Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Koperasi Investments > Koperasi registered under Suruhanjaya Koperasi Malaysia

Koperasi registered under Suruhanjaya Koperasi Malaysia Discuss all investments offers by registered coop is approved by Suruhanjaya Koperasi Malaysia.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 16,478
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 46,661
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 34,453
More...
Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 17-11-2008, 08:03 PM
kintaroame kintaroame is offline
Junior Member

kintaroame's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 85
Poster Rank: #15079
Thanked 8 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by fendyx View Post
aku rs koperasi tentera ni xde mslh selagi wujudnya angkatan tentera malaysia...
x silap aku HQ dia kat jalan kuching...
tapi make sure simpan kat yuran bukan simpanan..
Salam, ayah aku pun bekas tentera. Dh survey, tahun lepas 12%. Apa maksud simpan kat yuran? bukan simpanan? Aku ingat nk letak duit atas nama ayah aku..Apa prosedur nk join? Kalau nk keluarkan duit pula berapa lama lak? Harap yg tau atau jd ahli boleh membantu..
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #12  
Old 17-11-2008, 10:58 PM
longrempah longrempah is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2007
Posts: 139
Poster Rank: #11821
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Default

Kalau ayah u dah kuar tak boleh masuk kerana hanya untuk anggota tentera dan yang bekerja di bawah kementrian pertahanan.

Aku pun bekas tentera n aku tak berhenti daripada koperasi tentera.. n tahun lepas dividen 13% ... Kalau dah masuk kedalam yuran duit boleh dikumpul sehingga RM 100 ribu.
Reply With Quote
  #13  
Old 17-11-2008, 11:02 PM
Jeb Jeb is offline
CG Top Poster Club

Jeb's Avatar
 
Trader Rating: (16)
Join Date: Jan 2007
Location: Rumah
Posts: 25,690
Poster Rank: #50
Thanked 109 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by zack9199 View Post
Tak semestinya jadi askar .......pun jadi ahli koperasi tentera.....ada yang tak jadi ahli pun......
iye ke??

aku tak pnah denga pun..
__________________
Reply With Quote
  #14  
Old 17-11-2008, 11:44 PM
abechik abechik is offline
Super Active Member

abechik's Avatar
 
Trader Rating: (9)
Join Date: May 2008
Location: Kay eL-ReD LanD-Kay T
Posts: 3,293
Poster Rank: #1138
Thanked 2 Times
Active Level
Default

yuran dividen dia lgi tggi dri smpanan..tp yuran ko xleh wat kuar slgi ko jdi ahli koop..dh brenti kang bru leh wat kuar..klu nk wat kuar gak, ko blh wat kuar dlm bntuk pnjman..90% dri yuran ko. klu ko ade 10k dlm tu..ko bleh mhon wat kuar 9k dlm bntuk pnjman, n ko kna byar blik. ade interest yg dknakn..tp yg best, dividen dikira brdsarkn 10k gak wlaupun ko dh wat kuarkn 9k td.. tu yg aku tau r..klu silap, tlg btulkn..
__________________
"Do NoT FoLLoW AnYoNe Wh0's n0t G0iNg AnYwHeRe.."

Ym: nash_endless Hp: 013 3846474
Reply With Quote
  #15  
Old 18-11-2008, 12:03 AM
tesco tesco is offline
Permanently Banned - Multiple ID

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 344
Poster Rank: #7114
Thanked 2 Times
Active Level
Default

Ok..semua baca dengan teliti penerangan aku ni ....Koperasi Tentera di tubuhkan adalah untuk membantu kebajikan anggota tentera dan dana paling banyak atau simpanan paling tinggi dalam Malaysia adalah Koperasi Tentera...setakat wang ahli jer tu tak termasuk lagi dengan aset-asetnya..untuk menjadi ahli koperasi tentera anda mestilah seorang anggota tentera atau setaraf dengannya dan jika orang awam yang hanya bekerja di bawah kementerian pertahanan sahaja.

Yuran bulanan sebanyak RM20 dikenakan pada setiap ahli dan jika anda membuat pinjaman wang maka yuran bulanan adalah sebanyak RM30 sebulan...sebuah badan Koperasi yang di iktiraf oleh Kerajaan Malaysia dan disinilah semua anggota Tentera membuat pinjaman kewangan dengan bayaran balik dari 6 bulan ke 10 tahun bergantung pada baki tamat perkhidmatan ahli tersebut....

Kalau dulu untuk membuat simpanan dengan Koperasi Tentera kita boleh terus buat simpanan sebanyak RM100 Ribu secara one shot tetapi sekarang dah tak boleh sebab Bank Negara Malaysia tak izinkan coz Koperasi Tentera bukannya sebuah Bank.....kerana kebanyakan anggota tentera yang akan bersara akan menerima wang Tabung dan Gratuiti berjumlah antara RM120K ke RM160K bergantung mengikut pangkat terakhir setelah tamat perkhidmatan....namun disebabkan majoriti bakal pesara masukkan duit kat sini maka Bank Negara Malaysia tak senang hati jadi dia kacau dan pihak koperasi telah membuat peraturan baru dengan mengeluarkan arahan untuk simpanan mengikut jumlah perkhidmatan ahli-ahli mereka...contohnya dalam satu bulan simpanan boleh diletakkan tak lebih RM1000 dan begitulah seterusnya sehinggalah berapa banyak ahli nak letak...Dividen memang cukup tinggi dan setakat ni paling tinggi dari bank bank biasa diantara 11% ke 13%...

Satu lagi setiap tahun semua ahli-ahli yang berdaftar akan diarahkan mengisi borang pengeluaran Dividen walaupun sebenarnya anda tak ada simpanan namun ianya dikira dengan simpanan ahli biasa sebanyak RM20 sebulan tu..dan makin lama anda service dalam tentera maka makin banyaklah anda dapat cam contohnya tahun ni dibayar pada 15/9/08 hari tu dan aku dapat RM750 dan aku service dah cukup lama dan bayangkan mereka yang ada simpanan sebanyak RM100K ..sure mereka ni akan dapat RM13K kalau Dividen tu 13%....Yang aku sedih ni Bank Negara asyik kacau jer..nasib baik la Koperasi Tentera ni atas nama Tentera Malaysia...mereka cuma sekadar bagi arahan macam aku cakap tu ler......nak tau lebih lanjut....letak kat brower to koperasi tentera lepas tu klik jer
__________________
[CENTER][URL="http://www.*******************"][COLOR="Red"]SAHABAT KU KAYA RAYA HANYA BERNIAGA DI PASAR MALAM...LIHAT PENYATA MAYBANK2 U BELIAU[/COLOR][/URL]
<> [URL="http://www.mukjizatzafaran.blogspot.com"]AIR MUKJIZAT UNTUK ANDA DISINI[/URL][/URL]<> [URL="http://***************************"][COLOR="Purple"]YANG PERTAMA DIDUNIA INI[/COLOR][/URL]<>[URL="http://www.pintuduit.com/?kunci=2356"][COLOR="Black"]PINTUDUIT SUDAH OK[/COLOR][/URL][/CENTER]
Reply With Quote
  #16  
Old 18-11-2008, 11:44 AM
zack9199 zack9199 is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 439
Poster Rank: #6139
Thanked 7 Times
Active Level
My Mood:
Default

kira beruntung la koperasi tentera ni......tu pun kena kacau jugak..................bayangkanlah kalau semua duit tu letak kat situ.....apa jadi dengan bank sebab yang berhenti tu tiap tahun ada aje....ITULAH HAKIKATNYA KALAU NAK SIMPAN BULAN BULAN TU ................PAYAH SIKIT MINIMUM 20 RINGGIT MAKSIMUM 1000 TIAP TIAP BULAN JADI PILIH LA DENGAN KEADAAN EKONOMI SENDIRI........TAPI KALAU ADA 10,000.00 NAK MASUK TERUS DAH TAK BOLEH... DULU LAIN SEKARANG LAIN......MACAM KOPERASI BANK RAKYAT JUGAK........SYER DAH TAK BUKA LAGI.......TAPI MACAMMANA PUN KOPERASI MEMANG BEST KALAU TAK KENA KACAU.......
Reply With Quote
  #17  
Old 18-11-2008, 05:31 PM
kintaroame kintaroame is offline
Junior Member

kintaroame's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 85
Poster Rank: #15079
Thanked 8 Times
Active Level
Default

Terima kasih semua bg maklumat berguna..bagus lah member2 CG ni..kalau bank negara x kacau semua org yg layak akan simpan dlm akaun ni..ingat boleh letak sedebuk je. nnti aku cek ngan org tua aku dia jd ahli koperasi lg ke tak. ( Org tua aku pasukan 10 melayu dulu) . Kalau x boleh kena guna akaun abg ipar aku la..askar juga. Kalau rm1000 sebulan..setaun baru 12k..huh, lama la nk terkumpul.
Reply With Quote
  #18  
Old 19-11-2008, 11:08 AM
Diver Diver is offline
Newbies

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 6
Poster Rank: #38665
Thanked 0 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by kintaroame View Post
Terima kasih semua bg maklumat berguna..bagus lah member2 CG ni..kalau bank negara x kacau semua org yg layak akan simpan dlm akaun ni..ingat boleh letak sedebuk je. nnti aku cek ngan org tua aku dia jd ahli koperasi lg ke tak. ( Org tua aku pasukan 10 melayu dulu) . Kalau x boleh kena guna akaun abg ipar aku la..askar juga. Kalau rm1000 sebulan..setaun baru 12k..huh, lama la nk terkumpul.
Cari jo orang rumah yang koja sojar..
kompom bleh..
Reply With Quote
  #19  
Old 19-11-2008, 12:08 PM
zack9199 zack9199 is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 439
Poster Rank: #6139
Thanked 7 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by kintaroame View Post
Terima kasih semua bg maklumat berguna..bagus lah member2 CG ni..kalau bank negara x kacau semua org yg layak akan simpan dlm akaun ni..ingat boleh letak sedebuk je. nnti aku cek ngan org tua aku dia jd ahli koperasi lg ke tak. ( Org tua aku pasukan 10 melayu dulu) . Kalau x boleh kena guna akaun abg ipar aku la..askar juga. Kalau rm1000 sebulan..setaun baru 12k..huh, lama la nk terkumpul.
BAGUS TU.......TAPI BAB DUIT TU BAHAYA SIKIT SEJAK DULU KALA LAGI..............TAKUT SAUDARA PUN TAK NAKU SAUDARA...........TAPI MACAMMANA PUN ITU JE CARA TERBAIK....BETUL TU TAK SAMPAI 10 TAHUN DAH ADA 100 K.....TIAP TAHUN LEH DAPAT 10 KE ATAS BAHAGI 12 BULAN DAPAT LA KASAR DLM 1000 SEBULAN......WOW MACAM PENCEN JUGAK TU.......
SAYA RASA KALAU ORANG TUA TUAN PASUKAN 10 MELAYU DULU , KALAU TAK SILAP BOLEH MASUK AHLI BALIK.....CUBA RUJUK DGN KOPERASI TENTERA........
Reply With Quote
  #20  
Old 11-12-2008, 10:47 AM
chintok chintok is offline
Normal Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Mar 2007
Posts: 401
Poster Rank: #6502
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

koperasi tentera pun boleh bagi loan utk org yg nak berniaga on-line..ni yg aku buat skrg la..
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 07:42 AM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE