Lelong Dr Beli Kat Used Car Dealer.(Rumusan pg 10)..

Salam semua geng2 CG.

Tujuan saya open thread ni sebab:
1- nak memastikan dan bincang kebaikan utk berjimat jika beli kereta lelong dr beli kat used car dealer.
2- bole buat duit kan (side income)kalau pandai join lelong-melelong ni.
2- tips utk beli kereta lelong (i.e tempat,time,style pem bidder)


Saya nak beli kete.Nak beli baru macam mahal.sebab refer harga 2nd jauh beza padahal x la lama sgt.Ada gak dpt info skit2 kata beli kete lelong lebih murah.Lagi pun kebanyakkan used car dealer pun beli kete lelong gak.So,bole x share info/pengalaman o apa2 yg patut saya tahu seblm beli kete lelong ni..Harap semua geng2 CG bole share utk kebaikan kita bersama..

p/s: Pernah pergi kat G-Mart Kajang.Kereta auction jenis iswara bole dpt serendah RM1500 je.Wira serendah 10k...ingat nak tgk lagi next week.Td tu belajar2 je dulu.tp xde cikgu pun..

Alhamdulillah..tercapai jugak tujuan thread ni di buka.Byk Ilmu yg dpt dishare kat sini..

Special BIG THANKS to bro Azrine kita..mmg otai..mmg byk membantu..

apa2 hal,bole refer kat dia yea..tp jgn la pm,post je kat sini.biar share ramai2..den ni x pandai pun.tu pasal la bukak thread ni pasal nak cari otai mcm bro azrine kita tu..

GD luck semua!! happy bidding

Last edited by asrul07; 06-08-2010 at 12:00 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 19-01-2009, 12:49 AM
endingman86 endingman86 is offline
Legendary Member

endingman86's Avatar
 
Trader Rating: (20)
Join Date: Jun 2008
Location: anywhere
Posts: 11,496
Poster Rank: #207
Thanked 61 Times
Active Level
My Mood:
Default

aku tak tau ape2 pasal lelong nie...sesape yang otai leh ler bantu...aku nak port....
__________________
- Signature Rejected Code WAK LU!!! -
Reply With Quote
  #3  
Old 19-01-2009, 12:51 AM
asrul07 asrul07 is offline
Super Active Member

asrul07's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,027
Poster Rank: #1217
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by endingman86 View Post
aku tak tau ape2 pasal lelong nie...sesape yang otai leh ler bantu...aku nak port....
x de hal..belajar sesama
__________________
Projector Untuk Dijual
Reply With Quote
  #4  
Old 19-01-2009, 12:53 AM
asrul07 asrul07 is offline
Super Active Member

asrul07's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,027
Poster Rank: #1217
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

setahu aku,sesetgh auction centre nak deposit kalau nak reg sbg bidder.tp ada gak yg x payah..susah gak kan kalau ada dep tp kete yg kita aim tu ramai yg nak..bole dpt blik ke deposit tu?
__________________
Projector Untuk Dijual
Reply With Quote
  #5  
Old 19-01-2009, 01:22 AM
azrine azrine is offline
Legendary Member

azrine's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Location: hanya kepada ALLAH SWT.. aku serahkan segalanya
Posts: 13,886
Poster Rank: #151
Thanked 520 Times
Active Level
My Mood:
Default

salam asrul..

bab lelong kete nie..kalu nak tau banyak bender dia..but since you dah open thread nie..saya bule turunkan ilmu yg saya ada kat sesiapa yg berminat..

actually..G-Mart Corporation adalah antara pioneer buat kete lelong kat Msia nie..back year 1999-2000 dulu..masa tuh economic baru nak recover..kalu nak kata lelong rumah tuh..masa tu pon tak banyak sangat..

at that time..saya masih keje ngan bank..kami punya store berhampiran ngan G-Mart kat Subang tu..

so..masuk tahun 2001 - 2004..activiti lelong kete nie jadi cam cendawan tumbuh..banyak gak yg bukak store simpan kete..di samping skali buat lelong kete..

but..masuk jer tahun 2006 spai skang..lelong kete dah tak menjadi tarikan..especially kat used car dealer..coz macam2 factor..but paling bagi impact..masa kerajaan announced NAP ( New Automotive Policy)..masa tuh..use car dealer pening..dan azab dia sampai ler skang..

but..actually it is a good gak..especially pada org2 macam Asrul yg nak beli kete lelong nie..

Harga lelong kete nie..kalu nak tau..mengambarkan kelemahan economic..but yg tu tak nak ler discuss..

cam Asrul tgk tadi..Iswara RM1,500..Wira RM10K..tu belum lagi kete2 lain..dan tu kat G-Mart Kajang jer..belum lagi kat G-Mart Subang dan cawangan2 dia serata Msia..cam kat Johor, Terengganu, Alor Star, Langkawi etc..

tu belum lagi kat lain2 pelelong..cam KSL di Sg Tua, Selayang..atau OBl kat Jalan Semarak..banyak sebenarnya pelelong2 kete nie..kat KL..dan serata Msia..

Quote:
setahu aku,sesetgh auction centre nak deposit kalau nak reg sbg bidder.tp ada gak yg x payah..susah gak kan kalau ada dep tp kete yg kita aim tu ramai yg nak..bole dpt blik ke deposit tu?

actually..auction center ada dia punya ruling dia..dan salah satu darinya cam asrul tanya nie..pasal deposit..

kalu asrul tak dapat bid kete yg asrul nak..asrul bule amik duit deposit asrul..at anytime sebelum action tu tamat..kalu auction tu dah tamat..lagi lambat ler..coz ramai org beratur..

action center pon..ada ruling depa dan normally..depa akan inform kat listing yg depa bagi kat asrul tu..depa punya procedure2 dia..

ok..kita sambung di lain waktu..


wassallam..


__________________
Quote:
Reply With Quote
  #6  
Old 19-01-2009, 01:36 AM
asrul07 asrul07 is offline
Super Active Member

asrul07's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,027
Poster Rank: #1217
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

bagus tul info..mg membantu tu..pas ni hrp lebih ramai bole guna kaedah yg berjimat utk beli kete..
__________________
Projector Untuk Dijual
Reply With Quote
  #7  
Old 19-01-2009, 02:03 AM
tEnuKLang tEnuKLang is offline
Well-Known
Member

tEnuKLang's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Nov 2007
Posts: 5,674
Poster Rank: #607
Thanked 3 Times
Active Level
My Mood:
Default

cmana plak ngn risiko2 beli kete lelong nh? anyone?
Reply With Quote
  #8  
Old 19-01-2009, 02:37 AM
asrul07 asrul07 is offline
Super Active Member

asrul07's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,027
Poster Rank: #1217
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by tEnuKLang View Post
cmana plak ngn risiko2 beli kete lelong nh? anyone?
entah.cuma kena pandai pilih la..kalau x,byk kena repair
__________________
Projector Untuk Dijual
Reply With Quote
  #9  
Old 19-01-2009, 02:42 AM
azmi8888 azmi8888 is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,229
Poster Rank: #2871
Thanked 3 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by tEnuKLang View Post
cmana plak ngn risiko2 beli kete lelong nh? anyone?
takut terkena kereta potong n sambung je... kena bawa mekanik yg pakar semasa nak buat pemilihan kereta... kalau tak salah aku... lepas dapat kereta tu kita ada masa 3 minggu utk bayar full pada pelelong harga yg kita menang bid tu(yg ni kena buat loan la)
Reply With Quote
  #10  
Old 19-01-2009, 02:46 AM
neceolite neceolite is offline
Active Member

neceolite's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Posts: 1,978
Poster Rank: #1890
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

good info .. kasik lagi sifu
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 10:06 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE