s masalah kia carnival - CariGold Forum

  Ganjaran Bonus Forex Yang Terbesar Tidak Pernah Ditawarkan Sebelum ini ... BONUS TANPA SEBARANG DEPOSIT SEBANYAK $1500 DARI INSTAFOREX !!


Go Back   CariGold Forum > ENTERTAINMENTS, HOBBIES, INTERESTS > Entertainments, Interests, Lifestyle > Automotive

Automotive The place for petrolheads and ride pimpers to discuss what's chav, what's hot and what's ICE.

Recommended Brokers

Forex Chart
Crypto Chart
CG Sponsors



Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-10-2008, 10:56 AM
1305 1305 is online now
Super Active

1305's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 9,644
Thanks (Received): 57
Likes (Received): 48
Active Level
My Mood:
Default masalah kia carnival

salam sejahtera,

saya ada sebuah 'badak sumbu' yang isi perutnya dah mengalami masalah gastrik tahap maksima yang menyebkan kebocoran pada bahagian perut. dah 2 tahun dok tersadai kat bengkel... bulan2 bayar, tapi tak leh jalan, hampeh tul... so sesiapa ada jalan penyelesaian, tulun la saya detail mcm kat bawah :

jenis : kia carnival (tahun 2000)
masalah : enjin 'kong' overheating' block habis tak leh pakai.

cadangan penyelesaian :
1. guna enjin halfcut kia carnival gak - tapi mungkin tak kot pasal halfcut mahal nak mamp*s... lagipun takut jadi benda yang sama.

2. beli blok baru - pun tak mungkin, satu blok je kedai service kia bg quotation RM7, kereta ni ada dua blok, tak masuk brg runcit lain.

3. guna enjin mitsubishi legnum (6A13 2.5 twin turbo) - tapi pomen kata ada masalah mounting dan driveshaft walaupun dah ada yang buat. (ni perancangan awal.. half cut pun murah RM3.5k je)

4. guna enjin nisan cefiro - dh ada yang buat, yang down grade ke 2.0 pun ada. (ni perancangan baru, baru dpt tahu.. enjin pun lasak, 3.0 V6 pun ada)

jadi.. kepada sesiapa yang ada kenderaan 'badak sumbu' ni, dan ada masalah yang sama mcm saya, dan dh ada penyelesaian yang murah.. tolong2 la komen yer.. dah letih bawak sedan ni... anak2 dah makin ramai... bini jer belum ramai...

tulun yer...
Reply With Quote
Paid Advertisement
  #2  
Old 06-10-2008, 11:03 AM
m61enz m61enz is offline
Regular

m61enz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2006
Posts: 167
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Tolong le otai2 KIA kt abang kita ni. Aku masalah keta ni zero langsung. Keta ni sedap sunggoh duk dalam nya. sesuai untuk keluarga ramai n bini ramai.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-10-2008, 11:14 AM
jaih jaih is offline
Super Active

jaih's Avatar
 
Trader Rating: (4)
Join Date: Jan 2006
Location: KB-Kuantan
Posts: 8,682
Thanks (Received): 25
Likes (Received): 18
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by 1305 View Post
salam sejahtera,

saya ada sebuah 'badak sumbu' yang isi perutnya dah mengalami masalah gastrik tahap maksima yang menyebkan kebocoran pada bahagian perut. dah 2 tahun dok tersadai kat bengkel... bulan2 bayar, tapi tak leh jalan, hampeh tul... so sesiapa ada jalan penyelesaian, tulun la saya detail mcm kat bawah :

jenis : kia carnival (tahun 2000)
masalah : enjin 'kong' overheating' block habis tak leh pakai.

cadangan penyelesaian :
1. guna enjin halfcut kia carnival gak - tapi mungkin tak kot pasal halfcut mahal nak mamp*s... lagipun takut jadi benda yang sama.

2. beli blok baru - pun tak mungkin, satu blok je kedai service kia bg quotation RM7, kereta ni ada dua blok, tak masuk brg runcit lain.

3. guna enjin mitsubishi legnum (6A13 2.5 twin turbo) - tapi pomen kata ada masalah mounting dan driveshaft walaupun dah ada yang buat. (ni perancangan awal.. half cut pun murah RM3.5k je)

4. guna enjin nisan cefiro - dh ada yang buat, yang down grade ke 2.0 pun ada. (ni perancangan baru, baru dpt tahu.. enjin pun lasak, 3.0 V6 pun ada)

jadi.. kepada sesiapa yang ada kenderaan 'badak sumbu' ni, dan ada masalah yang sama mcm saya, dan dh ada penyelesaian yang murah.. tolong2 la komen yer.. dah letih bawak sedan ni... anak2 dah makin ramai... bini jer belum ramai...

tulun yer...
sebaiknya masukkan jer hafkat yg sama..kalau utk option 3 n 4 tuh kompom tak lepas ngan puspakom n JPJ pasal engin dah lain..mounting dah kacau..nak buat boleh..tp bab puspakom mmg fail laa..tp kalau nak kepastian baik tanya ngan bahagian teknikal JPJ berdekatan..
__________________
~~~~~Tanah Serendah Sekebun Bunga~~~~~
N7100
ROM Standard Pekak

Trading History
Reply With Quote
  #4  
Old 06-10-2008, 11:17 AM
akimaizu akimaizu is offline
Regular

akimaizu's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 713
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
My Mood:
Default

ko jual semula tak boleh ke bro..cari ler wish ker...kalau ko mampu pakai kia..takkan tak mampu pakai wish kan....
__________________
...Aku lihat..aku pandang..aku ingat..aku menung....aku pikir...aku tunduk..aku patuh....Arigato Hait...
Reply With Quote
  #5  
Old 06-10-2008, 11:33 AM
jitkoyo jitkoyo is offline
Regular

jitkoyo's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: May 2008
Location: Kg selengkoh,Sg Limau Dalam,Yan,Kedah
Posts: 176
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

kereta kia,naza hyundai semua tak boleh harap,,spare part cekit darah aku dah kenan naza sutera engine RM10k harap harap company ni insaf la jangan nak menipu tak berkat bisness macam ni
Reply With Quote
  #6  
Old 06-10-2008, 11:34 AM
amx amx is offline
Regular

amx's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Dec 2007
Posts: 365
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

masukkan enin legnum tu. sbb bengkel kawan aku ada sebijik carnival masuk enjin legnum. klau betul berminat, aku cuba tanya dia.

aku akan tanya detail la, pasal puspakom sekali.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-10-2008, 11:39 AM
1305 1305 is online now
Super Active

1305's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 9,644
Thanks (Received): 57
Likes (Received): 48
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by akimaizu View Post
ko jual semula tak boleh ke bro..cari ler wish ker...kalau ko mampu pakai kia..takkan tak mampu pakai wish kan....
lallala... wish tu mmg la idaman.. aku beli kia ni pun masa wish baru kuar.. rega ya amat.. mahal.. kia ni aku beli second jer.. harga termurah aku dapat RM45k untuk kereta yang baru bergerak 75,000 km(tak tau la kalau dah terpusing sekali meter tu)...

jaih
sebaiknya masukkan jer hafkat yg sama..kalau utk option 3 n 4 tuh kompom tak lepas ngan puspakom n JPJ pasal engin dah lain..mounting dah kacau..nak buat boleh..tp bab puspakom mmg fail laa..tp kalau nak kepastian baik tanya ngan bahagian teknikal JPJ berdekatan..


terima kasih... yang ni boleh diurus.. minta surat JPJ Teknikal dulu... mcm geng BMW convert ke enjin nissan SR20DETT atau RB..
alasan.. spare part mahal dan sukar dicari. hehehehe

anyway.. tq atas pandangan...

satu lagi... no enjin kat atas blok ker?
Reply With Quote
  #8  
Old 06-10-2008, 11:40 AM
1305 1305 is online now
Super Active

1305's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 9,644
Thanks (Received): 57
Likes (Received): 48
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by amx View Post
masukkan enin legnum tu. sbb bengkel kawan aku ada sebijik carnival masuk enjin legnum. klau betul berminat, aku cuba tanya dia.

aku akan tanya detail la, pasal puspakom sekali.
tq bro... boleh bagi lokasi? ctc no? nak tgk gak.. aku nak pastikan bab mounting dan driveshaft tu..
Reply With Quote
  #9  
Old 06-10-2008, 11:41 AM
asoriCG asoriCG is offline
Regular

 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2008
Posts: 139
Thanks (Received): 0
Likes (Received): 0
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by 1305 View Post
salam sejahtera,

saya ada sebuah 'badak sumbu' yang isi perutnya dah mengalami masalah gastrik tahap maksima yang menyebkan kebocoran pada bahagian perut. dah 2 tahun dok tersadai kat bengkel... bulan2 bayar, tapi tak leh jalan, hampeh tul... so sesiapa ada jalan penyelesaian, tulun la saya detail mcm kat bawah :

jenis : kia carnival (tahun 2000)
masalah : enjin 'kong' overheating' block habis tak leh pakai.

cadangan penyelesaian :
1. guna enjin halfcut kia carnival gak - tapi mungkin tak kot pasal halfcut mahal nak mamp*s... lagipun takut jadi benda yang sama.

2. beli blok baru - pun tak mungkin, satu blok je kedai service kia bg quotation RM7, kereta ni ada dua blok, tak masuk brg runcit lain.

3. guna enjin mitsubishi legnum (6A13 2.5 twin turbo) - tapi pomen kata ada masalah mounting dan driveshaft walaupun dah ada yang buat. (ni perancangan awal.. half cut pun murah RM3.5k je)

4. guna enjin nisan cefiro - dh ada yang buat, yang down grade ke 2.0 pun ada. (ni perancangan baru, baru dpt tahu.. enjin pun lasak, 3.0 V6 pun ada)

jadi.. kepada sesiapa yang ada kenderaan 'badak sumbu' ni, dan ada masalah yang sama mcm saya, dan dh ada penyelesaian yang murah.. tolong2 la komen yer.. dah letih bawak sedan ni... anak2 dah makin ramai... bini jer belum ramai...

tulun yer...
Salam Bro,

Saya ada Carnival juga ... dan masalah yang sama juga. Tapi dah buat kat kedai servis di Danau Kota 3 tahun lepas. Habis dlm RM7K ++. So far, dah tiga tahun pakai xde masalah enjin lagi.

Kalau Bro ada budget, boleh la bagi tau. Nanti saya bagi details kedai tu.

P/s: Ari tu masa ada problem, kedai servis lain nak RM12K.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-10-2008, 11:48 AM
1305 1305 is online now
Super Active

1305's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Sep 2008
Posts: 9,644
Thanks (Received): 57
Likes (Received): 48
Active Level
My Mood:
Default

Quote:
Originally Posted by asoriCG View Post
Salam Bro,

Saya ada Carnival juga ... dan masalah yang sama juga. Tapi dah buat kat kedai servis di Danau Kota 3 tahun lepas. Habis dlm RM7K ++. So far, dah tiga tahun pakai xde masalah enjin lagi.

Kalau Bro ada budget, boleh la bagi tau. Nanti saya bagi details kedai tu.

P/s: Ari tu masa ada problem, kedai servis lain nak RM12K.
sebenarnya saya dah buat dah enjin ni, kali pertama kena RM4k, pastu tahan stgh hari je.. kong balik.
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply Share This Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

AMP
Forum Jump

CariGold