Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Local Investments > Koperasi Investments > Koperasi registered under Suruhanjaya Koperasi Malaysia

Koperasi registered under Suruhanjaya Koperasi Malaysia Discuss all investments offers by registered coop is approved by Suruhanjaya Koperasi Malaysia.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,160
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 55,900
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,059
More...
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-10-2008, 04:59 PM
Budak_Pilah Budak_Pilah is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 1,072
Poster Rank: #3359
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default Tubuh Koperasi

Salam...saya bercadangkan nak menubuhkan satu syarikat atau koperasi sebagai saluran untuk warga SWASTA khususnya membuat pinjaman dari bank-bank tempatan. Jadi saya nak minta pandangan dan nasihat mereka yang berpengalaman agar dapat memberi nasihat dan cadangan dan cara bagaimana nak menubuhkannya.

kalau salah post tolong pindahkan kat tempat yang betul yer:
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 09-10-2008, 05:04 PM
arulgit arulgit is offline
Active Member

arulgit's Avatar
 
Trader Rating: (5)
Join Date: Jan 2007
Posts: 1,988
Poster Rank: #1987
Thanked 5 Times
Active Level
Default

boleh aku jd org 1st invest ni..
Reply With Quote
  #3  
Old 09-10-2008, 05:05 PM
sconsult sconsult is online now
CG Top Poster Club

sconsult's Avatar
 
Trader Rating: (100)
Join Date: Dec 2007
Posts: 22,276
Poster Rank: #70
Thanked 565 Times
Active Level
My Mood:
Default

Aku boleh join tak? Nanti aku boleh beri idea juga.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-10-2008, 03:22 PM
Budak_Pilah Budak_Pilah is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 1,072
Poster Rank: #3359
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default koperasi

Quote:
Originally Posted by sconsult View Post
Aku boleh join tak? Nanti aku boleh beri idea juga.
saya mengalu-alukan setipa pandangan dan cadangan yang bernas.....boleh pm saya secara detail..tq
Reply With Quote
  #5  
Old 10-10-2008, 03:23 PM
Budak_Pilah Budak_Pilah is offline
Active Member

 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Posts: 1,072
Poster Rank: #3359
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default koperasi

Quote:
Originally Posted by arulgit View Post
boleh aku jd org 1st invest ni..
boleh no problem
Reply With Quote
  #6  
Old 10-10-2008, 03:27 PM
may4ver may4ver is offline
Legendary Member

may4ver's Avatar
 
Trader Rating: (17)
Join Date: Jul 2006
Location: Perak -> Kelantan
Posts: 13,576
Poster Rank: #171
Blog Entries: 8
Thanked 225 Times
Active Level
My Mood:
Default

cadangan yang bagus....
klu kena gayanya, ramai yang akan invest ni...
__________________
Mengejar Impian Di Forex
InsyaAllah
Reply With Quote
  #7  
Old 14-10-2008, 09:39 AM
azam575 azam575 is online now
Experienced Trader
Forex System Developer

azam575's Avatar
 
Trader Rating: (60)
Join Date: Jul 2007
Location: Tanjung Puteri BAhru
Posts: 34,218
Poster Rank: #28
Thanked 694 Times
Active Level
My Mood:
Default

nie info aku dpt dari member yg tau pasal koperasi... ntah betul atau idak..

kena ado 50org ahli koperasi dan kena ado biznes utk dpt duit utk koperasi huhuhuhu
__________________
SUNLIGHTVPN-ByPass B$T@R!NT/$TR@MYX(KLIK SINI)-*DOA*USAHA*ILMU*TAWAKAL*
- UTK DEPOSIT USD KE AKAUN INSTAFOREX SILA CALL/SMS 0199112018(sedanfx)
AUTOMATIK PIPS REBET + WELCOME BONUS KE AKAUN ANDA BILA REGISTER AKAUN INSTAFX DENGAN SAYA!!!
Reply With Quote
  #8  
Old 14-10-2008, 09:42 AM
ehypercash ehypercash is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jul 2008
Posts: 117
Poster Rank: #13112
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

Setau aku ko kena buka mcm kelab / persatuan dulu..
Ada jawatan suma siap ar..
Ahli dlm 50 org...
Lepas tu baru upgrade ke koperasi...
__________________
[CENTER][B][SIZE="3"][COLOR="Red"]"Khas Buat Rakan-Rakan CG Dalam BuluhMas, Jazmeen, Estana & Noradz"[/COLOR][/SIZE][/B]

[B][URL="http://hyprobulksms.blogspot.com"]>> ADA TAWARAN ISTIMEWA UNTUK ANDA <<[/URL][/B][/CENTER]
Reply With Quote
  #9  
Old 14-10-2008, 10:37 AM
thariq_shahalam thariq_shahalam is offline
Active Member

thariq_shahalam's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,279
Poster Rank: #2919
Thanked 52 Times
Active Level
My Mood:
Default

Ini aku dapat dari website SKM

1. Hubungi Suruhanjaya Koperasi Malaysia di Negeri


Sekumpulan orang yang berminat menubuhkan sebuah koperasi hendaklah menghubungi SKM di negeri yang berkenaan. Permohonan untuk menubuhkan koperasi hendaklah sampai kepada Pengarah SKM melalui Pegawai Ehwal Ekonomi Wilayah/Daerah.

2. Menubuhkan Jawatankuasa Penaja


Selepas mendapat kelulusan Ketua Pendaftar atau Pendaftar Negeri, sebuah Jawatankuasa Penaja seramai sekurang-kurangnya sepuluh (10) orang hendaklah dibentuk. Diantara tugas Jawatankuasa Penaja :-



Menentukan jenis koperasi yang akan ditubuhkan dan menyediakan aturan-aturan kegiatan utama dan lain-lain kegiatan yang termasuk dalam objektif penubuhan koperasi.


Mengkaji/mengubal Undang-undang Kecil dengan berpandukan Undang-undang kecil seragam yang telah disediakan oleh Jabatan Pembangunan Koperasi.


Mendaftarkan bakal-bakal anggota dalam satu daftar dengan memasukkan nama, umur, nombor pengenalan, pekerja dan alamat masing-masing. Penaja hendaklah memastikah sekurang-kurangnya seratus (100) orang telah mendaftarkan diri untuk menjadi anggota sebelum mesyuarat agung permulaan ditetapkan.
3. Mesyuarat Agung Permulaan


Mesyuarat ini bertujuan untuk mendapatkan persetujuan bagi memohon pendaftaran koperasi yang ditubuhkan, menerima Undang-undang Kecil dan memilih anggota Lembaga Koperasi. Setelah koperasi didaftarkan oleh Ketua Pendaftar, ianya menjadi sebuah organisasi yang sah dari sisi undang-undang.



Bagi tujuan pendaftaran, dokumen-dokumen berikut perlu disediakan :-



Borang pemohonan mendaftar koperasi ditandatangani oleh sepuluh (10) orang Jawatankuasa Penaja.


Tiga (3) naskah Undang-undang Kecil yang ditandatangani oleh sepuluh (10) orang Jawatankuasa Penaja.


Minit mesyuarat Agung Permulaan ditandatangani sekurang-kurangnya (50) orang bakal anggota yang hadir.
4. Penyerahan Dokumen-dokumen Pendaftaran Kepada Ketua Pendaftar


Dokumen-dokumen pendaftaran hendaklah dikemukakan kepada Pendaftaran Negeri tidak lewat daripada tujuh (7) hari selepas mesyuarat agung permulaan diadakan.
__________________
Support law firm bini aku - S&P, Harta Pusaka dll - keethariq@gmail.com
Reply With Quote
  #10  
Old 14-10-2008, 10:40 AM
sconsult sconsult is online now
CG Top Poster Club

sconsult's Avatar
 
Trader Rating: (100)
Join Date: Dec 2007
Posts: 22,276
Poster Rank: #70
Thanked 565 Times
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by Budak_Pilah View Post
saya mengalu-alukan setipa pandangan dan cadangan yang bernas.....boleh pm saya secara detail..tq
Nak details yg mana tu tuan?
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:47 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE