Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Offline Business, Entrepreneur Discussion

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-01-2009, 10:06 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,334
Thanks (Received): 741
Likes (Received): 0
Blog Entries: 22
Active Level
My Mood:
Default Penternakan Itik Penelur

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم dan hi...

Jom kita bincang tentang secara details tentang penternakan itik penelur



Pada pendapat saya, apa yang perlu kita tahu dan bincang tentang penternakan itik penelur ialah:

  • Jenis itik penelur
  • Reban untuk itik penelur
  • Cara menjaganya mengikut peringkat
  • Pemakanan dan ubatan yang perlu
  • Faktor kesihatan atau penyakit itik penelur itu sendiri
  • dan seterusnya tentang pemasaran



Hm.... Ada yang saya terlepas pandang ke? Orait jom kita gunakan kesempatan yang ada ni untuk terus berbincang

Sesiapa yang punya pengalaman, dijemput untuk berkongsi kat sini ye

Apa saya tau, insya Allah saya akan share sini


Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 10-01-2009, 10:07 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,334
Thanks (Received): 741
Likes (Received): 0
Blog Entries: 22
Active Level
My Mood:
Default

Saya dah cuba search tentang tajuk ni. Jika dah ada saya mohon maaf dan pihak admin boleh ambil tindakan yang sewajarnya
Reply With Quote
  #3  
Old 10-01-2009, 10:12 PM
rauzan rauzan is offline
Active Member

rauzan's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Location: cHoCoLaTe IsLaNd
Posts: 1,265
Thanks (Received): 10
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Wink


dulu mak aq pnah buat biz ni...
buh kat sbelah umah jew...
psg pagaq keliling...
tanah becak ckit la...
kalaw ada kolam2 tuk itik tu mandi manda lg best...
tp tu la...ulaq ngan bewaq rajin arh dtg p kandang tu...
kami dulu pagi petang keja kutip teloq itik ja...
pastu mak p rendam dlm baldi nk buat jd teloq masin...
pastu jual arh kat pasaq tani...

Reply With Quote
Thanks ahib0205 thanked for this post
  #4  
Old 10-01-2009, 10:39 PM
jasma jasma is offline
Super Active

jasma's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2005
Location: outer space
Posts: 5,072
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

mula2 kena pilih lokasi yg agak jauh dari kawasan perumahan...
bau kuat wooo.....
pastu kena kira kos anak itik...
makanan mahal wooo...

dulu saya beli yg dah besar...
jimat sikit...
tapi harga mahal sikit...
bila start bertelur.....
kena jaga betul2 makanannya....
silap bagi makanan...
x bertelur ler jawabnya....
__________________
Reply With Quote
Thanks ahib0205 thanked for this post
  #5  
Old 10-01-2009, 11:02 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,334
Thanks (Received): 741
Likes (Received): 0
Blog Entries: 22
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by rauzan View Post

dulu mak aq pnah buat biz ni...
buh kat sbelah umah jew...
psg pagaq keliling...
tanah becak ckit la...
kalaw ada kolam2 tuk itik tu mandi manda lg best...
tp tu la...ulaq ngan bewaq rajin arh dtg p kandang tu...
kami dulu pagi petang keja kutip teloq itik ja...
pastu mak p rendam dlm baldi nk buat jd teloq masin...
pastu jual arh kat pasaq tani...

wah.... ada ye pengalaman

hm... kesempatan ni saya nak tanya la ye. berpa ekor itik penelur yang mak bro bela?

baka jenis apa itik tu?

er... la dah tak buat lagi?
Reply With Quote
  #6  
Old 10-01-2009, 11:05 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,334
Thanks (Received): 741
Likes (Received): 0
Blog Entries: 22
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by jasma View Post
mula2 kena pilih lokasi yg agak jauh dari kawasan perumahan...
bau kuat wooo.....
pastu kena kira kos anak itik...
makanan mahal wooo...

dulu saya beli yg dah besar...
jimat sikit...
tapi harga mahal sikit...
bila start bertelur.....
kena jaga betul2 makanannya....
silap bagi makanan...
x bertelur ler jawabnya....
wah.... ada jugak pengalaman...



hm... bro, memang busuk sangat macam mana tu ye? bau tahi dia ke?

hm... tetang jaga betul-betul makanan tu tolong terangkan sikit lagi boleh tak?
Reply With Quote
  #7  
Old 10-01-2009, 11:09 PM
jasma jasma is offline
Super Active

jasma's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: Dec 2005
Location: outer space
Posts: 5,072
Thanks (Received): 19
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by ahib0205 View Post
wah.... ada jugak pengalaman...



hm... bro, memang busuk sangat macam mana tu ye? bau tahi dia ke?

hm... tetang jaga betul-betul makanan tu tolong terangkan sikit lagi boleh tak?
tahi itik ler...
lagi satu lalat la....
itik penelur ni kena bagi makan cukup...

bila dah start bertelur....
elakkan bagi hampas kelapa....
seeloknya guna makanan yg dikhususkan utk itik telur....
__________________
Reply With Quote
Thanks ahib0205 thanked for this post
  #8  
Old 11-01-2009, 12:06 AM
heaven heaven is offline
Active Plus

heaven's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Nov 2007
Posts: 2,646
Thanks (Received): 11
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

PerggHH itik telur ni kos makan tinggi beb...
Reply With Quote
  #9  
Old 12-01-2009, 01:01 AM
RizMa RizMa is offline
Active Plus

RizMa's Avatar
 
Trader Rating: (16)
Join Date: Apr 2007
Location: Utara
Posts: 4,477
Thanks (Received): 113
Likes (Received): 0
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by heaven View Post
PerggHH itik telur ni kos makan tinggi beb...
yup.mmg betul
kos makan die tinggi skit sbb itik telur ni kena makan yg elok2 baru die telur ari2
kalau tak, die telur 2 3 ari sekali jer

kalau bg makan temukut padi jer, mmg die xkan telur lansung
kena bg makan campuran dedak ngan jagung or campuran dedak ngan baja ikan.

atau campuran jagung ngan baja ikan atau vitamin.

xbleh bg satu2 aje

pastu itik ni suke kawasan berlopak air
so, kena sediakan kawasan mandi manda die dan termasuklah minum die dan kawasan khas utk bertelur. xpayah reban pun xpe.janji ade tempat teduh or berlitup mcm bawah kanvas or yg seumpamanya.

ini hasil pengalaman aku lah dengan bapa mertua aku yg bela itik ni
Reply With Quote
Thanks ahib0205 thanked for this post
  #10  
Old 12-01-2009, 06:59 AM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,334
Thanks (Received): 741
Likes (Received): 0
Blog Entries: 22
Active Level
My Mood:
Default

hM... Jom-jom... kita sentuh bab pemakanan itik penelur ni.

Sebelum tu kalau saya silap,tolong betulkan ye

Baiklah, secara asasnya pemakanan itik penelur ni perlu kita jaga antaranya ialah:

- protien kasar

- tenaga metabolisme

- vitamin dan

- zat galian


Untuk tambahan, siapa pernah dengar pewarna xantofil? pewarna xantofil ni digunakan untuk lebih menguningkan bahagian kuning telur tu.

Bila dah lebih kuning, sebab tu la harga lebih mahal. selalunya pembuat terlu masin lebih arif dalam hal ni




P/s: moga thread ni sedikit sebanyak membantu bagi sesiapa yang meminati penternakan itik penelur ini

Teruskan mencari rezeki HALAL wahai sahabatku
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump