Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 29-12-2008, 02:35 PM
2poi 2poi is offline
Regular

2poi's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2008
Posts: 743
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Question tips jaga kereta auto transmission

tolong aku bg tips n petua nak jaga kereta auto trans. supaya dalam keadaan baik sentiasa?
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 29-12-2008, 11:10 PM
fadel fadel is offline
Active Plus

fadel's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Location: < tH3 h3r0 n3v3r dI3$ >
Posts: 3,016
Thanks (Received): 60
Likes (Received): 0
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

hehehehe!!..sabo je r..ak cian sama kamu...mmmm!...penjagaan keta auto sama je ak fikir.....jaga mcm keta manual.....yg best nye masa jem xyah nk sibuk2 tuko gear..pas2 kalo ikut highway..tgn kiri siap bole...faham aje lah...


. .ak nak kongsi 2 tips aje.. lebih kurang macam ni lah tips yang mampu di beri k!:-



1. Kereta Auto ni "manja' gearbox die. . . so yg tu yg paling penting nak jaga.

Pertama tamanye minyak gearbox kena jaga. . . pakai minyak yang direkomen ole pengeluar saja kalau tukar pon. . . juga yang disyorkan sahaja . . . selalu check bila time kena tukar. . . tukar. . jangan tunggu lama3x.. nanti lama3.. gearbox anda kong daa.!



2. Cara nak check minyak gear box tu . . . dia ada apa nama entah yg mcm nak check minyak hitam tu. . . kecik je kat ngan gearbox. . . cabut tu nngok. . . pasti minyak tu



a. Kaler dia still kaler asal. .

.. .cth mcam minyak transmission proton punya kaler merah. . . pastikan die masih merah. . ..


b. cuba bau. (nie kalo tak tao ak pon tao..!). . pastikan takde bau hangit. . . kalau ada bau trbakar tu. . . kena buat someseting la. . . tuk gearbox tahan lebih lama.


c. Kalau dia bwah paras minimum jganlah bawak keta tu. . . pastikan dia melebihi paras minimum. . .kalo tak habis hancur gigi2x.. gearbox. . . jalan tak sampai 1 km dah sangkut kereta tak bley gerak. . . nak gearbox baru. . . meleleh air mata bro.

d. Keta Auto ni tak bley nak aggresive sangat mcam manual. . . sapa pakai auto terpaksalah terima hakikat ni . . . nak2x..
. . . kelajuan die nngok dlam buku manual. . . die ada max kelajuan tuk setiap gear mengikut spec kenderaan. . .

e. kalau time berhentikat.. trafic light . . masukkan le ke gear N. . . . jangan dok biar die duk kat D tu. . . dlam gearbox tu lingat die brpusing. . . bagi la die rest sikit. . .



.....lebey kureng mcam 2.. lah tips2x tuk auto nie . . .nak lebey tao kena tanya otai2x...laen. !!!




...p/s: kalo perati keta2 mahal..seme pkai auto...BMW...MERC..AUDI..hmmmm
__________________
int timespent = ((date(death) - date(birth)) + time(sleeping))
Yesterday is history.2morrow is mystery!.2day is a gift, tat's y is called "present".
Reply With Quote
  #3  
Old 29-12-2008, 11:13 PM
fadel fadel is offline
Active Plus

fadel's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Location: < tH3 h3r0 n3v3r dI3$ >
Posts: 3,016
Thanks (Received): 60
Likes (Received): 0
Blog Entries: 2
Active Level
My Mood:
Default

sori doblepost
__________________
int timespent = ((date(death) - date(birth)) + time(sleeping))
Yesterday is history.2morrow is mystery!.2day is a gift, tat's y is called "present".

Last edited by fadel; 29-12-2008 at 11:17 PM.. Reason: tenet aaalaihai nape buek hal koni!
Reply With Quote
  #4  
Old 30-12-2008, 01:44 AM
asrul07 asrul07 is offline
Active Plus

asrul07's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,046
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

good tips..bagus maintenance,jimat belanja
__________________
http://go.staylista.com/Gerenti Tak Rugi
Reply With Quote
  #5  
Old 30-12-2008, 02:07 AM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar

 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,697
Thanks (Received): 1894
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Aku tukar setahun sekali...
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
  #6  
Old 30-12-2008, 02:53 AM
azrine azrine is offline
Legendary Member

azrine's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Jul 2008
Location: hanya kepada ALLAH SWT.. aku serahkan segalanya
Posts: 14,435
Thanks (Received): 541
Likes (Received): 10
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by eboss View Post
Aku tukar setahun sekali...
sama ngan aku..setahun sekali..

but aku punya ATF kali ni dah melebihi setahun 3 bulan..

alhamdullilah..mechanic aku..si Ah Tee kata ok lagi..fenin betui ler aku..nak tukar..dia kata jangan..cam ner tu..


__________________
Quote:
Reply With Quote
  #7  
Old 31-12-2008, 10:23 PM
mtjeneym mtjeneym is offline
Regular

mtjeneym's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2008
Posts: 997
Thanks (Received): 2
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by azrine View Post


sama ngan aku..setahun sekali..

but aku punya ATF kali ni dah melebihi setahun 3 bulan..

alhamdullilah..mechanic aku..si Ah Tee kata ok lagi..fenin betui ler aku..nak tukar..dia kata jangan..cam ner tu..


Tukar je...... ape yang kita buat ni elokkan benda yang elok

bazirkan seratus lebih je tapi kalau dah kong ribu riban habis nak repair, lepas tu kau pergi jumpa Ah Tee lagi banyak senang la dia punya hati

dah pakai kereta auto 6 tahun.. aku amalkan tukar minyak tiap 20 000KM, dalam manual cakap tukar tiap 40 000KM,

cam aku cakap tadi elokkan menda yang elok tak salah kan
Reply With Quote
  #8  
Old 31-12-2008, 10:25 PM
mimie_cottage mimie_cottage is offline
Regular

mimie_cottage's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Posts: 232
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

nice info
__________________
my english style cottage
Reply With Quote
  #9  
Old 31-12-2008, 10:30 PM
taurusboyz90 taurusboyz90 is offline
Legendary Member

taurusboyz90's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Apr 2008
Location: ملاك
Posts: 10,058
Thanks (Received): 119
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by fadel View Post
hehehehe!!..sabo je r..ak cian sama kamu...mmmm!...penjagaan keta auto sama je ak fikir.....jaga mcm keta manual.....yg best nye masa jem xyah nk sibuk2 tuko gear..pas2 kalo ikut highway..tgn kiri siap bole...faham aje lah...


. .ak nak kongsi 2 tips aje.. lebih kurang macam ni lah tips yang mampu di beri k!:-



1. Kereta Auto ni "manja' gearbox die. . . so yg tu yg paling penting nak jaga.

Pertama tamanye minyak gearbox kena jaga. . . pakai minyak yang direkomen ole pengeluar saja kalau tukar pon. . . juga yang disyorkan sahaja . . . selalu check bila time kena tukar. . . tukar. . jangan tunggu lama3x.. nanti lama3.. gearbox anda kong daa.!



2. Cara nak check minyak gear box tu . . . dia ada apa nama entah yg mcm nak check minyak hitam tu. . . kecik je kat ngan gearbox. . . cabut tu nngok. . . pasti minyak tu



a. Kaler dia still kaler asal. .

.. .cth mcam minyak transmission proton punya kaler merah. . . pastikan die masih merah. . ..


b. cuba bau. (nie kalo tak tao ak pon tao..!). . pastikan takde bau hangit. . . kalau ada bau trbakar tu. . . kena buat someseting la. . . tuk gearbox tahan lebih lama.


c. Kalau dia bwah paras minimum jganlah bawak keta tu. . . pastikan dia melebihi paras minimum. . .kalo tak habis hancur gigi2x.. gearbox. . . jalan tak sampai 1 km dah sangkut kereta tak bley gerak. . . nak gearbox baru. . . meleleh air mata bro.

d. Keta Auto ni tak bley nak aggresive sangat mcam manual. . . sapa pakai auto terpaksalah terima hakikat ni . . . nak2x..
. . . kelajuan die nngok dlam buku manual. . . die ada max kelajuan tuk setiap gear mengikut spec kenderaan. . .

e. kalau time berhentikat.. trafic light . . masukkan le ke gear N. . . . jangan dok biar die duk kat D tu. . . dlam gearbox tu lingat die brpusing. . . bagi la die rest sikit. . .



.....lebey kureng mcam 2.. lah tips2x tuk auto nie . . .nak lebey tao kena tanya otai2x...laen. !!!




...p/s: kalo perati keta2 mahal..seme pkai auto...BMW...MERC..AUDI..hmmmm
thanks for the tips..amat berguna bagi aku yang baru ada kete ni
__________________
Have Faith In Allah


COYG
Reply With Quote
  #10  
Old 31-12-2008, 11:48 PM
kalau kalau is offline
CG Top Poster Club

kalau's Avatar

 
Trader Rating: (7)
Join Date: Mar 2008
Location: land of headhunters
Posts: 48,569
Thanks (Received): 128
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

aku nak tambah sket boley tak? hehehe.......

ok.....awal pagi time korang nak turun keja/pegi mana2......

1. stat enjin.......
2. biar enjin tue idle seketika.......kasi fanas sket.....
3. ok.....korang masuk keta, kan?
4. tekan pedal brek tue........
5. dari P, shift gear lever ke R.....pedal brek jgn kasi lepas dulu......
6. dari R, shift gear lever ke N.....teruskan tekan pedal brek tue...
7. dari N, shift gear lever ke D....pedal brek jgn kasi lepas......

8. teruskan prosedur ini sampai ke gear yg paling bawah skali.....
9. pastue, shift balik gear lever tue ke P....

note...jarak masa pertukaran gear tue kasi la dalam masa 2 saat....jgn luper tau......pedal brek tue kasi tekan, throttle jgn usik.....

tujuan prosedur nih utk mempastikan sumer plat ratio, gear, bearing dalam transmisi automatik tue kena ngan ATF......time kiter parking keta auto lebih dari 6 jam, gerenti memang ada part yg agak kering, so ngan prosedur tue, sumer parts dalam box tue mendapat pelinciran dari ATF tue....

pas sumer prosedur tue korang dah buat, ok, boley pakai keta seperti biasa.....
__________________
http://www.facebook.com/FXHYIPHUB)
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump