Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > GENERAL DISCUSSION > Investor, Business, Entrepreneur > Properties Discussions

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 22-10-2008, 01:25 AM
Dann Dann is offline
Administrator

Dann's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2005
Posts: 2,704
Thanks (Received): 1549
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default Perbincangan tentang ejen hartanah

Mungkin ada sesetengah daripada rakan-rakan kita berminat untuk menceburi bidang hartanah. Kepada ahli yang tahu selok-belok ilmu hartanah dan tahu tentang cara-cara & langkah-langkah teratur bagaimana untuk menjadi ejen hartanah, harap dapat berkongsi di sini. Really appreciate this info. Thx very much

P/s: Kalau boleh listkan langkah-langkah dengan penerangan sekali lebih bagus.
Reply With Quote
Thanks abahmu, maliq7776, Pakteh KL, mzak, aman_pd and 4 others thanked for this post
Paid Advertisement
  #2  
Old 22-10-2008, 11:53 AM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Thanks (Received): 52
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

Kita boleh rujuk kat website LPPEH atau Board of Valuers Appraisers and Real Estate Agents. Ini adalah badan kerajaan yang bertanggungjawab untuk regulate estate agents. website dia adalah http://www.lppeh.gov.my

atau cara yang paling mudah adalah dengan bekerja dengan real estate agent yang sedia ada seperti Reapfield, Brunsfield, etc dan gunakan lesen mereka...

the second way is easier, tapi kalau nak bukak agensi sendiri kenalah ikut peraturan LPPEH tu.
__________________
Support law firm bini aku - S&P, Harta Pusaka dll - [email protected]
Reply With Quote
Thanks zekerosy, Pakteh KL thanked for this post
  #3  
Old 22-10-2008, 09:35 PM
eboss eboss is offline
CG Hardcore

eboss's Avatar

 
Trader Rating: (23)
Join Date: Nov 2007
Location: FRANCHISE QMATHS ENRICH CENTRE AKAN DIBUKA PM SAYA
Posts: 85,697
Thanks (Received): 1894
Likes (Received): 1
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Dann View Post
Mungkin ada sesetengah daripada rakan-rakan kita berminat untuk menceburi bidang hartanah. Kepada ahli yang tahu selok-belok ilmu hartanah dan tahu tentang cara-cara & langkah-langkah teratur bagaimana untuk menjadi ejen hartanah, harap dapat berkongsi di sini. Really appreciate this info. Thx very much

P/s: Kalau boleh listkan langkah-langkah dengan penerangan sekali lebih bagus.
wah...dah minat nak main hartanah dah nie...
__________________
USAHAWAN WWW.QMATHSMALAYSIA.COM BERMINAT? PM SAYA
Pelaburan LAGI HEBAT dari emas
Reply With Quote
  #4  
Old 22-10-2008, 11:53 PM
abahmu abahmu is offline
Legendary Member

abahmu's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Feb 2007
Location: kb-kl
Posts: 17,896
Thanks (Received): 110
Likes (Received): 7
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Dann View Post
Mungkin ada sesetengah daripada rakan-rakan kita berminat untuk menceburi bidang hartanah. Kepada ahli yang tahu selok-belok ilmu hartanah dan tahu tentang cara-cara & langkah-langkah teratur bagaimana untuk menjadi ejen hartanah, harap dapat berkongsi di sini. Really appreciate this info. Thx very much

P/s: Kalau boleh listkan langkah-langkah dengan penerangan sekali lebih bagus.
sini ada 2 maksud di sebalik ejen hartanah..samada menjadi ejen/broker hartanah atau melibatkan diri dlm perniagaan hartanah iaitu menjadi Pemaju Perumahan...

menjadi broker rasanya semua org tau caranya kan..kiri kanan blh makan komisyen ..cuma kdg2 tu jangan la markup harga terlalu melampau atau melebih harga pasaran

Menjadi Pemaju..syarat2 dia hendaklah ada syarikat Sdn Bhd yg berpaid up capital 250k ke atas,tu dulu la..skrg mungkin dh meningkat kot syarat tu..paid up capital tu x semestinya kena letak duit 250k dlm kompeni..just mintak company secretary buat je

lps tu..kena ada tanah utk di bangunkan....tanah ni boleh di beli secara tunai atau pinjaman bank atau menggunakan konsep JV/Pawah dgn tuan tanah.

untuk menjadi pemaju..pemaju kena terlibat dgn banyak pihak diantara :

-Juru Ukur
-Arkitek
-CNS Consultants
-M&E Consultants
-Sales Consultants (jika perlu)
-One Stop Centre (OSC) - PBT/PTG/State Gov.
-Kementerian Perumahan - KPKT
-Kontraktor
-Lawyer
-dan lain2..

tu secara ringkas ler...then utk setiap projek kena apply lesen pemaju dan permit iklan jualan..then kena letak deposit sehingga 200k mengikut nilai projek :

-Projek bernilai 2 juta kebawah - Deposit 20k
-Projek bernilai 2j-4j - Deposit 40k
-Projek bernilai 4j-8j - Deposit 80k
-Projek bernilai 8j ke atas - deposit 200k

deposit tu akan dpt balik selepas projek siap...ni yg sengsara skit buat pemaju melayu...bayangkan klu kita run 3 projek serentak yg bernilai 8 juta setiap satu bermakna kita kena letak deposit 600k ler.

ada jgk cara utk tidak ambil lesen pemaju ni..so x perlu bayar deposit..tp kena bangunkan rumah tu secara unit2 kecil la..mcm 4 unit ke..8 unit ke..mcm tu la..lesen pemaju ni kelebihan dia utk pembeli loan government je..klu loan bank xda lesen pun xpe..xda mslh....

masih ada jgk pemaju kecil2 yg skdr menggunakan company enterprise saje..lg untung..x perlu di audit mcm sdn bhd..klu utk projek x berlesen blh ler..klu yg besar2 better sdn bhd la....
__________________
Perbincangan Mengenai Hartanah
Lembu Dan Macai Tak Dapat Dipisahkan
Reply With Quote
Thanks hanafimoscow thanked for this post
  #5  
Old 13-04-2009, 09:36 AM
Authentic Authentic is offline
Active Member

Authentic's Avatar
 
Trader Rating: (6)
Join Date: Feb 2009
Location: ........SomeWherE oVer thE rainbOw........
Posts: 1,692
Thanks (Received): 56
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

UP skit thread nih!
Reply With Quote
  #6  
Old 13-04-2009, 04:47 PM
drumah.com drumah.com is offline
Regular

drumah.com's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Mar 2009
Posts: 391
Thanks (Received): 55
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Nak jadi agen hartanah kena register dengan LPPEH, say pun sedang ambik exam dgn mereka. Flow nak ambik lesen hartanah ni agak mudah tapi makan masa juga. Contoh yang saya sedang lakukan;

1. Daftar peperiksaan agensi dengan LPPEH
Pergi pejabat LPPEH dekat KL Sentral tu... daftar nama, lepas tu bayaran exam setiap kertas RM50 hengget + Yuran Daftar Rm50. Kalau ambik 7 kertas total RM350.00. Lepastu bleh gak beli kertas soalan tahun lepas sebagai contoh, kertas tu dalam RM20 hengget jer. Syarat nak ambik peperiksaan ni mesti lulus SPM.

2. Prepared untuk peperiksaan hartanah
Peperiksaan ni ada 14 kertas x silap saya. So to be safe saya ambik 7 paper setahun bermakna 1 part le. Peperiksaan kebiasaan pada bulan 6 atau 7. Masalah disini exam hanya dilakukan setahun sekali... jadi saya perlukan masa 2 tahun untuk habis 14 kertas. Subjek dia macam biasa le ada ekomoni, undang-undang dan account. Dia ade bagi sebnarai kolej yg offer course real estate ni, bleh study kat sana atau dia bagi senarai buku kita bleh study sendiri kat umah le. So macam aku yg bekerja full-time nih. self study jer le kat umah tu.

3. tempoh percubaan 2 tahun
Setelah lengkap 2 bahagian tu, kita masih belum dapat lagi buat real estate sebab masih berada didalam tahap percubaan. Macam lesen P, 2 tahun kena trainning dengan real estate agency yang berdaftar. pergi le mane2 real estate dan ada buku log untuk kita penuhkan aktiviti dan transaksi jualan kita tu.

4. Interview
Setelah 4 tahun, 2 tahun exam + 2 tahun tranning baru le gi interview... lepas interview baru la dapat lesen tuh...

senang kan? ini lah step mudah untuk jadi real estate agen.

bagi org yg cita-cita tinggi bleh ambik lesen, tp mereka yang blum ade pengalaman baik daftar dulu dengan real estate agen. jadi negotiator pun dah lumayan.

tapi kena ingat, ade sesetengah agensi charge RM300 hingga RM500 untuk korang join kompeni diorang... alasannya korang kena gi tranning, so duit2 tu untuk tranning le. Padahal dia gi makan besor dengan geng2 otai kompeni.. hampeh!

Aku pun dulu kena hentak gak RM500 untuk tranning, tp alhamdulillah ilmunya memang sampai tua bleh pakai.
Reply With Quote
Thanks T2T, zekerosy, butterland, bujal38, Jepang and 1 others thanked for this post
  #7  
Old 28-04-2009, 12:41 PM
T2T T2T is offline
Super Active

T2T's Avatar
 
Trader Rating: (8)
Join Date: Apr 2008
Posts: 6,928
Thanks (Received): 112
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

wah menarik topik nih.. up sket..!!
__________________
Call/WhatsApp: 019-37773-07
Reply With Quote
  #8  
Old 14-06-2009, 10:14 AM
spark8685 spark8685 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Posts: 128
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 0
Active Level
Default

salam semua..
aku n the geng pun dah start jadi broker..tp secara free lunch jelah..tp cover area penang,prai,kulim,sg petani..sale blh la tahan...
teringin gak nak amik lesen real eastate,cuma yg conpius tu..mmg kena study full time pasal real eastate ker??? mean kena ada dip/degree ker???
klu just baca buku then p amik exam blh ker??
minta tlg otai2 explain slet pasal bab ni..

biasalah..kanak2 baru blajar..
maybe satu hari leh jumpa otai2 untuk study more about real eastate nih..
Reply With Quote
  #9  
Old 14-06-2009, 10:19 AM
moneymaker3000 moneymaker3000 is offline
CG Top Poster Club

moneymaker3000's Avatar

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Mar 2007
Location: KL
Posts: 23,464
Thanks (Received): 288
Likes (Received): 47
Blog Entries: 1
Active Level
My Mood:
Default

aku perasan ramai gak ejen hartanah ni takde lesen, saje suke2 jadi ejen
Reply With Quote
  #10  
Old 14-06-2009, 11:29 AM
spark8685 spark8685 is offline
Regular

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Posts: 128
Thanks (Received): 7
Likes (Received): 0
Active Level
Default

mn ada yg suka2..salah satu dari punca pendapatan tuu..
Reply With Quote
Thanks mtyeh36 thanked for this post
Sponsored Links
Reply Share This Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold