Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > General Chat > Religious Talk

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 23,373
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 53,972
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 41,375
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 14-12-2008, 09:48 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,035
Poster Rank: #95
Blog Entries: 22
Thanked 740 Times
Active Level
My Mood:
Default Jom bincang tentang air mani dan air mazi

Assalamua'alaikum sahabatku semua...

Jom sekarang kita bincang pulak tentang air mani dan air mazi. Ye la... bila kita dok bincang tentang air mani, kadang kala kita terfikir jujak tentang air mazi.

Persoalan mula timbul. Eh, air mazi tu apa pulak? apa beza air mani dengan air mazi tu? Jom sama-sama kita share dan bincang

Air mani dan air mazi mempunyai perbezaan. Air mani ni kita sedia maklum selalunya akan keluar ketika di kemuncak syahwat.

Manakala air mazi pulak, biasanya akan keluar di permulaan syahwat. Hm... contohnya asyik terfikir tentang sex sehingga naik nafsu shahwat untuk melakukannya... tu contohhhh....

Dari segi hukum pulak, keluarnya air mani, mewajibkan kita untuk mandi hadas besar. (mandi hadas besar = mandi wajib). Air mani pula tidak najis tau. Contoh jika terkena kepada pakaian kita, pakaian tu still boleh dipakai untuk beribadah kepada Allah

Tapi berbeza dengan keluarnya air mazi, kita tidak diwajibkan untuk mandi. Tapi kena ingat, yang air mazi ni adalah najis tau

Di dalam kelas asas fardhu ain dulu, banyak persoalan yang diajukan tentang air mani dan air mazi ni Antaranya ialah:

1) saya pernah mimpi dot dot dot... tapi bila saya bangun tidur, tak keluar pun air mani. Saya diwajibkan mandi tak???

2) saya tak pernah pun mimpi dot dot dot... tapi bila bangun tidur, saya perasan air mani terkeluar la pulak. so saya kena wajib mandi tak?

3) ha... er... macam mana ye kalau tiba-tiba saya bangun tidur, perasan ada sikit basah? tapi tak pasti pulak air apa tu. macam mana ye?

Sahabatku sekalian,

Kaedahnya terletak kepada keluarnya air mani tu tau. Bukannya kepada mimpi atau tak... Keluar air mani = diwajibkan kita untuk mandi...

dan untuk soalan ke-3 tu, senang cerita kita bangun pergi la mandi dulu dengan niat mandi wajib. Ini supaya elakkan kita dari was-was


Sapa yang nak tambah lagi silakan Selamat berbincang semua




[update]


Quote:
Originally Posted by hafis_81 View Post
air mazi jernih xda bau..air mani putih pekat.ada bau sket..
Quote:
Originally Posted by kuhik View Post
ini ialah apa yang den belajar masa sekolah dulu...

air mazi
- berwarna putih, kekadang tidak berwarna
- tidak mempunyai bau
- ia adalah Najis Mutawasitah
- keluar air ini tidak perlu mandi wajib
- keluar pada awal berahi, berfungsi sebagai air pelincir hubungan kelamin

air mani
- air ini bukan najis, tetapi di dalam kategori hadas besar
- perlu mandi wajib
- berwarna putih, berbau, dan melekit-lekit
- keluar pada saat kemuncak syahwat lelaki
- mempunyai benih generasi manusia seterusnya

dan yang lain itu, Allah lebih mengetahui..
Quote:
Originally Posted by hafis_81 View Post
Perbezaan air mani , air mazi dan air wadi
Soalan 07

Apakah perbezaan dari segi hukum dan ciri atau sifat fizikal antara air mani, air mazi dan air wadi?
Jawapan :

Air mani ialah cecair putih pekat yang keluar apabila sampai kepada kemuncak syahwat. Ia bukan najis tetapi hendaklah mandi wajib bagi mensucikannya untuk membolehkan seseorang itu menunaikan ibadat. Manakala air mazi ialah cecair jernih yang keluar disebabkan rangsangan ketika mukaddimah syahwat. Ia adalah najis dan tidak wajib mandi memadai membasuh sahaja tempat berkenaan. Manakala cecair yang keluar akibat letih atau mengangkat sesuatu yang berat dinamakan air wadi.
Quote:
Originally Posted by hafis_81 View Post
Soalan : Adakah perempuan mengeluarkan air mani seperti lelaki dan apakah tandanya serta mengapa perempuan mengeluarkan air mani?
wassalam .

Jawapan : Allah SWT mencipta Adam dan Hawa dengan memiliki keistimewaan masing-masing yang perlu dijaga dan dipelihara. Semua anggota yang dicipta untuk anak Adam dan Hawa adalah satu nikmat dan amanah Allah SWT. Untuk menjaga kehormatan dan kemuliaan insan, semua anggota yang dikurniakan hendaklah dimanfaatkan bagi mencapai keredhaan Allah SWT termasuk anggota sulit. Anggota kelamin yang dikurniakan oleh Allah SWT adalah satu nikmat untuk menjamin kesucian zuriat manusia. Oleh itu, cara mengeluarkan air mani sama ada lelaki atau perempuan hendaklah mengikut syarak. Lelaki atau permpuan keluar mani dengan cara yang berbeza. Air mani perempuan terhasil ketika rangsangan nafsu syahwat meningkat / sampai ke kemuncak..
Quote:
Originally Posted by hafis_81 View Post
AIR YANG KELUAR DARI KEMALUAN WANITA

Soalan;
Ustaz, saya baru melangsungkan perkahwinan. Beberapa persoalan
timbul semasa melakukan hubungan seks dengan isteri di antaranya:-

1) Adakah air yang keluar dari kemaluan isteri hukumnya najis?

2) Sekiranya air tersebut keluar perlu kah si isteri mandi wajib?

Sekian, Tkasih


Jawapan;
Air yang keluar dari kemaluan wanita kebiasaannya tidak lari dari
empat jenis;

1. Air kencing

2. Air Mazi

3. Air Madi

4. Air Mani

Dari empat air di atas, tiga darinya adalah najis iaitu air kencing, air madi dan air mazi. Adapun air mani ia tidaklah najis kerana ia adalah asal kejadian.

Adapun ciri-ciri setiap air di atas -untuk memudahkan kita
mengenalinya-, maka berdasarkan keterangan ulamak;

- Air kencing; cirinya sebagaimana sedia maklum

- Air Mazi; cirinya adalah melekit dan keluar dari kemaluan (zakar atau faraj) biasanya tatkala naik syahwat.

- Air Wadi; cirinya ialah kental, berwarna putih dan keluar dari kemaluan sesudah buang air kecil.

- Air Mani pula; air mani lelaki, cirinya; berwarna putih dan tebal/kental. Adapun air mani perempuan; warnanya kuning dan nipis/cair(yakni tidak kental).

Kedua-dua air mani lelaki dan perempuan itu ada ciri
kebersamaannya, iaitu;

a) Bau air mani perempuan sama seperti bau air mani lelaki iaitu seperti bau tepung diuli,

b) Dirasai kelazatan ketika keluarnya dan selepas keluarnya badan merasai keletihan dan syahwat menjadi reda.

Menyentuh tentang mandi, dari empat air di atas, hanya keluar air mani sahaja yang mewajibkan mandi. Adapun keluar kencing, mazi dan wadi, tidakah mewajibkan mandi, akan tetapi ia adalah najis dan membatalkan wudhuk dengan keluarnya. Oleh demikian, apabila keluar air-air selain mani itu, yang wajib
dilakukan sebelum solat ialah membasuhnya dan mengambil wudhuk.


Perlu diperjelaskan; apabila seorang lelaki mensetubuhi isterinya, kedua-dua suami-isteri wajib mandi walaupun tidak keluar mani. Ini kerana persetubuhan itu sendiri telah mewajibkan mandi tanpa mengira keluar mani atau tidak. Yang dimaksudkan persetubuhan ialah memasukkan zakar ke dalam
faraj.

Wallahu a'lam.


Rujukan;

1. Syarah Soheh Muslim, Imam an-Nawawi, jil.2 (juz. 3), bab Wujub al-Ghasl ʽAlal-Mar,ah.

2. Fiqh at-Thoharah, Dr. Yusuf al-Qaradhawi, hlm. 226.

Harap post ni bole kasi clear kita pnya mind...
Quote:
Originally Posted by kuhik View Post
terdapat beberapa sebab yang jelas kenapa perempuan perlu mandi wajib.

tapi dalam konteks pertanyaan kamu, perempuan perlu mandi wajib jika sesuatu masuk ke dalam faraj.

jarak kemasukan, mengikut kitab Iqna', katanya "iltiqa al-khitanaini"..maksudnya "tempat bertemu dua tempat berkhatan"

so, samada zakar, atau peralatan lain yang memasuki faraj, maka perempuan tersebut wajib mandi wajib. tidak semestinya keluar air mani perempuan.

begitu juga dengan lelaki, sekiranya jarak kemasukan zakar melepasi "iltiqa al-khitanaini", maka lelaki itu juga perlu mandi wajib walaupun tidak keluar mani lagi...
Quote:
Originally Posted by kuhik View Post
sebab air mani bukan najis. tetapi semasa pancutan klimaks, hanya mani sahaja yang dikeluarkan..air mani dan air mazi tidak keluar serentak...

so, jika semasa pancutan mani itu terkena pakaian, maka pakaian itu boleh lagi digunapakai untuk solat.

oh yer, air mazi tidak terpancut, ia hanya sekadar meleleh di kepala zakar sahaja...so chance untuk terkena pakaian adalah amat tipis. Rasulullah seorang yang cermat, pasti baginda sedar tentang perkara ini..

dan yang lain tu, hanya Allah lebih mengetahui..

Last edited by ahib0205; 16-12-2008 at 06:21 PM.. Reason: update last....
Reply With Quote
The Following 13 Users Say Thank You to ahib0205 For This Useful Post:
aidiryatim (14-12-2008), astalavista6048 (16-12-2008), awok! (16-12-2008), brozul (15-12-2008), gOdFeLLa (16-12-2008), jomie (15-12-2008), meiryoku (15-12-2008), mesir (14-12-2008), nash_d (14-12-2008), otaida00taj (15-12-2008), rakyat_jelata (15-12-2008), ratusanRM (16-12-2008), zkry (15-12-2008)
Paid Advertisement
  #2  
Old 14-12-2008, 09:50 PM
GT GT is offline
CG Top Poster Club

GT's Avatar

 
Trader Rating: (35)
Join Date: Nov 2008
Location: www.carigold.com
Posts: 38,110
Poster Rank: #22
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

Mai ai Tuan Tanah...Topik... susak jugak yer dah takde Thread 21 tu yer.....
Kena bincang kat thread Religion....
__________________
VAMOS RAFA
Reply With Quote
  #3  
Old 14-12-2008, 09:55 PM
aidiryatim aidiryatim is offline
Legendary Member

aidiryatim's Avatar
 
Trader Rating: (11)
Join Date: Dec 2006
Location: bioDIEsel B5,LeGoLanD,cIQ,Kota Iskandar
Posts: 14,011
Poster Rank: #159
Blog Entries: 13
Thanked 22 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by globaltent78 View Post
Mai ai Tuan Tanah...Topik... susak jugak yer dah takde Thread 21 tu yer.....
Kena bincang kat thread Religion....
ye ker da xde.. knp ek?
__________________
Saham Wakaf Johor
EpahngiVPN Khas-Terhenti Dilautan Hindi
Reply With Quote
  #4  
Old 14-12-2008, 09:56 PM
GT GT is offline
CG Top Poster Club

GT's Avatar

 
Trader Rating: (35)
Join Date: Nov 2008
Location: www.carigold.com
Posts: 38,110
Poster Rank: #22
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by aidiryatim View Post
ye ker da xde.. knp ek?
Tahap kemerapuan yang amat...
__________________
VAMOS RAFA
Reply With Quote
  #5  
Old 14-12-2008, 09:56 PM
Ghost Rider Ghost Rider is offline
Well-Known
Member

Ghost Rider's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Location: KL - Penang- KL
Posts: 7,107
Poster Rank: #472
Thanked 18 Times
Active Level
My Mood:
Default

Aku rs elok tuan tanah bwk topik nie gi kat ladies room..
Kasi diaorg info skit...
__________________
Real Madrid is a world's most successful football club in history and one of the richest in the world. They were officially named FIFA Team of the 20th Century in 2000. This club have won 31 La Liga title, 17 Copa del Rey, 9 European Cup, 3 Intercontinental Cup, 2 UEFA Cup and 1 European Super Cup.
Reply With Quote
  #6  
Old 14-12-2008, 09:58 PM
Norfazli Norfazli is offline
Super Active Member

 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2007
Posts: 3,200
Poster Rank: #1199
Thanked 89 Times
Active Level
Default

Air mani itu lain
Air mazi itu lain

Tak sama ye
Reply With Quote
  #7  
Old 14-12-2008, 10:04 PM
Ghost Rider Ghost Rider is offline
Well-Known
Member

Ghost Rider's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Location: KL - Penang- KL
Posts: 7,107
Poster Rank: #472
Thanked 18 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Norfazli View Post
Air mani itu lain
Air mazi itu lain

Tak sama ye
Tak sama, cuma kalo digaul bersama2 dia jd air mani yg bermazi..
__________________
Real Madrid is a world's most successful football club in history and one of the richest in the world. They were officially named FIFA Team of the 20th Century in 2000. This club have won 31 La Liga title, 17 Copa del Rey, 9 European Cup, 3 Intercontinental Cup, 2 UEFA Cup and 1 European Super Cup.
Reply With Quote
  #8  
Old 14-12-2008, 10:05 PM
ahib0205 ahib0205 is offline
Legendary Member

ahib0205's Avatar
 
Trader Rating: (83)
Join Date: Nov 2007
Location: Official Supporter
Posts: 19,035
Poster Rank: #95
Blog Entries: 22
Thanked 740 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Norfazli View Post
Air mani itu lain
Air mazi itu lain

Tak sama ye
a'a lain ha satu lagi saya nak pesan kat diri saya, esok dah ada anak, sebelum anak tu baligh lagi bagitau ilmu ni kat dia. Toksah malu-malu, tu anak kita jugak

Reply With Quote
  #9  
Old 14-12-2008, 10:06 PM
awok! awok! is offline
Active Member

awok!'s Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2008
Location: !@#rumah wa!!!!@#wat pe nk tau???
Posts: 1,498
Poster Rank: #2523
Thanked 55 Times
Active Level
My Mood:
Default

cane nk bezakan air mani dgn air mazi??
Reply With Quote
  #10  
Old 14-12-2008, 10:09 PM
jejantas jejantas is offline
Experienced Trader
Forex System Developer

jejantas's Avatar
 
Trader Rating: (3)
Join Date: Sep 2007
Posts: 24,297
Poster Rank: #59
Thanked 909 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by awok! View Post
cane nk bezakan air mani dgn air mazi??
Perkara basic x kan x tau bro??? Air Mazi tuh tuh jernih dan keluar waktu berahi datang... air mani lak pekat dan keruh dan keluar waktu its cominggggggggggggggg its cominggggggggggggggggggggg
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:21 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE