Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > TRADING ZONE, CLASSIFIEDS & MARKETPLACE > Classifieds & Advertisements > Vehicles Sale/Rent

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,665
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,356
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,538
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 22-11-2008, 02:30 AM
sweezer sweezer is offline
IKOfx Official
Introducing Broker

sweezer's Avatar

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2007
Posts: 4,848
Poster Rank: #770
Thanked 350 Times
Active Level
My Mood:
Default AP Jepun/UK siap kereta utk Dijual

Salam,

tak pandai nak citer banyak... AP student Jepun untuk di jual...
Ramai student takde duit cash nak tanggung kos bawak balik kereta jadik mereka nak jual AP meraka.

Memandangkan InsyaAllah bulan 3 tahun depan aku akan gi Jepun nak wat urusan bawak barang dan kereta student, so aku buka peluang nie.

Anggaran harga AP dlm lingkungan RM5k keatas bergantung kepada harga yg mereka tawarkan. Akan di Update setelah dapat keputusan rasmi dari seorang demi seorang student. kalau bleh taknaklah harga lelain.

Kereta tak kisah kereta apa yg anda idamkan. Janji ade cash.

Kat sini aku terangkan serba sedikit step by step nak gunakan AP nie...

1. Anda booking AP anda, booking dengan bayar upfront RM1k. ( jgn cakap aku nak makan duit korang tu, tapi ini untuk menunjukkan komitment anda sbb ramai juga yg hanya order tapi bila dah dpt AP, takde duit cash lah pulak. So aku dah rugi masa, rugi duit tepon, jatuh air muka dan bermacam2 lagik)

2. Selepas booking, jgn bimbang. Aku akan carikan AP, jgn risau sebab byk... dlm 10 AP aku berani confirm dpt sebab semakin ramai student tak bawak balik kreta sebab takde cash. Andaikata AP takde, aku akan pulangkan duit RM1k tu. Kalau ada korang bersedialah untuk mengikuti step berikutnya. Tetapi andaikata korang cancel selepas ada AP, so kire burn lah duit RM1k tu.

3. Selepas dpt AP dan confirm seconfirmnya, tunggu sampai bulan 1 or 2 tahun depan, sebab semasa tu student tu kene gi beli kereta utk preparation penghantaran pulang bulan 3 or 4 tahun depan. Pasal urusan beli dan pemansuhan geran di Jepun, kami akan aturkan. Cash mmg kene sediakan utk beli kereta di Jepun ikut kereta yg anda berkenanan. Bg sesapa yg ada duit lebih bolehlah gi jepun cari kereta yg anda berkenan dan pakai nama AP student tu. Masa nie bayar setengah dari harga AP tu sekali kepada student, lg setengah selepas dapat kereta nanti.

4. Selepas beli kereta, kene tunggu la sampai kapal bawak balik dlm bulan 3 or 4 tahun depan. Kalau nak gambar kereta anda bersama student tu pon dah boleh bagi masa nie sebagai bukti. sampai jer tarikh ukt pengumpulan kereta dan barang dlm bulan 3, semua kereta2 akan di bawa ke Yokohama port untuk penghantaran pulang ke Malaysia. Duration kapal selalunya kitarang amik dlm 2minggu sebagai memberi peluang student2 menyiapkan proses AP mereka di MITI. Mereka akan di intiview oleh pegawai MITI. Selalunyer AP mereka lepas kalau semua document lengkap. Masa ni pon pembeli AP kene bayar semua kos2 kapal untuk kereta tersebut.

5. Dalam penghujung bulan 3, kereta sampai port klang. Masa ni selalunya Student dah siap segala document AP mereka. Just tunggu nak amik kereta jer kat Port. So masa nak amik kereta nie student dan pembeli AP kena lah gi kastam port klang untuk bayar tax duti kereta. Duti tax kereta ni berdasarkan tahun pengeluran kereta dan jenis kereta. Mcm sebelum nie yg aku kene, kalau kereta 4pintu selalunyer murah skit dari 2pintu nie... aku pon tak tau kenapa.

6. Selepas bayar tax, pembeli AP bolehlah bawak balik kereta tu. Dan jgn lupa bayar lagi baki setengah harga AP tu pada student. tapi kalau boleh setelkan kerata tu di puspakom dan jpj untuk pengambilan geran. time nie boleh pakai agent tapi kalau boleh stduent gi sendiri lah sebab owner so senang skit.

Ini secara kasar step2nya...

Dan ruangan kat bawah nie, aku nak citer skit pasal pro dan contra pakai AP student nie untuk pemahaman pembeli AP nie.


1. Segala urusan melibatkan cash, semua nak kene cash. kalau pembeli buat loan peribadi terpulang tetapi kami mahukan cash sebab semua urusan mmg kene cash.

2. Geran kereta mmg tak boleh tukar milik selama 2tahun. Selepas 2tahun baru boleh tukar milik. tapi jgn bimbang sebab student2 nie semua aku ada database dierang sebab mereka student MARA dan aku pernah kerja di MARA di bahagian Biasiswa student ke Jepun ni, even yg buat kerja nie bersama aku adalah org admin department yg sama dan mmg kenal rapat ngan student2 nie dan InsyaAllah di percayai sebab tu aku berani tawarkan AP nie sebab aku tau risk andaikata student tu claim kereta tu mereka punya selepas korang bayar habis kereta tu. Lagi pun takde lagi dalam sejarah yg aku tau student buat mcm tu sebelum2 nie. selepas 2 tahun mmg geran tu korang akan dpt.

3. Kalau pandai pilih kereta mmg murah bangat dari market kat Malaysia nie... mcm kereta aku, aku bawak balik 5 tahun lepas total abis semua sampai on the road kat Malaysia ni dlm RM50k tapi market masa tu kat Malaysia dalam RM100k. Even kalau aku jual skrg pon kereta tu RM50k pon laku... bermakna kalau aku jual skrg mmg aku dpt balik modal aku dan aku menang memakai selama 5tahun. nie salah satu investment gak nie sebab dah takde hutan..heheehe

4. Untuk quotation harga kereta2 semua kalau boleh try carik harga market kereta kat jepun di yahoo japan auction dan bandingkan dgn sini. tetapi selalu nyer setengah harga dari harga kat malaysia walaupun selepas anda bayar tax. aku sarankan amik kereta yg usia lebih 5tahun supaya tax murah.

Ini jer kot, kalau ade paper lagi aku akan tambah kat sini.

Sesapa pernah tengok BMW or Merc edisi jepun mesti tau mcm mana rupa luaran dan dalaman yg mengiurkan. Totally lain dari edition untuk jual kat Malaysia. Perghh takleh tahan.

So pada sesapa yg berminat sila sertakan booking anda.... saya kene cepat skrg untuk mencari AP... kene booking cepat2 sebelum melepas.


Penting: memandangkan ramai yg bertanya, so saya terpaksa tapis sebab saya tak mau hanya tanya utk suka2 sebab saya dlm keadaan sibuk menguruskan byk perkara lagi... disini saya igtkan, saya hanya mencari serius buyer...

utk secara kasar, semua harga utk kereta AP nie sekali ngan tax dan cost shipping sampai ke Malaysia adalah 50% murah dari market di Malaysia, so harap semua faham dan buat calculation sendiri. Simpan dalam kepala semua, kereta AP ini adalah 50% lagi murah dari market Malaysia, so soalann anda akan terjawab.

bukan saya nak menyombong tetapi saya dah masak dlm bisnes ini dan saya juga agak sibuk dgn perkara lain. Bisnes AP ini adalah hanya sekali dlm setahun dan pperlu mengejar masa so haram semua faham.

Last edited by sweezer; 08-04-2010 at 10:37 AM..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 22-11-2008, 02:35 AM
dek_ang dek_ang is offline
Super Active Member

dek_ang's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Jul 2008
Posts: 4,722
Poster Rank: #801
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

tak de cash la..huhu...yg utk tax tu tak leh wat loan ke?kete bole lagi bile cash..
Reply With Quote
  #3  
Old 22-11-2008, 02:40 AM
GT GT is offline
CG Top Poster Club

GT's Avatar

 
Trader Rating: (35)
Join Date: Nov 2008
Location: www.carigold.com
Posts: 38,110
Poster Rank: #23
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

Larrr aku dah order ACR50 dr Jepun.. Next week sampai....
__________________
VAMOS RAFA
Reply With Quote
  #4  
Old 22-11-2008, 02:40 AM
sweezer sweezer is offline
IKOfx Official
Introducing Broker

sweezer's Avatar

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2007
Posts: 4,848
Poster Rank: #770
Thanked 350 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by dek_ang View Post
tak de cash la..huhu...yg utk tax tu tak leh wat loan ke?kete bole lagi bile cash..
tax tu mmg takleh loan sebab kene bayar kastam cash... kalau takde bleh wat personal loan.
Reply With Quote
  #5  
Old 22-11-2008, 02:41 AM
sweezer sweezer is offline
IKOfx Official
Introducing Broker

sweezer's Avatar

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2007
Posts: 4,848
Poster Rank: #770
Thanked 350 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by globaltent78 View Post
Larrr aku dah order ACR50 dr Jepun.. Next week sampai....
yer ker? berapa dapat bro?
Reply With Quote
  #6  
Old 22-11-2008, 02:44 AM
GT GT is offline
CG Top Poster Club

GT's Avatar

 
Trader Rating: (35)
Join Date: Nov 2008
Location: www.carigold.com
Posts: 38,110
Poster Rank: #23
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kat sana berapa? Aku kat Swk. Kos aku bayar kat Jepun n estimate untuk tax dalam 100k.
__________________
VAMOS RAFA
Reply With Quote
  #7  
Old 22-11-2008, 02:45 AM
GT GT is offline
CG Top Poster Club

GT's Avatar

 
Trader Rating: (35)
Join Date: Nov 2008
Location: www.carigold.com
Posts: 38,110
Poster Rank: #23
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

Kedai jual gila2 harga dia. 1 kedai aku tanya Rm 235k.
__________________
VAMOS RAFA
Reply With Quote
  #8  
Old 22-11-2008, 02:51 AM
sweezer sweezer is offline
IKOfx Official
Introducing Broker

sweezer's Avatar

 
Trader Rating: (8)
Join Date: Mar 2007
Posts: 4,848
Poster Rank: #770
Thanked 350 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by globaltent78 View Post
Kat sana berapa? Aku kat Swk. Kos aku bayar kat Jepun n estimate untuk tax dalam 100k.
tahun berapa yer?
Reply With Quote
  #9  
Old 22-11-2008, 02:55 AM
328i 328i is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Feb 2008
Posts: 882
Poster Rank: #3901
Thanked 2 Times
Active Level
My Mood:
Default

bro...mcm mana nak tau rege kereta tu...
tax dia dan segala kos yg terlibat....
agak2 kalau cayenne 4.5 2004/2006 berapa total kos...
atau 525i (M5) 2004/2006
atau estima 2004-2006
atau odissey 2004-2006
kasi la detail contact tuan tanah...
Reply With Quote
  #10  
Old 22-11-2008, 02:55 AM
GT GT is offline
CG Top Poster Club

GT's Avatar

 
Trader Rating: (35)
Join Date: Nov 2008
Location: www.carigold.com
Posts: 38,110
Poster Rank: #23
Thanked 4,294,967,295 Times
Active Level
My Mood:
Default

June 2006 Year Manufactured.

__________________
VAMOS RAFA
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:19 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE