Sensasi dalam dunia Forex! Cepat dapatkan tawaran terbaru daripada InstaForex - bonus 45% untuk setiap deposit! Bonus 45% untuk keuntungan yang maksimum!


     
All banners are advertisements only. CG does not endorse or vouch for any advertisers. Read Disclaimer HERE


Go Back   CariGold Forum > MAKE MONEY DISCUSSION > Forex > Forex General Discussion

Forex General Discussion General discussion of forex trading. Any common discussion related of forex could be find here except of Forex systems.

CG Sponsors



Recommended Brokers

CG Updates
0 Forum rules improvised
Last Post: CariGold
Posted On: 05-02-2014
Replies: 0
Views: 25,386
0 Social Group is now based on request
Last Post: CariGold
Posted On: 11-12-2012
Replies: 0
Views: 56,112
0 Unscheduled maintenance
Last Post: CariGold
Posted On: 26-11-2012
Replies: 0
Views: 43,270
More...
View Poll Results: Korang 'guna' Forex sebab Keperluan atau 'trade' Forex sebab Keutungan?
Keperluan 10 40.00%
Keuntungan (sumber Rejekiiiii) 15 60.00%
Voters: 25. You may not vote on this poll

Closed Thread
 
Thread Tools
  #791  
Old 22-08-2009, 01:05 PM
encikz encikz is offline
Active Member

encikz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,709
Poster Rank: #2268
Thanked 214 Times
Active Level
Default

Takrif LEVERAGE & MARGIN dari CFTC

Leverage: The ability to control large dollar amounts of a commodity or security with a comparatively small amount of capital.

Margin: The amount of money or collateral deposited by a customer with his broker, by a broker with a clearing member, or by a clearing member with a clearing organization. The margin is not partial payment on a purchase. Also called Performance Bond. (1) Initial margin is the amount of margin required by the broker when a futures position is opened; (2) Maintenance margin is an amount that must be maintained on deposit at all times. If the equity in a customer's account drops to or below the level of maintenance margin because of adverse price movement, the broker must issue a margin call to restore the customer's equity to the initial level. See Variation Margin. Exchanges specify levels of initial margin and maintenance margin for each futures contract, but futures commission merchants may require their customers to post margin at higher levels than those specified by the exchange. Futures margin is determined by the SPAN margining system, which takes into account all positions in a customer’s portfolio.

Sumber: http://www.cftc.gov/educationcenter/...lossary_m.html

Takrif LEVERAGE & MARGIN by NFA

Leverage: The ability to control large dollar amounts of a commodity with a comparatively small amount of capital.

Margin: An amount of money deposited by both buyers and sellers of futures contracts and by sellers of option contracts to ensure performance of the terms of the contract (the making or taking delivery of the commodity or the cancellation of the position by a subsequent offsetting trade). Margin in futures is not a down payment, as in securities, but rather a performance bond.

Sumber:http://www.nfa.futures.org/basicnet/...ry.aspx?term=M

Kesimpulan: Perbincangan berkenaan leverage & margin tidak perlu lagi dibincang dari sudut pinjaman, tetapi performance bonds.

Last edited by encikz; 22-08-2009 at 01:15 PM..
Paid Advertisement
  #792  
Old 22-08-2009, 02:07 PM
encikz encikz is offline
Active Member

encikz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,709
Poster Rank: #2268
Thanked 214 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by encikz View Post
Takrif LEVERAGE & MARGIN dari CFTC

Leverage: The ability to control large dollar amounts of a commodity or security with a comparatively small amount of capital.

Margin: The amount of money or collateral deposited by a customer with his broker, by a broker with a clearing member, or by a clearing member with a clearing organization. The margin is not partial payment on a purchase. Also called Performance Bond. (1) Initial margin is the amount of margin required by the broker when a futures position is opened; (2) Maintenance margin is an amount that must be maintained on deposit at all times. If the equity in a customer's account drops to or below the level of maintenance margin because of adverse price movement, the broker must issue a margin call to restore the customer's equity to the initial level. See Variation Margin. Exchanges specify levels of initial margin and maintenance margin for each futures contract, but futures commission merchants may require their customers to post margin at higher levels than those specified by the exchange. Futures margin is determined by the SPAN margining system, which takes into account all positions in a customerís portfolio.

Sumber: http://www.cftc.gov/educationcenter/...lossary_m.html

Takrif LEVERAGE & MARGIN by NFA

Leverage: The ability to control large dollar amounts of a commodity with a comparatively small amount of capital.

Margin: An amount of money deposited by both buyers and sellers of futures contracts and by sellers of option contracts to ensure performance of the terms of the contract (the making or taking delivery of the commodity or the cancellation of the position by a subsequent offsetting trade). Margin in futures is not a down payment, as in securities, but rather a performance bond.

Sumber:http://www.nfa.futures.org/basicnet/...ry.aspx?term=M

Kesimpulan: Perbincangan berkenaan leverage & margin tidak perlu lagi dibincang dari sudut pinjaman, tetapi performance bonds.
Adakah permintaan broker untuk mengenakan security deposit in order membolehkan trader untuk trade menggunakan dana disediakan broker itu salah disisi islam?

Broker mungkin mengamalkan Credit Risk Mitigation Techniques. Dalam Muamalat Islam terdapat dua teknik Credit Risk Mitigation iaitu Hamish Jiddiyah dan Urboun.
  #793  
Old 22-08-2009, 02:29 PM
encikz encikz is offline
Active Member

encikz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,709
Poster Rank: #2268
Thanked 214 Times
Active Level
Default

Membezakan Advanced Deposit dengan Security deposit.

Jika anda mentakrifkan LEVERAGE & MARGIN berkait rapat dengan pinjaman, duit yang anda deposit itu adalah Advanced Deposit. Bilamana anda menyerahkan Advanced Deposit bermakna anda telah meletakkan duit anda dalam possession orang yang anda serahkan duit itu. Bergantung kepada mereka untuk menyerahkan balik duit itu kepada anda kerana duit itu sudah tidak menjadi hak anda.

Jika anda mentakrifkan LEVERAGE & MARGIN berkait rapat dengan security deposit, ini bermakna anda boleh mengambil balik deposit itu walaupun anda tidak pernah menggunakan khidmat atau barangan pihak yang meminta security deposit kerana deposit itu masih hak anda.

Membezakan dua perkara ini membolehkan anda menilai takrifan broker anda berkenaan leverage & margin.
  #794  
Old 25-08-2009, 01:47 AM
encikz encikz is offline
Active Member

encikz's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,709
Poster Rank: #2268
Thanked 214 Times
Active Level
Default

aku ada bagi komen kat website uzar & uzar ada bagi respon sikit...

http://www.zaharuddin.net/content/view/655/95/

kat forexfactory pun ada bincang sikit berkenaan elak riba yang jelas.

1) Guna no swap account
2) Kalau sapa yang guna no swap account, jangan biar open position 1 hari sbb time dia bagi swap itu, bank juga akan bagi interest kpd broker yang offer no swap account. Sbb bank bagi leverage & margin pada broker, broker bagi leverage & margin pada trader.
  #795  
Old 01-09-2009, 08:32 PM
sifu4forex sifu4forex is offline
Permanently Banned

 
Trader Rating: (0)
Join Date: Jun 2009
Posts: 207
Poster Rank: #9668
Thanked 43 Times
Active Level
Default

Kategori : Muamalat
Tajuk :
Hukum Perniagaan Wang Asing (forex)
Isu :
Keputusan :


Mesyuarat Jawatankuasa Syariah yang bersidang pada hari ini 22 Muharram 1425 bersamaan 3 Mac 2005 buat kali ke 165 bersetuju bahawa hukum perniagaan wang asing adalah harus dengan syarat attaqabud.


Baca : 3105

Oleh : Jawatankuasa Syariah Negeri Perak

sila rujuk : http://www.e-fatwa.gov.my/mufti/fatw...asp?keyID=1242

Kategori : Muamalat
Tajuk :
Hukum Perniagaan Wang Asing (forex)
Isu :
Keputusan :


Mesyuarat Jawatankuasa Syariah yang bersidang pada hari ini 11 Zulkaedah 1425 bersamaan 23 Disember 2004 buat kali ke 164 bersetuju bahawa hukum perniagaan wang asing adalah harus.Mesyuarat juga mengambil maklum:
1.Tukaran wang telah lama berlaku dalam Ringgit Malaysia dalam Rial (tujuan untuk menunaikan ibadah haji).
2.Bertujuan untuk memenuhi keperluan hajat,bukan untuk mencari keuntungan semata.
3.Kebebasan perniagaan mata wang boleh mengakibatkan keruntuhan nilai ekonomi Negara.Maka yang diharuskan hanya untuk memenuhi hajat semasa sahaja.
4.Tukaran wang adalah keperluan ekonomi untuk pembangunan Negara.




Baca : 5657

Oleh : Jawatankuasa Syariah Negeri Perak

Sumber : http://www.e-fatwa.gov.my/mufti/fatw...asp?keyID=1239
__________________
I loss all my affilities downline because of u..now all affilities pls join me.. anti sifu4forex

[URL="http://www.forex4you.com/?affid=7321498"]Join Forex4you team babytrader.[/URL] <--- My affilities.. join me ok... you true hacker
  #796  
Old 19-09-2009, 09:41 AM
khairy189 khairy189 is offline
Normal Member

khairy189's Avatar
 
Trader Rating: (1)
Join Date: Dec 2008
Posts: 150
Poster Rank: #11532
Thanked 0 Times
Active Level
My Mood:
Default

salam usobrie..
mana us. sobrie ni....?
cerita halal haram forex dlm thread ni berulang alik je...dr page satu lg...
harap us. sobrie beri penjelasan detail dr A to Z tentang halal haram trading forex cara online ni ye....
wassalam..
  #797  
Old 09-10-2009, 11:27 PM
liq_rzl liq_rzl is offline
Junior Member

liq_rzl's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Aug 2008
Posts: 72
Poster Rank: #16408
Thanked 1 Time
Active Level
My Mood:
Smile

jgn fikir dangkal sngat..fahami btul2..apa di sebalik pertukaran wang tu..sprt "Jangan engkau menjual sesuatu yang tidak ada padamu"
  #798  
Old 11-10-2009, 10:19 AM
anasz anasz is offline
Super Active Member

anasz's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Nov 2007
Location: Tropicana, PJ
Posts: 3,501
Poster Rank: #1088
Thanked 43 Times
Active Level
My Mood:
Default

Mari kita trade guna leverage 1:1
  #799  
Old 12-10-2009, 04:05 PM
ammal07 ammal07 is offline
Well-Known
Member

ammal07's Avatar
 
Trader Rating: (2)
Join Date: Apr 2008
Posts: 5,053
Poster Rank: #728
Thanked 353 Times
Active Level
My Mood:
Default

ini penerangan oleh ustaz zaharuddin, harap TT dapat pindahkan video link ini ke muka satu...

  #800  
Old 17-10-2009, 10:26 AM
syahran_laima syahran_laima is offline
Normal Member

syahran_laima's Avatar
 
Trader Rating: (0)
Join Date: Nov 2008
Posts: 190
Poster Rank: #10121
Thanked 3 Times
Active Level
Default

Quote:
Originally Posted by anasz View Post
Mari kita trade guna leverage 1:1
LEVERAGE 1:500
ini bererti dengan akaun mini, dengan jumlah 20 usd, kita boleh membeli 1 lot dengan kiraan 1 pip 1 usd

LEVERAGE 1:100
ini bererti dengan akaun mini, dengan jumlah 100 usd, kita boleh membeli 1 lot dengan kiraan 1 pip 1 usd.

LEVERAGE 1:50
ini bererti dengan akaun mini, dengan jumlah 200 usd, kita boleh membeli 1 lot dengan kiraan 1 pip 1 usd.

LEVERAGE 1:10
ini bererti dengan akaun mini, kita perlukan sejumlah 1000 usd, untuk membeli 1 lot dengan kiraan 1 pip 1 usd.

jadi mengkalau ikut UZAR, forex yang dihalalkan ialah 1:1, bermakna kita perlukan 10000 usd di akaun mini untuk membeli 1 lot dengan kiraan 1 pip 1usd.

KEKUATAN SEBENAR

oleh itu,

dengan 1000 usd di akaun mini , kekuatan sebenar yang HALAL bagi kita untuk membeli ialah 0.1 lot bersamaan dengan 10 sen untuk setiap pip

dengan 100 usd pulak , kekuatan sebenar yang HALAL bagi kita untuk membeli ialah 0.01 lot bersamaan dengan 0.01 sen untuk 1 pip

jadi jika sesiapa yang berpegang kepada pendapat UZAR, maka untuk mengHALALkannya semula, maka bukak lah akaun 1:1 (tanpa LEVERAGE ) atau bukak LOT dengan kekuatan sebenar/kemampuan kewangan sebenar

kerana dengan membukak lot yang lebih kecil, di akaun LEVERAGE yang besar, sebenarnya kita MEMULANGKAN kekuatan LEVERAGE kepada 1:1

bagi sesiapa yang menentang UZAR, jangan khuatir, bagi saya anda bukan menentang agama. HARAM itu ijtihadnya pada LEVERAGE, mungkin bagus jugak diamalkan since 95% trader bankrupt



Sponsored Links
Closed Thread

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:34 PM.


Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Disclaimer : All posts made by either members or mods even admins on CariGold.com are just only individual opinions, not necessarily or specifically those of CariGold.com or it's owner. CariGold does neither support, endorse nor vouch any programs and/or opportunities discussed here. We also does not give/offer investment advice and we does not research the opportunities discussed here. We simply provide a place for discussion. YOU'RE ON YOUR OWN RESPONSIBILITY IF YOU LOSE SUM OF MONEY IN ANY PROGRAMS DISCUSSED HERE